Blogi

Onside with Jouni: Winnipegin suomalaiset

25.9.2023. Winnipeg Jetsissä on lähes aina pelannut pari suomalaista. Hexi ja Vellu. Teppo ja Teemu. Ja nyt Ville ja Brädi ovat koputtelemassa oveen. Winnipegin uusimmat suomalaiset, Ville Heinola ja Brad Lambert kävivät sunnuntaina avaamassa harjoitusottelukauden Edmontonissa.

”He’s got great Speed..”

”Hänen luistelunopeutensa on erinomainen”, sanoi Winnipeg Jetsin kaiken kokenut päävalmentaja Rick Bowness ensimmäisen harjoitusottelunsa pääleiriryhmän kanssa pelanneesta Brad Lambertistä NHL-blogille sunnuntaina.

Jets otti 2-1-voiton hyvätasoisesta pelistä, 17 419 maksaneen katsojan edessä. Vieraat veivät voiton lopulta voittomaalikisassa, Cole Perfettin maalilla.

“Bones” on valmentanut eniten otteluja National Hockey Leaguen historiassa. Hän on seissyt penkin takana 1923 kertaa apulaisena ja 721 kertaa ykkösenä (epävirallinen lasku). Bowness on hyvä valmentaja. Paljon puhutaan vanhojen valmentajien ja NHL:ään tulevien uusien pelaajien välisestä kuilusta.

68-vuotiaan Winnipeg Jetsin päävalmentajan ja 19-vuotiaan tulokkaan välillä ei näytä olevan minkäänlaista kitkaa.

”Hänen nopeutensa on helposti nähtävissä, kuten niin monella nuorella pelaajalla, jotka ovat nyt tulossa liigaamme. Hänen on vain opittava pelaamaan ilman kiekkoa.”

”Kun hän saa kiekon, hän saa paljon asioita tapahtumaan. Me rakastamme hänen nopeuttaan. Tuon nuorukaisen pelissä on paljon asioita, joista me todella pidämme.”

”He’s a good Kid”.

“Enempää ei voi pyytää..”

“Tuntui ihan hyvältä. Me nuorimmat pelaajat saatiin kolme peliä alle jo tulokasturnauksessa Pentictonissa. Se oli hyvä, ettei meidän tarvinnut tähän tulla ensimmäiseen peliin, oltiin jo valmiiksi hyvässä vauhdissa”, sanoi Brad Lambert pelin jälkeen NHL-blogille, Rogers Placen käytävällä.

“Hyvin meni peli ja saatiin voitto. Hyvä maku jäi. Kenttänä pelattiin ihan hyvin. Ensimmäisessä erässä oli paljon paikkoja. Oli hyvä peli.”

Lambert pelasi hyvän pelin Jetsin nelosketjussa, Nikita Chibrikovin ja Danny Chilkinin keskellä. Hän aiheutti nopeudellaan kolmannessa erässä kakkosen Edmontonille, kun hyvän ottelun pelannut Beau Akey otti kädellä kiinni ohilentävää suomalaista ja sai tämän menettämään tasapainonsa.

Hyvä merkki oli se, että Bowness jätti #47:n jäälle pelaamaan seuranneen ylivoiman.

“Oli tosi hyvä saada mahdollisuus”, sanoi Lambert kiitollisena pelaamistaan ylivoimista. “Enempää ei voi pyytää, kun saa mahdollisuuden. Itse on koitettava tehdä niin paljon kuin pystyy, kun mahdollisuuden saa.”

Askel Pentictonin perinteisestä prospektiturnauksesta isojen miesten NHL-otteluun on aikamoinen.

“On se. Joitakin samoja pelaajia siellä on. Askel on kuitenkin kova, varsinkin kun pelataan heidän kärkiäijiä vastaan kentällä. Siinä saa kovaa puolustaa.”

Oilers peluutti ottelussa ketjua KaneNugent-HopkinsHyman.

Aloitukset on asia, joissa jokaisella tulokassentterillä on haastetta NHL:ssä. Brad Lambert ei ole tässä poikkeus. Kokemuksen kautta voittoja tulee enemmän.

Seattle

Brad Lambert teki viime kaudella onnistuneeksi osoittautuneen siirron, kun hän lähti pelaamaan WHL-junnuliigaa Seattle Thunderbirdsin joukkueessa. Pelejä kertyi 26 runkosarjassa ja 17 lisää playoffeissa.

Voidaan todeta Lambertin saaneen mojonsa takaisin samanikäisten seurassa. Runkosarjassa 17 maalia ja 38 pistettä. Playoffeissa kuusi maalia ja 26 pistettä. T-Birdsin joukkueessa pelasi kourallinen pelaajia, joista kuulemme vielä aivan varmasti.

Seattle voitti WHL:n mestaruuden, ja pääsi pelaamaan Memorial Cup -lopputurnaukseen.

Pitkälle kesän alkuun venynyt kausi oli hyvä kokemus.

”Se oli ensimmäinen kerta, kun olen voittanut jääkiekossa jotain isoa. Hieno homma, meillä oli mahtava jengi siellä. Oli ihan kivaa päästä kokemaan se junnulätkä täällä Kanadassa”, sanoi Lambert.

Paljon pelejä ja paljon pisteitä

“Siellä pelataan paljon pelejä. Runkosarjassa pelataan jo 72 peliä, melkein änärimääriä. Ja sitten matkustaminen, 12 tunnin bussimatkoja ja sun muuta. Vaikka se ei ole kivaa, se valmistaa hyvin tähän ammattilaisuuteen.”

“Suomen liigaan verrattuna – Liigassa on isompia äijiä, kokeneempia äijiä. Sanoisin, että pelin vauhti on melkein samaa. Pohjois-Amerikassa mennään melkein kovempaa, koska peliä pusketaan eteenpäin, ei oteta kontrollin kautta yhtä paljon.”

Kovatasoisen junnusarjan ja miesten suomalaisen ammattilaissarjan pelin erot ovat taktiikassa ja kokemuksessa. Kuten saatamme odottaa.

“Liigassa pelataan enemmän kontrollipeliä, ja kaikki ovat aina oikeissa paikoissa. Tietenkin siinä pelissä on vaikeampaa tehdä maaleja, kun edessä on trapit ja muut; kokeneet äijät aina oikeilla paikoilla. WHL:ssä on enemmän sitä, että mennään, mennään, mennään. Vauhdikasta peliä, mutta siellä ollaan aina joskus vähän miten sattuu.”

“Oli kivaa saada päästä pelaamaan ykkösäijän roolissa; ykkösyvllä ja ykkössentterinä. Siitä jäi hyvä maku suuhun, kun pääsi pelaamaan sitä roolia, ja tekemään pisteitä ja auttamaan joukkuetta sitä kautta voittamaan. Se oli hyvä, että pääsi kokemaan junnutasolla sen, ja nyt yritetään päästä aikuisten tasolla tekemään samaa.”

Putket

Vielä oli kysyttävä huomiota herättäneistä luistimista Memorial Cupissa.

Erikoisilta näyttäneitten luistinten tarina alkoi AHL:n Manitoba Moosesta, jossa Brad Lambert kävi pelaamassa 14 ottelua ennen Seattlea.

“Manitobassa luistimiin laitetaan ”Shot Blockerit”. Niillä blokataan laukauksia. Ne oli mulla Manitobassa jalassa, ja kun minut lähetettiin Seattleen, revin ne pois. En tykkää niistä hirveästi, niistä tulee lisää painoa luistimiin.”

“Ne liimataan kiinni, ja siksi niistä jää sellainen musta pinta.”

Tässä siis syy todella vanhoilta näyttäneisiin luistimiin.

“Ne olivat vain vuoden vanhat. Jotkut katteli, että noi on olleet varmaan käytössä viisi vuotta.”

Brad Lambertin tarinassa on vähän samaa kuin nyt Vancouver Canucksin organisaatiossa pelaavalla Aatu Rädyllä. Kummatkin olivat etukäteisspekuloinneissa rankattu todella korkealle NHL Draftiin, kummatkin putosivat alemmaksi kuin ehkä vuotta aikaisemmin odotettiin.

Kummatkin ovat nyt Länsi-Kanadassa ja voivat näyttää epäilijöilleen!

Ville Heinola #14

“Villen peli näytti hyvältä”, sanoi Rick Bowness NHL-blogille puolustaja Ville Heinolasta. “Nate Schmidt satutti hieman nilkkaansa, joten vähensimme hänen peliaikaansa jonkin verran, ja annoimme muitten pelata enemmän.”

“Ville järjesti joitakin todella hyviä tilanteita, hän luistelee hyvin, hän liikuttaa kiekkoa hienosti. Kuten sanoin, koko peli oli hässäkkää, koska pelattiin ensimmäistä harjoitusottelua. Minusta hän hoiti osuutensa hienosti.”

Puolustaja Ville Heinola osallistuu jo viidenteen NHL-leiriinsä. Kesän 2019 NHL Draftissä Winnipeg Jetsin ykköskierroksella (20.) varaama puolustaja pelasi paljon Edmontonissa, etenkin pelin edetessä, ja jatkoajalla. Parinaan suurimman osan pelistä Nate Schmidt.

On reilua todeta, että ehkä jossain toisessa joukkueessa Heinola olisi jo ottanut paikkansa vakituisena NHL-pelaajana. Otteluja Showssa on kertynyt yhteensä 35 neljän kauden aikana (8, 5, 12, ja viime kaudella 10).

“Tuntui ihan hyvältä”, sanoi Heinola pelin jälkeen NHL-blogille. “Ensimmäinen peli on aina vähän semmoista sähläämistä; kiekko pomppii ja ajatukset eivät ole ihan vielä kohdillaan. Mutta tänään oli mukavaa pelata, tietty voitto lämmittää. Hyvä saada startti lähtemään tuolla tavalla.”

