Viihde

Onko tässä kaikista kovin jätkä alalla?

Palkittu näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja, tuottaja ja miesten mies Clint Eastwood täytti hiljattain 94 vuotta. Tässä on sen tason legenda ihmisenä ja taiteilijana, että nuorempien kannattaa nyt imeä vähän vaapukkamehua ja tietoa.

Yli 80 elokuvassa uransa aikana mukana ollut Eastwood aloitti uransa jo vuonna 1955. Eastwood on ehtinyt nähdä toisen maailmansodan ja hengata esimerkiksi Frank Sinatran kanssa. Kaksikon tiet risteilivät jopa niin, että Sinatra oli viedä ikonisen Dirty Harryn roolin Eastwoodin edestä.

Kun puhutaan Eastwoodista, yleensä ajaudutaankin johonkin anekdoottiin. Niin kävi heti tässäkin. Harva on elänyt niin pitkää ja aktiivista elämää kuin Eastwood, joten näitä yksittäisiä tarinoita riittäisi loputtomiin.

Olisi varmaan aikamoinen kokemus istua lasilliselle alas tämän miehen kanssa!

Eastwoodin monet yhdet kasvot

Ollessaan nuori mies Eastwoodia ei pidetty kenties niin monipuolisena tekijänä. Kun puhutaan nuoremmasta, tarkoitan tässä yhteydessä elämää ennen 70 ikävuoden täyttämistä. Eastwood kun oli aiemmin tunnettu lähinnä pyssysankarielokuvistaan.

Eastwood näytteli yleensä elokuvissa antisankaria, jonka naama ei nykinyt. Tiedättehän, sellainen kompleksinen hahmo, joka miehekkäästi pelastaa kylän, pokaa kylän kauneimman naisen, ampuu pahikset seulaksi tai vetää vähintään heitä ihan huolella turpaan.

Vanhoilla päivillään konkari on osoittanut olevansa muutakin kuin elokuvahistorian legendaarisin kivikasvo. Tämä ei myöskään ole vähättelyä, sillä Eastwoodin Spaghetti Western -elokuvat ovat jo itsessään klassikoita.

Tällä vuosituhannella Eastwoodista on paljastunut herkempi puoli. Menneisyyden ote (2003) oli riipaiseva kertomus, Million Dollar Baby (2004) oli kaunis elokuva menetyksestä ja Gran Torino (2008) oli antisankarielokuva tämän vuosituhannen otteella.

Ja tässä nyt vain muutama mainittuna. Eastwood on tehnyt myös mielettömän hyviä sotaelokuvia, joissa on osattu katsoa tarinoiden molempia puolia. Tämä harvoin onnistuu amerikkalaiselta elokuvantekijältä.

Mitä seuraavaksi?

1990-luvulla Eastwood teki romanttisen elokuvan Hilaiset sillat. Jokainen varttuneempi ihminen ymmärtää rakkauteen liittyvän kompromissin, kun tätä rainaa katselee. Omassa elämässään Eastwood ei paljoa ole himmaillut.

Eastwoodin ura jatkuu yhä. Tällä hetkellä Eastwoodin pöydällä on elokuvaprojekti nimeltään Juror No. 2, joka lienee jonkinlainen jatko-osa aiemmin ilmestyneelle Cry Macho -elokuvalle. Tai jos nyt ei jatko-osa, niin samanlaista tematiikkaa ainakin on luvassa.

On pirun arvostettavaa, että joku tekee 94-vuotiaana edelleen rakastamaansa juttua. Eastwood on legenda, joka toivottavasti elää elokuvia tehden reippaasti yli 100-vuotiaaksi.

Ja hei tehdään vielä yksi juttu vielä selväksi: Eastwood ei ole vegaani kuten joskus väitetään. Hän vain rakastaa eläimiä. Niin kuin jokainen kunnon ihminen.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja