Blogi

Onside with Jouni: Don’t mess with the Moose

12.12.2023. Kausi 2023-24 on ollut todellinen draamakausi NHL:ssä. Kaikenlaista pelin ulkopuolista on tapahtunut. Maanantai-iltana myöhään paikallista aikaa tuli kommentti tämän hetken parhaalta suomalaiselta NHL-pelaajalta, josta tänään tiistaina varmasti puhutaan kaikkialla.

Draamakausi

Tämä NHL-kausi 2023-24 on ollut täynnä draamaa toisensa jälkeen. Edmonton Oilersin kauden alku on ollut varmasti suurin juttu. Sittemmin Öljy on valmennuksen vaihdon jälkeen löytänyt mojonsa. Seitsemän ottelun voittoputkessa tätä kirjoitettaessa. Erinomaisia esityksiä koko joukkueelta. Puolustus pelaa hyvin. Maalivahtipeli pitää. Oilers ottaa playoffpaikan vielä.

Oilersin tarinassa nyt viimeisten parin viikon aikana on niin mielenkiintoisia valmennuksellisia yksityiskohtia, että siihen on palattava joskus lähipäivinä. Tänään tiistaina nähdään yksi kauden kohokohdista, kun Rogers Placen jäällä on Connor vastaan nuori Connor.

Milan Lucicin tapaus. Corey Perryn tapaus ja seuranneet ilkeät, täysin tuulesta temmatut juorut. Kovia juttuja allekirjoittaneelle, koska kyseessä on kaksi pitkäaikaista suosikkipelaajaa. Heidän tekonsa – etenkin Lucicin – eivät ole sellaisia, joita on helppo antaa anteeksi.

Yritetään me täällä pitää fokus itse pelissä. Mutta myöhään maanantai-iltana (Mountain Time täälläkin, vaikka ikkunasta ei näy kuin peltoa) tapahtui Denverissä, Coloradossa, jotain erikoista.

Cowtownista loppui bensa

Colorado Avalanche oli juuri pelannut todella viihdyttävän pelin Calgary Flamesin kanssa kotikaukalossaan, keskellä Mile High Cityä. Tämän kirjoittanut onnistui katsomaan suurimman osan pelistä.

Cowtownin joukkue pelasi hyvin aluksi, johti pitkään kahdella maalilla, mutta sitten bensa loppui. Tai akku. Christopher Tanev ajettiin seinään heti ensimmäisessä vaihdossa, mikä vei puolustuksen vajaamiehiseksi. Suolakurkkumies teki maalin, Nazem Kadri teki maalin tutussa paikassa. Connor Zarystä on alettava puhumaan enemmän.

Colorado Avalanche nousi kolmannessa erässä 5-3 tappiolta ensin tasoihin ja lopulta 6-5 voittoon. Nathan MacKinnon teki voittomaalin, kun peliä oli neljä ja puoli minuuttia jäljellä.

Jos olemme yhden asian oppineet NHL-jääkiekosta, se on se, että pitkän, raskaan ja todella monia pelejä sisältävän runkosarjakauden aikana jokaisen kohdalle tulee ylä- ja alamäkiä. Siksi on turhaa ja järjetöntä reagoida niihin huimilla tunteilla ja johtopäätöksillä.

Kausi jatkuu, ja kaikki tasoittuu ajan myötä. Yleensä.

Colorado Avalanche istuu tätä kirjoitettaessa Centralin ykkösenä. Yhä, ilman kapteeniaankin, lännen nopeimpia, ison energian joukkueita. Gabriel Landeskogin paluu lähestyy.

Nathan MacKinnon on NHL-pistepörssin nelosena. Mikko Rantanen sijalla 11., sadan pisteen vauhdissa.

Rane

Mikko Rantanen on ollut jo lähes kymmenen vuoden ajan yksi pelaaja, jonka uraa on ollut mielenkiintoista seurata. Hänen kautensa 18-vuotiaana tulokkaana AHL:ssä San Antonio Rampagen paidassa on yhä jotain, mitä tulisi muistella kunnolla. Hyvin harvinaista.

Muistetaan nimi Dudley “Red” Garrett.

Jo ennen sitä, Suomen entisessä pääkaupungissa vaikuttava kuntovalmentaja Hannu Rautala oli kutsunut U20 maajoukkueessa pelannutta Mikko Rantasta parhaaksi urheilijaksi, kenet hän oli pitkällä urallaan koskaan nähnyt. Tästä oli puhetta The Pipeline Showssa jouluna 2014.

Sittemmin Hannun poika Marko on jatkanut jääkiekkoilijoitten kesäharjoitusten suunnittelua ja vetämistä Turussa.

Mikko Rantanen tuli keväällä 2016 Edmontoniin pelaamaan NHL-pelin AHL-kautensa jälkeen. Valmentaja Patrick Roy puhui urheilullisesta nuorukaisesta positiivisesti. Ei laittanut vielä koviin vastakkainpeluutuksiin, ei vielä keskelle.

Sen jälkeen kului vuosia. Nykyisin on helppoa kutsua Stanley Cup-mestari Mikko Rantasta parhaaksi maailman onnellisimmasta maasta tulleeksi NHL-pelaajaksi juuri tällä hetkellä.

Allekirjoittaneella oli kunnia tehdä iso juttu Rantasesta Helsingin Sanomiin juuri ennen kevään 2022 Stanley Cupin finaalia. Hän on NHL-pelaaja, jolla oli onnea elää vanhanaikainen lapsuus ja nuoruus ulkokentillä ja urheiluharrastuksissa, juuri ennen videopelien yleistymistä.

Yksi läpikäyty asia, mitä ei julkaistu ajankohdan vuoksi pahemmin lehdessä, oli Rantasen kova kesäharjoittelu Hannu ja Marko Rautalan “tallissa”, jos näin voidaan sanoa.

Rautalat vetävät kuntoharjoittelua, joka perustuu kymmenottelijoitten peruskuntotreeneihin, jääkiekkoon sovellettuna. Viitenä päivänä viikossa, kaksi kertaa useimpina päivinä. Voimaa, nopeutta, kestävyyttä. Kymmenottelijat ovat maailman parhaita ja monipuolisimpia urheilijoita. Jääkiekkoilijat tarvitsevat paljon samoja fyysisiä ominaisuuksia.

Nopeusharjoituksia, aitajuoksua, tennistä, padelia, sählyä kovalla pulssilla. Voimaa punttisalilla. Perjantaisin kovia minuutin juoksuvetoja radalla, ja rappuset aivan oksennusrajalle. Viikonloppuisin pitkä, rauhallinen lenkki. Kaikki ajoitettu ja kuormitettu oikein. Oikeilla tekniikoilla. Väliin lepoa, oikeaa ravintoa ja terveellisiä elintapoja.

Pelkkä tästä kirjoittaminen alkaa jo väsyttää laiskaa toimittajaa.

Pommi putoaa

Mikko Rantanen pelasi todella hyvän ottelun Calgaryä vastaan. Hän merkkautti kaksi syöttöpistettä, ja teki tasoituksen reboundista. Maali tuli hyvään paikkaan pitkähkön kuivakauden päätteeksi.

Pelin jälkeen hänellä oli asiaa toimittajille. Denver-median mukaan hän kävi vielä varmistamassa, että hänen sanomansa viesti meni nauhalle.

“Tuntui hyvältä tänään oikeastaan”, sanoi Rantanen. “Yksi asia, joka antoi lisäenergiaa: yksi meidän suomalaisten NHL-pelaajien isistä puhui paskaa minusta mediassa. Etten harjoitellut viime kesänä kuten olen aikaisemmin harjoitellut. Hän keksi asioita omasta päästään.”

“Tämä oli omistettu hänelle. Jos puhut paskaa, se osuu vielä itseesi” (kömpelö käännös allekirjoittaneen).

Kyseessä oli Ismo “Ika” Lehkosen kommentit Colorado Avalanchestä YLE:n NHL-toimittajalle Tommi Seppälälle eilisessä jutusssa. Tunnustus tähän: sekä Ika että “Tony Sepela” ovat kavereitani. He ovat toimineet hyvää tarkoittaen.

Edmontonin mediassa toimii erinomainen Louie DeBrusk, jolla myös on oma poika NHL:ssä. Louiella on paljon kokemusta siitä, miten on toimittava tällaisessa erikoisessa tilanteessa.

Me aina valitamme siitä, etteivät NHL-pelaajat ja valmentajat koskaan sano mitään värikästä. No nyt sanoi. Älkäämme siksi syyttäkö Mikko Rantasta mistään. Hänelläkin on oikeus vetää herne nenään joskus ja sanoa suoraan.

Tästä jutusta on kehkeytymässä aikamoinen pommi Pohjois-Amerikan mediassa.

Esimerkki värikkäästä haastateltavasta

Loppuun vielä. Edmonton Oilersin uusi valmentaja Chris Knoblauch saa jo nyt paikallisen median keskinäisissä jutusteluissa arvostelua siitä, että hän on helvetin tylsä kommenteissaan. Knoblauch osaa valmentaa, tietää asiansa, on selvästi valmis toimimaan NHL:ssä. Mutta hän on tylsä.

John Tortorella on aina ollut toista maata.

Kevään 2004 Stanley Cup-finaali. Tampa Bay Lightning vastaan Calgary Flames. Nikolai Khabibulin vastaan Miikka Kiprusoff. Tampan vahti näytti siltä, kuin hän olisi juuri päässyt vapaaksi Gulagista, jossa häntä oli pidetty seinään sidottuna kuukausien ajan. Ja, Kipper.

Khabibulin pelasi yhden huonon pelin finaalissa.

John Tortorella saapui pressiinsä. NHL-jääkiekon suurin näyttämö. Kirkkaimmat valot.

Toimittajia paikalla pari sataa. Seurasi huolellisesti valmisteltu kysymys pelistä.

“My goalie needs to make a fucking save”, sanoi John Tortorella.

Seurasi toinen, huolellisesti valmisteltu kysymys toisesta Tampan pelin aiheesta.

“My goalie needs to make a fucking save”, vastasi Tortorella.

Kolme kysymystä vielä lisää. Ja aina sama vastaus.

“My goalie needs to make a fucking save.”

Toimittajat luovuttivat viidennen vastauksen jälkeen.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja