Blogi

Onside with Jouni: Hyvää uutta vuotta!

31.12.2023. Vuosi on juuri vaihtumassa. Hieno 2023 jää muistoihin, ja vielä hienompi 2024 alkaa! Tässä muutama lyhyt kommentti yhden miehen NHL-kuplasta, ennen kuin on aika hörpätä kuplivaa.

Philadelphia Flyers!

NHL-kauden 2023-24 suurin yllättäjä – ja tästä on mölisty jo useamman kerran – on Philadelphia Flyers! Broad Street oli lauantaiaamuna Metron jaetulla kakkossijalla, neljäntenä itäisessä konferenssissa 43 pisteellä, ja kymmenentenä koko NHL:ssä.

Kunniaa pelaajille, mutta suurimmat kiitokset tästä yllättävästä alkukaudesta näyttää saavan 65-vuotias amerikkalaisvalmentaja John Tortorella.

Tortorella ei koskaan petä värikkäissä kommenteissaan. Hän on brutaalisen rehellinen, mikä on hyvä asia. Jos hän ylipäätään haluaa sanoa mitään.

Erikoinen tilasto Flyersiin liittyen: joukkueella on yhdeksän alivoimamaalia, ja 12 ylivoimamaalia.

RR55

Rasmus Ristolainen on ollut NHL-blogin mielestä aina hyvä NHL-puolustaja (sääntö kuuluu siis: Macin tältä puolelta ei ole tyylikästä fanittaa joukkueita, yksittäisiä pelaajia saa fanittaa). Hän joutui 18-vuotiaasta lähtien pelaamaan todella isoja minuutteja ja kohtaamaan kaikista kovimmat mahdolliset vastakkainpeluutukset huonossa joukkueessa Buffalossa.

On hyvä nähdä positiivisia kommentteja ja artikkeleita RR55sta nyt, mutta vähemmät virheet 29-vuotiaana paremmassa joukkueessa kuin 18-vuotiaana NHL:n huonoimmassa? Valmennus on varmasti kehittynyt; uran alussa Ron Rolston ja sitten potkujen jälkeen Ted Nolan.

Mutta onko alkukauden loukkaantumisen takia missannut Ristolainen todella kehittynyt vasta nyt? Tämä kuuluu näihin “nastarenkailla suojellaan siilejä”-argumentteihin.

Ristolainen on sanonut toimittajille Philadelphiassa toivovansa, että hänellä olisi ollut John Tortorella valmentajanaan, kun hän aloitti NHL:ssä.

Torts taas on sanonut, että “hän on meidän eniten kehittynyt pelaajamme.” Tortorella, jonka poika on Amerikan armeijan erikoisjoukoissa ammatikseen, varmasti arvostaa sitä, että RR55 vietti kesästään kahdeksan viikkoa Suomen puolustusvoimien palveluksessa.

Rasmus Ristolainen on iso (193cm, 94kg) rightin pakki, joka osaa todella “siivota porstuan”, kuten Flyersnittygritty-sivuston Jamey Baskow kirjoitti.

Hän on lähipäivinä saavuttamassa 700 pelatun NHL-ottelun rajan. Ja me kaikki haluamme nähdä Playoff-Rassen. Se on nyt vihdoinkin hyvin mahdollista. Ja tähän aikaan vuodesta muistamme aina ison maalin U20 kisoissa Ruotsissa.

Maalivahtiongelmia ympäri NHL:n!

Ovatko hyvä maalivahdit loppuneet maailmasta? Niin moni NHL-joukkue etsii luotettavaa Gardienia juuri nyt. Joko ykköseksi tai ainakin kakkoseksi. NHL on kahden maalivahdin tandem-liiga nykyisin. Kipper ja Martin Brodeur ovat jääneet pois!

Jääkiekkomaailman keskus Toronto on tietenkin suurin maalivahtikohun keskus juuri nyt. Ilja Samsonov saa haukut niskaansa Leafsin hävitessä. Hän on menettänyt itseluottamuksensa, eikä ole pelannut hyvin, rehellisesti todettuna.

Samsonov on vähintään kymmenen peliä aloittaneitten vahtien torjuntaprosenttitilastossa vihoviimeisenä, sijalla 60. Adam Fantillin tasoitusmaali meni sisään liian helposti. Leafs pelasi kahdesti joulukuuss CBJ:tä vastaan ja päästi yhteensä 12 maalia.

Samsonov oli maalilla kaikkien noitten 12 maalin aikana. Valmentaja Sheldon Keefe piti hänet maalilla, ja sitten haukkui ettei saada torjuntoja.

Ykkösvahdiksi kaavailtu Joseph “Brick” Woll on syrjässä nilkkavamman takia. Woll pelasi todella hyvin ennen loukkaantumistaan, mutta hänkin on vielä suhteellisen kokematon NHL-tasolla. Liian aikaista kaataa jääkiekon kotimaan suurimman kaupungin paineet hänen niskaansa. Ei reilua.

Uusi GM Brad Treliving etsii apua. Vanha NHL-totuus on, että kun joukkue on pulassa, muut GM:t heittelevät alasimia, eivät pelastusrenkaita. Treliving saa maksaa edeltäjänsä jättämiä velkoja ja vekseleitä.

Ilkeimmät voisivat kysyä, että miten vieläkin etsitään ykkösmaalivahtia kahdeksan vuotta Auston Matthewsin aikakauden alusta? Samaa voidaan kysyä myös Edmontonissa, yhdeksän vuotta.

Hockey Night in Canadan mukaan maalivahtipulmista kärsiviä joukkueita on kolmea eri sorttia. Ostajia, kuten mainittu Toronto Maple Leafs, Edmonton Oilers, Carolina Hurricanes, New Jersey Devils ja Los Angeles Kings.

LA Kings etsii kakkosvahtia, kuten tekee myös Oilers.

Mahdollisia myyjiä, kuten Montreal Canadiens, Anaheim Ducks, Columbus Blue Jackets, San Jose Sharks, ja Chicago Blackhawks.

Myyjien tilanne on hyvä myyjän markkinoilla. Montreal saattaa luopua 33-vuotiaasta Jake Allenista, mutta pyyntihinta on kova. Vaikea uskoa Anaheimin luopuvan John Gibsonista, joka on pitänyt Ankkalinnaa pystyssä vuosikaudet.

Jos olisin Ken Holland tai Oilersin oikea pomo Jeff Jackson, hankkisin Kaapo Kähkösen preerian laidalle hinnalla millä hyvänsä. NHL-blogilla uskotaan Kaapoon.

Ja sitten on kolme joukkuetta, jotka eivät ole vielä päättäneet, mitä tehdä maalivahtikysymyksessä: Calary Flames, Detroit Red Wings, ja Florida Panthers.

Joskus kuulee puheita, miten joukkueet tavoittelevat Juuse Sarosta, joka voi neuvotella UFA-sopimuksen tulevan heinäkuun alusta. Kukaan ei tosissaan usko, että Nashville luopuisi lyhyempien maalivahtien esikuvasta.

U20-kisoissa Ruotsissa pelaa kanadalainen maalivahti Mathis Rousseau. Loistava nuori Gardien de But, jota yksikään NHL-seura ei ole varannut kahtena vuotena peräkkäin. Ainoa syy tähän on se, että Rousseau on vain 180 senttiä pitkä.

Nuoret Leijonat

Suomen U20 joukkue valmistautuu kohtaamaan todella kovan Tre Kronorin tänään valkoisen leivän maassa, todella hienossa Göteborin kaupungissa.

Kuten aikaisemmassa postauksessa todettiin, NHL-blogilla ei lähdetä arvostelemaan ja syynäämään tarkasti junnujen peliä. Junnujen pitää saada olla junnuja. Nuorten Leijonien saatua hirvittävä haukkumisryöppy niskaansa heti turnauksen alussa, yksi asia tuli mieleen:

Tällainen tilanne, jossa sekä suuri osa ihmisistä, joitten piti olla kannattajia, ja tietenkin toimittajalurjukset, käyvät päälle, voidaan käyttää hyväksi. Oikein käytettynä nuo huonot hetket ovat niitä, joitten aikana joukkue voi sulautua yhteen.

Vankkurit parkkeetataan ympyrään, kuten täällä preerian laidalla sanotaan!

Turnaus on ohi, vasta kun on aika lähteä kotiin. Ei sitä ennen.

Mikä ihme vaivaa Jonathan Huberdeauta?

Cowtownissa (Calgaryn lempinimi, käykää maailman suurimman ulkoilmarodeon aikaan kaupungissa, niin ymmärrätte miksi) kahdeksan vuoden, $84 miljoonan sopimuksensa ensimmäistä kautta pelaava Jonathan Huberdeau ei ole tehnyt yhtään pistettä joulukuun 12 ottelussaan.

Plus/miinustilasto on mikä on, mutta 30-vuotiaan Huberdeaun tilasto on Flamesin huonoin -14. Ei hyvä. Emme voi edes syyttää karjatilalleen palannutta Darryl Sutteriakaan enää.

Yhden ketjun joukkue?

Edmonton Oilersia haukutaan usein yhden ketjun joukkueeksi. Niin myös Boston Bruinsia. Olen alkanut miettimään, onko Stanley Cup-suosikkeihin aina luettava Colorado Avalanche myös liikaa yhden ketjun varassa.

Järjetön tilasto asiaa sivuten: Nathan MacKinnon on tehnyt 27 pistettä sen jälkeen, kun ylempänä mainittu Jonathan Huberdeau teki viimeisen pisteensä marraskuun 30. päivänä.

En ole vakuuttunut Alexandar Georgievista maalivahtina, joka voi tuoda Stanley Cupin takaisin Coloradoon. Puolustaja Devon Toewsin kommentit omasta joukkueesta olivat mielenkiintoiset. Ennen tällaiset asiat pysyivät kopissa.

Colorado hävisi Chicagolle, minkä jälkeen Toews sanoi sanottavansa. Hän sanoi, että joukkueessa on kavereita, jotka luulevat pelaavansa hyvin, mutta he eivät sitä tee. Se on aika paljon sanottu. Ammattilaisten egot laitettiin pöydälle ja haastettiin.

SebVegas

Connor McDavid on herättänyt eniten huomiota odotetulla nousullaan NHL-pistepörssissä. Hän lähti jostain sijalta 130, ja on tänään ennen Anaheim-ottelua sijalla seitsemän. Onnistuuko Connor (47 pistettä) ottamaan Nikita Kucherovin (59) ja Nathan MacKinnonin (56) kiinni?

On huomattava myös aina kentän peliälykkäimmän miehen Sebastian Ahon viimeaikainen nousu pistepörssissä. Hän on menneen viikon aikana noussut 38. sijalta 14. sijalle. 31 pisteestä 42 pisteeseen. 85 pisteen vauhdista 101 pisteen vauhtiin. 11 pistettä viimeisissä kolmessa ottelussa.

Yksi mieliharrastuksista on laittaa menneitten vuosien NHL Draftit uusiksi. Jos 2015 tehtäisiin nyt jälkiviisaina, Sebastian Aho ei olisi enää toisen kierroksen varaus.

Hyvää uutta vuotta!

Näihin sanoihin päätetään vuosi 2023. Toivotan jokaiselle tätä blogia seuranneelle oikein hyvää uutta vuotta 2024!

Täällä Jouni Nieminen, Kuusamo, Alberta

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja