Jalkapallo

Valioliigan kaikkien aikojen paras puolustus – vain 15 päästettyä maalia

Kaudella 2004-2005 Chelsea voitti Valioliigan mestaruuden ylivoimaisesti. Manageri Jose Mourinho organisoi joukkueen niin tiiviiksi, että voidaan yhtä hyvin puhua kaikkien aikojen parhaasta puolustuksesta Valioliigan historiassa.

Chelsean tilastot mestaruuskaudelta ovat suorastaan hämmentävää luettavaa. Vain 15 päästettyä maalia kauden aikana, nollapeli peräti 25 kertaa ja yhdeksän päästettyä vierasmaalia ovat ennätyslukuja, jotka todennäköisesti säilyvät rikkoutumattomina.

Vertailun vuoksi sarjataulukon kakkonen Arsenal päästi samaisella kaudella 36 maalia. Esimerkiksi Norwichin lukema olikin sitten jo 77 päästettyä maalia.

Kauden 2004-2005 mestaruus oli myös Chelsealle ensimmäinen peräti 50 vuoteen. Mourinho teki siis kaikkiaan loistavaa työtä heti ensimmäisellä kaudellaan.

Puolustuslinja täynnä laatua

Chelsean puolustuslinja oli aivan uskomaton tuolla kaudella. Toppareina vakuuttivat John Terry ja Ricardo Carvaldo, joista jälkimmäinen tuli ryhmään Mourinhon luottpelaajana suoraan Portosta. Terry nousi myös nopeasti Mourinhon suosikkeihin.

Chelsean laidoilla puolustivat William Gallas sekä Paulo Ferreira. Heistä molemmista tuli myös hyvin pitkäaikaisia Chelsean luottopelaajia. Ja Ferreira niin ikään tuli Lontooseen Portosta Mourinhon perässä.

Keskikentältä täytyy nostaa esiin Claude Makelele, joka tuohon aikaan oli yksi maailman parhaista puolustavista keskikenttämiehistä. Maalissa Chelsealla nähtiin kukapa muukaan kuin Petr Cech.

Mainittava on myös Michael Essien ja Frank Lampard. Etenkin Essien oli todella tunnollinen pelaaja puolustussuuntaan. Essien oli Mourinhon papereissa luottomies, joka pelasi usein huomattavasti alempana kuin Lampard.

Miten Chelsea pelasi?

Mourinhon Chelsea pelasi todella tarkkaa, joku voisi sanoa jopa nihilististä jalkapalloa. Muodostelma oli paperilla 4-1-2-3 tai 4-3-3. Useimmiten Mourinhon ryhmästä puhuttaessa on sanottu muodostelman olleen 4-3-3, mutta 4-1-2-3 saattaa kuvata Makelelen tärkeää roolia keskikentän pohjalla paremmin.

Oli miten oli, Chelsea oli kuitenkin tuohon aikaan taktisesti aivan jalkapallomaailman huippua. Muu maailma tuntui edelleen pelaavan pääosin 4-4-2-muodostelmissa, etenkin joukkueet Englannissa. Tämä antoi Chelsealle monia taktisia etuja.

Esimerkiksi peliä avatessa 4-3-3 antoi ylivoiman prässiä vastaan, kun Chelsealla oli usein yksi pelaaja vapaana. Peliä voitiin turvallisesti avata joko pitkällä pallolla, laitojen kautta taikka keskikentältä löytyi tarvittava tila. Toisin sanoen pelimuodostelma antoi useita vaihtoehtoja verrattuna vastustajaan.

Samaan tapaan pallon menettäessä Chelsea kykeni nopeasti menemään 4-5-1-muodostelmaan. Tuntuikin, että vastustajat usein hakkasivat päätä seinään Mourinhon Chelseaa vastaan.

Mourinhon Chelseassa oli tuolloin myös pelaajien mukaan mahtava henki. Näistä ainesosista syntyi Valioliigan kaikkien aikojen paras puolustus.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja