Blogi

Predators polttamassa Juuse Saroksen loppuun!

21.4.2022. Nykypäivän NHL on pelaajille niin vaativa fyysisiltä vaatimuksiltaan, että etenkin maalivahtien kohdalla pelimääriä on pyritty ykkösmaalivahtien osalta rajoittamaan runkosarjan osalta todella voimakkaasti.

Toisin sanoen kakkosmaalivahtien merkitys on kausi kaudelta yhä suuremmassa arvossa.

Nashville Predatorsissa koettiin NHL-kauden 2020-21 päätteeksi todella merkittävä muutos, kun seuran historian paras ja arvostetuin pelaaja, suomalaismaalivahti Pekka Rinne, päätti ripustaa räpylänsä naulaan. Maalivahtiosasto jäi kuitenkin hyviin käsiin, sillä pitkään tennesseeläisten kakkosvahtina toiminut Juuse Saros oli viimeistään Rinteen viimeisellä kaudella osoittanut kiilanneensa niin sanotun oppi-isänsä edelle.

Predatorsin osalta kesän 2021 suurin haaste ei siis ollut missään nimessä Rinteen korvaaminen uudella ulkopuolelta tulevalla ykkösvahdilla, vaan sen sijaan Saros täytyi korvata joukkueen kakkosvahtina.

Seura hankki tshekkivahti David Rittichin, jolla oli kokemusta muun muassa Calgary Flamesin ykkösvahtina toimimisesta.

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävän Rittichin kohdalla oli kuitenkin omat kysymysmerkkinsä, pitkälti laskeneen suoritustason myötä, edeltävien kausien osalta, ja valitettavasti pahimmat uhkakuvat ovat käyneet toteen: Rittichin suoritustaso on ollut niin heikko, että Predators on joutunut peluuttamaan Saroksen niin sanotusti puhki – jo runkosarjassa.


Kolottaako pelihammasta?


Mitä tilastot kertovat Saroksen kaudesta?

Juuse Saros on pelannut toistaiseksi kuluvan NHL-kauden aikana 65 runkosarjaottelua.

Se ei ole radikaalisti enemmän kuin joillain muilla ykkösmaalivahdeilla, vaikka suomalaisvahti tilastoykkönen tällä mittarilla onkin, mutta samaan aikaan se on radikaalisti enemmän kuin Saroksen ottelumäärät aiemmilta NHL-kausilta.

Ennen kuluvaa NHL-kautta, Saros oli pelannut enimmillään NHL:n runkosarjassa 40 ottelua (2019-20); hän on siis pelannut tällä kaudella jo 25 ottelua enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

NHL-piireissä puhutaan usein niin sanotusta ”silmätestistä”. Tällä kyseisellä termillä viitataan siihen, miltä pelaajan tekeminen näyttää konkreettisesti kaukalossa. Tasaiseen tahtiin vastaan tuleekin tilanteita, joissa tilastot osoittavat pelaajan pelanneen joko vahvan tai vaisun kauden, ja sitten silmätesti eli pelien laajamääräinen katsominen kertoo jotain ihan toista.

Saroksen kohdalla kyse ei ole kuitenkaan valitettavasti näköharhasta, kun väitän käyrän osoittavan jokaisella mahdollisella mittarilla alaspäin, mitä tulee vertailuun NHL-kauden 2021-22 ensimmäisen ja jälkimmäisen puoliskon välillä. Silmätesti on siis paljastanut suoritustason pudonneen, ja sitä tukevat myös tilastot. Mistään romahduksesta tässä ei ole varsinaisesti kyse, mutta tällä hetkellä kaikki merkit viittaavat siihen, ettei Saros tule olemaan Nashville Predatorsille sellainen kantava voima kuin joukkue tarvitsisi menestyäkseen pudotuspeleissä – mikäli petopaidat kevään tosipeleissä ylipäätään edes nähdään.

Kaikki blogiani lukevat ovat varmasti laittaneet merkille, että allekirjoittanut pitää tilastoista; tämä on ollut tietynlainen fetissi jo lapsuudestani lähtien, mikä paljastuu pelkästään tilastoista vinoina olevia vihkopinoja tuijotellessa. Joten kyllä, seuraavassa sukellan siis tilastojen ihmeelliseen maailmaan ja listaan Saroksen osalta merkittävimmät torjuntatilastot kuukausittain.

Lokakuu 2021:

Ottelut: 7
Voitot: 3
Laukaukset: 205
Torjunnat: 188
Torjuntaprosentti: 91,70
Päästettyjen maalien keskiarvo: 2.45
Nollapelit: 0

Marraskuu 2021: 

Ottelut: 11
Voitot: 7
Laukaukset: 319
Torjunnat: 295
Torjuntaprosentti: 92,50
Päästettyjen maalien keskiarvo: 2.29
Nollapelit: 1

Joulukuu 2021: 

Ottelut: 7
Voitot: 5
Laukaukset: 200
Torjunnat: 185
Torjuntaprosentti: 92,50
Päästettyjen maalien keskiarvo: 2.13
Nollapelit: 1

Tammikuu 2022:

Ottelut: 12
Voitot: 8
Laukaukset: 454
Torjunnat: 424
Torjuntaprosentti: 93,40
Päästettyjen maalien keskiarvo: 2.49
Nollapelit: 0

Helmikuu 2022:

Ottelut: 7
Voitot: 2
Laukaukset: 218
Torjunnat: 197
Torjuntaprosentti: 90,40
Päästettyjen maalien keskiarvo: 3.03
Nollapelit: 0

Maaliskuu 2022:

Ottelut: 12
Voitot: 8
Laukaukset: 383
Torjunnat: 349
Torjuntaprosentti: 91,10
Päästettyjen maalien keskiarvo: 2.85
Nollapelit: 1

Huhtikuu 2022: 

Ottelut: 9
Voitot: 5
Laukaukset: 265
Torjunnat: 242
Torjuntaprosentti: 91,30
Päästettyjen maalien keskiarvo: 2.69
Nollapelit: 1

Edellä olevia tilastoja analysoidessa esimerkiksi sekä Saroksen torjuntaprosentti että päästettyjen maalien keskiarvo ovat ottaneet merkittävän kolauksen. Tämä ei tarkoita sitä, että Saros olisi nykyisin huono maalivahti, mutta hän on muuttunut yhdestä maailman parhaista maalivahdeista hyvin keskiverroksi ykkösvahdiksi; se ei valitettavasti Predatorsille riitä.

Tilastoja tuijottelemalla, sekä yhdistämällä ne siihen edellä esiteltyyn näkötestiin, on päivänselvää, että Predators on polttanut Saroksen loppuun.

Vaikka siis edessä olisikin pudotuspelikevät, se on suurella todennäköisyydellä jäämässä todella lyhyeksi. Eikä kyse ole siitä, että Predators ei kykenisi viimeisten joukossa pudotuspeleihin selvinneenä joukkueena, mikäli siis näin käy, tekemään jättiyllätystä – kysykää vaikka viime kauden Montreal Canadiensin tai 2010-luvun alkupuolen Los Angeles Kingsin suunnalta.

Sen sijaan ongelma on siinä, ettei Saros ole tällä hetkellä sellainen voittava maalivahti, jollaisen Predators niin kipeästi tarvitsisi.

Eikä kyse ole suinkaan ensimmäisestä NHL-kaudesta Predatorsin historiassa, jolloin se polttaa ykkösvahtinsa loppuun jo runkosarjassa; näin nimittäin kävi melkoisen monta kertaa myös Rinteen kohdalla.

Toisin sanoen Predators-organisaatiossa ei ole opittu mitään historiankirjoissa seisovista virheellisistä ratkaisuista.


Kolottaako pelihammasta?


Huonompaan suuntaan menossa – jäävätkö pudotuspelit vain haaveeksi?

Olen edellä maininnut useampaan otteeseen, ettei Nashville Predators välttämättä edes selviä pudotuspeleihin ja se on edelleen mahdollinen uhkakuva.

Kun kuluvaa runkosarjaa on jäljellä Predatorsin osalta vielä viisi ottelua, se keikkuu ensimmäisellä Wild Card -sijalla. Takana vaanivat kuitenkin tällä hetkellä ensimmäisinä joukkueina pudotuspeleistä ulos jäämässä olevat Vegas Golden Knights ja Vancouver Canucks. Toki piste-ero näihin kahteen joukkueeseen on jo kuusi pistettä, joten sinällään homma on vakaasti Predatorsin käsissä.

Nashville Predators | 77 ottelua | 93 pistettä

Dallas Stars | 76 ottelua | 91 pistettä
——————————————————
Vegas Golden Knights | 77 ottelua | 87 pistettä

Vancouver Canucks | 77 ottelua | 87 pistettä

Samaan aikaan Predatorsilla on kuitenkin näistä neljästä edellä olevasta joukkueesta lähtökohtaisesti se kaikkein haasteellisin loppuohjelma:

Predators: TBL, MIN, CGY, COL, ARI

Stars: EDM, CGY, SEA, VGK, ARI, ANA

Golden Knights: WSH, SJS, DAL, CHI, STL

Canucks: MIN, CGY, SEA, LAK, EDM

Mutta marssi sitten Predators pudotuspeleihin tai ei, Saroksen kohdalla kausi näyttäisi vain synkkenevän entisestään.

Vaikka joukkue onkin onnistunut voittamaan viimeisestä neljästä ottelustaan kaksi, ja itse asiassa huhtikuun alku oli Sarokselle henkilökohtaisesti lupauksia herättävä, viime aikoina on ollut vaikeaa. Tästä kertovat suomalaisvahdin torjuntatilastot viimeisistä neljästä ottelusta: 90,50/1.85, 80,00/8.14, 90,30/3.00 ja 87,50/4.02.

Toivotaan parasta, mutta valitettavasti tässä on pelättävä pahinta. Vika ei ole kuitenkaan maailman parhaisiin maalivahteihin lukeutuvan Saroksen, vaan täysin ajattelemattomasti häntä peluuttaneen Predatorsin.
Toki kyse on ollut myös pakkoraosta, mutta ehkäpä GM David Poilen olisi kannattanut suunnata katseensa ennen pelaajasiirtojen takarajaa pätevän kakkosvahdin suuntaan.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Muita aiheeseen liittyviä juttuja