Heinola oli paljon kentällä.

“Kun peli menee hyvin, saa paljon luottoa. Oli varsinkin mukavaa, kun pääsi jatkoajalle. Tunnen, että itsellä vahvuudet nousevat esille niissä tilanteissa, ja pääsin näyttämään niitä.”

Entä amerikkalainen ilopilleri Nate Schmidt?

“Sen kanssa on kivaa pelata. Se ei ole kyllä sekuntiakaan hiljaa. Tykkään pelata sen kanssa tosi paljon. Nate näkee pelin hyvin. Puhuu paljon kentällä, mikä on hyvä, koska olen itse nuorempi ja se auttaa paljon. Tuntuu, että meillä on hyvä kemia.”

“VilleVision”

Ville Heinola loistaa kentällä peliälyllään ja oivalla syöttöpelillään. Yksi hieno tilanne Edmontonissa tuli, kun hän antoi pitkän avaussyötön syvältä omalta alueelta aina hyökkäyssiniselle saakka, suoraan Nino Niederreiterin mailaan.

Katsomosta ehti jo näyttää siltä, että kiekko oli menossa liian pitkäksi.

“Siinä tuli nopea tilanne, ja pääsin näkemään, että sieltä tulee kaveri poikki kentän vauhdilla. Äkkiä kiekkoa sinnepäin ja pelataan”, sanoi Heinola. Winnipeg Jetsin ja Manitoba Moosen pelejä seuraava mediamies Dave Minuk käyttää tällaisissa tilanteissa termiä “VilleVision”.

Tavoite on selkeä

Viides NHL-leiri. Olisiko tämä vihdoinkin se kausi, kun Ville Heinola ottaa paikan täysipäiväisenä NHL-pelaajana? Tavoite on hyvin selkeä.

“Ei minulla oikein mitään muuta tavoitetta ole kuin kärkipaikka”, sanoi Heinola. “Näissä peleissä olen sen oppinut, että pitää koko ajan pystyä parantamaan. Jos pelaa hyvin, ei saa seuraavasta pelistä tulla huonoa. Sitä kautta pystyn ottamaan sen paikan.”

Peliesitysten tasaisuus ja parantunut puolustuspeli.

“Uskon, että olen saanut niin hyviä steppejä puolustuspeliin. Se on varmasti ollut se isoin kehityskohde, että pystyy pelaamaan luotettavasti. Hyviä äijiä on edessä, että voisin päästä myös hyökkäävämpään rooliin.”

“Pitää ansaita puolustuksen kautta se, että koutsit pystyvät luottamaan ja laittamaan missä tilanteessa tahansa jäälle. Musta tuntuu, että olen ottanut hyvän stepin ja varsinkin puolustuspelaamiseen on tullut lisää miehekkyyttä. Se on hyvällä mallilla.”

Tämän kirjoittaneen mielestä Ville Heinola on todella lähellä. Hän ansaitsee päästä pelaamaan maailman parhaitten kanssa NHL:ssä. Peliäly ja hienot syötöt on saatava nähdä Showssa jatkossakin.

“First Game is always a Scramble..”

Edmonton Oilers ja Winnipeg Jets pelasivat hyvän ottelun sunnuntaina, ottaen huomioon, että kyseessä oli ensimmäinen harjoituspeli, ja kotijoukkueella oli ehkä 11 NHL-pelaajaa kokoonpanossa, ja vierailla epävirallisen laskun mukaan noin yhdeksän.

Harjoituskaudella NHL-joukkueet eivät halua laittaa tähtipelaajiaan matkustamaan liikaa vieraille paikkakunnille. Kotiyleisölle – Edmontonissakin oli yli 17 000 – halutaan näyttää edes vilahdus omien parhaista.

Esimerkiksi Edmonton Oilers pelaa kaikkiaan kahdeksan harjoitusottelua ennen 11. lokakuuta alkavaa 82 ottelun runkosarjaa. Perinteisesti leirikokoonpanoa supistetaan koko kahdeksan ottelun ajan – aivan lopussa pelataan jo lähes täydellä NHL-miehistöllä.

Sunnuntaina nähty peli oli hyvävauhtinen, ja viihdyttävä yleisölle. Nähtiin todella jännittävä jatkoaika ja voittomaalikisa vielä päätteeksi. Molempien joukkueitten pelissä oli yllättävää rakennetta, ja pelaajat tulivat jäälle kamppailuasenteella.

“Ensimmäinen ottelu on aina hässäkkää, se on hyväksyttävä jo peliin tultaessa”, sanoi Rick Bowness. “Jokaisen pelaajan tilanteitten luvut, ajoitukset ja pelin toteuttaminen ovat aina vähän pielessä. Se on odotettavissa.”

Keskiviikkona Rogers Placen jäälle tulee vieraaksi Vancouver Canucks.

Täällä Jouni Nieminen, Rogers Place, Edmonton

X. @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja