Jalkapallo

Futiksen EM-kisahistorian parhaat maalintekijät

Jalkapallon EM-kisat ovat edenneet pudotuspelivaiheeseen! Maanosan mestaruudesta kamppaillaan Saksassa 14.7. huipentuvaan finaaliin asti. Toinen toistaan legendaarisemmat pelaajat ovat loistaneet vuosien saatossa kisoissa – tässä listaus turnauksen kaikkien aikojen parhaista maalintekijöistä.

6 maalia

Arvokisoissa ei ole usein maaleilla mässäilty. Esimerkiksi vuonna 2012 maalipörssin voitto irtosi kolmella osumalla. Korkeimmillaan 2000-luvulla maalikuningas on takonut kuusi täysosumaa, kun Antoine Griezmann oli vuonna 2016 hurjassa iskussa.

Kuuteen maaliin EM-kisoissa on yltänyt yhteensä kahdeksan pelaajaa:

  • Ruud van Nistelrooy, Hollanti
  • Alvaro Morata, Espanja
  • Romelu Lukaku, Belgia
  • Patrick Kluivert, Hollanti
  • Wayne Rooney, Englanti
  • Thierry Henry, Ranska
  • Zlatan Ibrahimovic, Ruotsi
  • Nuno Gomes, Portugali

7 maalia

Maalipörssin jaetulla kolmannella sijalla ovat seitsemällä osumalla Antoine Griezmann ja Alan Shearer. Brittihyökkääjän maalitahti oli ysärillä kova: hän pelasi 1992-2000 kisoissa yhteensä yhdeksän peliä. Shearer jäi ensimmäisissä EM-kisoissaan ilman maaleja, mutta vei vuoden 1996 kisojen maalikuninkuuden viidellä täysosumalla.

9 maalia

EM-kisojen historian toiseksi paras maalintekijä on legendaarinen Michel Platini.

Platinin maalitahti oli käsittämätön: hän osallistui EM-kisoihin vain vuonna 1984 ja takoi viidessä matsissa hurjat yhdeksän kaappia. Ranska juhli kyseisissä kisoissa EM-kultaa.

14 maalia

39-vuotias Cristiano Ronaldo on omilla luvuillaan EM-kisojen maalinsylkijöistä puhuttaessa. Mies on paukuttanut hurjat 14 maalia viisissä edellisissä EM-karkeloissa. Broidi muistaa hyvin, kun Ronaldo iski ensimmäiset kaksi maaliaan vuoden 2004 kotikisoissa. Turnaus päättyi kuitenkin kyyneliin Kreikan juhliessa yllätysmestaruutta Angelos Charisteasin johdolla…

Ikinuori Ronaldo ei ole vielä osunut maalipuiden väliin (paitsi pilkkukisassa), mutta herran uskomaton maalisaldo voi hyvinkin kohentua tosipeleissä. Hattu päästä Cristianolle ja kylmä vehnäolut kouraan!

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja