Blogi

Onside with Jouni: 70 kilometriä enää

28.9.2023. Aatu Räty on vasta 20-vuotias. Pelipaikkakunnat ovat vaihtuneet tiheään viimeisten vuosien aikana. Farmisarja AHL eli kavereiden kesken Rautaliiga on vielä pelattava läpi, mutta lopullinen tavoite häämöttää enää 70 kilometrin päässä. Tässä muutama kommentti suoraan Rogers Placelta.

Ensimmäinen Canucksin leiri

Aatu Rädyn pelipaikkakunnat viimeisten runsaan kahden vuoden aikana: Oulu. Mikkeli. Bridgeport (AHL). Long Island. Abbotsford (AHL). Ja Vancouver.

Kesän 2021 NHL Draftin toisen kierroksen loppupuolella (52.) New York Islandersin haaviin pudonnut keskushyökkääjä on tyytyväinen saadessaan nyt aloittaa kauden kunnolla Vancouver Canucksin leirillä.

“Tämä on kyllä hyvä näin”, sanoi Aatu Räty NHL-blogille Edmontonin Rogers Placen vieraskopin käytävällä keskiviikkona pelatun harjoitusottelun jälkeen.

Connor McDavid on juuri ratkaissut tasaisen pelin nopeasti jatkoajan alussa kotijoukkueelle.

Räty tuli Vancouverin organisaatioon viime tammikuun lopulla isossa pelaajakaupassa, jossa Canucks treidasi ykköspistemiehensä ja kapteeninsa Bo Horvatin New York Islandersiin. Kanadan länsirannikolle kaupassa saapui Räty, 25-vuotias laituri Anthony Beaulivier sekä ensimmäisen kierroksen varausoikeus kesällä 2023.

Canucks varasi tuolla oikeudella (11.) Bostonin yliopiston joukkueessa aloittelevan puolustajan Tom Willanderin Ruotsin Röglestä.

“Viime kaudella tulin kesken tänne. Hyvin oli hommat New Yorkissa”, sanoi Räty.

Suomalaissentteri vietti suurimman osan viime keväästä Canucksin hallilta tasan 70 kilometriä etelään sijaitsevassa Abbotsfordissa ja Canucksin AHL-joukkueessa. Hän pelasi ensimmäisen pelinsä Vancouverin NHL-miehistössä 23. helmikuuta.

“Ei ihan sitä parasta löytynyt viime kauden lopussa, tuli vähän vammaa ja muuta. Siksi on nyt hyvä päästä näyttämään puhtaalta pöydältä minkä tason pelaaja olen ja päästä tänne kilpailemaan.”

“On ihan eri homma päästä alusta asti näyttämään, verrattuna siihen, että tulee valmiiseen joukkueeseen, koska silloin pitää muita tiputella pois ja vaihdella ketjuja. Nyt on hyvä päästä alusta asti hommaan mukaan.”

Tosi hyvä kokemus

Joskus nuoren NHL-pelaajan ensimmäinen treidi hänet varanneesta seurasta jonnekin muualle on todella kova pala. Aatu Rädylle kaupatuksi tuleminen oli tullut tutuksi jo kun hän sai lähteä Oulusta Mikkeliin.

“Kyllä siinä paljon oli vaihtuvuutta”, sanoi Räty viime vuosina vaihtuneista paikkakunnistaan. “Jo Liigassa minut treidattiin uuteen joukkueeseen. Vähän samanlainen juttu. Toki Suomessa se on helpompi asia; pienempi matka ja joukkuekaverit suomalaisia. Oli hyvä kokemus alla jo siitä, ja sehän meni tosi hyvin.”

“Olin hyvällä mielellä tullessani tänne, vaikka tykkäsin tosi hyvin olla New Yorkissa. Kun treidi tuli, olin valmis lähtemään uuteen suuntaan. Se oli sillä tavalla tosi hyvä kokemus.”

“On hyvin eri homma Suomessa vaihtaa joukkuetta kuin ulkomailla.”

Lupaava prospektiturnnaus

Aatu Räty oli yksi Brittiläisen Kolumbian Pentictonissa pelatun prospektiturnauksen valopilkkuja Canucksin prospektien joukkueessa ennen pääleirin alkua.

“Prospektiturnaus oli tosi hyvä. Viime kaudella oli junnujen MM-kisat kesän lopussa, mikä antoi hyvää pelituntumaa, ja varmasti auttoi training campilla. Oli hyvä, vahva leiri viimeksi. Ja nytkin on hyvä tuntuma ollut päällä.”

“Penticton oli tosi hyvä turnaus. Samanlainen olo kuin junnujen kisoissa. Paljon nuoria hyviä pelaajia, ja kova tempo peleissä. KIvaa oli. Kolme peliä pelattiin, ja vierellä oli useita ketjukavereita; uusia ja vanhoja ketjukavereita.”

“Pystyi hyvin vetämään erikoistilanteita ja muuta. Kesän jälkeen tarvitsee sellaista.”

Rautaliiga pelattava ensin läpi

Puolentoista kuukauden päästä 21 vuotta täyttävä Aatu Räty on ehtinyt pelata jo 54 ottelua AHL:ssä.

“Sekin on erinomainen sarja. Eikä sielläkään mikään tule helpolla. Paljon tosi hyviä pelaajia, jotka pelaa joka kausi NHL:ssä, ovat pelanneet NHL:ssä, tai tulevat pelaamaan. Sitä sarjaa pitää arvostaa.”

“Itselleni tulee varmasti sielläkin pelejä tällä kaudella. Ei olla niin sanotusti pelattu sitä läpi. Vielä on paljon siinäkin sarjassa näytettävää.”

“On pelattava tosi hyvin, että sielläkin ansaitsee pelipaikan. Mikään ei ole itsestäänselvyys.”

Miten otetaan paikka Showsta?

“Se vaatii pitkällistä työtä”, sanoi Aatu Räty vakituisen NHL-paikan ottamisesta. “Paikkaa joutuu odottamaan.”

“Kaikki on itsestä kiinni ja toisaalta kaikki ei ole itsestä kiinni. Käytännössä et voi vaikuttaa muitten pelaamiseen mitenkään. Vain omaan hommaan voi vaikuttaa.”

Räty uskoo NHL-paikan lopulta tulevan monipuolisuudella, ja valmiudella pystyä pelaamaan roolissa kuin roolissa.

“New Yorkissa tuli jonkin verran minuutteja sillä, että pystyi pelaamaan erilaisissa rooleissa. On taitopelaaja, mutta pystyy olemaan tosi luotettava.”

“Kaikki pelit, mitkä NHL:ssä pelasin, pelattiin aika pienillä minuuteilla. Sellaista niin sanottua nelosketjun peliä. Sitäkin on pystyttävä pelaamaan, koska harvempi sitä suoraan aloittaa ykköskentästä ja ylivoimalla. Pitää sieltä pystyä grindata ja ottaa paikka.”

“AHL:ssä on mitä luultavimmin eri rooli kuin NHL:ssä aluksi. On oltava kokonaisvaltainen pelaaja, vähän kuin valmis kaikkeen. On hyvä pystyä näyttämään, että pystyy pelaamaan jos tulee joku laiturin vaihto, tai jotain. Ikinä ei pysty tietämään, mistä pelaajia tippuu. Vaihtuvuutta tulee, on oltava valmiina kaikkeen.”

Mailan kääntö aloituksissa

Yksi hauskimmista yksityiskohdista Aatu Rädyn sentteripelissä on se, miten hän leftin pelaajana ottaa joskus aloituksen oikea käsi alhaalla mailassa. Ei siiis vasen.

Tämä on Olli Jokisen Mikkelissä opettama temppu.

“Ne, jotka ei tiedä, sentterillä on helpompi aloittaa maila tuomariin päin”, selvitti Räty. “On niin sanotusti parempi puoli ja huonompi puoli. Leftillä on parempi, jos tuomari on vasemmalla ja huonompi jos tuomari on oikealla.”

“Minä käännän mailan rightillle. Minulla on kaksi niin sanotusti parempaa puolta. Tätä pystyy vielä paljon kehittämään, mutta viime vuonna oli aika hyvät aloitusprosentit ja Mikkellissäkin viimeisellä kaudella.”

“Tämä on tuonut menestystä, kun pystyy antamaan erilaisia vaihtoehtoja vastustajalle. Ei tule aina sitä samaa. Jos joku tekee vain yhtä asiaa, sen pystyy helposti lukemaan ja sitä vastaan voi alkaa tehdä jotain kikkaa. On hyvä olla monia eri tyylejä.”

“Kannattaa kaikkea kokeilla”, nauraa Aatu Räty lopuksi.

70 kilometriä enää

Aatu Räty luistelee ja on jo pitkään luistellut isot odotukset mukanaan. Häntä pidettiin noin vuosi ennen NHL-varausvuottaan aivan kärkipään prospektina, mutta hän putosi lopulta toisen kierroksen jälkipäähän. Varausnumerolla ei lopulta ole tietenkään mitään merkitystä, vain peliesityksillä sen jälkeen on.

Nyt Vancouver Canucksin organisaatiossa Räty on prospektipelaaja, jolta odotetaan paljon, koska hän oli osa Bo Horvatin kaupasta saatua.

Ensimmäinen Canucks-leiri on kaikesta päätellen mennyt hyvin. Räty pelasi hyvin Edmontonissa; muutama tosi hyvä vaihto. Luisteluvauhti selvästi kehittynyt vuosi sitten pelatun junnuturnauksen jälkeen. Vancouverissa voi olla – jos ei ihan vielä – tilaa keskikentällä Elias Petterssonin ja J.T. Millerin takana.

Aatu Räty ymmärtää itse – kuten ylläolevasta kävi ilmi – mitä kaikkea NHL-pelipaikan ottaminen vaatii.

Abbotsford Canucksin ja Vancouver Canucksin hallin välillä on se mainittu 70 kilometriä.

Se ei ole pitkä matka.

Täällä Jouni Nieminen, Rogers Place, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja