Blogi

Florida Panthers ajoi itsensä välittömästi haastavaan tilanteeseen

5.5.2022. Kirjoitin viime viikon blogissa Florida Panthersista, kyseenalaistaen ennen kaikkea sen, onko joukkue valmis voittamaan.

Nyt takana on ensimmäinen pudotuspeliottelu Washington Capitalsia vastaan. Tuo ottelu päättyi Panthersin näkökulmasta 2-4-tappioon, kotiedun siirtyessä välittömästi vuoden 2018 Stanley Cup -voittajalle.

Ja tuo tappio, se tapahtui, vaikka Panthers johti ottelua ensimmäisen 40 minuutin jälkeen lukemin 2-1.

Sillä, että Panthers oli vastaavassa tilanteessa merkkauttanut kuluvan kauden runkosarjassa voittosarakkeeseen murhaavat lukemat 39-0-1, ei ollut mitään merkitystä, sillä runkosarjakiekolla ja pudotuspelikiekolla on loppujen lopuksi hyvin vähän yhteneväisiä tekijöitä.

Yksi virhe voi ratkaista, ja tuossa ottelussa se yksi kriittinen virhe nähtiin päätöserässä Mackenzie Weegarilta, mikä johti Evgeny Kuznetsovin iskemään 2-2-tasoitusmaaliin. Kuznetsovin osumasta ehti puolestaan kulua reippaat kaksi minuuttia, kun TJ Oshie iski ottelun voittomaaliksi jääneen 3-2-osuman.


Kolottaako pelihammasta?


Oppirahat eivät muutu automaattisesti arvokkaiksi!

Viime viikon blogikirjoituksessani mainitsin sen, että Panthersin omassa päässä on kolissut aivan liian usein ja ettei siihen ole varaa pudotuspeleissä. Neljä päästettyä maalia pudotuspeliavauksessa Capitalsia vastaan ei välttämättä kuulosta miltään maailmanlopulta, eikä se sitä olekaan, mutta samaan aikaan ottelu noudatti päästettyjen osumien osalta aivan liiaksi runkosarjasta tutuksi tullutta kaavaa. Joukkue päästi runkosarjassa keskiarvolta tasan kolme maalia ottelua kohden ja tämä oli käytännössä ottaen myös ensimmäisen ottelun sanoma, Capitalsin viimeisen osuman syntyessä tyhjään maaliin.

Tosiasia Panthersin näkökulmasta onkin nyt se, että Capitals-sarjan avaustappiossa makseltiin arvokkaita oppirahoja, jotka saattoivat olla välttämättömiä pudotuspelien jatkon suhteen. Samaan aikaan on kuitenkin todettava, että automaattisesti ne oppirahat eivät muutu arvokkaiksi Panthersin näkökulmasta, mikäli Etelä-Floridassa ei osata niitä rahoja käyttää oikein.

Capitals onkin siinä mielessä ikävä vastustaja Panthersille: washingtonilaispoppoo on nimittäin kokenut ja tietää mitä pudotuspeleissä menestyminen vaatii – olkoonkin, että joukkue on edellisen kerran voittanut pudotuspelisarjan seurahistorian ensimmäisen Stanley Cup -voiton tuoneena keväänä, tarkalleen ottaen nelisen vuotta sitten.

Toisaalta Capitals on myös tietyllä tapaa oikeanlainen vastustaja Panthersille. Materiaalietu on nimittäin floridalaisten eduksi ja asioista onkeen ottamalla Panthers on edelleen tämän ottelusarjan selkeä ennakkosuosikki. Tämän lisäksi Capitals on myös oiva esimerkki siitä, mitä mestaruuden voittaminen vaatii, sillä sen piti niin ikään raivata vuonna 2018 tieltään, ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, Stanley Cupin hiljattain voittanut Pittsburgh Penguins.

Tähtipelaajien noustava esiin

Monien papereissa Aleksander Barkov lähentelee tällä hetkellä jopa maailman parhaan jääkiekkoilijan titteliä, ja Jonathan Huberdeau on vähintäänkin yksi maailman parhaista laitureista.

Nämä edellä mainitut väitteet eivät ole suinkaan tuulesta temmattuja, sillä sekä Barkov että Huberdeau ovat osoittaneet olevansa tuolla tasolla runkosarjassa.

Mutta aivan kuten koko Panthers-joukkueen, joka hakee ensimmäistä pudotuspelisarjavoittoaan 26 vuoteen, myös Barkovin ja Huberdeaun on kyettävä osoittamaan erinomaisuutensa myös pudotuspeleissä. Ne runkosarjassa nähdyt loisteliaat maalit käyvät pudotuspeleissä auttamatta vähiin, sillä kevään tosipeleissä ei kauneuspisteitä jaella.

Pudotuspeleissä vahvoilla ovat nimenomaan ne joukkueet, jotka osaavat voittaa keinoja kaihtamatta.

Pantterilauma ei voi tästä eteenpäin enää vain vilautella niitä kulmahampaitaan, vaan ne täytyy saada koko kevään ajaksi esiin.

Tuo viittaa laskeutuu niiden kaikkein kirkkaimpien tähtien harteille, sillä Barkovin ja kumppaneiden on esimerkillään kyettävä näyttämään myös muulle joukkueelle, että voittamisen eteen ollaan valmiita tekemään kaikki mahdollinen; ne kakkos- ja kolmoskorin pelaajat seuraavat eittämättä esimerkkiä mukisematta.

Ja samat sanat pätevät tietenkin ykköspakkiparina häärivään kaksikkoon Aaron Ekblad & Mackenzie Weegar, sekä ykkösvahti Sergei Bobrovskyyn; näitä pelejä, kun ei pelata millään pikkulasten hiekkalaatikolla, vaan kyseessä on viidakko, jossa pantterin tulee kyetä osoittamaan olevansa kuningas.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Kolottaako pelihammasta?


Muita aiheeseen liittyviä juttuja