Blogi

Onside with Jouni: Katkeruutta Veljellisen rakkauden kaupungissa

9.1.2024. NHL-kausi 2023-24 on ollut yhtä draamaa ja saippuaoopperaa alusta saakka, eikä se petä nytkään. Philadelphian niin tyylikäs ja asiallinen fanipohja on saanut uuden suosikin. Juuri päättyneissä U20 MM-kisoissa loistavassa USA:n joukkueessa pelannut Cutter Gauthier ei haluakaan tulla Flyersin tulevaisuuden tähdeksi.

Katkeruutta ja vihaa

Philadelphia Flyers Twitter (pidän vanhasta nimestä kiinni loppuun saakka) oli tulessa ja liekeissä maanantai-iltana paikallista aikaa. Flyersin aina asiansa suoraan sanovat fanit olivat raivoissaan. Joukkueen tapahtumista kronikoiva media yritti saada selville, mitä helvettiä oikein on tapahtunut ja miksi.

Onko oikein, että nolla peliä NHL:ssä pelannut 19-vuotias poika saa itse valita joukkueensa?

Se, että juuri hetki sitten Ruotsissa U20 MM-kisoissa maailmanmestaruuden erittäin loistavalla pelillä voittanut Cutter Gauthier ei halunnutkaan pelata Philadelphia Flyersissa otettiin vastaan kunnianloukkauksena. Scott Hartnell ja veteraanitoimittaja Al Morganti eivät olleet tyytyväisiä. Haukkuivat pojan luonteen ja vaikka mitä.

Ja odottelevat jo nyt Anaheim Ducksin seuraavaa vierailua Philadelphiaan. Se ei enää tapahdu tällä kaudella, mutta Cutter Gauthier tulee kuulemaan kunniansa, kun hän jonain päivänä luistelee kaukaloon Flyersin kotona.

Jopa John Tortorellalta kysyttiin Cutter Gauthierista. Vastaus oli odotettu, ja oikeastaan yksi Tortsin parhaista.

Coach Tortorella ei puhu muitten joukkueitten pelaajista. Se on varmaan tullut jo nyt selväksi. Ja Cutter ei ole enää Flyersin pelaaja.

Kunnioitusta managereitten kesken

Mielenkiintoinen kommentti myös Flyersin jääkiekkotoimintojen presidentiltä Keith Jonesilta (Jonesin kotikaupunki on Ontarion Brantford. Hän sanoo aina olevansa kuuluisin ja paras tuosta kylästä tullut jääkiekkoilija!).

Jones kiitti muita NHL-managereita siitä, että he pitivät suunsa supussa asiasta hänen yrittäessä kaupitella Cutter Gauthieria ympäri liigan. Hän totesi myös, ettei Gauthierin arvo koskaan tule olemaan korkeammalla tämän jälkeen kuin nyt tuoreeltaan junnukisojen jälkeen.

Ja hän ylisti kaupassa Philadelphiaan tulevaa puolustaja Jamie Drysdalea. Anaheimissa oli myös kova päivä, koska rightin pakki Drysdale oli erittäin hyvä pelaaja ja todella pidetty mies ja joukkuekaveri. NHL-treideissä on aina inhimillinen puoli, eikä siihen tarvita kauniimpaa osapuolta eikä lapsilaumaa eikä koiraa edes.

Tähän koko Cutter-draamaan liittyy paljon sivujuonia. Hän ei tullut Philadelphia Flyersin kehitysleirille kesällä. Ilmoitettuaan haluavansa pois seurasta, hän ei suostunut tapaamaan Flyersin GM Daniel Briereä eikä Keith Jonesia, jotka matkustivat Ruotsiin saakka.

Tämä puoli draamassa ihmetyttää allekirjoittanutta. NHL:ssä pelaaminen on kuitenkin etuoikeus ja varatuksi tuleminen myös. Varauksen tehnyt seura olisi ansainnut edes oikeuden neuvotella. Emme toki tiedä kaikkea ulkopuolisina.

Ironista tässä kaikessa on tietenkin se, että monet muistavat vielä L`Affaire Lindrosin. Eric Lindros ei aikoinaan halunnut pelata Quebec Nordiquesissa ennen ainoatakaan NHL-peliä. Philadelphia Flyers suostui kauppaan. Flyers oli silloin samantyyppisen draaman toisena osapuolena.

Silloin loukattiin kaiken ohella kanadanranskalaisten ylpeyttä. Tämän kirjoittanut sattui aivan sattumalta Quebec Cityyn syksyllä 1993, jossa näin Flyersin pelin livenä Le Coliseessa. Iso Eric sai todella kuulla ja nähdä kunniansa. Urkuri jopa teki pilaa Lindrosin äidistä soittamalla säveltä “My Bonnie is over the ocean”.

Maalivahdin poika

Veljellisen rakkauden kaupungin vihat niskaansa saanut teinipoika Cutter on, kuten kaikki jo varmasti arvasivatkin, syntyisin valkoisen leivän maasta, Skellefteån kaupungista. Hänen isänsä, kuten kaikki jo arvasivat jo muutenkin, koska jokaisen hyvän amerikkalaispelaajan isällä on sama tausta, on kanadalainen.

Sean Gauthier oli maalivahti, kotoisin Sudburyn kaivoskaupungista, joka pelasi pitkän uran ammattilaisena. Winnipeg Jets varasi kesän 1991 NHL Draftin yhdeksännellä kierroksella (181.). Yksi esiintyminen Showssa kaudella 1998-88, San Jose Sharksin paidassa.

Sean torjui IHL:ssä, AHL:ssä, ECHL:ssä, Kanadan maajoukkueessa, ja lopulta neljän kauden ajan Ruotsissa, jossa poika syntyi vuonna 2004.

Cutter Gauthier pelasi todella hyvin Yhdysvaltojen kansallisen kehitysohjelman NTDP:n joukkueissa. Joukkuekavereina sellaisia nimiä kuten Logan Cooley ja Frank Nazar. NHL-scouttien huomion herätti se, että tämä isokokoinen, 188-senttinen hyökkääjä osasi luistella lujaa, tulla maalitilanteisiin ja kaksinkamppailuihin täysin pelottomasti, ja hänellä oli maailmanluokan rannelaukaus.

Kaikki ominaisuuksia, joitten avulla siirtyminen NHL-tasolle tulisi tapahtumaan saumattomasti. Fyysisyyttä, ei pelkää kontaktitilanteita, kova työmoraali. Voittaa kaksinkamppailut, peliäly korkealla tasolla. Kaiken lisäksi pelaaja, joka pelaa aina valmentajan asettaman systeemin mukaisesti, ei itselleen.

Philadelphia Flyers varasi Gauthierin kesän 2022 NHL Draftissä viidentenä. Hän jäi vielä vuodeksi marinoitumaan Boston Collegen yliopistojoukkueeseen.

Ilmeisesti tässä kävi niin, että Cutter Gauthier olisi halunnut pelata NHL:ssä niin pian kuin mahdollista. Philadelphia Flyers määräsi hänet jäämään kuitenkin koulun penkille vielä. Ja menetti pelaajan tällä päätöksellä. Tämä on kaikki spekulointia.

Tämän kirjoittanut on nähnyt niin monta kertaa, miten NHL-seurat rikkovat säälimättömästi lupauksiaan, etten tunne pienintäkään sääliä seuraa kohtaan edes tässä tapauksessa. Vaikka Flyers ei ehkä tehnyt mitään väärää.

Little Ball of Hate voitti treidin

Vain täydellnen toope ja idiootti lähtee tässä vaiheessa tuomitsemaan voittajia ja häviäjiä pelaajakaupassa, jossa 19-vuotias hyökkääjä vaihdetaan 21-vuotiaaseen puolustajaan (joka pelasi viime kaudella 8 ottelua loukkaantumisen vuoksi), ja toisen kierroksen varausoikeuteen kesän 2025 NHL Draftissä.

Joten sanotaan tässä, että Pat Verbeek voitti tämän kaupan. Tällaista pelaajaa ei ole saatavilla kovin usein. On tartuttava kiinni kun mahdollisuus tulee.

Torontosta kotoisin oleva Jamie Drysdale on todella hyvä puolustajaprospekti, mutta ei pelaa allekirjoittaneen mielestä samanlaisella temmolla kuin muut aivan huipputason nuoret pakit NHL:ssä pelaavat. Hänestä voi hyvin mahdollisesti tulla kuitenkin sellainen 25 minuuttia illassa syövä todella hyvä NHL-puolustaja. Hän tullee pelaamaan ylivoimassa.

Jos niin käy, Philadelphia Flyers onnistui hyvin tässä kaupassa, jota tullaan syynäämään ja analysoimaan vielä vuonna 2034.

Anaheimissa Gauthierin on siinä tapauksessa tultava sellaiseksi 30-40 maalin hyökkääjäksi, mikä myös on hyvinkin mahdollista.

Mutta, kuten todettua, vain toopet lähtevät määräämään voittajia vielä nyt. Anaheimissa on kehitteillä todella kova tulevaisuuden joukkue. Sen tiedämme, vaikka tulevaisuutta emme pystykään näkemään.

Jännittävä päivä taas National Hockey League-nimisessä saippuaoopperassa.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja