Jääkiekko

Esa Tikkanen mikitettynä Helsingin paikallispelissä: ”Fakin chicken”

1990-luvulla ei ollut mitenkään yleistä, että pelaajia mikitettiin otteluihin. Onneksi joku sai silti kuningasidean kiinniittää mikin Esa Tikkasen varusteisiin, kun ”Tikin” edustama HIFK kohtasi Jokerit joulukuussa 1994 Liigassa.

Helsingin paikallispelit HIFK:n ja Jokerien välillä olivat aikoinaan kuumia vääntöjä. Erityisen kuumaa oli NHL:n työsulkukaudella 1994-1995, kun nimimiehet saapuivat vahvistamaan Liiga-joukkueita. Jokerileirissä etenkin Teemu Selänne, Jari Kurri ja Otakar Janecky saivat osansa IFK-vahvistus Tikkasen verbaalisesta tykityksestä.

YouTubesta löytyy yli 14 minuutin pituinen taltiointi, jossa Tikkanen antaa todellisen taidonnäytteen tiki-talkistaan. Tiki-talkilla tarkoitetaan Tikkasen kehittelemää small talkia, jossa yhdistyy useampi kieli keskenään ja kommenttien on määrä mennä vastustajan ihon alle.

Legendaariset sutkautukset

Ottelun ehkä kuuluisin one-liner kuullaan Tikkasen suusta, kun silloinen Jokeri-tähti Janecky luistelee miehen ohi. ”F*cking chicken”, huikkaa Tikkanen taitohyökkäjän perään.

Jossain vaiheessa tunteet kuumenevat taas, kun jokerileiri yrittää saada Selänteelle yhden syöttöpisteen lisää pöytäkirjoihin. ”Älä nyt kalastele Teemulle, vi**u.”, Tikkanen kuittailee, ”nuole persettä.” Jossain välissä Tikkanen yrittää myös vaikuttaa tuomariin, vaikka hyökkääjä lisääkin heti perään, että ”ihan hyvin sä oot viheltänyt”.

Tikkanen heittää hyvää läppää läpi koko ottelun ja tsemppaa samalla omiaan. On helppo nähdä ja kuulla, miksi tätä pelimiestä ovat omat rakastaneet ja vastustajat vihanneet. Kaikki keinot ovat olleet käytössä.

Eihän se silkkaa sattumaa ole, että Tikkaselta löytyy viisi mestaruussormusta.

– Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja