Blogi

Onside with Jouni: NHL-ennätys, jota ei rikota koskaan

30.12.2023. Uusi vuosi otettiin neljäkymmentäkaksi vuotta sitten vastaan uuden, uskomattoman NHL-ennätyksen kera. Ennätyksellistä kautta pelannut 20-vuotias Wayne Gretzky teki 50 maalia 39 ottelussa. Tässä NHL-blogin arkistoista, pienen henkilökohtaisen muistelon kera, kunnianosoitus yhä Gretzkyn vieläkin omistamista 61 NHL-ennätyksestä hurjimmalle.

Northlands Coliseum, 30. joulukuuta, 1981

Historiallinen NHL-ottelu oli alkamassa Edmontonin Northlands Coliseumissa, 30. joulukuuta, vuonna 1981.

Päätuomarina yhden tuomarin ja kahden linjamiehen aikoina Kerry Fraser. Hockey Night in Canadan selostajana Tim Dancy, ja juuri NHL-valmentajauransa päättänyt Don Cherry kommentaattorina. Tässä tarinassa läpikäytäviin tapahtumiin suosittelen radioselostaja Rod Phillipsin selostusta, jos sen onnistuu löytämään.

Pitkissä Cooperall-pöksyissään luistellut Philadelphia Flyers asettui Edmonton Oilersia vastaan. The Broad Street Bullies vastaan vielä nuori The Edmonton Boys Choir (kuten jotkut siihen aikaan murjauttelivat).

Neljä Oilersin pelaajaa pelasi ilman kypärää, kuten kommentaattori Cherry heti alussa totesi. Dave Semenko, Kevin Lowe, Dave Lumley, ja Stan Weir. Useampi Flyersin pelaaja Bobby Clarkesta ja Reggie Leachistä alkaen.

Maalissa pelasi Flyersin Pete Peeters, ja Oilersin rohkeasti edellisen kesän NHL Draftissä ensimmäisellä kierroksella (8.) varaama tulokasvahti Grant Fuhr. Flyersin penkin takana iso irlantilainen Pat Quinn. Oilersin päävalmentajana Glen Sather.

Ensimmäiseen aloitukseen kyyristynyt Edmontonin kapteeni Wayne Gretzky oli siihen mennessä tehnyt 45 maalia kauden 38 ottelussa. Vain viisi maalia vielä ja Rocket Richardin uskomaton ennätys 50 maalia 50 pelissä olisi historiaa. Bobby Clarke aloittajana Flyersin puolelta.

Rotta aloittaa maalijuhlat

Vain neljän minuutin kohdalla nopea Kenny “The Rat” Linseman pääsi yksinläpi, ja teki ensimmäisen maalin. 1-0 Flyers. Linseman puri kerran tappelussa Lee Fogolinia poskeen niin, että hampaanjäljet näkyivät selvästi hänen kasvoillaan. Kommentaattori Cherry toteaa Linsemanin tulevan hänen kotikaupungistaan Ontarion Kingstonista. Jos olisin kuunnellut peliä livenä, olisin tässä vaiheessa vaihtanut radion puolelle.

Kolme minuuttia myöhemmin Gretzky pääsee ylivoimalla tuikkaamaan tasoituksen. Maali numero 46. Kaikki neljä Flyersin alivoimapelaajaa ilman kypärää.

Vielä ensimmäisessä erässä Dave Semenko saa kiekon Flyersin Paul Holmgrenilta, syöttää Dave Lumleylle, joka jättää Gretzkylle. Lämäri ja toinen maali. Nyt numero 47. Semenko tekee hienon maskin. Northlandsin yleisö alkaa kohista.

Oilers menee jo 3-1 johtoon ylivoimalla. Risto Siltanen ja Paul Coffey syöttelevät siniviivalla, Coffey laukoo kauden 22. maalinsa. Glenn Anderson maskina. Gretzky kakkossyöttäjänä.

Kypärätön Reggie Leach kaventaa toisen erän alussa tilanteeksi 3-2.

Gretzky saa vapauttavan syötön Lumleylta sekunteja seuraavasta aloituksesta, luistelee läpi, ja laukoo lämärin ohi Petersin. Maali numero 48. Standing Ovation Northlandsin katsojilta hattutempun kunniaksi.

Ron Flockhart kaventaa. Tilanne nyt 4-3 Oilers. Mark Messier tekee kauden 26. maalinsa, Matti Hagmanin ja Glenn Andersonin esityöstä. 5-3.

Kolmannen erän alussa Wayne Gretzky lyöntilaukoo taas, ohi Peetersin räpylän. 5-3. Neljäs maali, maali numero 49!

Paul Holmgren – joka pelasi ensimmäistä peliään saatuaan viiden ottelun pelikiellon erotuomari Andy van Hellemondin lyömisestä – kaventaa. Sitten puolustaja Fred Arthur kaventaa jo tilanteeksi 6-5. Arthurin uran ensimmäinen NHL-maali!

Flyers mittauttaa mailan

Kolmannessa erässä oli vain vähän yli viisi minuuttia peliä jäljellä, kun Flyers pyytää mitattavaksi nuoren Oilers-hyökkääjän Jari Kurrin mailan. Koho 2210 todetaan liian käyräksi, ja Oilers saa kakkosen!

Don Cherry sanoo jotain eurooppalaisista ja näitten laittomista mailoista. Mutta jos olisin katsonut peliä, en olisi tätä edes kuullut, koska siirryin jo radion puolelle ensimmäisessä erässä.

Minuuttia ennen loppua tummatukkainen Flyers-valmentaja Pat Quinn vetää Peetersin pois maalilta. Flyers lähtee yrittämään tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla.

Viimeisessä – tai viimeiseltä näyttävässä – vaihdossa, Gretzky saa kiekon oman siniviivan alla, Bill Barber yrittää heittää mailansa väliin, mutta #99 pääsee tekemään maalin tyhjiin.

50 maalia 39 ottelussa! Uskomaton ennätys on syntynyt. Flyersia vastaan. Northlands Coliseum räjähtää.

Viides maali ajassa 19:57.

Erotuomari Fraser antaa Oilersille kahden minuutin jäähyn, käyttäen erittäin harvinaista “laiton juhliminen”-pykälää sääntökirjasta. Juhlimiseen on pyydettävä erikseen lupa. Doug Hicks menee istumaan kolmeksi sekunniksi (yksi Oilers-triviatietäjien parhaista kysymyksistä. Kuka istui tuon kakkosen?)

Syöttäjät historialliseen maaliin: Glenn Anderson ja ensimmäisen NHL-pisteensä merkkauttanut Grant Fuhr. Fuhr tuli kaudella 1983-84 merkkauttamaan 14 syöttöpistettä 45 ottelussa.

Ja sitten. On aika peruuttaa vähän taaksepäin. Training campille vuonna 1981..

“Minun on aika alkaa laukoa enemmän…”

NHL-kausi 1981-82 jäi historiaan kautena, jolla Edmonton Oilersin sentteri Wayne Gretzkystä tuli jääkiekkoikoni. Runkosarjan päättyessä valkoisiksi maalatuilla puisilla Titaneilla pelannut #99 oli tehnyt 92 maalia (yhä NHL-ennätys) ja 212 pistettä. Harjoitusleirin alussa vielä 20-vuotias Gretzky puhui pelityylin muutoksesta.

“Olen ajatellut, että minun on aika alkaa laukoa enemmän”, oli Wayne sanonut toimittajille. “Muut joukkueet ovat alkaneet päästä jyvälle. He ovat kekanneet, että syötän yhdeksän kertaa kymmenestä.”

Edellisellä kaudella Gretzky oli tehnyt 55 maalia. Vain New York Islandersin Mike Bossy, sekä Los Angeles Kingsin Triple Crown-ketjun Marcel Dionne ja Charlie Simmer olivat tehneet enemmän. Mutta Wayne oli laukaustilastossa vasta 17. sijalla.

Uusi kausi alkoi hyvin. Wayne Gretzky oli tehnyt 15 maalia ensimmäisissä 14 ottelussaan, kun oltiin päästy marraskuun toiselle viikolle. Baseball-kausi oli juuri päättynyt, amerikkalaisen jalkapallon pelikausi Kanadassa alkoi juuri lähestyä pudotuspelejään. Jääkiekkofanit ja peleistä raportoinut media alkoi kysellä siinä vaiheessa jo Gretzkyltä mahdollisuudesta rikkoa yksi NHL-ennätys, jota oli aina pidetty yhtenä liigan kallisarvoisimmista aarteista.

Wayne toppuutteli kyselijöitä, sanoen, että oli vielä liian aikaista alkaa puhumaan siitä.

Valmentaja Glen Sather alkoi tuona syksynä peluuttamaan vain 20-vuotiasta ykkössentteriään enemmän. Gretzky sanoi pelaavansa 6-8 minuuttia enemmän kuin aikaisemmilla kausillaan. Jouluun tultaessa hän oli tehnyt 41 maalia 37 ottelussa. Wayne Gretzky omisti NHL-joulun 1981; NHL-paitojen oikeudet omistaneen Grant Emblemsin mukaan Oilersin #99 paitojen myynti ylitti kaikkien muitten pelipaitojen myynnin yhteensä.

The Rocketin ennätys

Alettiin spekuloida, koska tarunomaisen Maurice “The Rocket” Richardin ennätys 50 maalia 50 ottelussa kaudelta 1944-45 rikkoutuisi. Mike Bossy oli jo edellisellä kaudella päässyt tasoihin The Rocketin ennätyksen kanssa tekemällä myös 50 yhtä monessa pelissä. Sekä Rocket että Bossy sanoivat uskovansa, että oli vain päivien kysymys.

Waynen agentti Gus Badali ja isä Walter Gretzky olivat merkanneet kalenteriinsa ottelun numero 47, 16. tammikuuta, jolloin Edmonton vierailisi Toronton Maple Leaf Gardensissa. Se vaikutti realistiselta päivältä, jona ennätys voisi rikkoutua. Vancouverissa pitkätukkainen nuorukainen – joka muistutti kummasti tämän kirjoittajaa – kävi ostamassa 29. joulukuuta pelatun Boston Bruins-ottelun yhteydessä liput uuden vuoden aaton Edmonton Oilers-otteluun. Ajatellen, että tuo uskomaton ennätys saattaisi jäädä historiaan jo siinä.

Se, mitä seuraavaksi tapahtui, oli vieläkin uskomattomampaa.

Edmonton Oilersin otteluohjelmassa oli peräti viiden ottelun kotirupeama ennen ja jälkeen joulun 1981. Kolmantena vieraaksi saapui Los Angeles Kings heti joulutauon jälkeen 27. joulukuuta. Gretzky teki neljä maalia.

“Häntä vastaan pelaaminen on kuin yrittäisi heittää peiton kummituksen päälle”, sanoi Kingsin valmentaja Parker MacDonald.

Wayne Gretzkyllä oli nyt 45 maalia ja 102 pistettä vain 38 ottelussa. Phil Espositon nimissä ollut 11 vuotta vanha ennätys nopeimmin tehdyistä sadasta pisteestä jäi jo taakse. Nyt oli vain ajan kysymys, koska myös Rocketin ennätys saataisiin pyyhittyä kirjoista.

Seuraavaksi Northlands Coliseumin nopealle jäälle oli tulossa Philadelphia Flyers. Pitkissä Cooperall-pöksyissä tuolla kaudella – vain Hartford Whalers teki samaa – pelannut Broad Street Bullies. Paljon Flyersin suuruuden päivien ajoista vielä jäljellä olevia pelaajia. Paljon pelaajia, jotka pelasivat vielä ilman kypärää.

50 maalia 39 ottelussa!

NHL-journalistit kutsuivat sitä iltaa sanoin “The Greatest Game ever played by the Greatest Player in the History of the Game to break the Greatest Record ever set in the Game”. Jopa vaatimaton Wayne Gretzky myönsi, että hän taisi tulla pelanneeksi parhaan pelinsä siihen mennessä.

Joulukuun 30. 1981. Philadelphia Flyers Edmontonissa. Ottelusta tuli yksi NHL-historian suurimmista peleistä ja hetkistä. Wayne Gretzky teki viisi maalia. Yhdeksän maalia siis kahdessa pelissä yhteensä. Tarunomaisin NHL-ennätys kaikista rikki 39 ottelussa! 50 maalia 39 ottelussa! #99 oli tehnyt 15 maalia viimeisistä 32 laukauksestaan.

“Ihmisten ei auta muu kuin alkaa uudelleen arvioida vuosisadan NHL-tähtiä”, sanoi Glen Sather. “Enkä usko, että olemme edes nähneet parasta Waynea vielä.”

“Tämä on täysin hullua”, irvisteli Bobby Clarke hampaatonta hymyään Flyersin pukukopissa. “Bobby Orria vastaan pelatessa näimme sentään, miten hän lähti omasta päästään, ja pystyimme puolustautumaan jotenkin pysäyttääksemme hänet. Mutta Gretzky, hän vain ilmestyy jostain kuin tyhjästä. Se on pelottavaa.”

Loistelias ketju joulukuun 30. tapahtumista Northlands Coliseumissa @OilersDayByDay twitteristin (allekirjoittaneen vanha kaveri yli 23 vuoden takaa) toimesta. Tästä kiinnostuneitten kannattaa katsoa ihan alusta loppuun:

Sekalaisia huomioita

Edmonton Oilers lähti idän kiertueelle heti vuoden 1982 alussa. Sen Toronto-pelin alussa – jota Gus Badali ja Walter olivat odotelleet – joukkueen mediavastaavalle Bill Tuelelle oli tullut 162 haastattelupyyntöä Wayne Gretzkyä koskien. Oilers järjesti kahden tunnin mediatilaisuuden hotellissaan.

Pete Peeters, joka myöhemmin valmensi maalivahteja Anaheimissa ja Edmontonissa, oli maalissa myös parissa muussa historiallisessa täysosumassa. Mario Lemieuxn ensimmäisen NHL-ottelun, ensimmäisen vaihdon, ensimmäisen laukauksen ja Marion ensimmäisen NHL-maalin päästi Pete. Hän oli myös tolppien välissä, kun Bob Nyström teki jatkoajalla New York Islandersin ensimmäisen Stanley Cupin ratkaisseen voittomaalin kevåällä 1980.

Peten puolustukseksi on muistutettava, että hän voitti Vezinan keväällä 1983 täysin äänin ja jäi Hart-äänestyksessä kakkoseksi Gretzkylle. Hän oli Team Canadan maalissa Canada Cupissa 1984 ottelussa, jossa Kanada pudotti Neuvostoliiton Mike Bossyn jatkoaikamaalilla. Ja muutama vuosi sitten Pete oli mukana nostamassa todella isoa sampea Fraser-joesta lähellä Vancouveria. Kalavanhus päästettiin takaisin kalojen vilpolaan tietenkin kuvien ottamisen jälkeen.

Historiallisessa ottelussa ensimmäisen ja ainoan NHL-maalinsa tehnyt Flyers-puolustaja Fred Arthur oli alunperin Hartford Whalersin varaus. Heti ensimmäisellä kaudellaan hän joutui osaksi isoa NHL-treidiä, kun Rick MacLeish siirrettiin Philadelphiasta Hartfordiin. Flyers lähetti Arthurin takaisin junnuihin, jossa hänen joukkuekavereitaan olivat muun muassa Dale Hawerchuk ja Doug Gilmour.

Fred Arthur teki ensimmäisen NHL-maalinsa tuossa ottelussa Edmontonissa, mutta se jäi hänen uransa ainoaksi. Hän pelasi kauden loppuuun Flyersissa ja aloitti seuraavan. Kolmen pelin jälkeen hänet lähetettiin farmijoukkueeseen. Niinpä syksyllä 1982 nuori ja erittäin älykäs – hänen lukioarvosanansa olivat täysiä kymppejä tai sata prosenttia, kuten Kanadassa sanotaan – lopetti jääkiekon.

Fred Arthur huilasi muutaman kuukauden, ja lähti sitten opiskelemaan McGillin yliopistoon. Hänestä tuli erittäin menestyksekäs lääkäri.

Uusi vuosi Vancouverissa

Mainittu pitkätukkainen junnu loikoili huoneessaan isäntäperheensä luona Vancouverissa 30. tammikuuta, 1981, kuunnellen paikallista 14 CFun radioasemaa herätyskelloradiostaan.

Yhtäkkiä tiskijukka huusi johonkin Loverboyn, The Guess Whon ja varhaisen Bryan Adamsin väliin: “Vau! Wayne Gretzky on tehnyt historiaa! Viisi maalia tänään Edmontonissa. 50 maalia 39 ottelussa!”

Juoksin äkkiä alakertaan nähdäkseni kaiken televisiosta. Uskomatonta. Täysin uskomatonta.

Seuraavana iltana ajoimme serkkuni Jarin (RIP) kanssa vanhalla -66 Chevy Chevellellä läpi lumisen Vancouverin Pacific Coliseumiin katsomaan ottelua Edmonton Oilers vs. Vancouver Canucks.

Vanhoja 1960-luvun muskeliautoja pidettiin 1980-luvun alussa täysinä romuina. Niitä sai omakseen sadoilla dollareilla. Jarilla oli kuusi erilaista, erilaisessa “vaiheessa” ollutta Chevelleä. Hän ajoi niillä lukioaikoinaan iltaisin pizzoja. Nyt samoja autoja saa omakseen hyväkuntoisina, ehkä $80 tuhannen jälkeen voidaan alkaa neuvottelemaan.

Peli oli tyypilliseen tapaan kovaotteinen. Ensimmäisessä erässä pelkästään 85 jäähyminuuttia. Tiger Williams keihästi Lee Fogolinia heti alussa ja lensi ulos. Colin Campbell – sama Soupy, joka on istunut NHL:n johtotehtävissä vuosikaudet – yritti pelotella joitakin Oilersin pelaajia, ja Dave Semenko puuttui tapahtumiin. Davekin lensi ulos lähdettyään jäähypenkiltä takaisin painiturnaukseen.

Vancouver Canucks voitti pelin maalein 3-1.

Wayne Gretzky pelasi ehkä neljä vaihtoa koko ottelussa. Merkkautti kaksi laukausta kohti Richard Brodeurin vartoimaa maalia.

Myöhemmin saimme kuulla, että Edmonton Oilers oli saapunut kaupunkiin myöhään illalla/aikaisin aamulla Flyers -pelin jälkeen, ja lähtenyt välittömästi juhlimaan Wayne Gretzkyn ennätystä. NHL-pelaajilla oli hauskempaa silloin ennen.

Jari ja minä?

Jatkoimme matkaa ottelun jälkeen tuttujen uuden vuoden kotibileisiin. Vastapäätä kadun toisella puolella oli Lou Passaglian talo, tai oikeastaan hevostila, ja haastoimme siellä pidettyyn uuden vuoden juhlaan osallistuneet lumisotaan.

Lumipallot lensivät kadun yli puolin ja toisin.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja