Blogi

Onside with Jouni: NHL-viikon Top-10

13.1.2024. Perinteiseen tapaan pieni lista ja muutama sekalainen, turhanpäiväinen kommentti viime päivien tapahtumista National Hockey Leaguessa.

Winnipeg ja Vancouver

Nyt on 13. tammikuuta, ja aivan kuten ennustimme, NHL-sarjataulukon kärjessä on Winnipeg Jets, ja kakkosena Vancouver Canucks.

Kunniaa valmentajille Rick Bownesille ja Rick Tocchetille.

Vancouver Canucks on ehdottomasti kauden tarina. Mutta onko Winnipeg todella yllätys?

Gabe on palaamassa

Mahdollisesti hyviä uutisia Coloradosta. Kapteeni Gabriel Landeskog on palannut jääharjoituksiin. On kuitenkin laitettava jäitä hattuun. Gaben läpikäymä operaatio on hankala, ja kuntoutumisprosessi pitkä ja vaivalloinen. Annettu toipumisaika on 12-16 kuukautta. Kaksitoista kuukautta tulee täyteen vasta joskus runkosarjan päätyttyä. Tämä ei siis ole samanlainen tapaus kuin pari vuotta sitten kun joukkue, jonka nimeä en tässä lausu, ihmeellisesti sai pelaajansa terveeksi juuri samana päivänä, kun playoffit alkoivat.

Gabriel Landeskog on todella tärkeä ja spesiaali mies kaikin tavoin Colorado Avalanchelle. Sekoitus ei ole koskaan täydellinen ilman Gabea joukkueessa, etenkin pudotuspelien lähestyessä. Kaikki on raporttien mukaan mennyt hyvin kuntoutuksessa, mutta matkaa ja askelia on vielä paljon ja monta.

Mielenkiintoinen kommentti twitterissä entiseltä NHL-pakilta Marc Methotilta, jolle tehtiin sama leikkaus, saman kirurgin toimesta. Methotin tapauksessa hän ei koskaan toipunut ennalleen. Kaikki toivovat parempaa lopputulosta Landeskogille.

Big City Willyn avlöningsdag

En voi sanoa olleeni aina fani. On pakko olla rehellinen. Vastustajien väistely kovassa playoffsarjassa Boston Bruinsia vastaan oli anteeksiantamatonta. William Nylander ei ole kovapintainen jääkiekkoilija; hänen maineensa kaukalon ulkopuolella on kaverina, joka ottaa iisisti. Tämä voi olla, ja onkin, hyvä asia.

Calgaryssä syntynyt William Nylander on nyt 27-vuotias. Toronto Maple Leafs teki varauksen kymmenen vuotta sitten, Philadelphiassa järjestetyn NHL Draftin ensimmäisellä kierroksella (8.). Se sama varaustilaisuus, jossa Aaron Ekblad varattiin ensimmäisenä, Sam Reinhart toisena, ja Leon Draisaitl kolmantena.

Ja Brayden Point numerolla 79. Mitä en käsittänyt silloin, enkä ole koskaan käsittänyt sen jälkeen.

Mielenkiintoinen kymmenen vuotta on kulunut sen jälkeen, mitä William Nylanderin Toronto Maple Leafs-uraan tulee. Kaikki kulminoitui viikko sitten, kun hän allekirjoitti odotetusti kahdeksan vuoden jatkosopimuksen.

Diili on Leafs-historian suurin. Kokonaisarvo 92 miljoonaa US dollaria, AAV $11.5M.

Ei mitään kotiseutualennusta tällä kertaa. NMT-pykälä koko sopimuksen ajaksi. Tuntuuko muistakin siltä, että Willyn agentti Lewis S. Gross sai ihan kaiken haluamansa? Erikoinen neuvottelu, mistään ei tingitty.

Erikoinen sivujuoni: Lewis Gross on sama agentti, joka neuvotteli myös Johnny Gaudreaun diilin Calgaryssä, saman GM Brad Trelivingin kanssa. Ja silloinkin sai ihan kaiken haluamansa.

Raporttien, huhujen ja jääkonekuskien mukaan Leafsin tarjoama vuosipalkkanumero vielä viime kesänä oli pari tai kolme numeroa pienempi kuin nyt. Willyn leiri piti kuitenkin pintansa. On annettava tunnustusta pelaajalle tässä tilanteessa, koska hän ikäänkuin laski itsensä varaan, löi vetoa itsensä puolesta, pelasi todella hyvin, ja siten ansaitsi palkkansa.

William Nylander on nyt vahva pelaaja, 40-maalin mies, erittäin tärkeä Leafsille. Hänen peliesityksensä olivat vain parempia kesken vaikeitten neuvottelujen. Hän ei antanut kaukalon ulkopuolisen busineksen haitata itse pelaamista. Tämä on tosi tärkeä asia.

Ihan toinen asia on se, olisiko Leafsin kannattanut jo viime kesänä treidata Willy jonnekin, ja yrittää hankkia kovatasoinen puolustaja jostain tilalle? Huippupakkeja ei toki helposti saa yhtään mistään.

Nylanderin diili näyttää paljon samanlaiselta kuin David Pastrnakin Boston Bruinsilta vuosi sitten maaliskuussa saama, kahdeksan vuoden, $90 miljoonan sopimus. Tässä kohtaa Edmontonin hyisillä kaduilla pientä koiraansa haalistunut Bruins-huppari päällään ulkoiluttava mies ihmettelee, että miten tuo on mahdollista, Pastrnak on parempi pelaaja kuin Nylander?!

Asiat eivät toimi sillä tavalla NHL:ssä. Jos jotain olemme oppineet, olemme oppineet sen, etteivät NHL-palkat mene suoraan niin, että paras pelaaja saa parasta palkkaa, toiseksi paras toiseksi parasta, ja kahdeksanneksi paras kahdeksanneksi parasta palkkaa.

Jokaisella seuralla on erilainen tilanne eri neuvottelutilanteissa. Lewis S. Gross on saattanut hyvinkin sanoa, että “nyt ei kuule olla Bostonissa.”

Yksi suurimpia kysymyksiä tällaisen diilin toteuduttua on se, miten se vaikuttaa Toronto Maple Leafsin tulevaisuuteen, joukkueen rakentamisstrategiaan, sekä Mitch Marnerin ja John Tavaresin tuleviin sopimusneuvotteluihin.

Nylander-diilin vaikutukset

Voimme olla aika varmoja, että tarkimmin neuvotteluja seuranneet ja seuranneesta tuloksesta tyytyväisimmät ovat Elias Petterssonin ja Mikko Rantasen seuraavat sopimukset neuvottelevat agentit.

Hyvin tunnettu Pat Brisson on Eliaksen agentti. Vancouver Canucks kävi viime viikonloppuna rökittämässä kaikki New Yorkin joukkueet, Hudsonin ja East Riverin molemmin puolin, ja Elias oli tulessa. Viisi maalia niissä kolmessa pelissä, kahdeksan pistettä.

Pettersson on 106 pisteen vauhdissa.

Jokaisella NHL-seuralla on oma tilanteensa eri neuvotteluissa, mutta jos lähdetään vertaamaan, odotettavissa on todella suuria numeroita. Eliaksen sopimus saatetaan julkistaa minä päivänä hyvänsä, hänestä tulee RFA tämän kauden jälkeen.

Mikon diili päättyy keväällä 2025, jolloin hänestä tulee UFA. On mahdollista saada hänen nimensä seuraavaan paperiin jo ensi heinäkuussa.

Hawks pelaa vanhan palkkakaton joukkueella

Loukkaantumiset vaivaavat pahasti Chicago Blackhawksia. Hawksin sairaslistalta saattoi muutama päivä sitten lukea nimet Anthony Beauvilier, Connor Bedard, Nick Foligno, Taylor Hall, Tyler Johnson, Seth Jones ja Samuel Savoie.

Chicago pelasi pelejä viikolla 36 miljoonan dollarin edestä pelaajia sivussa. Posi edellä ajateltuna, mahtava mahdollisuus Showhun kutsutuille AHL-pelaajille. Vanha sanonta, “on pelattava kuin peli olisi viimeinen”, oli tällä kertaa tosi. Peli saattoi olla viimeinen muutamalle. Siksi kaikki peliin.

Mitä mieltä lukijat olivat Connor Bedardin loukkaantumisesta?

NHL-blogin mielestä Brendan Smith ei tehnyt mitään väärää, vaikka joutuikin vastaamaan tiltistä Nick Folignolle. Smith sitoi hyvin Folignon tappelussa. Tärkeä taito puolustaa itseään. Foligno allekirjoitti juuri kahden vuoden jatkopahvin, AAV $4.5M. Hyvin tärkeä pelaaja omassa roolissaan, johtamista ja luonnetta.

Entä mitä mieltä siitä teoriasta, että vaikka Bedard missaa nyt jopa kaksi kuukautta tulokaskautensa peleistä, hänen tulisi silti joittenkin mielestä voittaa Calder-palkinto NHL:n vuoden tulokkaana?

Edmontonista on helppo löytää niitä, jotka muistavat yhä, miten Connor McDavid menetti Calderin, koska hän loukkaantui. Myös vanhempi Connor oli selvästi vuosiluokkansa paras tulokas.

Corey Perry

38-vuotias Corey Perry ei oikeastaan ole ollut pelikiellossa marraskuun lopun jälkeen. Hän tapasi komissaari Gary Bettmanin jokunen päivä sitten, omasta aloitteestaan. Mutta hän olisi voinut tehdä sopimuksen uuden joukkueen kanssa koska tahansa.

Bettmanin kanssa pidetty palaveri tehtiin siksi, koska Perry halusi kertoa Garylle, mitä hän on tehnyt parantaakseen omaa tilannettaan marraskuun 30. päivästä lähtien.

Voidaan todeta, että Perryn tehtävä Chicagossa oli mentoroida nuorta Connor Bedardia ja olla tärkeä kokenut pelaaja koko nuorelle jälleenrakennusvaiheessa olevalle joukkueelle, ja hän epäonnistui siinä tehtävässä.

Matka jatkuu eteenpäin, ja nyt Corey Perryllä on useampia kiinnostuneita joukkueita, joista valita. Hän ei ole enää nopea luistelija, mutta hän on yhä erinomainen playoffpelaaja, ja todella pidetty joukkuekaveri. Useampi Stanley Cupin playoffeihin tähtäävä joukkue ottaa mieluusti riveihinsä. NHL:n minimipalkalla, ei suurta riskiä kuin ehkä PR-mielessä, jos niinkään.

Jäämme odottelemaan. Edmonton? Toronto? Florida? Boston? Vegas? Colorado?

Tällä palstalla kannatetaan niin sanotun toisen mahdollisuude antamista ja hyväksi käyttämistä.

Senators on huonompi?

Onko niin, että valmentajan vaihdoksen jälkeen Ottawa Senators on huonompi kuin ennen? Eihän näin pitäisi käydä.

Ainoa NHL-joukkue, joka ei ole saanut pistettäkään vuoden 2024 puolella. Viisi tappiota toistaiseksi tammikuussa. Viimeisen kuukauden aikana kaksi vieraskiertuetta, viisi peliä kummassakin. Molemmista reissuista kotiinpaluu ilman pisteen pistettä.

Maalikamerakuvan perusteella pitkän matematiikan läpäisseenä, noissa kahdessa viiden pelin vieraskiertueissa oli 20 pistettä jaossa.

San Jose Sharks tulee vastaan tänään lauantaina. Ehkä siinä on mahdollisuus päättää tämä “pisteetön tammikuu” Ottawassa. Kaapo Kähkönen aloittaa maanantain pelin Buffaloa vastaan, ei tänään.

Tähtien ottelu lähestyy

Tämän kauden NHL All Star-ottelu pelataan kolmantena helmikuuta Toronton Scotiabank Arenalla. Valittavista pelaajista voimme kinastella juhannukseen saakka; tulisiko sääntöä siitä, että jokaisesta joukkueesta tulee olla edustaja pelissä muuttaa, ja valita vain parhaat?

Toinen mielenkiintoinen aihe on ottelun valmentajat. Neljä koutsia saa kunnian, ja valinta viimeistellään tänään lauantaina.Winnipeg Jetsin Rick Bowness, New York Rangersin Peter Laviolette, ja Vancouver Canucksin Rick Tocchet ovat jo paikkansa varmistaneet.

Tänään pelattavat Devils vs. Panthers, ja Bruins vs. Blues ottelut ratkaisevat, pääseekö neljänneksi valmentaksi Torontoon Paul Maurice vai Jim Montgomery. Valinta tehdään voittoprosenttien perusteella.

Öljyn putki

Edmonton Oilers on noussut playoffpaikalle lännessä. Uusi valmentaja Kris Knoblauch on tehnyt historiallista työtä Öljyn penkin takana. Tänään Montrealissa Oilersilla on mahdollisuus rikkoa seuraennätys peräkkäisissä voitoissa, voittamalla kymmenes peräkkäinen ottelu.

Zach Hyman on pelaaja, jota kannattaa seurata. 31-vuotias hyökkääjä tuli Torontosta hieman yllättäen Albertan pakkasiin. Nyt 26 maalia jo tällä kaudella, joukkueensa eniten. Hyman on silmiinpistävän fiksu mies. Hän on keksinyt, miten pelata oikein Connor McDavidin kanssa, ja tunnetusti Connorin kanssa ei ole helppoa pelata.

Jos Zach ei olisi jääkiekkoilija, hän olisi menestynyt jollain muulla alalla.

Hymanin bravuuri, seistä maalin kulmalla, ja saada syöttö takaa, sitten kääntää maaliin, on hänen omaa keksintöään. Suurin osa Hymanin maaleista tulee korkeintaan kahden metrin päästä maaliviivasta.

Zach Hyman on äärettömän vahva tiukoissa paikoissa. Hän on aina ensimmäisenä kiekossa vastakarvaustilanteissa. Hyvin paljon esatikkasmainen pelaaja.

Paljon on puhuttu, miten erilaisia pelaajia on löydetty Sidney Crosbyn rinnalle. Yleensä on pitänyt pystyä luistelemaan Sidin vauhdissa. Bryan Rust ja Connor Sheary tulevat mieleen. Jake Guentzel saattaa olla kaikista Sidin ketjukavereista paras pelaaja.

Tänään on historiallinen päivä NHL:ssä, koska kolme muuta joukkuetta Oilersin lisäksi on vähintään kahdeksan ottelun voittoputkessa. Florida Panthers on voittanut yhdeksän peräkkäin, Winnipeg Jets on tehnyt uuden seuraennätyksen kahdeksan voittoa, ja Seattle Kraken on myös voittanut kahdeksan. Seattlen seuraava voitto rikkoo seuraennätyksen.

Panthersin seuraennätys on neljätoista voittoa peräkkäin.

Cutter Gauthier-draaman jälkipyykit

Yhden 19-vuotiaan pelaajan päätös olla menemättä hänet varanneeseen NHL-joukkueeseen, ja pyyntö saada siirto jonnekin muualle sai NHL-blogin mielestä (itsestään kolmannessa persoonassa puhuminen on kuulemma ensimmäisiä merkkejä hulluksi tulemisesta) ihan liian suurta kohua mediassa.

Philadelphian urheilufaneilta emme odottaneetkaan yhtään parempaa käytöstä. Katsokaa joskus koomikko Bill Burrin historiallinen esiintyminen, jossa hän antaa Bromance Cityn kuulla kunniansa. Tunkeutuminen plakaatit kädessä Bostonissa pelattuun yliopistopeliin Flyers-paita päällä teini-ikäistä pelaajaa pilkkaamaan on kyllä pohjanoteerausten pohjanoteeraus.

Kuten Vancouverin mellakoitten jälkeen vuonna 2011 todettiin, jääkiekkofaniksi pääseminen ei ole vaikeaa.

Pari asiaa. Edelleen kunniaa, kuten GM Danny Briere totesi, muille NHL-managereille siitä, että he pitivät asian salassa kuukausien ajan. Cutter ilmoitti haluavansa pois Flyersin listoilta jo viime keväänä MM-kisojen jälkeen.

Toiseksi, paljon valitettu asia siitä, että Briere ja Keith Jones matkustivat oikein Ruotsiin saakka tapaamaan junnua. Ainakin Hockey Canada toimii siten, ettei NHL-seurojen edustajien anneta häiritä pelaajia kesken tärkeitten turnausten, kuten U20 MM-kisojen tai Memorial Cupin.

Pelaajat ovat siellä voittamassa, eivät neuvottelemassa.

Emme tiedä, oliko tämä yksi syy siihen, että Jonesille ja Brierille jäi tunnbrödsrulle käteen koko reissusta, mutta mahdollista.

On hyvä nähdä, että sekä Jamie Drysdale, että Boston Collegen joukkueeseen palannut Cutter Gauthier ovat pelaamassa hyvin tahoillaan.

Ja vielä. NHL-kauden puoliväli

NHL-kausi tulee puolen matkan krouviin tänään, kun New Jersey Devils ja Florida Panthers kohtaavat toisensa kauden 656. ottelussa.

Ketkä ovat olleet parhaat tähän mennessä? Kuka ansaitsee puolivälin palkinnot? Mitä voimme odottaa toisella puoliskolla?

Palataan näihin pian.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja