Jääkiekko

Onside with Jouni: NHL-viikon Top 10

7.10.2023. Aurinko paistaa Cowtownissa! Säätiedotuksen lisäksi niputetaan viimeinen Preseason NHL-viikko perinteisellä Top-kympillä. Ensi viikolla päästään pelaamaan pisteistä, ei pelkästään pääsylipputuloista.

1. Aurinko paistaa Cowtownissa

Calgary mainostaa aina itseään Kanadan aurinkoisimpana kaupunkina – Edmonton on hieman vähemmän aurinkoinen. Hieman yllättäen, Edmonton ja Calgary ovat suunnilleen yhtä kylmiä/lämpimiä kaupunkeja. Calgaryssä kesäillat ja -yöt ovat kylmiä.

Aurinkoisia uutisia Calgarystä: pitkällisen väännön jälkeen nyt tuli varmistus, kaupunki saa uuden jäähallin jossa Calgary Flames saa pelata (lue: Calgaryn kaupunki pormestari Gondekin johdolla, kuuden erittäin syvätaskuisen miehen omistama Calgary Sports and Entertainment -yhtiö (Flamesin omistajat), Albertan provinssi, ja maailman suurimman ulkoilmarodeon Calgary Stampeden järjestäjät, ovat vihdoinkin päässeet yhteisymmärrykseen siitä, miten iloiset veronmaksajat saavat maksaa uuden ja upean tapahtuma – ja viihdytyskeskuksen rakentamisen!

Tämä on hieno uutinen NHL-faneille! Ja tietenkin joka kesä oikeiksi lännenmiehiksi ja – naisiksi rodeoviikon ajaksi pukeutuville toimistorotille ja perinteisiä tapojaan esitteleville alkuperäiskansojen edustajille!

Kävelin yhtenä kesänä paikallisen heimon rodeoviikolle pystyttämään tiipii-telttaan. Siellä oli toimiva väritelevisio! Istuva Härkä ja Hullu Hevonen olivat kovia Seinfeld-faneja!

Oli miten oli, uusi areena (käyttävät sanaa Events Centre) valmistunee kauden 2026-27 alkuun.

Tällaisen projektin läpivieminen siihen päivään saakka, kunnes kiekkofanit pääsevät ostamaan seitsemäntoista taalan olutmukeja, tulee vaatimaan vielä suunnittelua, lupien anomiset ja hakemiset, budjetoinnin, ja vaikka mitä. Ja sitten lapio isketään maahan.

Hieno juttu! Itse Calgary Flamesin aurinkoisiin uutisiin palataan runkosarjaennakossa pian. Flames kävi täällä ottamassa pataan numeroin 7-2 joukkueella, jossa oli ehkä kuusi NHL-pelaajaa. NHL-blogi ei ole ihan vakuuttunut uudesta valmentajasta Ryan Huskasta. Mutta toivottavasti olen väärässä.

2. Kaapo Kakon kausi

Yksi Twitter-suosikeista (X), itse “heatdaddy” ennusti Kaapo Kakon tekevän 40 maalia tällä kaudella.

Viime kaudella 22 maalia tykittänyt Kakko on pelannut ilmeisen hyvän preseasonin. Tällaiset maalit, kuten upea rannelaukaus Jeremy Swaymanin räpyläkäden yli Kris Chreiderin syötöstä Madison Square Gardenin jäällä ovat tärkeitä turkulaisen itseluottamukselle varmasti.

Samalla tärkeää Broadwayn Sinipaitojen uuden valmentajan Peter Lavioletten luottamukselle Kaapoa kohtaan. Onnistumiset ruokkivat lisää onnistumisia. Laukauksia, maaleja, maalille ajoja, jääaikaa, hyviä pelaajia vierelle, mahdollisuuksia ylivoimalla..

Ja hyvää tulee.

3. Ville

Ville Heinola sai hyvän mahdollisuuden näyttää olevansa NHL-pelaaja Winnipeg Jetsin leirillä. Torstaiaamuna valmentaja Rick Bowness antoi vielä kerran hyvän lausunnon suomalaispuolustajasta.

Valitettavasti Bones joutui jo samana iltana kertomaan, että Heinola loukkaantui harjoitusottelun ensimmäisessä erässä.

Alavartalovamman sanottiin olevan “ei-lyhytaikainen” juttu. Tosi huonoa onnea. Loukkaantumiset ovat osa peliä, ja ne on nähtävä mahdollisuuksina kun mennään posi edellä. Mutta silti. Ville Heinola pelasi tosi hyvin Edmontonissa.

4. Puolustajia kaatuu kuin heinää

Minnesota Wildin kapteeni Jared Spurgeon loukkaantui Chicagossa pelatussa ottelussa torstaina. Wildin PR ilmoittaa alavartalovamman olevan “week-to-week”.

Huono viikko puolustajille. Bowen Byram sai Vegasia vastaan tiltin päähänsä. Huolestuttavaa.

5. Viimeinenkin Ankka riviin

Puolustaja Jamie Drysdale allekirjoitti kolmen vuoden jatkosopimuksen Anaheim Ducksin kanssa, sopimuksen arvo 2,3 miljoonaa dollaria per kausi.

Nyt Anaheim Ducks voi siis aloittaa kauden Trevor Zegras ja Jamie Drysdale kokoonpanossaan. Hyviä pelaajia. Joittenkin dinosaurusten mielestä näitten kahden ketunpojan ei olisi pitänyt tässä vaiheessa uraansa, näillä näytöillään ja juuri tämän NHL-seuran kanssa lähteä koko jupakkaan, mutta onneksi se on nyt onnellisesti ohi.

Drysdale on hyvä pakki. Huippuluistelija. Tulokaskaudellaan, ei hyvässä joukkueessa, 32 pistettä. Vain Detroit Red Wingsin Moritz Seider – Calder-voittaja – teki enemmän pisteitä tulokaspakeista tuolla kaudella 2021-22.

Jäämme seuraamaan, onko Urho Vaakanainen Ducksin kokoonpanossa kolmosparissa, kun kausi alkaa.

6. Yankee Board of Governors

NHL:n johtokunta, eli omistajat, eli Board of Governors, tai kuten täällä jääkiekon kotimaan peräkylillä sanomme, “Yankee Board of Governors”, piti keskiviikkona jokavuotisen, aivan runkosarjakauden alkua edeltävän kokouksensa New Yorkissa.

Eniten puhuttu kokouksen anti oli komissaari Gary Bettmanin ilmoittama “hyvin alustava” suunniteltu palkkakaton luku kaudelle 2024-25. Cap tulee nousemaan jonnekin 87-88 miljoonan kieppeille.

Toinen aihe oli hyvin mahdollinen laajentuminen 34 joukkueeseen jossain vaiheessa. Bettmanin mukaan vielä ei oteta anomuksia vastaan, mutta NHL:n johto tottakai istuu alas mahdollisen “klubiin” haluavan kanssa. Kuten muistamme, Seattle Krakenin omistus maksoi $650 miljoonan jäsenmaksun. Sitä ei tarvitse jakaa pelaajien kanssa. Seuraava jäsenkortti voi irrota jo miljardilla taalalla!

Sellaiset kaupungit, kuten Salt Lake City, Atlanta, Houston ja Quebec City ovat kiinnostuneita. NHL-blogi kannattaa Quebec Cityn paluuta iloisena veronmaksajana, koska hallikin rakennettiin sinne jo meidän rahoillamme. Pidän kovasti Salt Lake Cityssä vaikuttavasta Ryan Smithistä potentiaalisena NHL-omistajana. Salt Lake City on hyvä urheilukaupunki ja talviurheilukaupunki.

Houston ja kolmas yritys Atlantassa…en tiedä.

Mahdollinen NHL:n järjestämä kansainvälinen jääkiekkoturnaus on ilmeisesti ollut myös aiheena kokouksessa. Käy sääliksi hyvää NHL-pelaajien sukupolvea, tai kahta, jotka eivät saa mahdollisuutta. Syylliset tähän voidaan NHL-blogin puolesta paistaa voissa.

7. “Jopa hauskempaa toisella kertaa..”

Täällä Edmontonissa ei malteta odottaa kauden alkua. Tätä kirjoitettaessa vielä yksi harjoituspeli perjantai-iltana, Seattle Kraken tulee kaupunkiin. Ei ehkä parhaalla kokoonpanollaan vielä.

Connor BrownConnor McDavidin entinen junnuketjukaveri Ontarion junnuliigan Erie Ottersista – on mielenkiintoinen nimi Öljyn leirillä. “Heviä” kiekkoa pelaava veteraani, joka vielä totuttelee ajoituksiin oltuaan lähes koko viime kauden syrjässä polvivamman takia.

Harjoituspelissä Calgary Flamesin AHL-miehiä vastaan Brown pelasi tosi hyvin. Kaksi maalia ja syöttöpiste, lähellä hattutemppua kahdesti.

Vaatimattoman oloinen “Brownie” antoi hauskan kommentin pelin jälkeen, kun häneltä kysyttiin, onko McDavidin kanssa pelaaminen nyt yhtä hauskaa kuin silloin ennen?

“Se saattaa olla jopa hauskempaa nyt”, vastasi Connor Brown, Edmonton Oilersin kakkosketjun uusi laituri.

Edmontonilla saattaa olla NHL:n paras ykkösketju Evander KaneLeon DraisaitlZach Hyman.

8. Trouba

Runkosarja ei ole vielä edes alkanut, ja pääsemme katsomaan New York Rangersin Jacob Trouban uusia.

Suoraan selkään Tyler Toffolia. Monet näyttävät kommentoivan, että selkäänajo on Toffolin oma vika. Jonkun pitäisi ajaa näitä kommentoijia selkään.

9. Kuka helvetti on Matt Poitras?

Boston Bruinsin leirillä huomiota on herättänyt vasta 19-vuotias hyökkääjä Matt Poitras. Häntä on verrattu nuoreen, 20 vuotta sitten Bruinsin leirillä vakuuttaneeseen Patrice Bergeronin. Mikä on hullua, eikä reilua.

Hurja tilastotieto: Ontarion junnuliigasta tullut suhteellisen pienikokoinen sentteri ei ollut vielä edes syntynyt, kun Patrice Bergeron jo pelasi NHL:ssä.

Viisi pistettä viidessä harjoituspelissä. Nuorukainen on ottamassa kolmosketjun sentterin paikan Bruinsista. Toisen kierroksen varaus kesän 2022 NHL Draftissä. Voittaa aloituksia, tekee pisteitä. Häntä on peluutettu paremmissa ketjuissa leirin alussa, ja hän käytti tilaisuuden hyväkseen ja pelasi hienosti David Pastrnakin ja kapteeni Brad Marchandin viereen päästyään.

Hän pelasi kaksi peliä peräkkäisinä iltoina viime viikolla. Hän pelasi hyvin kolmosen keskellä Morgan Geekien ja Trent Frederickin kanssa. Peliälyä, näkee kentän hyvin, ja Boston Bruinsin näköinen pelaaja: ei isokokoinen, mutta aina halukas kamppailemaan kulmissa kenen kanssa tahansa.

Niin paljon puhutaan siitä, kuinka turhia harjoituspelit ovat NHL:ssä. Pelkästään rahankeruuta omistajille. Pelipaikat on jo jaettu, veteraanit eivät halua pelata kuin pelin tai pari. Kaikki ovat nykyisin jo huippukunnossa ennen koko leiriä.

Sitten tulee joku Matt Poitrasin kaltainen tapaus. Hienoa. Bruinsilla oli pelipaikkoja vapaana keskikentällä ja tämä junnu tarttui tilaisuuteen.

10. Ennakot tulossa

Ja vielä. Perinteiseen tapaan NHL-blogille on tulossa runkosarjaennakot, erikseen niin itäisestä kuin myös läntisestä konferenssista. Siis runkosarjasta vain; Suuri Tanssi, Stanley Cupin playoffit, ennakoidaan ja veikataan erikseen.

Lukijoitten mielipiteet ovat aina tervetulleita ja hauska nähdä. Olisiko tällä kaudella syytä järjestää jonkinlainen kilpailu?

Voittajalle joku halpa, mutta erikoinen, NHL-aiheinen palkinto?

Mietitään asiaa.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja