Blogi

Onside with Jouni: NHL-runkosarjaennakko – Läntinen konferenssi

10.10.2023. Läntisen konferenssin runkosarja on jo lähtenyt käyntiin ainakin yhdellä paikkakunnalla tätä luettaessa. Loordi Stanley asuu lännessä. Tässä pieni ennakko lännen 16 joukkueesta ja veikkaukset runkosarjan varalle.

Ei hernettä nenään

Alla lyhyesti pieni ennakko jokaisesta NHL:n läntisen divisioonan joukkueesta. Pudotuspeleihin veikatut joukkueet on läpikäyty vähän tarkemmin. Joukkueet on laitettu järjestykseen, jossa tässä veikataan niitten runkosarjan lopussa olevan.

Joitakin veikkailuja on mietitty jopa viiden sekunnin ajan. Ja kuten aina, niistä ei tule suuttua, vetää hernettä nenään, eikä lähettää allekirjoittaneelle näsäviisaita viestejä ensimmäisen viikon jälkeen.

NHL-runkosarjaa pelataan 82 ottelua. Se päättyy 18. huhtikuuta 2024.


Nappaa 5O eurolla
ilmaisvetoja!

Lyö 5O euron veto – saat peräti viisi 1O euron ilmaisvetoa. Ei kierrätystä!

Rating: 5 out of 5.

Central-divisioona

1. Dallas Stars

Joukkue Texasin taivaan alta väsähti Stanley Cupin playoffien kolmannella kierroksella. Edmontonin kuplaplayoffeissa finaaliin saakka yltänyt Dallas Stars putosi lännen finaalissa Vegas Golden Knightsille kuudessa ottelussa.  

Dallasista tuli kova haastaja viime kaudella. Se keräsi runkosarjassa 108 pistettä. Hyökkkäyksessä NHL:n seitsemänneksi eniten maaleja per ottelu, 3.43. Jason Robertson nousi tähdeksi 109 pisteellään.

Pete DeBoerin valmentaman joukkueen runko on parhaassa iässä; Robertson, Miro Heiskanen, ykkössentteri Roope Hintz, ja maalivahti Jake Oettinger. Tämän joukkueen aika voittaa on nyt. GM Jim Nill lisäsi Matt Duchenen joukkoon vielä kesällä, kun Nashville oli ostanut tämän sopimuksen ulos.

Wyatt Johnston pelasi 19-vuotiaana tulokkaana 41 pisteen kauden.

Miro Heiskanen on Texasin työhevonen. Päästyään esiin John Klingbergin varjosta, 24-vuotias puolustaja teki 73 pistettä 69 ottelussa. Hän pelasi keskimäärin 25:29 per ottelu; playoffeissa jääaika nousi numeroon 27:48. Vain Drew Doughty pelasi enemmän pudotuspeleissä.

Isoja minuutteja syövä konkari Ryan Suter.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että Suterin olisi tässä vaiheessa uraansa sopivampaa pelata vähemmän vaikkapa kolmosparissa, kuin ykkösessä Norris-ehdokkaan vierellä. Esa Lindell ja Jani Hakanpää pelaavat kakkosparina.

Dallas Stars puolustaa hyvin; se päästi kolmanneksi vähiten maaleja runkosarjassa koko NHL:ssä. Erikoistilannepelissä sen ylivoima ja alivoima ovat molemmat liigan top-viidessä.

Jake Oettinger, jonka valitsin Vezina-voittajaksi englanninkielisellä blogillani, tarvitsee ehkä pienemmän työmäärän eli vähemmän pelejä kuin viime kaudella.

Dallas Stars on kova ja kokenut veteraanipitoinen joukkue, joka voi voittaa Stanley Cupin. Sen ykkösketju Robertson – Hintz – Pavelski on yksi NHL:n parhaista. Jason Robertson voi tehdä 50 maalia. Vieläkö veteraaneilla, kapteeni Jamie Bennillä, Tyler Seguinillä, Joe Pavelskilla ja muilla riittää bensaa tankissa koko kaudeksi?

Kapteeni Benn pelasi parhaan kautensa vuosiin viimeksi, pystyykö hän vielä samaan?

Pete DeBoer on vienyt kaksi joukkuetta suoraan Stanley Cupin finaaliin heti ensimmäisellä valmennuskaudellaan, sekä New Jerseyssä että San Josessa. Hän ei ole 15 vuoden NHL-valmennusurallaan koskaan päässyt nostamaan Stanley Cupia.

Tällä ryhmällä siihen on mahdollisuus.

2. Colorado Avalanche

Loukkaantumishuolet vaivasivat kevään 2022 Stanley Cup -mestaria viime kaudella ja osaksi vaivaavat vieläkin. Kapteeni Gabriel Landeskogin menetys vihloi ja vihloo yhä eniten. Palkkakattosyitten takia mestarijoukkuetta jouduttiin tiivistämään, mutta Avs oli silti Centralin ykkönen.

Yllättävän syvä Seattle Kraken järjesti mestareille aikaiset golfkenttävaraukset heti Stanley Cupin playoffien ensimmäiseltä kierrokselta.

Nyt Avs lähtee osittain uusitulla kokoonpanolla. Ryan Johansen voi olla todella hyvä lisäys, kuten myös Russ Colton. Colton on todella hyvä kolmosketjun pelaaja. Jonathan Drouin on raporttien perusteella pelannut hyvän harjoituskauden.

Puolustukseen palaa sama ryhmä; Cale Makar, Devon Toews, Samuel Girard, Josh Manson ja Bowen Byram. Erik Johnson menetettiin Buffaloon. Hyökkäys on myös suunnilleen sama, kärjessä MacKinnon ja Mikko Rantanen.

Tämä on Nate MacKinnonin joukkue, joka elää ja kuolee supertähtensä myötä. MacKinnon ja Cale Makar kuuluvat erikoiseen eliittiin jääkiekossa: pelaajiin, jotka luistelevat lujempaa kiekon kanssa kuin sitä ilman.

Yksi seurattavista teemoista on nähdä, onnistuuko yhden vuoden diilillä tullut entinen junnuketjukaveri Jonathan Drouin tekemään comebackin ja lunastamaan kymmenen vuoden takaisen korkean varausvuoronsa. Maalilla Coloradossa luotetaan Alexandar Georgieviin, joka kesti ison työmäärän viime kaudella hyvin.

Erikoistilannepelissä Avsin ylivoima on odotetusti yksi NHL:n pelätyimmistä, mutta alivoima oli vain liigan 17. paras. Erikoinen yhdistelmä.

Colorado Avalanche menetti ehkä hieman nälkäänsä viime kaudella, mutta nyt se on palaamassa takaisin ottamaan omansa. Se ei loppujen lopuksi joutunut maksamaan kovaa hintaa Stanley Cupistaan. Nyt joukkue osaa pelata ilman Landeskogia.

Valmentaja Jared Bednar on penkin takana jo kahdeksatta kauttaan. Kaikessa hiljaisuudessa hän on noussut NHL;n kolmanneksi pisimpään valmentaneeksi, vain Jon Cooper ja Mike Sullivan edellään. Voimmeko sanoa, että Bednar on NHL:n paras koutsi?

3. Minnesota Wild

Minnesota Wildilla ei ole vaikeuksia päästä mukaan Suureen Tanssiin; mutta eteneminen ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon on ollut ongelma. Viimeksi kättelyt Dallas Starsin pelaajien kanssa kuudennen ottelun päätteeksi. Omat fanit buuasivat joukkueen jäältä.

GM Bill Guerin on taiteillut palkkakaton kanssa, eikä tänä kesänä tehnyt paljoakaan lisäyksiä. Wildilla on lähes $15 miljoonaa vielä kiinni Ryan Suterin ja Zach Parisen diilien ulosostoissa.

Vielä 103 pisteen joukkue viime kaudella. Hyökkäystehonsa osittain menettänyt Wild putosi tehdyissä maaleissa sijalle 17, vain 2.91 maalia vastustajan maaliin per ottelu. Silti viidenneksi eniten maaleja tasakentällisin NHL:ssä, vaikka ylivoima oli keskitasoa.

Kevin Fialan päästäminen Los Angelesiin oli paha menetys.

Matt Boldy on nuori maalitykki, jonka on nyt noustava esiin supertähti Kirill Kaprizovin perään. Sentteri Marco Rossilta odotetaan läpimurtoa. Pat Maroon on joukkueessa tuomassa kovuutta ja voittamisen kulttuuria. Ehdottomasti parempi vaihtoehto jos ajatellaan Big Rigiä Torontoon lähteneen Ryan Reavesin korvaajaksi. Maroon pystyy pelaamaan jääkiekkoa.

Puolustuspeli, vastustajan maalipaikkojen minimoiminen,  on yhä Dean Evasonin valmentaman WIldin vahvuus. Yli sadan pisteen runkosarjajoukkue; vain viisi joukkuetta päästi vähemmän maaleja per ottelu kuin Minnesotan 2.67.

On tunnustettava, että Evason on hoitanut valmennustyönsä hyvin Minnesotassa playoffsarjatappioista huolimatta. Hän on niin sanottu “players` coach”, joka kuuntelee pelaajiaan. Hän on saanut parhaan irti, ottaen huomioon käytettävissä olleen materiaalin.

Kapteeni Jared Spurgeonin loukkaantuminen juuri ennen sarjan alkua on pieni huolen syy. Ykköspari Spurgeon – Jake Middleton on yllättävän tehokas ilman kiekkoa. 36-vuotiaan ykkösketjun laiturin Mats Zuccarellon jatkuva erinomaisuus jaksaa ilahduttaa.

Filip Gustavson lienee ykkösvahti, 37-vuotias, kaiken saavuttanut Marc-Andre Fleury kakkonen. Jäämme odottamaan, pystyykö Gustavson pelaamaan yhtä hyvin kuin viime kaudella.

Minnesota Wild on playoffjoukkue. Kuinka pitkälle se pääsee, saamme nähdä huhtikuussa.

4. Nashville Predators

GM vaihtui David Poilesta Barry Trotziin. Paljon muutoksia Nashvillessä. Paljon pelaajia sai lähteä. Valmentaja John Hynes sai lähteä. Playoffraja jäi vain kolmen pisteen päähän.

Ryan O`Reilly ja Luke Schenn ovat uusia hankintoja, jotka mahdollisti Trotzin tekemä siivous palkkakaton alle. Näitten veijareitten parhaat pelit ovat jo takanapäin, mutta heidän toivotaan pystyvän auttamaan Nashvilleä pääsemään pitemmälle playoffeissa.

Juuse Saros on yksi ehkä neljästä parhaasta maalivahdista koko NHL:ssä. Juuse mahdollistaa jopa voittoja Predatorsille tilanteissa, joissa se ei ehkä ansaitsisi. Saros toi yksin ainakin kymmenen pistettä Nashvilleen viime kaudella. Kevin Lankinen on Saroksen kakkosena, vahva tandem ehdottomasti.

Paljon huhuja mahdollisesta Juuse Saroksen treidistä jonnekin muualle todellista lunnasaarretta vastaan. Buffaloon, Detroitiin. Huhut vain yltyvät nyt, kun Winnipeg päätti pitää Connor Hellebuyckin.

Toinen joukkueen tähdistä on puolustaja Roman Josi.

Tommy Novak teki viime kaudella 43 pistettä 51 ottelussa. “Novechkin” saattaa kuulua erikoiseen lajiin, joka on parempi NHL:ssä kuin farmisarjoissa. Yksi NHL:n mielenkiintoisimmista pelaajista.

On hankalaa arvioida, mihin suuntaan Predators lähtee. Pystyykö tärkeä maalintekijä Filip Forsberg pysymään terveenä? Kuinka ohut on Nashvillen puolustus oikeasti ilman Edmontoniin tullutta Mattias Ekholmia?

Ottaen huomioon uuden päävalmentajan Andrew Brunetten tyylin peluuttaa hauskaa hyökkäyspeliä, Preds voi olla ainakin mielenkiintoisempi katsottava kuin viime vuosina. Ylivoimapeli oli NHL:n 27. tehokkain. Tähän tulee varmasti muutos.

Nashville Predatorsin playoffmahdollisuuksiin ei yleisesti uskota. Veikataan tässä silti, että Preds livahtaa lännen Tanssiin toisen villi kortti-paikan kautta.

5. Winnipeg Jets

Manitoban arojen joukkue on oikeastaan aika hyvä.

Suurin osa spekuloijista ei usko Jetsin mahdollisuksiin, se on jatkuvasti uponnut alaspäin Keskisessä divisioonassa, myynyt pois hyviä pelaajia, ja saanut aina playoffeissa vastaansa liian kovan joukkueen.

Pierre-Luc Dubois on poissa, hänestä saatiin hyvä korvaus: Gabe Vilardi, Alex Iafallo ja Rasmus Kupari. Blake Wheeleristä päästiin vihdoinkin eroon.

Jäämme seuraamaan, pystyykö puolustaja Josh Morrissey jatkamaan siitä, mihin hän viime kauden 76 pisteellään jäi. Cole Perfettin tulokaskauden rikkoi loukkaantuminen. Nyt nähdään, miten hyvä hän vo olla terveenä.

Takatukka Kyle Connorin vauhti hyytyi hieman viime kaudella, nyt odotamme paluuta entiseen. Nikolaj Ehlersin on pysyteltävä terveenä.

Juuri ennen tämän postauksen failaamista tuli tieto Hellebyuckin ja Mark Scheifelen identtisistä sopimuksista. Tämä ilmoitus poisti paljon harmaita pilviä Manitoban taivaalta.

En näe Jetsiä playoffjoukkueena enää. Silti hankala vastustaja mille joukkueelle tahansa. Rehellinen vanha valmentaja Rick Bowness sanoi suorat sanat joukkueen yrityksestä Vegasia vastaan playoffeissa.

Bonesin rehellisyys aiheutti Wheelerin ja Duboisn lähdöt joukkueesta. Se puhdisti ilmaa kopissa. Tämä on valmentaja, joka pystyy saamaan parhaan esiin keskinkertaisesta joukkeesta.

Ja vielä, oli todella rankkaa nähdä Ville Heinolan murtaneen nilkkansa. Ensimmäisen kierroksen varaus, hyvä puolustaja, joka joutui odottamaan mahdollisuuttaan kovan pakiston takia Winnipegissä.

Viides leiri, ja todella hyviä pelejä. Ensimmäinen NHL-pelaaja, joka antoi NHL-blogille haastattelun tällä kaudella. Valmentaja Rick Bowness sanoi juuri viimeisen harjoituspelin aamuna, että Jets antaa kaikki mahdollisuudet Heinolalle ottaa paikan Showsta. Ja että hän on siihen saakka pelannut hyvin.

Ville Heinola lähtee Suomeen joksikin aikaa, ja palaa Winnipegiin, kun nilkan kuntoutus alkaa lähestyä loppuaan, raporttien mukaan.

Brad Lambert lähtee hankkimaan kokemusta AHL:stä, mutta odotamme kutsua ylös jossain vaiheessa kautta.

6. St. Louis Blues

St. Louis Blues, neljän vuoden takainen Stanley Cup -mestari, on tienhaarassa. Vanhasta joukkueesta on vielä paljon jäljellä, mutta ikkuna on sulkeutumassa.

Brayden Schenn on kapteeni, mutta voidaan sanoa, että tämä on Jordan Kyroun ja Robert Thomasin joukkue. Blues pystyy tekemään maaleja, mutta puolustus on kysymysmerkki.

Viime kaudella playoffeista ensimmäisen kerran viiteen vuoteen rannalle jäänyt Blues jää rannalle nytkin.

7. Arizona Coyotes

Mullet-areenan sankareitten tulevaisuudesta puhutaan joka vuosi. Kuinka pitkään NHL aikoo pitää joukkueen erämaassa? Muut NHL-seurat eli muitten katsojat ovat maksaneet tästä jo vuosikymmenten ajan.

Joitakin hyviä nuoria pelaajia, kuten Clayton Keller ja Calder-ehdokas Logan Cooley.

Paljon pelaajia, etenkin puolustajia, jotka pelaavat seuraavasta sopimuksestaan. Valmentaja Andre Tourigny tekee hyvää työtä epävarmoissa olosuhteissa. Kojootteihin ei kiinnitetä paljoa huomiota; antakaapa googlaamatta ykkösmaalivahdin nimi.

Arizona Coytes on parempi kuin aikaisemmin.

8. Chicago Blackhawks

Klassisen Original Six -seuran suurin mielenkiinnon kohde on 18-vuotias Connor Bedard. Tämä vahva poika Vancouverista on tuomassa NHL:lle sellaista tunnettavuutta Pohjois-Amerikassa, jollaista se ei usein saa.

Bedard aloittaa NHL-uransa heti paljon huomiota saavilla otteluilla. Tänään Pittsburgh Penguins, huomenna Boston Bruins, lauantaina Montreal Canadiens, maanantaina Toronto Maple Leafs. Sen jälkeen Colorado Avalanche ja Vegas Golden Knights.

Blackhawks ei tule voittamaan kovin montaa peliä tällä kaudella. Mutta jokainen ottelu, jossa Connor Bedard pelaa, on tapaus. Heti alussa Pittsburgh Penguins. Kun Hawks lähtee kiertueelle, oli se itään New Yorkiin, tai minne tahansa Kanadaan, kaikki seuraavat.

Tämä on kieltämättä jännittävää.


Nappaa 5O eurolla
ilmaisvetoja!

Lyö 5O euron veto – saat peräti viisi 1O euron ilmaisvetoa. Ei kierrätystä!

Rating: 5 out of 5.

Pacific-divisioona

1. Edmonton Oilers

Juuri playoffeista pudonneen NHL-joukkueen kopissa ei koskaan vallitse kovin hyvä tunnelma.

Tällä palstalla ei ole kyse allekirjoittaneen kokemuksista, fokus on pelaajissa, mutta en koskaan ole kokenut samanlaista hautajaistunnelmaa kuin Edmonton Oilersin hulppeassa kotijoukkueen kopissa viime keväänä heti sen jälkeen, kun Vegas Golden Knights oli juuri pudottanut Oilersin kuudennessa ottelussa.

Se sattui ja kirveli kovasti pelaajissa. Pettymys oli todellinen ja se tuntui. Edmonton oli johdossa jokaisessa kuudessa ottelussa, mutta hävisi lopulta neljä.

Joukkueen jäsenet, etenkin sen johtavat pelaajat, vannoivat palaavansa takaisin. Tekevänsä kaiken mahdollisen, kääntävänsä kaikki kivet, päästäkseen takaisin samaan tilanteesen, mutta voittajan puolelle. Koko kesän jokaikinen päivä on vietetty tämän varmistamiseksi.

Kahtena playoffkeväänä peräkkäin tappio tulevalle Stanley Cup -mestarille. Edmontonissa tiedetään täsmälleen, mitä kuudennen Stanley Cupin tuominen Albertan pääkaupunkiin vaatii.

Edmonton Oilersista kuulee joskus puhuttavan kahden miehen, Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin joukkueena. Kahden maailman parhaan pelaajan saaminen samaan joukkueeseen on uskomaton lahja, mutta tämä on puhetta sellaisilta, jotka eivät katso pelejä.

Ryan Nugent-Hopkins pelasi 104 pisteen kauden. Zach Hyman teki 36 maalia. Evander Kane vietti suurimman osan kaudesta loukkaantuneena tai kokoonpanossa puoliksi terveenä.

Oilers on NHL:n paras joukkue hyökkäyspäässä, lähes neljä maalia toiseen päähän per ottelu. Sen ylivoima on NHL-historian paras, onnistumisprosentti viime kaudella 32,4 %.

Connor McDavid puhdisti pöydän 153 pisteen kaudella ja 64 maalilla, ja hän pystyy vielä parempaan, mikä on hurja ajatus. Leon Draisaitl teki 128 pistettä, 52 maalia.

Mutta tämä Edmonton Oilers on paljon muutakin. Puolustus vahvistui Mattias Ekholmin saavuttua kaupunkiin. Viikinki ottaa projektin niin tosissaan, että hän vietti koko kesän Edmontonissa perheensä kanssa. Ekholmin tulo auttoi lahjakkaan Evan Bouchardin pelin puhkeamisen kukkaan.

Bouchard on hyökkäävä puolustaja, jolla on yksi NHL:n pelätyimmistä laukauksista. Potentiaalia nousta todella korkealle pakkie pistepörssissä.

Oilersin Bottom 6 -miehistö on vahvistunut jatkuvasti. Oikeita palasia sovitellaan kohdilleen. Joukkueeseen bonuspainoitteisella diilillä tuotu Connor Brown menee suoraan kärkiketjuihin. Brown voi auttaa tunnettuna alivoimapelaajana Oilersin avtä.

Jack Campbellin onnistuminen tällä kaudella on ehkä tärkein asia kaikista. Symppiksenä tunnettu vaatimaton Jack on selvästi tehnyt kaikkensa kesän aikana. Hän on pelannut loistavasti harjoitusotteluissa. Stu Skinner on myös todistanut taitonsa. Oilersilla on kaksi vahvaa maalivahtia.

Edmontonilla on ihan aluksi joitakin loukkaantumishuolia. Mattias Ekholm on ollut syrjässä, kuten myös Brett Kulak. Markus Niemeläisellä on jokin vaiva, NHL-blogi ei kehdannut kysäistä, eikä ole sopivaakaan. Niemeläisen loukkaantumisstatus pakotti Oilersin tekemään riskaapeleja siirtoja ihan preseasonin lopussa waiver-listojen tullessa, mutta niistä selvittiin.

Alkamassa on legendaarisen NHL-managerin, 67-vuotiaan Ken Hollandin sopimuksen viimeinen kausi, eikä hän ole kiinnostunut tekemään jatkoa. Kaikki fokus on vielä yhden Stanley Cupin voittamisessa.

Valmentaja Jay Woodcroft on ollut puolentoista vuoden ajan NHL:n kärjessä runkosarjavalmentajana. Woodcroft tuo tälle kaudelle paikkapuolustusjärjestelmän miespuolustuksen sijaan. Puolustuspeli on “Woodyn” suurin haaste. Pakkipari Darnell NurseCody Ceci ei ole onnistunut pelaamaan tehokkaana shutdown-parina kuten on toivottu.

Darnell Nursen pelin kehittyminen on tärkeä asia Edmontonille. Huomio ei saa olla hänen sopimuksessaan, vaan pelissä. Toistaiseksi hän ei ole ansainnut palkkaansa.

Runkosarja ei voi tuntua pitemmältä ja merkitä niin vähän missään muualla NHL:ssä kuin Edmontonissa. Vain playoffit merkitsevät enää yhtään mitään.  

Edmonton Oilers tulee voittamaan divisioonan, ja läntisen konferenssin mestaruuden. Pystyykö se voittamaan myös Stanley Cupin?

Veikataan tässä rohkeasti, että Edmonton Oilers voittaa Stanley Cupin vuonna 2024.

2. Vegas Golden Knights

VGK:llä on joukkueenjohto, joka on liikkeissään häikäilemätön. Mitä tahansa tehdään voittamisen mahdollistamiseksi. Kukaan ei ole suosikki, eikä turvassa. Vegasin fanipohjaa koeteltiin, kun Marc-Andre Fleury myytiin pois. Mestaruus antoi oikeutuksen lopulta kaikelle.

Stanley Cup -mestarin ollessa kyseessä aina mietimme, kuinka pitkään Stanley Cup -krapula tulee kestämään, ja onko pelaajilla, tällä “Golden Misfits” -nimisellä ryhmällä, vielä samaa nälkää ja näyttämisenhalua kuin aikaisemmin?

Onko juhliminen ja uskomattomien mestaruussormusten aiheuttama sokeus vienyt parhaan terän?

Tuskin. Tämä on kovalla särmällä pelaava joukkue, jota vihataan niin paljon kaikkialla (siis positiivisessa mielessä), että sen ottelut lähes kaikkia muita vastaan ovat aina tapauksia, jotka on pakko nähdä. Etenkin, kun vastassa on joku Minnesota, LA Kings, Dallas, Colorado tai Edmonton.

Maalivahtiosasto mietityttää. Onko parivaljakko Adin Hill ja Logan Thompson tarpeeksi, niin erinomaisia kuin he viime kaudella olivatkin.

Vegas Golden Knights on kova, ammattimainen joukkue. Mestaruusryhmä on lähes kokonaan koossa, mutta uudelleen finaaliin pääsy ei ole helppoa. Jossain vaiheessa myös jotkut sopimukset on uusittava, jatkoa on tarjottava.

Jonathan Marchessault on alkuperäinen Golden Misfit, Conn Smythe -palkinnon voittaja. Näemmekö häikäilemätöntä toimintaa VGK:n johdolta busineksen ehdoilla, vai lojaalisuuden palkkimista? Veikkaan edellistä.

3. Los Angeles Kings

LA:ssä tavoitteena on voittaa enemmän kuin vain ensimmäinen kierros Stanley Cupin playoffeissa. Kings saattaa olla Tyynenmeren divisioonan kolmanneksi paras joukkue, mutta seitsemän ottelun pelisarjassa se voi pudottaa jomman kumman kahdesta ensimmäisestä.

GM Rob Blake on parantamassa joukkuettaan myymällä prospekteja, ja hankkimalla kokemusta. PL Duboisn hankinta oli esimerkki. Erittäin vahva keskikenttä.

4. Calgary Flames

Uusi päävalmentaja Ryan Huska, uusi GM Craig Conroy, uusia pelaajia. Uusi jäähalli tulossa parin vuoden päästä. Siirrot tehtiin positiivisemman työympäristön luomiseksi. Conroyn ikuinen amerikkalainen hymy saattaa hyytyä, kun tulee aika tehdä jatkoa Elias Lindholmille, Chris Taneville ja Noah Hanifinille.

Huska toi apulaisikseen Dan Lambertin ja Marc Savardin. Savard voi olla suureksi avuksi Flamesin ylivoimalle, joka viime kaudella oli NHL:n 19. paras. Alivoima oli viidenneksi paras.

Iso kysymysmerkki, varsinkin Pohjois-Albertan ukrainalaiskylistä katsottuna, on se, miten Jacob Markström pelaa. Tuimakatseinen Gävlen mies oli vielä keväällä 2022 Vezina-finalisti. Edmontonissa ja muuallakin mietitään, tuhosiko Albertan taistelun häviäminen tuona keväänä ruotsalaisen itseluottamuksen. Hän ei ole sen jälkeen koskaan pelannut hyvin.

Toinen on tähtipelaajaksi Cowtowniin tuodun Jonathan Huberdeaun peli. Hän on itse myöntänyt menettäneensä viime kaudella rakkautensa jääkiekkoon. Nyt hänen on pakko löytää mojonsa, koska hän on tärkeä pelaaja Flamesille.

Calgary Flames ei ole huono joukkue. Se hävisi viime kaudella 12 peliä jatkoajalla. Se jäi kahden pisteen päähän playoffrajasta. Kokoonpanossa on paljon hyviä pelaajia. Vikkelä Andrew Mangiapane, erinomainen sentteri Nazem Kadri, suolakurkkumies Blake Coleman. Puolustaja Nikita Zadorov on oikea mies, jota ei paisteta voissa.

Veikataan tässä sen ottavan toisen lännen villi kortti-paikoista ensi keväänä.

5. Seattle Kraken

Kraken (ei siis Superunknowns kuten toivoimme) pudotti playoffeissa kylmästi puolustavan Stanley Cup -mestarin. Odotukset nousivat tämän vuoksi kerralla aivan uudenlaisiksi.

Valmentaja Dave Hakstolin suosima pelityyli on nopeaa karvauspeliä. Vastustaja väsyy lopulta. Erittäin kurinalaisesti valmennettu ryhmä.

Seattlessa puhuttaessa aina tulee puheeksi huippulupaus Shane Wrightin tilanne. Raporttien mukaan hänet on lähetetty vahvan harjoitusleirin jälkeen AHL:n Coachella Valley Firebirdsiin, jossa hän pelasi osan viime kaudesta.

Tämän kirjoittanut kävi viime perjantain Seattle-ottelun erätauolla katsomon puolella tsekkaamassa peliä katsomassa olleitten pienten lasteni tilanteen. Palatessani pressboxiin sen ovi oli lukittu, ja yritin saada jonkun huomion koputtamalla oveen voimakkaasti.

Ovea tuli avaamaan tutunnäköinen mies. 19-vuotias Shane Wright, joka sattui kuulemaan koputukset. Hänen päivänsä päästä ovesta kunnolla sisään NHL-kaukaloihinkin tulee vielä. Hän tarvitsee vain paljon kokemusta, ja sitä tällä hetkellä saa Rautaliigasta. Ei enää istumista missään pressboxissa, eikä muuttamista ympäriinsä kuten viime kaudella.

6. Vancouver Canucks

Todella mielenkiintoinen joukkue. Viime kausi meni täysin persiilleen. Valmentajanvaihto, vähemmän luottamusta herättäneitä siirtoja, pelaajia halusi pois koko kaupungista.

Rick Tocchetin ensimmäinen kokonainen kausi Canucksin valmentajana. Tocchet vaatii pelaajiltaan paljon, ja arvostaa niitä, jotka yrittävät ja antavat kaikkensa joukkueen eteen. Virheetkin annetaan anteeksi, kunhan yritys ei koskaan lopu.

Sam Lafferty oli pelaaja, josta myös Edmonton Oilers on pitkään ollut kiinnostunut huhujen mukaan. Hyvä lisäys Vancouverille. Tämän jälkeen Vancouver Canucksin palkkakatto on katossa.

Elias Petterssonin sopimustilanne häilyy Canucksin päällä kuin jokapäiväiset pilvet länsirannikon mailla.

Loistava maalivahti Thatcher Demkossa. San Diegosta rannikkoa pitkin ylös tullut Demko on yksi NHL:n aivan parhaista maalivahdeista.

7. Anaheim Ducks

Viime kausi oli huono Ankkalinnassa. Anaheim Ducks oli NHL:n huonoin, tai lähes huonoin miltei jokaisessa mitattavassa kategoriassa. Ylivoima toiseksi huonoin, alivoima huonoin koko NHL:ssä. Maaleja vastustajan verkkoon toiseksi vähiten, maaleja päästetty omiin eniten. Ja niin edelleen.

Faneille markkinoidaan toivoa. Joukkue on pitkän jälleenrakennuksen tiellä. Sen parhaat pelaajat ovat toki helposti markkinoitavia nykyajan faneille: Trevor Zegras, Mason McTavish, Troy Terry, NHL Draftin kakkosvaraus Leo Carlsson, puolustaja Jamie Drysdale.

Carlsson on Ducksin seurahistorian korkein varaus sitten Bobby Ryanin (2.) vuonna 2005. Karlstadin mies loukkaantui harjoituksissa ja tulee missaamaan hieman pelejä alkukaudesta.

Uusi valmentaja Greg Cronin on vielä lukematon kortti, vaikka hänellä on pitkä ura takanaan jääkiekkovalmentajana. GM Pat Verbeek on kuvannut Croninia koutsiksi, joka valmentaa vanhan koulun arvoilla uuden koulun opetusmenetelmillä. Mitä tuo sitten tarkoittaakaan.

Cronin on ollut apuvalmentajana entisen Ducks-valmentajan Randy Carlylen valmennusryhmässä Torontossa. Randy on sanonut, ettei Cronin ole erityisen lämmin eikä leppoisa kaveri. Eli ei mikään lapanen, kuten Teemu Selänne sanoisi. Greg Croninin sanotaan tuovan oikeaa asennetta valmentamiinsa ryhmiin.

Juuri tällaisen koutsin kikkapojiksi jo ristitty Anaheim Ducks tarvitsee.

Taas uusi kausi pelejä illasta iltaan, jolloin joudumme katsomaan, miten erittäin hyvä maalivahti John Gibson jätetään oman onnensa nojaan, tai laukauksia tulee enemmän kuin muille. Ducksin maalivahdit saivat kumia kohti NHL-ennätykselliset 39,1 laukausta per peli viime kaudella.

Alex Killorn tuo apua Ducksin ylivoimaan ja Radko Gudas tuo johtajuutta ja kokemusta koppiin. Anaheimissa on ollut pulaa kokeneesta johtajatyypistä Ryan Getzlafin nostettua Bauerinsa naulaan.

8. San Jose Sharks

GM Mike Grier on repinyt ja repimässä Sharksin alkutekijöihinsä rakentaakseen uudelleen. Fokus on prospektien ja varausoikeuksien hankinnassa.

On varmasti hankalaa olla joku Tomas Hertl tai Logan Couture joukkueessa tällaisessa vaiheessa. Tai Mikael Granlund.

San Jose Sharksin tavoite on pudota niin alas kuin mahdollista ja saada siten niin korkea varausvuoro NHL Draftissä 2024 kuin mahdollista.


Nappaa 5O eurolla
ilmaisvetoja!

Lyö 5O euron veto – saat peräti viisi 1O euron ilmaisvetoa. Ei kierrätystä!

Rating: 5 out of 5.

Yhteenveto

NHL-blogilla veikataan siis playoffjoukkueiksi lännestä Dallas Starsia, Colorado Avalanchea, Minnesota Wildia, Nashville Predatorsia, Edmonton Oilersia, Vegas Golden Knightsia, Los Angeles Kingsiä ja Calgary Flamesiä.

Mitkä ovat lukijoitten veikkaukset?

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:  @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja