Muu urheilu

Top 5: Urheilun suurimmat kliseet

Urheilumaailma on täynnä kuluneita sanontoja. Jotkut kliseet saattavat jopa pitää paikkansa, mutta paljon sanotaan myös totaalista hölynpölyä.

Broidi.comin penkkiurheilukomitea kokoontui yhteen ja kokosi urheilumaailman suurimmat kliseet yhdeksi listaksi. Sanontoja riittäisi varmaan kirjaksi asti, mutta tyylillemme uskollisesti päädyimme tekemään Top 5 -listauksen.

Kun seuraavan kerran katsot peliä, kenties kuulet jonkun näistä ilmauksista sanottavan. Osaat ainakin sitten naurahtaa asiantuntevasti!

1. ”Kaikki joukkueet on voitettava”

Tämä toistuu jokaisissa jääkiekon MM-kisoissa aina ennen tärkeää puolivälieräottelua – on vastassa sitten Kanada tai Tanska. Lausahdus on menestyksen kannalta jopa vaarallisen typerä, sillä tilanne on aivan päinvastainen. Jokaista joukkuetta kun ei todellakaan ole pakko voittaa, riittää kun hoitaa sen oman tulevan vastustajan päänahan.

Ruotsissa ymmärretään tämä. Taktikoinnin jalo taito tuli esiin esimerkiksi Torinon olympialaisissa 2006. Tre Kronor hävisi alkulohkon viimeisen pelin tahallaan ja kohtasi puolivälierässä Tshekin sijasta Sveitsin. Kliseisesti sanoen loppu on historiaa.

2. ”Kahden maalin johto on vaarallisin johto”

Tietysti mikään tilasto ei tue tätä sanontaa. Kliseen taustalla on ennemminkin ajatus siitä, että kahden maalin johto synnyttää vaarallisen hyvän olon tunteen ja joukkue jotenkin ikään kuin lopettaa pelaamisen. Oikeastaan tämä sanonta synnyttää vain jonon lisää kliseitä.

Lienemme kaikki yhtä mieltä siitä, että ottaisimme mieluummin johdon 2-0 kuin 1-0. Joten eiköhän mennä eteenpäin, kuten eräs Juti tokaisisi.

3. ”Isoimmat maalit tekee aina joku nimetön rivipelaaja”

Perustuuko tämäkään yhtään mihinkään? Todennäköisesti ei. Totta on tietysti se, että ratkaisija voi olla kuka tahansa kentällä olevista. Kertoimet seuraavan maalintekijän puolesta ovat silti alhaisemmat niillä pelaajilla, jotka yleensäkin tehotilastoissa näkyvät.

Samalla on sanottava, että urheilun suola (mikä klisee taas!) on yllättävät ratkaisijat. Mestarien liigan finaalissa vuonna 2006 FC Barcelonan riveissä pelasivat esimerkiksi Ronaldinho, Samuel Eto’o ja Deco. Kaikista pelaajista ratkaisevan 2-1-niitin Arsenalin verkkoon iski kuitenkin vaihtomies Juliano Belletti. Ei ehkä se todennäköisin ratkaisija!

4. ”Me emme saa aliarvioida heitä”

Tässä on taas sellainen vakiolause, jonka kuulee sanottavan, kun Daavid kohtaa Goljatin (apua, mikä klisee taas!). Olisipa joskus virkistävää kuulla kapteenin tai päävalmentajan toteavan ottelun alla: ”Vastustaja on meitä paljon huonompi jokaisella osa-alueella. Oikeastaan vastustajamme on niin surkea, että voitamme pelin 99 kertaa sadasta.”

Vastustajaa tulee kunnioittaa, sanotaan myös. Siksi on poliittisesti korrektia sanoa kuten klisee kuuluu.

5. ”Rangaistuspotkut ovat arpapeliä”

Jalkapallon arvokisat ja ottelu etenee rangaistuspotkukisaan asti. Sen sijaan, että pohdittaisiin mahdollisia kilpailuetuja, todetaankin, että ”tämähän on ihan arpapeliä”. Jos olet katsonut jalkapalloa tarpeeksi, olet törmännyt tähän suorastaan ärsyttävään sanontaan.

Satunnaisuutta on tietysti niin elämässä kuin jalkapallossa, mutta kyllä moni asia luo kilpailuedun pilkkukisassa: kumpi aloittaa, millaiset vetäjät ja kuinka hyvin maalivahti osaa torjua rangaistuspotkuja…

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja