Blogi

Räikkösen upea ura päätökseen: tässä uran kohokohdat!

13.12.2021. Suomalainen F1-legenda Kimi Räikkönen julkisti syyskuussa Instagramissa lopettavansa uransa F1:ssä kuluvan kauden jälkeen. Monen suomalaisen idoli ja sankari on jättänyt jälkeensä monia unohtumattomia hetkiä formuloiden parissa.

Kiitos Kimi!

19. kausi F1:ssä jää täten Räikkösen viimeiseksi. Jäämiehen vyölle kertyi kaikkiaan 349 F1-starttia, mikä on sarjan ennätys. Upea ura on sisältänyt 103 podiumsijoitusta, 21 voittoa, 18 paalupaikkaa ja miljoonia valloitettuja sydämiä. Yksi kaikkien aikojen suomalaisurheilijoista voitti maailmanmestaruuden Ferrarilla Brasiliassa vuonna 2007.

Räikkönen ei ole ainoastaan yksi kaikkien aikojen suomalaisurheilijoita vaan myös kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen urheilija maailmalla. Hän on tehnyt sen kaiken omalla persoonallaan olemalla täysin oma mahtava itsensä. Räikkösen vaiherikas ura kulki vaikeuksien kautta aina voittoon asti.

Uran seitsemän kohokohtaa

Hienon uran tultua päätökseen on aika pureutua Räikkösen F1-uran upeimpiin hetkiin. Ja kun on kyse Räikkösestä niin on vain ja ainoastaan oikein, että tavallisen Top-5 listan sijaan mennään miehen kisanumeroa kunnioittaen kohti uran Top-7 listausta!

7. Australia 2001

Suomalainen uusi F1-tähti syntyi Sauberilla kaudella 2001. 21-vuotias Räikkönen nostettiin superlisenssillä Renault-autosarjasta Sauberin talliin. Suurimmaksi luonnonlahjakkuudeksi ikinä F1-piireissä kehuttu Räikkönen oli heti uran ensimmäisessä kilpailussa kuudes saalistaen uransa ensimmäisen MM-pisteen. Debyyttikausi oli kaiken kaikkiaan menestys Räikkösen sijoituttua MM-sarjassa sijalle kymmenen. Kauden päätteeksi Räikkönen valittiin myös vuoden 2001 tulokkaaksi.

Video: Kimi Räikkönen – The Rookie Year

6. Malesia 2003

Räikkösen uran ensimmäinen voitto tuli uran kolmannella kaudella McLarenilla Malesiassa vuonna 2003. Räikkönen taisteli kyseisellä kaudella loppuun asti maailmanmestaruudesta, mutta joutui lopulta taipumaan Michael Schumacherille vaivaisella kahdella pisteellä. 

Video: Your Favourite Malaysian Grand Prix – 2003 Raikkonen’s First Win, Alonso’s First Podium

5. Paluu Alfa Romeolle 2019

Räikkönen palasi uran lähtöruutuun Ferrarilla vietettyjen vuosien jälkeen kaudeksi 2019. Jäämies siirtyi kaudeksi Sauber-tallia sponsoroivan Alfa Romeon kuljettajaksi kaksivuotisella sopimuksella. Uran pelättiin olevan tässä vaiheessa ohi, mutta Räikkönen päätti kirjoittaa vielä yhden sivun historiankirjoihin.

Video: Kimi Raikkonen’s Incredible Race Start | 2020 Portuguese Grand Prix

4. USA 2018

Räikkösen uran viimeinen voitto Ferrarilla tuli Austinin osakilpailussa vuonna 2018. Voitto oli miehelle uran 21. Tällä määrällä hän ohitti Mika Häkkisen eniten voittoja ajaneena suomalaiskuljettajana. Räikkönen sai tässä kilpailussa kruunun uralleen aivan lajin huipulla. Voitto oli Räikköselle ensimmäinen sitten Australian osakilpailun 2013 ja ensimmäinen Ferrarilla sitten vuoden 2009 Belgian osakilpailun.

Video: 2018 United States Grand Prix: Race Highlights

3. Abu Dhabi 2012

Räikkönen palasi välivuosien jälkeen F1:seen tekemällä kaksivuotisen sopimuksen Lotuksen kanssa kaudeksi 2012. Ensimmäinen voitto paluun jälkeen tuli Abu Dhabissa vuonna 2012. Kilpailu muistetaan sekä Jäämiehen huimasta taistelusta Fernando Alonson kanssa että monista letkautuksista tiimiradioon. Leave me alone, I know what I am doing!

Video: Raikkonen ‘Left Alone’ To Victory | 2012 Abu Dhabi Grand Prix

2. Japanin voitto 2005

Räikkösen huimin yksittäinen osakilpailusuoritus nähtiin Japanissa McLarenilla vuonna 2005. Sateen sotkemien aika-ajojen jälkeen Räikkönen lähti osakilpailuun vasta sijalta 17. Osakilpailu olikin sitten täyttä Räikkösen dominointia ja hän onnistui voittamaan osakilpailun ohittamalla Giancarlo Fisichellan kilpailun viimeisellä kierroksella.

Video: Your Favourite Japanese Grand Prix – 2005 Raikkonen’s Suzuka Masterclass

1. Brasilia 2007

Sunnuntai 21. lokakuuta 2007, Interlagos. Brasiliasta kuului tänä iltana kummia, sillä Kimi Matias Räikkönen kruunattiin F1:sen maailmanmestariksi kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti. Kausi 2007 oli kaikin puolin mielipuolinen, jossa taistelu maailmanmestaruudesta käytiin kolmen kuljettajan Räikkösen, Alonson ja Lewis Hamiltonin kesken.

Näistä jokaisella oli mahdollisuus maailmanmestaruuteen vielä kauden päättävässä osakilpailussa Brasilian Interlagosissa. Hamiltonin ero Alonsoon ennen viimeistä osakilpailua oli neljä pistettä ja Räikköseen seitsemän pistettä. Itse kilpailussa Hamilton kärsi vaihteisto-ongelmista, jotka pudottivat hänet kauas kärjestä. Räikkönen voitti lopulta osakilpailun ja maailmanmestaruuden Alonson tultua ruutulipulle kolmantena. Räikkönen kruunattiin maailmanmestariksi lopulta yhden pisteen erolla ja täten koko Suomi pääsi juhlimaan rakastettua sankariaan.

Raikkonen Wins Three-Way Title Battle in Sao Paulo | 2007 Brazilian Grand Prix


Löydät kaikki Broidin tarjoukset

Broidi

Muita aiheeseen liittyviä juttuja