Blogi

Onside with Jouni: Mitä ”coolein” harhautus, ja muita kommentteja

24.9.2023. NHL-harjoituspelejä pelataan jo! Australiassa! Ja tätä luettaessa jo muuallakin. Tässä taas muutama kommentti.

NHL Down Under!

Jääkiekko ja Australia ei ole yhdistelmä, joka ihan ensimmäisenä tulee mieleen.

Pari tuttua on käynyt siellä pelaamassa joskus, ja aina kuulee heidän olleen tekemisissä suomalaisten tai suomalaisperäisten kanssa hieman eksoottisemmalla jääkiekkoseikkailullaan.

NHL teki uuden aluevaltauksen ja pelasi ensimmäistä kertaa Prisoner Islandilla tänä viikonloppuna, kun Los Angeles Kings ja Arizona Coyotes kävivät Melbournen Rod Laver Arenalla pelaamassa pari harjoitusottelua Global Series -nimellä kulkevalla kiertueella.

Tunnemme pari australialaista jääkiekkoilijaa. Stanley Cup -mestari, Walesissä syntynyt Nathan Walker muutti hyvin nuorena Tshekkiin ja päätyi lopulta NHL-pelaajaksi. Ensimmäinen australialainen NHL-varaus. Pienikokoinen, mutta nopea ja aggressiivinen pelaaja. Kävi pelaamassa pari ottelua myös Edmonton Oilersin paidassa.

LA Kingsillä on Melbournessa mukanaan puolustaja Jordan Spence, Manly-nimisessä paikassa Australiassa syntynyt japanilaiskanadalainen (lue: australialainen!) pelaaja, japanilaisen äidin ja kanadalaisen isän poika.

Spence muutti myös pois Australiasta; ensin Japaniin ja aivan teini-iän kynnyksellä Prinssi Edwardin Saarelle, jääkiekon kotimaahan.

NHL:n vierailu Prisoner Islandille näyttää kaikesta päätellen olleen menestys. Kassakone kilisi, ja kaikilla oli hauskaa.

Coolein harhautus

Eniten puhuttu tilanne Rod Laver Arenalta nähtiin lauantaina, tai kun Australiasta on puhe, eilen tai toissapäivänä. En ole ihan varma.

Arizona Coyotesin 19-vuotias keskushyökkääjä Logan Cooley ei ole vielä ehtinyt pelata yhtään virallista NHL-runkosarjaottelua. Jotkut kykyjenetsijät pitivät häntä ykkösvarauksen arvoisena kesän 2022 NHL Draftissä, mutta Montreal otti Juraj Slafkovskyn ykkösenä, ja New Jersey Simon Nemecin kakkosena. Cooley pääsi Arizonaan kolmosena USA:n kehitysohjelman joukkueesta.

Logan Cooley kasvoi Pittsburghissä Sidney Crosbyn uran huippuvuosina, ja hänen pelissään on selvästi nähtävissä vaikutteita #87ltä. Cooley ei ole iso mies, mutta hänen luisteluvoimansa ja tasapainonsa lähtee vankasta alavartalosta.

Hyvin sidmäinen peliäly, hillitön kamppailunhalu, ja kiekonkäsittelytaidot. Kun Logan Cooley saa kiekon lapaansa, aina tapahtuu. Hän keksii aina jotain. Edmontonin U20-kisoissa vuosi sitten kesällä hän yritti ilmaveiviä, mikä jäi monen mieleen.

Katsotaan Cooleyn pyörähdys vielä uudelleen. LA Kingsin hankkima iso pakki Andreas Englund on puolustava puolustaja. Yksi kovista taklaajista nykypäivän NHL:ssä. Djurgårdenin mies on hankalassa tilanteessa Cooleyn pyörähtäessä, koska mihin tuossa laitat mailasi puolustajana?

Connor McDavid huijaa NHL-puolustajia samanlaisella pyörähdyksellä ajoittain. Tämä ei ole “selkärangasta” tai “vaistomaisesti” tullut temppu, täysin harjoiteltu juttu.
.
Luistelussa Cooley osaa käyttää teriään, ja pysähtyy ja lähtee uudelleen liikkeelle – kuten näimme – hän ei ole hyökkääjä, joka jättää puolustajat nopealla räjähtävällä luistelulla suoraan eteenpäin. Hyvin samanlainen pelaaja kuin Calder-voittaja, Seattle Krakenin Matty Beniers.

Todella jännittävää nähdä uusia, taitavia tulokkaita NHL:ssä.

Rod

Viime päivinä on puhuttu niin paljon vanhoista valmentajista, powertrippailevista valmentajista, vaativista valmentajista, hyvistä valmentajista.

Yhdestä asiasta voimme olla yhtä mieltä: jos Rod Brind`Amour olisi valmentajamme, tai pomomme missä tahansa työpaikassa, parempaa ja innostavampaa ihmistä emme voisi siihen virkaan kuvitella, emmekä toivoa.

Parkatti

Edmonton Oilersia on tietyissä piireissä haukuttu hölmöläisten johtamaksi jääkiekkoseuraksi, koska Oilersin toimistolla ei ole ollut tarpeeksi vahvaa pitkälle vietyjen tilastojen osastoa. Sanovat, ettei Oilersin toimistolla olla kuultu vielä Elviksen kuolemasta.

Nyt Stanley Cup -paraatireitti voidaan taas puhdistaa! Edmontonissakin on Montrealin tapaan “tavanomainen Stanley Cup -paraatireitti”.

Öljyn elokuun alussa jääkiekkotoimintojen toimitusjohtajaksi palkkaama, entinen Connor McDavidin agentti Jeff Jackson on palkannut tunnetun analytics-ekspertin Michael Parkattin seuran palvelukseen. Parkattin titteli on “Senior Director of Analytics and Data”.

Parkatti on aikaisemminkin toiminut Oilersin palveluksessa (2013-15), mutta GM Peter Chiarelli lopetti hänen aikaisemman työsuhteensa. Sen jälkeen hän on toiminut hyvin albertalaistyylisesti energia-alalla.

Michael Parkatti tulee antamaan neuvoa Oilersin sikariportaalle pelaajakaupoissa, pelaajien arvioinneissa, pelaajavarauksissa, sopimusten teossa, palkkakattoasioissa, ja itse jäällä tapahtuvaan peliin liittyvissä asioissa.

Matematiikka rulettaa! Vanhanaikainen pelien katsominen, silmä- ja hajutesti ei enää riitä. Tämä on erittäin hyvä uutinen Edmonton Oilersille. Kaikki informaatio on hyvästä.

Zadorov

NHL-blogilla on uusi venäläinen suosikkipelaaja.

Nikita Zadorov ei ole kuuluisa maaleistaan. Hän pelasi aikoinaan 101 ottelua putkeen tekemättä yhtään ainoata maalia. Zadorov on iso ja fyysinen puolustaja.

Muutama päivä sitten Nikita Zadorovista tuli virallisesti ensimmäinen Ukrainan sotaa julkisesti vastustaja venäläinen NHL-pelaaja. Hän antoi ensin haastattelun YouTubessa venäläiselle journalistille Juri Dudille, ja sitten jatkoi samoilla sanoilla Calgaryssä kanadalaisen median edessä.

Toivon, että Nikita Zadorov tullaan aina muistamaan hänen inhimillisyydestään ja rohkeudestaan näinä surullisina aikoina. Mielestäni tässä ei sotketa urheilua ja jotain politiikkaa. On kyse viattomien ihmisten tahallisesta tappamisesta.

Lepää rauhassa, Nic Kerdiles

Kun maalivahti Pelle Lindbergh kuoli traagisesti marraskuussa, vuonna 1985 Philadelphiassa, Flyers järjesti ennen seuraavaa peliä Spectrumin jäällä muistotilaisuuden. Vastustajana oli Stanley Cup -mestari Edmonton Oilers, jonka johto ehdotti pelin peruuttamista kunnioituksesta, mutta Flyersin johto halusi mieluummin yrittää kohdata tilanne ja normalisoida elämää sitä kautta.

Pellen idoli, mentori ja ystävä, Philadelphia Flyersin legendaarisin maalivahti Bernie Parent piti tuolloin puheen, johon kuuluneet sanat tulivat mieleen, kun saapui tieto entisen ammattilaisjääkiekkoilijan Nic Kerdilesin kuolemasta moottoripyöräonnettomuudessa sunnuntaina.

“When death defeats greatness, we all mourn. When death defeats youth, we mourn even more”, sanoi Parent hienolla ranskalaisella korostuksella.

Nic Kerdiles oli vain 29-vuotias, kun hänen elämänsä päättyi aikaisin lauantaiaamuna Nashvillessä. Hän oli kotoisin Irvinesta, Kaliforniasta, aivan Anaheimin vierestä. Ensimmäinen Orange Countyn kansalainen, joka puki Anaheim Ducksin paidan päälleen NHL-ottelussa vuonna 2017.

Kerdiles ehti kaikesta päätellen jääkiekossa jättää hyvän muiston moneen paikkaan: häntä muistetaan tänään Anaheimissa, San Diegossa, Wisconsinin yliopistossa, Winnipegissä, ja kaikkialla, missä hän ehti viettää aikaansa.

Viimeiseksi paikaksi jäi Nashville, jossa hän toimi kiinteistönvälittäjänä. En muista nähneeni Nic Kerdilesin NHL-pelejä, joku saattaa muistaa miehen Malmön U20 MM-kisoista kymmenen vuoden takaa, Team USA:n paidassa.

Siitä huolimatta, hyvin surullinen uutinen.

Harjoituspelit alkavat!

Enää ei tarvitse lähteä Australiaan nähdäkseen NHL-jääkiekkoa. Harjoitusleiriottelut ovat alkaneet myös Pohjois-Amerikassa.

Winnipeg Jets saapuu sunnuntaina pelaamaan iltapäiväottelun Edmontonin Rogers Placelle. Suomalaisittain mielenkiintoisia nimiä Winnipegin pelaavassa kokoonpanossa; Ville Heinolan odotetaan pelaavan ykköspakkiparissa Nate Schmidtin kanssa, ja Brad Lambertin nelosketjussa Nikita Chibrikovin ja Danny Chilkinin keskellä.

Heinola oli Winnipeg Jetsin ykköskierroksen varaus neljä vuotta sitten, Lambert vuosi sitten.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja