Blogi

Rakkaat NHL-pelaajat, nyt on aika pelastaa olympialaiset!

16.12.2021. Korona sitä, korona tätä ja korona tuota.

Meistä jokainen on varmasti kyllästynyt kuulemaan tästä koko maailmaa piinaavasta pirusta, joka vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Mutta minkäs teet, kun näitä uusia variantteja tulee ja pandemia vain jatkaa riehumistaan.

NHL:n ja NHLPA:n (yhtä kuin pelaajien) neuvotellessa tuoreimman jatkon työehtosopimukselle, liigan komissaari Gary Bettman suostui siihen, että NHL-pelaajat pääsevät osallistumaan olympialaisiin.

Meille jääkiekon ystäville sen piti tarkoittaa kahdeksan vuoden mittaisen piinan päättymistä.

Meidän piti päästä näkemään Connor McDavid, Sebastian Aho, Aleksander Barkov… Kaikki maailman parhaat pelaajat edustamassa omaa maataan. Ja mahdollista se edelleen on, mutta tällä hetkellä tilanne ei näytä todellakaan hyvältä.

Useiden NHL-seurojen otteluita on jouduttu perumaan koronan laitettua uuden vaihteen silmään.

Calgary Flamesin organisaatiosta peräti 16 henkilöä on joutunut koronaprotokollaan, mikä siis tarkoittaa käytännössä ottaen positiivista testitulosta tai ainakin vahvoja viitteitä sille. Boston Bruinsilta sivussa ovat Patrice Bergeron, Brad Marchand ja Craig Smith. Carolina Hurricanesin suomalaistähti Aho viettänee joulunsa yksinään Kanadassa.

Calgary Flamesin organisaatiosta peräti 27 henkilöä on joutunut koronaprotokollaan, mikä siis tarkoittaa käytännössä ottaen positiivista testitulosta tai ainakin vahvoja viitteitä sille. Boston Bruinsilta sivussa ovat Patrice Bergeron, Brad Marchand ja Craig Smith. Carolina Hurricanesin suomalaistähti Aho viettänee joulunsa yksinään Kanadassa.

Seattle Krakenilta on tällä hetkellä sivussa muun muassa kolme pelaajaa, apuvalmentaja ja kaksi muuta henkilöä, minkä lisäksi kippari Mark Giordano ehti jo sairastaa koronan. Nashville Predatorsilta sivussa on Mikael Granlundin lisäksi viisi muuta pelaajaa, päävalmentaja John Hynes sekä viisi muuta seuran henkilöstöön kuuluvaa. Florida Panthersin suunnalta kuuluu myös vastaavanlaisia uutisia.

Sen enempää näiden tapausten läpikäyntiin tuskin on syytä käyttää aikaa; halusin vain tuoda esille konkreettisia esimerkkejä, jotta jokainen ymmärtää maailman kovimmassa kiekkoliigassa tällä hetkellä vallitsevan tilanteen.

Buusteria, buusteria!

Ketäänhän ei voi pakottaa tekemään yhtikäs mitään, ja nämä sanat pätevät myös koronarokotteen ottamiseen. Toki seuraukset päätökselle jättää rokote ottamatta voivat olla tuntuvat, mutta ketään siihen ei ainakaan vielä toistaiseksi voida pakottaa.

Toisaalta NHL:n kohdalla rokottamattomuudesta on turha sen kummemmin alkaa lätisemään. Lokakuussa nimittäin toiseksi viimeinen rokottamaton NHL-pelaaja, New Jersey Devilsin maalivahti Mackenzie Blackwood, joka hänkin pohti pitkään rokotuksen ottamista vain ja ainoastaan terveystilanteensa vuoksi, päätti ottaa rokotteen. Tiettävästi kaikista NHL-pelaajista vain Detroit Red Wingsin Tyler Bertuzzi ei ole ottanut rokotetta.

Mistä siis on kyse, kun kahdesti rokotetut pelaajat sairastuvat? Kaikessa yksinkertaisuudessaan koronarokotteen tuomasta ajallisesti rajallisesta suojasta.

Kukaanhan ei ole koskaan väittänyt, että rokote suojaisi täysin tuolta pirulaiselta, saatika antaisi pitkäaikaisen suojan. Sen sijaan suojan on uskottu heikkenevän puolen vuoden krouvin tullessa vastaan ja siksi rokoteväliksi on suositeltu maksimissaan puolta vuotta; nyt rokoteväliä ollaan lyhentämässä esimerkiksi Suomessa.

Monilla NHL-pelaajilla rokotteen antama suoja on siis päässyt heikkenemään, kun aikaa on kulunut viimeisestä rokoteannoksesta. Esimerkiksi Arizonan julkisen terveydenhuollon päällikkö Will Humble sanoi kasvavien tartuntamäärien johtuvan juuri tästä nimenomaisesta syystä. Hänellä on myös ratkaisu tilanteeseen:

Buusteria, buusteria!

Toisin sanoen Humblen mukaan tilanne on ratkaistavissa sillä, että NHL-pelaajille annettaisiin niin sanotut buusterirokotteet, jolloin suoja koronaa vastaan voimistuisi ja tartuntamäärät saataisiin putoamaan jopa rajusti.

Ja, kuten ehkä saatoitte arvata tämän tekstin alun perusteella, tässä tekstissä ei ole kyse missään nimessä pelkästään NHL-kauden pelastamisesta, vaan ennen kaikkea sen pitkään odotetun olympiaturnauksen.

Kyllä minä ainakin haluaisin nähdä enemmän kuin mitään muuta sen nykyisen parhaan mahdollisen Leijona-sikermän Pekingin olympiajäillä. Se nimittäin oikeuttaa jo pelkästään paperilla mestarikandidaatin aseman.

Ja vielä…

Toki oman huolenaiheensa NHL-pelaajien olympialaisiin osallistumisen ympärille tuovat myös Kiinassa vallitsevat koronasäännöt: mikäli nimittäin joku pelaajista sairastuisi olympialaisissa ollessaan koronaan, jäisi hän tällä tietoa jumiin maahan viideksi viikoksi.

Se on kuitenkin riski, joka jokaisen pelaajan on otettava, mikäli he haluavat lähteä maataan edustamaan.

Ja tuo riski on paljon helpompi ottaa, kun veressä virtaa tuore rokoteannos ja siten todennäköisyydet koronavirustartunnalle ovat selkeästi alhaisemmat.

Joten nyt täältä suunnalta lähtee kaino pyyntö NHL-pelaajien ja ylipäätään myös liigan suuntaan: ottakaa ne kolmannet rokotteet, kun mitään periaatteellista estettä niille ei ole olemassa.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Muita aiheeseen liittyviä juttuja