Jalkapallo

HJK:n legendaariset europelit

Helsingin Jalkapalloklubi on taas läsnä suomifutisfanien kahvipöytäkeskusteluissa, sillä jokakesäiset europelit ovat taas käynnissä. Broidi listasi HJK:n 5 legendaarisinta europeliä – mitä mieltä olet valinnoista?

Schalke 04 (2011)

HJK kohtasi saksalaisjätin Eurooppa-liigan viimeisellä karsintakierroksella elokuussa 2011. Ensimmäinen osa päättyi Töölössä Klubin sensaatiomaiseen 2-0-voittoon Teemu Pukin osumilla. Saksassa HJK oli hetken kiinni ihmeessä, sillä Pukin upea 1-1-tasoitus ottelun 20. minuutilla tarkoitti sitä, että Schalken piti voittaa ottelu vähintään kolmella maalilla päästäkseen jatkoon.

Lopulta edellisellä kaudella Mestarien liigan välierissä pelannut Schalke jyräsi 6-1-kotivoittoon ja pudotti Antti Muurisen joukkueen eurokentiltä. Klaas-Jan Huntelaar osui toisessa osaottelussa neljästi.Rapid Wien (2014)

HJK:n kausi 2014 sai aivan uuden lähdön, kun ex-pelaaja Mika Lehkosuo saapui seuran peräsimeen juuri ennen vappua. Veikkausliigan mestaruus menikin Helsinkiin suvereenilla 13 pisteen erolla. Nimekäs HJK-nippu esiintyi edukseen myös Eurooppa-liigan karsinnoissa, sillä historiallinen lohkovaihepaikka irtosi maineikasta Rapid Wieniä vastaan yhteismaalein 5-4.

HJK kellisti itävaltalaiset avausosassa Robin Lodin ja Mika Väyrysen maaleilla 2-1. Vieraspeli Wienissä alkoi katastrofaalisesti, kun kotijoukkue siirtyi 2-0-johtoon jo ottelun 13. minuutilla. Macoumba Kandji tasoitti yhteismaalit kuitenkin vain pari minuuttia myöhemmin, ja ratkaisu siirtyi toiselle puoliajalle.

Tapio Suominen ja Rapidin vartti. Nikolai Alho pallon takana… Katso otteluparin ikimuistoiset ratkaisuhetket alla olevalta videolta. Töölö, Stereo Love!


FC Metz (1998)

Arpaonni ei varsinaisesti suosinut Klubia kesällä 1998, kun vastustajaksi Mestarien liigan karsinnoissa nostettiin Ranskan liigan kakkonen FC Metz. Antti Muurisen HJK ei kuitenkaan huippujoukkuetta hätkähtänyt, vaan nappasi 1. osaottelun voiton Helsingin olympiastadionilla. Ottelun ainoan maalin iski nykyinen HJK-toimitusjohtaja Aki Riihilahti.

Toisen osaottelun 1–1-tasatulos varmisti HJK:n historiallisen UCL-paikan. Vieraspelin ratkaisseesta maalista vastasi Vesa Vasara.


FC Astana (2015)

Klubi oli kesällä 2015 todella lähellä toista perättäistä lohkovaihepaikkaa, kun joukkue kohtasi Astanan Mestarien liigan karsinnoissa. Ensimmäinen osaottelu päättyi Helsingissä maalittomaan, joten ratkaisu siirtyi Kazakstaniin 25 000 katsojan eteen.

Astanassa HJK paineli ensimmäisellä puoliajalla jo 2-0-vierasjohtoon Ousman Jallow’n ja Gideon Baah’n maaleilla, mutta kotijoukkue kavensi vielä ennen puoliaikaa. Toinen puoliaika alkoi suomalaisten kannalta karmeasti, kun pallo vietiin pilkulle ja peli oli hetkessä 2-2. HJK oli jatkopaikassa kiinni enää vierasmaalin turvin.

Kazakstanilaisten 3-2-johtomaali oli karmaisevaa katsottavaa: Dmitri Shomkon pitkäksi karannut keskitys leijaili takakulmaan ohi hölmistyneen Daniel Örlundin. Astana oli ensimmäistä kertaa kiinni jatkopaikassa.

HJK pääsi kuitenkin vielä peliin mukaan, kun Twumasi nappasi suoran punaisen kortin lyötyään Erfan Zeneliä. 85. minuutilla Zeneli oli ratkaisemassa otteluparia helsinkiläisille, kun hän upotti pallon verkkoon rangaistuspotkusta.

Lisäajalla HJK:n Mike Havenaar pääsi puolittain läpi ja laukoi pallon ylärimaan. Vajaamiehinen Astana sai tämän jälkeen vielä kulmapotkun. Kulmapotkun, joka synkisti helsinkiläisten taivaan pikimustaksi: Jevgeni Postnikov nikkasi takatolpalta kyseenalaisen 4-3-voittomaalin ja lopetti Klubin UCL-unelmat karuimmalla mahdollisella tavalla.


FC Kööpenhamina (2014)

HJK taisteli Eurooppa-liigan lohkovaiheessa jatkopaikasta viimeiseen peliin asti. Ikimuistoisimpana otteluna Broidin mieleen on jäänyt marraskuinen kotimatsi tanskalaisjätti FC Kööpenhaminaa vastaan. Vieraat tasoittivat ottelun varsinaisen peliajan viimeisillä hetkillä, mutta lisäajan kolmannella minuutilla Robin Lodin mainio keskitys löysi Kandjin, joka pukkasi voittomaalilla itsensä HJK:n historiankirjoihin.

PS. Jos löydät, kannattaa katsoa kooste Pepe Jürgensin selostuksella. Siinä vasta on taidetta.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja