Blogi

Onside with Jouni: Kahden miehen joukkue Edmonton Oilers

4.6.2024. Edmonton Oilers selvitti tiensä Stanley Cupin finaaliin. Dallas Starsin laiva upposi Edmontonissa pelatussa eliminointipelissä, jossa voittaja sai kymmenen laukausta aikaan kohti vastustajan maalivahtia. Stanley Cup-ennätys konferenssifinaalivaiheessa. Se on nyt todellisuutta, Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin joukkue pelaa Stanley Cupista. Tässä muutama sekalainen kommentti aivan huuman keskeltä.

Yhden miehen Show

Uskomaton, harvinainen peli sunnuntai-iltana Edmontonin Rogers Placessa. Parempi joukkue ei voittanut. Oilersin kuuluisa ylivoimapeli pääsi irti ja teki kaksi maalia. 2-0 johto pysyi lähes loppuun saakka Dallas Starsin yrittäessä päästä tasoihin vimmatusti. Laukaukset lopussa 35-10 Dallasin hyväksi. Millä ihmeellä Edmonton Oilers pystyi voittamaan eliminointipelin kymmenellä laukauksella??

Christopher Tanevin saama kakkonen kamppaamisesta saattoi olla vähän luokkaa pehmeä vihellys Stanley Cupin playoffien eliminointipelissä. Seurasi hetki, joka tullaan muistamaan pitkään. 

Connor McDavid on tehnyt paljon hämmästyttäviä maaleja. Tämä oli yksi niistä, mutta sen tekohetki on tärkeä. Juuri, kun pelattiin tärkeintä mahdollista ottelua tähän saakka. McDavid oli kiertämässä Starsin alivoimaneliötä. Hän huijasi ensin Sam Steelin ja sitten vielä Miro Heiskasen. Nopea käännös kämmenpuolelta rystylle ja todella yllättävä ja tarkka rystylaukaus ylänurkkaan.

Se, miten esimerkiksi Kris Knoblauch mainitsi pelin jälkeen maalista kysyttäessä, että Connor tuli tilanteessa ohittaneeksi yhden maailman parhaista puolustajista, kertoo Miro Heiskasen nauttimasta kunnioituksesta NHL:ssä. Häntä ei kovin usein kierretä. 

McDavidin ilmeestä maalin jälkeen näki, ettei tuo ollut ihan tavallinen maali. Taas kerran hän onnistui luomaan jotain uskomatonta ja todella hienoa oikealla hetkellä. Isolla näyttämöllä. Hän ei ole onnistunut tekemään tällaisia kaikissa otteluissa. 

Toisessa ylivoimamaalissa Connor McDavid ja Zach Hyman juonivat maalin. McDavid sai kaksi Starsin pelaajaa mukaansa, ja sitten tarjoili lätyn Hymanille, joka laukoi hänelle epätyypilliseen tapaan vähän kauempaa. Edmontonin pari peliä tehottomasti toiminut ylivoima heräsi oikealla hetkellä. 

Peli kääntyyy Dallasille

Päästyään 2-0 johtoon näytti siltä, että Edmonton Oilers siirtyi puolustusasentoon. Näytti siltä, että se jopa luopui hyökkäysten rakentamisesta. Joskus, kun joukkue puolustaa johtoasemaansa, se alkaa pelaamaan liiankin varovaisesti. Ei välttämättä edes tarkoituksella. 

Pelin päättyessä Dallasilla oli 35 laukausta kohti Oilersin maalia. Kuinka moni näistä oli todella vaarallisten tilanteitten päätöksiä, ja kuinka monta näistä oli sektorin ulkopuolelle pakotettujen turhia yrityksiä? 

Mason Marchment pääsi kaventamaan ennen loppua, mutta se jäi Dallas Starsin kauden viimeiseksi maaliksi.

Dallas Stars pääsi kolme kertaa ylivoimalle, mutta Edmontonin alivoima toimi taas kerran tehokkaasti. Viimeisin tuli, kun ottelua oli pelaamatta neljä ja puoli minuuttia, Leon Draisaitl lähetti kiekon vahingossa yli laidan. 

Oilersin alivoima torjui kaikki neljätoista Dallasin ylivoimatilannetta sarjassa. 

On syytä antaa kunniaa Edmontonin voitoista sellaisille tärkeille roolinsa täyttäville pelaajille, kuten Ryan Nugent-Hopkins, Ryan McLeod, Mattias Ekholm, Cody Ceci, Mattias Jänmark, Connor Brown, Brett Kulak ja Darnell Nurse

Nämä alivoimapelaajat tuhosivat kaikki Dallasin 14 ylivoimatilannetta kolmannella kierroksella. Sitä ennen 20 Vancouver Canucksin 23 ylivoimasta. Ja ensimmäisellä kierroksella kaikki 12 Los Angeles Kingsin ylivoimaa. 

Playoffien ylivoimaisesti paras av. 46/49, prosentilla 93.9%. 

Tätä kirjoitettaessa 28 alivoimatilanteen putki taas päällä. Tämä on lähes uskomaton tilasto playoffeissa. 

Edmonton antoi Dallasin laukoa kohti maaliaan vain neljä kertaa viimeisen ottelun viimeisten 13:41 aikana. Stars ei onnistunut luomaan paljoa. Oilers on oppinut voittamaan tiukkoja pelejä eri tavoin. Joskus vuosi sitten, tai sitä ennen Edmonton olisi todennäköisesti murtunut paineen alla. Ei enää. 

Kuoppaisen, pettymysten tien kautta mestaruustaistoon

Jokainen Stanley Cup-mestarijoukkue joutuu jossain vaiheessa kokemaan kovia matkalla kohti menestystä. Ensin on opittu voittamaan kokemalla katkeria tappioita. Edmonton Oilersin tämän päivän ydinryhmä hävisi katkeralla tavalla läntisen konferenssin finaalisarjan Anaheim Ducksille keväällä 2017. Sitä seurasi tappiot Chicago Blackhawksille kuplassa, Winnipeg Jetsille, Colorado Avalanchelle ja viimeiseksi Vegas Golden Knightsille. 

Jokaisesta näistä joukkue oppi aina jotain. Fanit saivat kokea paljon harmaita hiuksia ja hermostuneita hetkiä. Ja paljon pettymyksiä matkan varrella. 

Lopulta joukkue sai manattua kaikki vanhat playoffdemoninsa pois. Stanley Cupin voittaminen ei ole, eikä sen pidäkään olla helppoa. Tässä ei siis väitetä, että Edmonton Oilers olisi voittamassa Stanley Cupia. Se ei näytä olevan edes suurin suosikki finaalissa. 

Mahdollisuuksiin voittaa Kannu on palattava syvemmin myöhemmässä blogipostauksessa. 

Edmonton Oilersia on kutsuttu kahden miehen joukkueeksi. Tähtiyksilöitten kantamaksi ryhmäksi. Näin yhden lausunnon aikajanallani, jossa puhuttiin neljän miehen joukkueesta. Joku on siis katsonut pelin, tai kaksi. 

Tosiassa, pelejä katsoneet tietävät, että Stanley Cupin finaaliin lähtee ainakin 23 miehen joukkue. Kris Knoblauch on vedellyt oikeista naruista vaihtaessaan pelaajia kokoonpanoon ja siitä ulos. Joukkueessa on tapahtunut sisäistä kehitystä sellaisten pelaajien kohdalla kuten Evan Bouchard, Stuart Skinner, Zach Hyman, Dylan Holloway, ja Connor Brown

Connor Brown on vihdoinkin playoffeissa alkanut pelaamaan kuten se Connor Brown, jonka Oilers viime kesänä uskoi hankkineensa. Ei paljon maaleja, mutta kun on pidettävä kiinni voitosta tiukassa tilanteessa, parivaljakko Brown – Jänmark pystyy auttamaan. Tärkeitä roolipelaajia. 

Samuel Carrick on pelaaja, jonka Knoblauch voi tarvitessaan ottaa kokoonpanoon voittamaan aloituksia ja pelaamaan kovalla särmällä tietynlaisen vastustajan tullessa. Florida Panthersin esimerkiksi. 

Phillip Broberg tuotiin Dallas-sarjassa kokoonpanoon ja hän on pelannut erinomaisesti. Nyt valmentaja tietää, että mahdollisen loukkaantumisen tullessa, Oilersilla on useampia hyviä puolustajia, joita käyttää. Useamman Stanley Cup-finalistin tie on päättynyt pakkien loukkaantumisiin. 

Adam Henrique samoin. Corey Perry on kokemuksellaan pystynyt tuomaan jotain lisäarvoa peliin aina, kun komennus on tullut. Darnell Nurse on puolustuksessa pelannut joitakin parhaita pelejään saatuaan kovan ryöpytyksen mediassa aikaisemmin. 

Warren Foegele ja Vincent Desharnais nähtäneen jäällä Floridaa vastaan, koska he pystyvät tuomaan fyysistä peliä kaukaloon. 

Kris Knoblauch ansaitsee kunniaa valmentajana, joka on löytänyt tärkeän roolin jokaiselle pelaajalleen. Kaikilla on tehtävänsä. Kannattaa seurata, miten alempien ketjujen pelaajat saavat vaihtoja ratkaisevissa tilanteissa. Ja samalla itseluottamusta. 

Kahden miehen joukkue?

Kahden miehen joukkueen maalivahti

Stuart Skinnerin kykyjä epäiltiin yleisesti jo kauden alussa. Ja kausi oli välillä kuoppainen. Epäilyjä oli myös playoffien alussa. Välillä hän pelasi niin huonosti Vancouver-sarjassa, että hän sai luovuttaa maalinsa Calvin Pickardille joksikin aikaa, ja perääntyä hoitamaan pelinsä ja etenkin pääkoppansa takaisin pelikuntoon. 

Yksi nimi Stun henkisen valmistautumisen takana on erittäin arvotettu urheilupsykologi George Mumford, joka on viettänyt aikaa Edmonton Oilersin pelaajien kanssa pitkin kautta ja vielä enemmän nyt playoffeissa. Mumford tunnetaan parhaiten miehenä, joka on auttanut NBA:n Michael Jordania ja Kobe Bryantia aikaisemmin. 

Allekirjoittaneella on jonkinlainen käsitys, minkähintaisia tavallisten “lähiö-psykologien” palvelut ovat. Ei aavistustakaan, mitä Mumford maksaa Oilersille, mutta hän on selvästi rahan arvoinen apu. 

Skinnerin torjuntaprosentti kahdeksan ensimmäisen playoffottelun jälkeen oli 87.7%. Kahdeksassa viimeisessä se on ollut 92-0%. 

Palattuaan Skinner on pelannut loistavasti. Hänen oli pakko olla Dallas-sarjan viimeisessä pelissä joukkueensa paras pelaaja, ja sitä hän oli. Stuart Skinner todisti pystyvänsä voittamaan ratkaisevan, kovilla paineilla ladatun ottelun playoffeissa. 

Kukaan meistä ei olisi ennen lännen konferenssifinaalia uskonut, että jälkeenpäin voidaan rehellisesti sanoa, että Stu Skinner voitti maalivahtien kaksintaistelun Jake Oettingeria vastaan. Mutta näin kävi. 

Oettinger on yksi NHL:n tähtimaalivahdeista. 

Skinner on viiksekkäästä ja kypsännäköisestä ulkokuorestaan huolimatta vielä nuori, 25-vuotias maalivahti. Hän on vasta pelannut toisen kokonaisen NHL-kautensa. Edmontonissa kasvaneena hänen suuri idolinsa oli Dwayne Roloson, yksi kevään 2006 sankareista. Skinner hymyili pelin jälkeen kertoessaan toimittajille, miten spesiaalia oli voittaa tärkeä ottelu poikavuosien idolin silmien edessä. 

Hänen vaikeina aikoinaan Pickardin istuessa Skinner sai tekstiviesteinä kannustusta Rolilta. Todella spesiaali suhde. 

Stu Skinner pelasi parhaan ottelunsa eliminointipelissä, eikä hän kertaakaan edes murtunut. Hän on kasvanut ja oppinut voittavaksi maalivahdiksi kaikkien silmien edessä. 34 torjuntaa. 

Edmonton Oilers ei olisi Stanley Cupin finaalissa ilman Stuart Skinneriä. Connor McDavid sanoi pelin jälkeen, että ilman Stuta joukkue olisi nyt lentämässä kohti Dallasia. Vanhemmat Oilersin seuraajat olivat Skinnerissä näkevinään dynastiavuosien Grant Fuhria. Kun vastustajalle ei saanut päästää enää yhtään maalia, yhtään maalia ei tullut. 

Lauantai

Lauantai-iltana alkavassa Stanley Cupin finaalissa tullaan näkemään erilaista jääkiekkoa kuin lännen finaalissa nähtiin. Erilaisia viboja. Voitto ei tule kummallekaan joukkueelle helposti. Sen ei tulekaan olla helppoa. 

Tulemme näkemään todella hyvää jääkiekkoa. Todella huippuluokan taitopelaajia. Nopeutta. Maaleja. 

Paljon enemmän fyysistä kamppailua kuin olemme vähään aikaan nähneet. 

Jos katsomme pelin fyysistä puolta täältä lännestä katsottuna, Dallas Stars ei ole kovin fyysinen joukkue. Vancouver Canucksilla on kovaotteinen puolustus, alakerta. Florida Panthersillä on kovaa taklaava hyökkäys ja puolustus. Edmonton Oilers on läntisen konferenssin fyysisin joukkue. Tässä mielessä oikeat joukkueet ovat finaalissa. 

Viiden kokonaisen päivän lepo välissä auttaa molempia joukkueita, mutta pelaaja, jota tulee ajateltua ensin, on sunnuntaina pelin kesken jättämään joutunut Evander Kane. Kane on pelannut loukkaantuneena läpi koko playoffien. Hän on tärkeä pelaaja Oilersille, kun Florida Panthers tulee haastamaan fyysisesti. 

Ja Connor McDavid ja Leon Draisaitl ehkä terveempinä kuin kertaakaan aikaisemmin koko keväänä. 

Olemme lännessä nähneet Edmonton Oilersin ottavan voittoja erilaisin tavoin. Sen alivoima on toiminut todella hyvin. Sivuosien esittäjät ovat välillä nousseet ratkaisijoiksi tarvittaessa. Vastustajan maalit on välillä saatu pidettyä vähissä. Jokunen ottelu on voitettu hyvän maalivahdin ansiosta. 

Ja olemme nähneet voittoja ylivoiman ansiosta. Kaikki muut ominaisuudet ovat kuin puolustusliikkeitä nyrkkeilyssä, ylivoima on Oilersin tyrmäysisku. 

“Kahden miehen joukkue” lähtee vihdoinkin pelaamaan Stanley Cupin finaaliin. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja