Blogi

Onside with Jouni: Viimeinen Sutter

3.10.2023. Brandon Sutter ilmoitti lopettavansa jääkiekon pelaamisen kesken Edmonton Oilersin harjoitusleirin. Kahden vuoden sairastelun jälkeen kokenut ammattilaispelaaja tiesi, ettei kroppa enää kestäisi. Sutterin klaanin viimeinen edustaja NHL:ssä on jättänyt kaukalot.

Urhea Comeback-yritys

Brandon Sutter oli rightin puolen puolustavana sentterinä juuri sellainen pelaaja, jonka Edmonton Oilers olisi tarvinnut täydentämään joukkueen, joka aikoo lähteä runkosarjaan 12 hyökkääjällä.

Sutter pelasi kolme viidestä ensimmäisestä harjoituspelistä. Hänen viimeisekseen jäi lauantai-iltana Vancouverissa pelattu ottelu. Sunnuntaina Edmonton Oilers ilmoitti, että 34-vuotias Brandon Sutter on vapautettu PTO-sopimuksestaan.

Se oli urhea yritys palata kaukaloon mieheltä, joka oli viimeksi pelannut NHL-ottelun Vancouver Canucksin paidassa toukokuussa, vuonna 2021. Tuo aika muistetaan siitä, kuinka Covid riehui koko Canucksin joukkueen läpi. Otteluja siirrettiin.

Tauti iski erityisen kovasti Brandon Sutteriin. Hän missasi seuraavat kaksi ja puoli vuotta pitkän Covidin aiheuttamien oireitten takia. Hän pelasi suhteellisen hyvin kolmessa pelissään, ottaen huomioon pitkän tauon.

Voimme ajatella, että samaa pelipaikkaa kärkkyvä 26-vuotias Lane Pederson ehkä pelasi paremmin näissä peleissä. Mutta jos Sutter olisi jatkanut, ehkä tilanne olisi ollut erilainen keväällä, kun tosipelit alkavat.

“Class Act”

Brandon Sutter ilmoitti lopettavansa pelaamisen, koska hän ei tuntenut olevansa enää sataprosenttisessa kunnossa. Vaikka hän tunsi terveytensä yhä paranevan, hän päätti virallisesti nostaa hokkarit naulaan.

Voimme ajatella, että ainakin hän kokeneena ammattilaisurheilijana itse parhaiten tiesi, mitä kovan NHL-kauden läpivieminen olisi vaatinut. Ja, että hän saa mielenrauhan siitä, että uskalsi lähteä vielä kokeilemaan. Nyt hän tietää varmasti.

Sutter pelasi lopulta kolmetoista kautta NHL:ssä. Carolina Hurricanesin, Pittsburgh Penguinsin ja Vancouver Canucksin riveissä yhteensä 770 runkosajaottelua. 152 maalia, ja 289 pistettä.

Ajattelin aina Kanadan junnumaajoukkueesta lähtien, että Brandon Sutter oli pelaaja, joka saattoi vaikuttaa yksittäisen ottelun kulkuun, vaikka hänen nimeään ei löytynyt pistetilastosta.

Hän oli hyvä pelaaja, vankka alivoimissa ja erittäin arvostettu joukkuekaveri. Ihmisenä pidetty kaikkialla, missä hän liikkui. Mies, jolla oli aina aikaa faneille. Aito ihminen ja median arvostama hyvä jätkä.

Ja vielä, Brandon Sutterin näkeminen lyhyesti Edmonton Oilersin paidassa, vaikkakin se tapahtui kolmesti harjoitusottelussa, jäi ainoiksi kerroiksi, kun koskaan näimme Suttereita Öljyn peliasussa. Outo juttu, koska veljesten kotipaikan lähin kaupunki on juuri Edmonton.

NHL-blogi on nähnyt monta kertaa, kuinka maajussien näköisiä kavereita odottaa Edmontonin hallin käytävällä pelatun pelin jälkeen tapaamista jonkun Sutterin kanssa. Oilersin vanhan hallin vieressä olleeseen rakennukseen esimerkiksi Darryl tuo aina nutipäitään myytäväksi.

Viimeinen Sutter

Brandon Sutterin myötä päättyi myös Sutterin klaanin lähes yhtäjatkoisesti vuodesta 1976 alkanut valtakausi NHL:ssä. Brian Sutter aloitti silloin uransa St. Louis Bluesissa.

Sutterin klaanista tuli yhteensä yhdeksän pelaajaa maailman parhaaseen jääkiekkoliigaan. Ensin kuusi seitsemästä veljeksestä; Brian, Darryl, Brent, Douane, Rich ja Ron Sutter.

Veljekset kasvoivat maatilalla, lähellä norjalaisten siirtolaisten nimeämää Viking-nimistä kylää, noin 135 kilometrin päässä Edmontonin kaupungista koilliseen. Veljeksiä oli oikeastaan seitsemän. Vanhin, Gary, joka oli muitten mielestä paras jääkiekkoilija koko katraasta, ei halunnut jättää kotitilaansa jääkiekon takia jo varhaisessa iässä.

Brandon on Brent Sutterin poika, ja siten osa toista NHL:ssä nähtyä Sutterin sukupolvea. Muut olivat Duanen poika Brody, ja Darrylin poika Brett. Brianin poika Shaun, ja Richin poika Brody saivat kumpikin NHL-varauksen, ja pelasivat ammattilaisina, mutta kumpikaan ei yltänyt NHL:ään saakka.

Sutterit jäävät historiaan yhtenä kaikista kuuluisimmista NHL-perheistä. Neljä ensimmäisen sukupolven Sutteria on toiminut myös valmentajina ja managereina NHL:ssä. Epävirallisen nopean laskutoimituksen tulos osoittaa Suttereiden pelanneen lähes kuusi tuhatta NHL-ottelua.

Kaikki kuusi ensimmäisen sukupolven veljestä pelasivat samanaikaisesti NHL:ssä kausien 1982-83 ja 1986-87 välissä. Duane voitti kaikki neljä Stanley Cupia New York Islandersissa, Brent viimeiset kaksi.

Kapteenin C tai varakapteenin A oli tuttu näky Sutterin klaanin pelipaidoissa. Muutaman kerran joku veljeksistä valmensi veljiään. St. Louis Blues on jäädyttänyt tulisieluisen kapteeninsa Brianin paidan #11. Brian valmensi Bluesia, Boston Bruinsia, Calgary Flamesia ja Chicago Blackhawksia ja voitti Jack Adams-palkinnon vuonna 1991.

Darryl oli koko klaanin alhaisin NHL-varaus (11. kierros, 179.). Hän valmensi Chicago Blackhawksia, San Jose Sharksia, Calgary Flamesia ja voitti kaksi Stanley Cupia LA Kingsin päävalmentajana. Hän oli valmentaja/GM Calgaryssä, kun Flames luisteli finaaliin vuonna 2004.

Chicagossa Darryl valmensi Richiä ja Brentiä. Darryl sai Brianilta virallisen onnittelusoiton, kun hän voitti Jack Adamsin vuonna 2022.

Duane oli Florida Panthersin päävalmentaja 2000-2002.

Brent oli koko klaanin paras pelaaja. Kahden Stanley Cupin lisäksi Team Canadan edustaja Canada Cupeissa. Valmentajana kaksinkertainen maailmanmestari U20-kisoissa. NHL:ssä päävalmensi New Jersey Devilsiä ja Calgary Flamesia. Brent on toiminut pitkäaikaisesti WHL-junnuseura Red Deer Rebelsin omistajana/GMnä/päävalmentajana.

Kaksoset Ron ja Rich valittiin 1982 NHL Draftin neljäntenä (Ron) ja kymmenentenä (Rich). He pelasivat yhdessä Philadelphiassa ja St. Louisissa. Rich antoi hyvän joulutarinan NHL-blogille istuessaan usein allekirjoittaneen vieressä Oilers-peleissä Columbus Blue Jacketsin pro scoutin ominaisuudessa.

Uskomaton veljessarja, joka ei epäröinyt pelata kovaa toisiaan vastaan. Yksi kerrotuimmista legendoista tuli Long Islandilla pelatusta ottelusta. Kaksoset Ron ja Rich olivat käsikähmässä Duanen kanssa. Tarinasta on toinen versio, jossa Brent ja Duane ottivat yhteen Richin ja Ronin kanssa Philadelphiassa.

Legendaarinen linjamies Ray Scapinello katseli hetken, ja sanoi: “Nyt tiedän, miltä teidän äidistä tuntui”. Ja luisteli päätään pudistellen pois.

Veljekset ottivat kovaa toisiaan vastaan. Ei ihan loppuunvietyjä tappeluja silti. Tietty raja oli olemassa.

Brian näki kerran Hawksin ja Bluesin välisessä playoffottelussa, miten Darryl oli pääsemässä vapaaseen paikkaan. Maali oli tyhjänä. Brian iski veljeään poikittaisella niin kovaa, että tältä murtui kylkiluita. Hän teki kuitenkin maalin.

Kun Darryliltä kysyttiin asiasta jälkeenpäin, hän sanoi, että olisi tehnyt saman jos osat olisivat olleet toisinpäin. No problem.

Tiedettä

Sutterin klaanissa oli jotain todella spesiaalia. Niin spesiaalia, että sitä on tutkittu yliopistotasolla.

Winnipegin yliopiston urheilupsykologian professori Cal Botteril – joka aikaisemmin toimi Philadelphia Flyersin ja Chicago Blackhawksin palkkalistoilla – tutki jääkiekkoilijoitten henkistä kovuutta ja opetti sitä pelaajille NHL-tasolla.

Botteril on todennut, ettei hän koskaan urallaan nähnyt mitään Suttereihin verrattavaa. Professori Botteril kehitti yhdessä Örebron yliopiston Lars-Eric Unehstalin kanssa ohjelmamallin henkisesti “täydellisestä jääkiekkoilijasta”.

“Useimmat NHL-pelaajat omaavat useita mallin ominaisuuksista, muuten he eivät pelaisi NHL:ssä”, sanoi Botteril kirjassa “Six Shooters”. “Pelaajalla voi olla esimerkiksi vahva intensiteetti, mutta häneltä voi puuttua jotain muuta. Hän ei toimi muita tukevasti, esimerkiksi. Vain hyvin harvoilla pelaajilla on kaikki mallin ominaisuudet. Suttereilla on ne kaikki.”

“He ovat energisiä, kun muut pelaajat alkavat väsyä. He ovat rentoja, kun muut ovat hermostuneita. Heidän itseluottamuksensa on vahva, kun muut ovat epätoivoisia. He käyttäytyvät kunnioittavasti, kun toisten itseluottamus heittää yli. He toimivat aina joukkueen puolesta, kun toiset alkavat luovuttaa ja jättää laivaa. He pitävät päänsä ja ajatuksensa selkeinä, kun muilla alkaa keittää paineen takia.”

Professori Botteril sanoi huomanneensa, että Suttereille ei tarvitse opettaa asioita, joita hän opettaa ammatikseen.

Yksikään Suttereista – molemmat sukupolvet mukaanlaskien – ei ollut erityisen taitava, tai ehkä Brandonia lukuunottamatta fyysisesti vahva tai isokokoinen. Klaanin menestyksen takana olivat muut tekijät. Kova yritys, peräänantamattomuus, ja erittäin vankat henkiset ominaisuudet.

Aikamoisen jäljen jätti tämä klaani jääkiekkoon.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja