Jalkapallo

Kun David Beckham harjoitteli vapaapotkuja Kontulassa

Huuhkajat – tai silloin ihan vaan Suomen jalkapallomaajoukkue – kohtasi Englannin futistähdet vuoden 2002 MM-kisojen karsintataipaleella. Jostain syystä saarivaltion starat pitivät leiriä Kontulassa ennen peliä.

Suomella oli 2000-luvun alussa todella kovan luokan joukkue. Kun Englanti tuli kylään olympiastadionille lokakuussa 2000, oli ottelu todella tasainen. Mikael Forssell pääsi montakin kertaa kokeilemaan maalintekoa huippupaikoista, mutta ottelu päättyi 0-0-lukemiin.

Itse ottelusta voisi kertoa enemmänkin, mutta paljon tapahtui jo ennen peliä. Tarkalleen mielenkiintoisin tapahtumahorisontti oli noin pari päivää ennen ottelua.

Näenkö minä näkyjä?

Pari päivää ennen peliä olin viettämässä iltaa ystävieni kanssa. Jossain siinä Kontulan ostarilla oli kova baari. Ei se Aapelin baari tainnut olla, mutta sielläkin aloiteltiin. Ja ilta venyi pitkäksi ja seuraavaksi päiväksi.

Lähdin sitten tepastelemaan Kontulan metroasemalta kieppeiltä kohti Rintinpolun pyhättöä. Hiekkakentän (nykyään tekonurmi toim. huom.) vieressä sijaitsee tänäkin päivänä upea luonnonnurmi. Ajattelin oikaista sitä kautta kohti pizzeriaa, jossa tuumin nauttivani rasvaisen lounaan.

Matkalla rasvalätyn luo aloin pällistellä, että siellähän on joku joukkue treenaamassa kauniilla luonnonurmella. Turvamiehiä riitti myös vaikka ja kuinka. Lähdin katsomaan tarkemmin ja huomasin, että sehän on Englannin futismaajoukkue, joka siellä harjoittelee.

Hirveästi porukkaa ei ollut paikalla, mutta joku sivullinen osasi kertoa, että ”olivat tulleet Stadin parhaan nurtsin takia meidän mestoille”.

Hatarat muistikuvat ja unohtumattomat kokemukset

Olotila oli sinä päivänä aika sekava, mutta kello taisi olla aika lailla sen verran, että lapset pääsivät pois kouluista. Viereinen ala-aste alkoi tyhjentyä ja sana alkoi kiiriä. Monet halusivat nähdä isoimmat tähdet.

En mene ihan vannomaan, että ketkä kaikki siellä olivat. Englannin joukkue oli kuitenkin David Beckhamin ja Michael Owenin kaltaisia tähtiä täynnä. Maailman parhaita pelaajia siihen aikaan. Rintinpolun kenttä oli täynnä laatupelaajia toisin kuin ehkä yleensä (ei pahalla FC Kontu ja muut alueen mahtavat aktiivit).

Vapaapotkujakin harjoiteltiin. Beckhamin olin näkevinäni, mutta toisaalta Manchester Unitedia silloin edustanut komistus ei itse karsintaottelussa tainnut pelata. Joku loukkaantuminen siinä oli suomalaisten onneksi.

Mietin pitkään näenkö näkyjä, mutta totta se oli. Uskomattomia asioita sitä näkeekin, kun vain lähtee Kontulaan.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja