Blogi

Onside with Jouni: viime päivien NHL Top 10

16.10.2023. Perinteinen NHL Top-kymppi vähän erikoisena päivänä! Tässä muutama kommentti viime päivien tapahtumista.

1. Auston Matthews

Toronto Maple Leafsin Auston Matthews ei viime kaudella tehnyt yhtään hattutemppua. Nyt kaksi kahdessa ensimmäisessä ottelussa, NHL:n maali- ja pistepörssin kärki kuudella maalilla.

Chicago Blackhawks saapuu tänään maanantaina Maple Leafsin vieraaksi.

Toissa kaudella, kun Matthews teki 60 maalia, hän pääsi kuuteen maaliin kauden 12. ottelussa. Kaksinkertainen Rocket-palkinnon voittaja on nyt 246 maalin vauhdissa!

Matthewsin kokonaisvaltainen peli näyttää kehittyneen myös lyhyen otannan perusteella. Hän voittaa aloituksia, riistää kiekkoja, blokkaa, ja taklaa.

Wendel Clark oli edellinen kahdessa peräkkäisessä pelissä hattutempun tehnyt Leafsin pelaaja.

2. Seitsemän vuotta lisää

Devon Toews on tärkeä pelaaja Colorado Avalanche takalinjoilla, eikä hän ole vain tilastojen valossa hyvå, koska parina sattuu pelaamaan Cale Makar. Nyt tuntuu, että Joe Sakic teki hyvät kaupat, kun hän hankki Toewsin New York Islandersista kahta toisen kierroksen varausoikeutta vastaan lähes päivälleen kaksi vuotta sitten.

Toews oli juuri saapunut avioliiton satamaa kaksi päivää aikaisemmin, kun Lou Lamoriello soitti ja kertoi lastanneensa puolustajan läntiseen konferenssiin menevään junaan, kahden aikavyöhykkeen päähän. Islanders käytti toisen noista toisen kierroksen varausoikeuksistaan Aatu Rätyyn.

Leftin puolelta pelaava Toews oli ollut tärkeä pelaaja Islandersin marssiessa idän konferenssifinaaliin vuonna 2020. Coloradossa tämä pitkän linjan pakki nousi parhaimmilleen. Hänen oli vain totuttava nopeampaan pelityyliin kuin Barry Trotzin Isles-kiekko oli ollut. Ensimmäisellä kaudellaan Avsissä plus 52 (ykkönen NHL-puolustajista) ja 45 pistettä tasakentällisin.

Devon Toews allekirjoitti juuri seitsemän vuoden jatkodiilin Coloradon kanssa, kokonaisarvo $50.75M. Sopimus astuu voimaan vuoden päästä, jolloin Toews on 30-vuotias. Avalanche ottaa pienen riskin sopimuksen pituudessa – pituuden sanotaan olleen hankalimman kysymyksen neuvotteluissa – mutta toisaalta tämä puolustaja olisi vapailta markkinoilta voinut varmasti saada isommankin summan.


Nappaa 5O eurolla
ilmaisvetoja!

Lyö 5O euron veto – saat viisi 1O euron ilmaisvetoa. Ei kierrätystä!

Rating: 5 out of 5.

3. Sopimuksia Winnipegissä ja Buffalossa ja Jerseyssä

Lisää sopimuksia kauden aluksi.

Winnipeg Jets poisti paljon kysymyksiä edestä, kun sekä maalivahti Connor Hellebuyck että hyökkääjä Mark Scheifele allekirjoittivat identtiset, seitsemän vuoden, $59.5M jatkosopimukset.

Luotettava pistemies, ja todellinen työjuhta maalivahti tulevat näin päättämään uransa todennäköisesti Manitoban kylmillä aroilla. Sopimus tekee Hellebuyckistä neljänneksi parhaiten palkatun (AAV) vahdin koko NHL:ssä.

Buffalo Sabres on todella nousussa oleva seura ja joukkue. Puolustajat Rasmus Dahlin ja Owen Power olivat pelaajia, joitten seuraavien jatkosopimusten odotettiin tulevan julki jo kesällä. Vähän pitempään meni, mutta nyt molemmat ovat Sabresin omaisuutta pitkällä tähtäimellä

Dahlinista tulee NHL:n kolmanneksi parhaiten palkattu pakki, kahdeksan vuotta, $88M. Edellä vain Erik Karlsson ja Drew Doughty epävirallisen listan mukaan.

Kesän 2021 NHL Draftin ykkösvaraus Owen Power oli pelannut vasta 90 NHL-ottelua jatkodiilin tekohetkellä. Seitsemän vuotta, $58.45M.

NHL:n joukkuekohtaisen palkkakaton odotetaan nousevan huomattavasti vuoden päästä ja siitä eteenpäin. Paljon sopimuksia tehdään nyt siinä uskossa, että ne näyttävät seuraystävällisiltä ajan mittaan.

Ja vielä, Lindy Ruff sai jatkoa New Jersey Devilsin ykkösvalmentajana. Ruff oli valmentamassa vanhan sopimuksensa optiovuotta. Diilin sanottiin olevan useamman kauden mittainen. Tämä vain vuosi sen jälkeen, kun “FIRE LINDY!” huudot kaikuivat Devilsin hallissa.

4. Tocchet

Voiko tosiaan olla niin, että Vancouver Canucksilla on vihdoinkin hyvä NHL-joukkue? Rutherford ja Allvin ovat kahdessa vuodessa uusineet lähes koko kokoonpanon toisenlaiseksi.

Tärkein palkkaus, ainakin tämän penkin takaa katsottuna, on uusi päävalmentaja Rick Tocchet. Todella mielenkiinnolla ja vakuuttuuneena seurasin Tocchetin lausuntoja, kun Canucks kävi ottamassa toisen peräkkäisen voiton Edmonton Oilersista lauantaina.

Ensin aamulla hän puhui isosta testistä. Ensimmäinen peli oli voitettu 8-1. Nyt olisi pelattava epämukavissa olosuhteissa, sanoi Tocchet. “Jokaisen yksittäisen pelaajan on valmistauduttava oikein. He tuntevat pelisuunnitelman. Siitä on kysymys”, hän sanoi.

Pelin jälkeen valmentaja Tocchet ei kehunut omaa panostaan, jonka jokainen kyllä näki. Hän ylisti eri pelaajien esityksiä – nelosketjun pelaajat tekivät maalin mieheen, kakkosvahti Casey DeSmith oli loistava ja niin edelleen.

“Tämä oli todella heidän voittonsa. He olivat eläviä penkillä. Pidin siitä, että joukkueemme hurrasi omille alivoimien aikana”, sanoi Rick Tocchet.

Samalla hän myönsi, ettei jatkuvasti alakynnessä maalivahdin ihmetorjunnoilla eletä pitkälle. Työtä on paljon edessä.

Ja vielä, mielenkiintoinen pieni jupakka keskiviikkoisen Vancouverin pelin jälkeen. Connor McDavid mussutti siitä, että Vancouver Canucks lähetti jäälle ykkösylivoimansa selvässä 6-1 johtotilanteessa.

Tässä kohtaa on muistutettava maailman parasta jääkiekkoilijaa ikivanhoista kirjoittamattomista säännöistä. Tuo jäähy 6-1 tilanteessa tuli Leon Draisaitlin ilkeästä poikittaisesta päin Elias Petterssonia.

Siinä tilanteessa ohje on, että tehdään sitten seitsemäs maali opetukseksi. Jos te haluatte lyödä meidän parasta pelaajaamme poikittaisella, maaleja tulee lisää.

Jos rangaistus olisi tullut vahingossa vaikka kampista, tilanne olisi ollut toinen. Ei mitään syytä suurentaa numeroita.

Mielenkiintoinen testi edessä Canucksilla. Kiertue itään ja heti ensimmäiseksi Philadelphia. Veljellisen rakkauden kaupunki, jossa Rick Tocchet oli joskus jumaloitu sankari. John Tortorella odottelee jo.

5. Onko Ryan Reaves turha mies jääkiekossa?

Toronto Maple Leafs teki kauden alussa kolmen vuoden diilin enforcer-kiekkoilija Ryan Reavesin kanssa. Arvostelijat pitivät sopimusta liian pitkänä 36-vuotiaalle. Toiset taas eivät näe minkäänlaista hyötyä tällaisen pelaajan pitämisestä NHL-joukkueessa nykypäivänä.

NHL-blogilla on aina otettu tähän kysymykseen ns. pelaajien kanta. Kysykää pelaajilta, mikä “Reavon” arvo on. Blogin tehtävä on raportoida, ei neuvoa maailman parhaita jääkiekkoseuroja.

Näin Auston Matthews kuvaili Reavesin merkitystä reporttereille:

“Hän on ollut uskomaton lisäys, isoja taklauksia, hän saa momentumin meidän puolellemme, eikä tietenkään pelkää pudottaa hanskoja tarvittaessa. Se on todella hienoa nähdä, ja uskon että tulossa on paljon lisää samanlaista koko jäljellä olevan kauden ajan.”

Edistyneisiin tilastoihin jääkiekkonsa perustavilla on erilainen käsitys Reavesin tärkeydestä kuin Auston Matthewsillä. Micah Blake McCurdyn mukaan Reavesin ollessa kentällä Toronto on jatkuvasti alakynnessä. McCurdy sanoo myöhemmässä twiitissään, että pelaajat ovat huonoja tuomareita kun arvioidaan joukkuekavereitten hyvyyttä ja huonoutta.

Entinen NHL-pakki Marc Methot on sosiaalisessa mediassa puolustanut Reavesin hankintaa. Methot sanoo, että hän on aina arvostanut tilastoja, mutta ero on siinä, ettei tällaisen pelaajan arvoa voida ymmärtää numeroitten valossa.

Me väkivallan valinneet dinosaurukset, kuten tämän kirjoittaja, odotamme vain hiljaa Ryan Reavesin ja Arber Xhekajn tapaamista numero kaksi..

6. LA Kings nukahti

Hyviä suomalaisesityksiä Carolina Hurricanesin Kalifornian kiertueella.

Jesperi Kotkaniemi yllätti Pheonix Copleyn nokosilta (nämä pelaajien nimet ovat huikeita!).

Teuvo Teräväinen on tehnyt jo neljä maalia. Otanta on vielä pieni, mutta hyvä alku.

7. Onnitteluja

Ensimmäiset voitot NHL-ykkösvalmentajina: Vincent Pascal, Greg Cronin.

Ensimmäinen NHL-aloitus: Matt Tomkins. Entinen Sherwood Park Crusadersin (Albertan Tier 2 junnuliiga) maalivahti Matt Tomkins tunnetaan Edmontonin jääkiekkopiireissä suhteellisen hyvin. Lauantaina hän pääsi aloittamaan ensimmäisen NHL-ottelunsa Ottawassa Tampa Bay Lightningin paidassa yksitoista vuotta sen jälkeen, kun Chicago Blackhawks teki NHL-varauksen (7. kierros, #199) kesän 2012 NHL Draftissä.

Tomkins ehti viettää täydet neljä vuotta Ohio Staten yliopistossa, ja pelata ECHL:ssä, AHL:ssä, Ruotissa ja vielä edustaa Kanadaa olympialaisissa, ennenkuin ensimmäinen NHL-aloitus tuli.


Nappaa 5O eurolla
ilmaisvetoja!

Lyö 5O euron veto – saat viisi 1O euron ilmaisvetoa. Ei kierrätystä!

Rating: 5 out of 5.

8. Pride Tape

NHL:n päätös mennä taaksepäin NHL-blogin mielestä tärkeissä teemailloissa ja tärkeitten asioitten kannattamisessa oli pettymys.

Ei kyse pelkästään “Pride Tape”:sta pelaajien mailoissa, vaan myös kaikista muista teemailloista. Sotaväen arvostusillat. Hockey Fights Cancer. Täällä Edmontonissa alkuperäiskansojen arvostusillat. NHL-joukkue on tärkeä osa ympäröivää yhteisöä, osallistuminen ja kannatus on itsestäänselvä asia. Tai niin luulin.

Toivottavasti näemme NHL-pelaajia värikäs teippi mailoissaan sakkojenkin uhalla.

Tällä palstalla ei yleensä yritetä parantaa maailmaa, keskitytään jääkiekkoon, mutta nämä ovat tärkeitä asioita. Bettman ja omistajat menivät tässä pahasti taaksepäin. Eri mieltä saa olla.

9. Columbus Blue Jackets-legenda Jonathan Quick

Huumori on tärkeää näinä hankalina aikoina.

New York Rangersin vieraillessa Columbuksessa lauantaina, Blue Jacketsin kotiotteluryhmä järjesti hienon, joskin lyhyen, videotribuutin Sinipaitojen luukkumiehenä hallissa olleelle Jonathan Quickille.

Huumorimiehenä 37-vuotias konkarivahti osasi vastaanottaa kunnian juuri oikealla tavalla. Kuten muistamme, Quick treidattiin viime keväänä 16 kauden ja kahden Stanley Cup-mestaruuden jälkeen Los Angeles Kingsistä Columbukseen.

Hän ehti kuitenkin viettää vain alle 24 tuntia Jacketsin pelaajana, ei edes kerennyt kuitata pelipaitaa, videolla nähty oli photoshoppaus. Hän ei edes ehtinyt muuttaa Ohioon, ennenkuin Columbuksen GM Jarmo Kekäläinen treidasi hänet lähemmäksi perhettään Las Vegasiin.

Kekäläinen tuli siinä tilanteessa sanoneeksi jotain sellaista, että Jonathan Quick ansaitsee päästä lähemmäksi kotiaan ja perhettään.

Muutto Vegasiin onnistui hyvin. Hän ehti voittaa siellä viisi aloitusta seitsemästä ja voittaa kolmannen Stanley Cupinsa.

Mukava hetki vakavan kilpailun seassa nähdä Quickin hymyilevän ja huomioivan yleisön räpylällään.

10. Tilastoja

NHL:n pistepörssin kärjessä tätä kirjoitettaessa:

Elias Pettersson, Auston Matthews, Jake Guentzel, Jevgeni Malkin; kaikki kuusi pistettä.

Puolustajien pistepörssin kärjessä Victor Hedman viidellä pisteellä. Odotettu comeback-kausi alullaan.

Tulokkaiden pistepörssin kärjessä Connor Bedard kolmella pisteellä. Kymmenen tulokasta on jo päässyt pisteille.

NHL-hallien yleisömääriä lauantailta. Yleisömäärä ei kerro vielä, kuinka paljon seurat saivat tuloja pääsylipuista. Voimme olettaa lippuhintojen olevan korkeammat Kanadassa ja suurimmissa kaupungeissa.

Vegasissa ja Ottawassa on syytä lähettää ilmaiset pääsyliput palopäällikölle.

Winnipegin heikko yleisömäärä ihmetyttää. Kotiavaus sentään kyseessä.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Nappaa 5O eurolla
ilmaisvetoja!

Lyö 5O euron veto – saat viisi 1O euron ilmaisvetoa. Ei kierrätystä!

Rating: 5 out of 5.

Muita aiheeseen liittyviä juttuja