Blogi

Onside with Jouni: kysymyksiä harjoitusleirin alkaessa

20.9.2023. Training Camp. Syksy on saapunut. Lehdet kellastuvat, ja putoavat puista. NHL-harjoitusleirit ovat alkaneet. Enää kolme viikkoa tosipelien alkuun. Tässä muutama kommentti.

Uusi kapteeni Beantownissa

Boston Bruins on nimennyt heti kauden alkajaisiksi uuden kapteenin. Zdeno Charan ja Patrice Bergeronin kunniakasta tietä jatkaa nyt 35-vuotiaaksi ehtinyt Brad Marchand. “Little Ball of Hate” -lempinimellä joissain jääkiekkomaailman nurkissa kutsuttu mies Kanadan itärannikon Halifaxista on oikea mies kantamaan kapteenin C:tä.

Oikea mies, vieläkin duunarijoukkueen imagollaan purjehtivan Bruinsin keulaan, koska vain 175-senttinen Marchand oli kolmannen kierroksen varaus (2006, 71.), joka otti vakituisen paikan Showsta vasta neljä vuotta varauksensa jälkeen, aloitti nelosketjusta ja Bottom 6 -rooleista, ja ajan mittaan nousi sieltä yhdeksi maailman parhaista jääkiekkoilijoista.

Pienikokoisena tättähääränä Brad Marchand käytti luisteluaan, erittäin korkeaa peliälyään, ja joskus räävää suutaan vastustajien pelin sotkemiseksi. Oletamme kuuluisien härskien tempausten päättyvän nyt kapteenin roolissa. Viimeinen kuuden pelin pelikielto tuli silloin puolitoista vuotta sitten, kun hän löi nyrkillä ja huitaisi korkealla mailalla Pittsburgh Penguinsin maalivahtia Tristan Jarrya.

Sillä pelikiellolla Marchand meni Chris Prongerin ohi NHL:n kaikkien aikojen eniten pelikieltoja ansainneitten pelaajien listalla. Hän on kahdeksan pelikiellon ja viiden sakkotuomion takia menettänyt yli 1,4 miljoonan dollarin edestä palkkoja.

Viime kausi saattoi olla Brad Marchandin NHL-uran huonoin. Hän pääsi pelaamaan ensimmäisen pelinsä vasta marraskuussa lonkkavamman kuntouduttua. Hän pelasi isossa roolissa, kuten aina aikaisemminkin – tasakentällisin, ylivoimalla, alivoimalla – mutta Marchand ei ollut aivan entisensä. Oliko kyseessä täysin luonnollinen iän mukanaantuoma asia, sen saamme nähdä tällä kaudella.

Uusi kapteeni myös St. Loossa

Brayden Schenn on St. Louis Bluesin uusi kapteeni. NHL-joukkueen kapteenin ei tarvitse välttämättä olla sen paras pelaaja. Schenn on 32-vuotias, varma 20 maalin mies joka vuosi, todellinen joukkuepelaaja.

Vielä kuusi joukkuetta ilman kapteenia epävirallisen laskuni mukaan.

St. Louis Bluesin entinen kapteeni Ryan O’Reilly aloittaa kauden 991 runkosarjaottelua tilastossaan. Hänestä voi tulla seuraava tuhannen pelin pelaaja. Erittäin kova saavutus yhä.

Epävakaista Atlantilla

Mutta kaikkialla Atlantin divisioonan alueilla ei tilanne ole yhtä vakaa kuin uuden kapteenin saaneessa Bostonissa. Tampassa kapteeni Steven Stamkos nosti sopimusneuvottelunsa julkiseksi. 33-vuotias, ehkä NHL:n puhtaimman laukauksen omistava Stamkos on yhä tehokas pelaaja. 34 maalia ja 84 pistettä viiime kaudella 81 ottelussa.

Eikä hän pelaa jokaista vaihtoa Nikita Kucherovin ja Brayden Pointin kanssa.

Steven Stamkosin kahdeksan vuoden, 68 miljoonan dollarin, kesällä 2016 allekirjoitettua sopimusta on enää yksi kausi jäljellä. Eli neuvottelut seuraavasta on voitu aloittaa jo menneenä kesänä.

Tai olisi voitu. Stamkos käytti heti ensimmäisen Training Camp -päivän juttutuokionsa toimittajien kanssa asiasta valittamiseen. Hän sanoi jo ottaneensa asian puheeksi viime kauden päättäneissä Exit-haastatteluissa. Hän toivoi, että uudesta sopimuksesta olisi aloitettu neuvottelemaan jo kesällä, jotta asiat olisivat pois päiväjärjestyksestä leirin alkaessa.

Lightningin kapteeni sanoi olevansa pettynyt.

“Kuten totesin viime kauden lopussa,todella haluaisin tehdä jatkoa ja pelata urani loppuun saakka täällä, mutta tämä ei ole minun käsissäni. En voi kirjoittaa sopimusta yksikseni.”

Aikamoinen juttu ja häiriötekijä alkaa käydä neuvotteluja julkisesti kapteenilta joukkueessa, jonka ikkuna alkaa jo hieman kääntyä toisinpäin. Eikä palkkakattotilanne ainakaan vielä ole suotuisa.

Steven Stamkos on toisaalta kuitenkin Lightningin historian paras pelaaja. Hän on yksi NHL:n lähimenneisyyden parhaita pelaajia ja johtajia. Tämä diili on tehtävä, maksoi mitä maksoi. Hän ansaitsee viettää koko uransa Tampan paidassa.

Kun ajattelemme NHL Draftin ykkösiä, hyvin harva ykkösvarauksista on ylittänyt odotukset. Steven Stamkos on.

Kuinka monta maalia Connor Bedard tekee?

Connor Bedardin aikakausi NHL:ssä on alkanut. Uskomaton hypetys, ja jättimäiset odotukset tämän lahjakkaan, Pohjois-Vancouverin sateisilla rinteillä kasvaneen nuorukaisen ympärillä. Toistaiseksi hän on läpäissyt kaikki testit ja ylittänyt jopa kaikki odotukset jokaisen kokeen tullessa esiin.

Bedard ei ole isokokoinen mies, eikä erityisen nopea NHL-tasolle. Loistava peliäly ja ennakointikyky mahdollistaa sen, että hän ehtii aina tilanteisiin jopa nopeampiaan ennen. Voimme odottaa, että hänentyyppisensä sidneycrosbymainen perfektionisti kehittää kaikkia ominaisuuksiaan uransa edetessä, myös nopeutta.

Kuvista olemme huomanneet, että NHL:n uusin supertähti jo ennen ensimmäistä peliä on lihaksikas jässikkä.

Veikataan tässä kovia aikoja ja epämukavia tervetuliaisia Connor Bedardille. Hän on koko uransa ajan ollut jo maalitauluna aivan varmasti, ja nyt NHL:ssä hän tulee saamaan enemmän kuin oman osansa mailan iskuista ja rumista taklauksista tilanteen jälkeen.

Se, missä Bedard loistaa, on laukaukset. Hänen laukauksensa on jotain toisesta maailmasta; jotain sellaista, jota emme ole koskaan ennen nähneet. Vähän kuin Connor McDavidin luistelu. Connor Bedardin kuti lähtee kovaa, nopeasti, ja tarkasti. Hän ei ole lyöntilaukauksen, rannelaukauksen, snepin, heivarin, rystyn, one-timerin tai minkään muun ekspertti – hän osaa kaiken.

Hän osaa peittää ja huijata laukauksen lähtöhetken. Laukaus lähtee yhtä kovaa kummaltakin tukijalalta. Ajoitus on aina täydellinen. Eli kysymys kuuluukin, kuinka monta maalia Chicago Blackhawksin uusi maalitykki tulee tekemään tulokaskaudellaan NHL:ssä?

Meneekö 40 rikki?

Veikataan tässä, että 40 menee rikki.

Nämä jutut, ettei Connor Bedard ole koskaan elämässään syönyt roskaruokaa; ei koskaan ajanut McDonaldsilta läpi, ei koskaan mutustellut siipiä, syönyt karkkia – näitä olemme kuulleet täällä Länsi-Kanadassa jo vuosien ajan.

Vaikea sanoa, mihin pitäisi uskoa. Hullu täydellisyyden tavoittelija. Tiedämme Sidney Crosbyn nauttivan Fazerin Sinisestä.

Tullaanko Mike Babcock tulla aateloimaan Hockey Hall of Fameen?

Mielenkiintoinen keskustelun aihe Montrealin sporttiradiossa. Tuleeko Mike Babcock mielestäsi saamaan kunnian tulla aateloiduksi Hockey Hall of Fameen?

Niin mulqvist kuin jääkiekosta tervassa ja höyhenissä poisajettu Babcock onkin ollut, HHOF ei ole koskaan ollut mikään hienojen ihmisten museo. Jopa vanhan pankin pääkerroksessa sijaitseva kunniagalleria on täynnä rikollisia, entisiä vankiloitten asukkaita, ihan oikeita järjestäytyneen rikollisuuden edustajia ja vaikka mitä.

Mike Babcock on 12. parhaiten kautta aikojen runkosarjassa valmentanut NHL-valmentaja. Stanley Cup -mestaruus, olympiakultaa, maailmanmestaruuksia. Näillä hän tulee takuulla saamaan kunnian. Mutta ansaitseeko hän sen?

Ihan toinen kysymys toiselle kertaa.

Brownie

Täällä Edmontonissa Oilersin leirin puhutuimmat ja seuratuimmat nimet saattavat olla Brandon Sutter, Sam Gagner, Dylan Holloway, ja etenkin Connor Brown.

Sutter ei ole pelannut aikoihin pitkän Covidin takia. Myös Sam palaa taas kerran kotiin PTO:lla, mutta hän on toipumassa molemman lonkan leikkauksista, eikä häntä evaluoida itse peleissä kuin joskus kuukauden päästä.

Hollowayllä on nyt paikka tehdä jotain huomattavaa ja ottaa oma tontti joukkueessa. Samaa voimme sanoa myös puolustaja Philip Brobergista. Kaikki edellytykset on, neljä vuotta varauksen jälkeen.

”Brownieksi” jo yleisesti kylällä kutsuttu Connor Brown on todella mielenkiintoinen tapaus. Brown on Connor McDavidin vanha ketjukaveri Ontarion junnuliigan Erie Ottersista. Hän on allekirjoittanut NHL:n minimipalkkadiilin yhdeksi vuodeksi ($775,000), mutta bonuksilla palkkio voi nousta neljään miljoonaan.

“Brownie” on rightin puolelta laukova hyökkääjä, joka pahan polvivamman takia pelasi viime kaudella vain neljä peliä. Edmonton Oilers ottaa aika pienen riskin tämän miehen kanssa. Hänellä on paikka pedattuna Zach Hymanin ja Connor McDavidin vierellä. Uskomaton mahdollisuus kääntää NHL-uran suunta yhdessä vuodessa.

Sanovat, ettei McDavidin kanssa pelaaminen ole helppoa. Connor Brownilla oli kaimansa kanssa hyvää yhteispeliä aikoinaan junnuissa.

Joku saattaa muistaa aina kovaa yrittävän Brownien Ottawa Senatorsin alivoimasta. Edmonton tarvitsee apua sille osastolle, ja vieläpä sellaista, joka kärkkyy ahnaasti hyökkäyksiä toiseen päähän vaikka ollaan alivoimassa.

Paljon on puhuttu tässä kylässä hävitystä Las Vegas -sarjasta viime päivinä. Ehkä Öljy ei osannut nousta parhaaseen iskuun kun olisi pitänyt. Varmasti Vegasilla oli enemmän syvyyttä. Oli miten oli, kovin vastustaja Stanley Cup -mestareille koko keväänä.

Erittäin jännittävä kausi edessä Albertassa. Ulkoilmapeli, Kipperin paitajuhla, ja keväällä nähdään, kuinka pitkälle Oilers pääsee.

Onko Ryan Reaves pelote?

Viimeiset yksiulotteiset NHL:n nyrkkisankarit ovat kuin viimeisen videovuokraamon tai maaseudun kyliä kiertävän myymäläauton omistajia. Aika on ajanut heistä jo pahasti ohi, mutta vielä on joku jäljellä. Kaiholla tulemme muistamaan.

Torontoon kesällä siirtynyt isokokoinen Ryan Reaves on ehkä paras esimerkki.

Reaves on iso persoona ja iso mies, joka ymmärtää roolinsa. Häneltä kysyttiin, tuleeko hänen läsnäolonsa ennaltaehkäisemään tapauksia, kuten sen, kun Florida Panhersin Radko Gudas tuli ratkaisevan playoffmaalin jälkeen huutamaan suoraan maalivahti Josepn Wollin eteen partansa takaa.

“Haluaisin nähdä hänen yrittävän sitä”, hymyili Reaves. “Se olisi hauskaa.”

Keskustelu siitä, onko Ryan Reaves tällaisia temppuja ja muitakin ennaltaehkäisevä pelote, jatkuu.

Ystävälliset kanadalaiset

Ja vielä, Patrik Laine entisenä winnipegiläisenä antoi rakkautta jääkiekon kotimaan kansalaisille, kun häneltä kysyttiin uudesta kämppälkaverista Adam Fantillista.

Laine vastasi tähän aivan oikein!

Ihan kaikki ei ole pelkkää mustaa pilveä Ohiossa. Jacketsin prospektit voittivat Traverse Cityn turnauksen loistavan Adam Fantillin johdolla.

Rankan viikon jälkeen elämä jatkuu Ohiossa. Kaikki pitävät peukkuja Pascal Vincentille, joka joutuu tai pääsee valmentamaan lähes kylmiltään ykkösenä. Paljon parjattu CBJ:n johto hakee ilmeisesti Vincentille apua valmennukseen.

Yksi hyvä nimi on pelaajana pitkän linjan miehen uran tehnyt Mark Letestu. Tuttu mies Albertassa/Albertasta. Valmiiksi jo organisaatiossa.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja