Blogi

Onside with Jouni: Dragging Them Back to Alberta

19.6.2024. Edmonton Oilers on tulossa takaisin Albertaan, ja he tuovat Florida Panthersin mukanaan! Panthers kaatui tiistaina maalein 5-3 Sunrisen illassa. Ottelussa, joka oli yksi viihdyttävimmistä katsoa koskaan. Riippumatta siitä, kumpaa joukkuetta sattuu kannattamaan. Alivoimasankarit tekivät taas tärkeän avausmaalin. Connor McDavid kaiversi nimensä Conn Smythe Trophyn kylkeen. Tässä muutama kommentti. 

Alivoima tekee avausmaalin

Alivoiman onnistuminen, ja etenkin alivoimalla maalin tekeminen voi viedä vastustajalta energiaa pois todella isolla tavalla. Se imee energiat pois vastustajan parhaista ja antaa voimaa oman joukkueen alivoimapelaajille, roolipelaajille. Kuten Edmontonissa lauantaina pelatussa Game 4:ssa, myös Sunrisessa avausmaalin teki Edmonton Oilersin alivoima. Ja taas kerran marginaalit olivat tosi pieniä, kun haettiin suuntia peliin. 

Puolentoista minuutin kohdalla jälleen hyvän pelin pelannut Aleksander Barkov taiteili itselleen syöttöpaikan ahtaan liikenteen keskeltä, antoi hienon syötön Aaron Ekbladille, mutta Stuart Skinner ehti torjumaan hanskallaan ja hyvällä sivuttaisliikkeellä. Ekblad on allekirjoittaneen mielestä pelannut todella hyvät pudotuspelit, vähän erilaisessa roolissa kuin aikaisemmin. 

Panthersin energiapakkaus Ryan Lomberg palasi kaukaloon tähän otteluun, ja Floridan nelosketju oli mukana, kun Oilersille vihellettiin pelin ensimmäinen jäähy. Brett Kulak korkeasta mailasta, kun hän oli kamppailemassa maalin edessä Lombergin kanssa. Floridan finaalissa yllättävän tehottomasti toiminut (1-13) ylivoima jäälle. 

Connor Brown iskee jälleen alivoimalla. Hän katkaisee syötön, ehtii ennen Barkovia irtokiekkoon keskialueella, ajaa yksinläpi Sergei Bobrovskia vastaan, ja aivan kuten Wayne neuvoi, laittaa kiekon levyhanskan puolelle, ei edes yritä hanskapuolelta, rystylaukauksella. Oilers menee johtoon 1-0. 

Massiivinen maali. Pelaajalta, johon ei moni uskonut kauden aikana. 

Brett Kulak, ukrainalaisen maanviljelijän poika Albertasta, oli hyvällä tuulella jäähyaitiossa. Tämä maali vei ilmat Sunrisen yleisöltä, ja Panthersilta, joka ei saanut ainoatakaan laukausta kohti Stu Skinnerin maalia ensimmäisen erän viimeisten 14 minuutin aikana. 

Brownie

Connor Brown on viime ajat ollut yksi Edmonton Oilersin parhaista pelaajista ja suurimmista hahmoista Stanley Cupin finaalissa. Hän on erityisesti kunnostautunut nopeana luistelijana ja kiekon ylöstuojana, noin 20 kuukautta sen jälkeen, kun vasemman polvensa eturistiside repesi hänen pelatessaan Washington Capitalsissa. 

Hankalasta leikkauksesta on nyt vihdoinkin toivuttu täydellisesti. Hän missasi lähes koko kauden 2022-23 polvileikkauksen takia. 

Oilersin pelaajilla, entisellä junnuketjukaverilla Connor McDavidillä, Toronto Marlies AHL-toverilla Zach Hymanilla oli vaikutusta ainakin suosittelijoina siihen, että Brown sai mahdollisuuden Oilersissa, vahvasti bonusvoittoisella sopimuksella. Kausi oli rankka. Hänestä oli etukäteen suunniteltu Top-6 pelaajaa, ja niin hän aloitti training campillä, mutta kauden aikana hänestä tuli nelosketjun pelaaja ja alivoimaspesialisti. 

Connor Brownin ensimmäinen maali oli NHL-blogin pääaiheena maaliskuussa: https://broidi.com/2024/03/16/onside-with-jouni-yhden-maalin-hattutemppu-ja-muita-nhl-tarinoita/

Eniten keskustelua aiheuttanut asia kauden aikana oli Connor Brownin tehottomuus. Ensimmäinen maali tuli vasta kauden 55. ottelussa, hänen kauden 89. laukauksellaan. Ei kaunis maali, mutta Rogers Placen tässä vaiheessa sympatiaa tuntenut yleisö antoi Brownille standing ovationin. Positiivisen energian voima on uskomaton. 

Nyt kukaan ei enää valita “Brownie”:n bonuksesta, tai siitä että hänellä on vaikutusvaltaisia kavereita joukkueessa. Hänen yrityksensä on aina ollut sama. Nyt jalat ovat päässeet sydämen kanssa samalle tasolle. 

Ja kolmosketjuksi viimeksi ristitty Mattias JänmarkAdam HenriqueConnor Brown on ketju, jolla Kris Knoblauch aloittaa ottelut ja erätkin. Tämänkin ottelun alussa heti maalipaikka. Brown syötti hienosti Jänmarkille. Asia, mikä huomataan penkillä. Erittäin viekas keino sotkea toisen joukkueen valmentajan vastakkainpeluutukset, koska hän ei näin voi tietää, mitätulee jäälle seuraavaksi. 

Connor McDavid laittaa nimensä Conn Smythe Trophyn kylkeen

Oli mahdotonta olla pitämättä silmiä poissa Connor McDavidista tiistain ottelussa. Hän pelasi lähes 25 minuuttia. Hän otti kirjaimellisesti joukkueensa reppuselkään ja hallitsi pelitapahtumia molempiin suuntiin hirvittävällä draivilla ja tahdonvoimalla. Kaksi maalia ja kaksi syöttöpistettä – toinen neljän pisteen ilta heti ensimmäisen jälkeen, ainoana Stanley Cupin finaalin historiassa. 

Zach Hymanin tehtyä ylivoimamaali toisen erän alussa – Evan Bouchardin kova laukaus osui matkalla Hymaniin – Connor McDavid tekee maalin muutamaa minuuttia myöhemmin. McDavidin yllättävä laukaus menee Bobrovskin ohi AHL-puolelta. Eniten tullaan puhumaan vielä aikojen päästä McDavidin syötöstä Corey Perryn 4-1 maaliin toisessa erässä.

Connor McDavid oli juuri pelannut kahden minuutin vaihdon, koko ylivoiman, ja hän oli varmasti väsynyt, kun hän lähti kohti Panthersin puolustusaluetta kiekon kanssa. Ensin Eetu Luostarinen vipuun. Sitten Dimitri Kulikovin ja Niko Mikkolan välistä, lähelle Bobrovskia, ja syöttö maalin eteen huomaamattomasti liukuneelle Corey Perrylle

39-vuotias Perry ajoi maalille vanhoilla jaloillaan niin lujaa kuin pystyi. Hänen ei oikeastaan pitänyt olla tilanteessa edes jäällä. Oilersin kakkosylivoiman piti olla jäällä. Vaihtovuorossa ollut puolustaja Darnell Nurse näki tässä tilanteessa penkiltä McDavidin ylösnousun ja Perry sai lähteä. Nurse ei saa tästä edes syöttöpistettä, mutta muu joukkue tietää. 

Normaali tiistai-illan tilanne McDavidille, täysin uskomaton yksilösuoritus harvemmin tätä pelaajaa näkeville tärkeässä Stanley Cupin finaaliottelussa. 

Connor McDavid tulee voittamaan Conn Smythe Trophyn, Stanley Cupin voittajasta riippumatta. Hänen suorituksensa näissä Stanley Cupin playoffeissa ovat niin historiallisen huikeita, ettei hänen nimeään voida mitenkään jättää äänestyslipukkeista pois. McDavid on ollut loistava jokaisessa pelisarjassa. 42 pistettä jo, neljänneksi eniten Stanley Cupin historiassa. 

Kukaan ei uskonut, että 1980-luvun firewagon-hockeyn aikakauden ennätyksiä tultaisiin rikkomaan tänä päivänä.

Conn Smythe Trophyn 17 valitsijaa ovat täyttäneet kuponkinsa jo kahdesti, koska ne on täytettävä aina, kun loordi Stanley on paikalla. Olisi pahuksen mielenkiintoista nähsä, miten nimi paperissa on saattanut vaihtua tähän mennessä, ja mitä siinä lukee perjantaina. Maanantaista puhumattakaan, jos mennään seitsemänteen. 

Tiedämme kaikki sen, ettei Connor McDavidiä itseään Stanley Cupin playoffien MVP-palkinnon voitto kiinnosta pätkääkään. Hänellä on vain yksi palkinto tavoitteena. Allekirjoittaneen mielestä olisi parempi antaa Conn Smythe aina voittajajoukkueen pelaajalle. Kun Ron Hextall sai palkinnon vuoden 1987 finaalin päättyessä, hän ei näyttänyt onnelliseltä. McDavid, tappion tullessa, tulee näyttämään mieheltä, joka ei edes halua moista pyttyä.

Matthew Tkachuk ilmestyi rikospaikalle

Florida Panthers on edelleen johdossa Stanley Cupin finaalissa, nyt otteluvoitoin 3-2. Sillä on vielä kaksi mahdollisuutta ottaa mestaruus. Se ei ole hävinnyt yhtään mitään todellisuudessa. Sen tarvitsee edelleen voittaa vain yksi ottelu, ja shampanjapullot voidaan korkata. Koko kesästä tulee mahtava juhla. Pelaajien nimet kaiverretaan Stanley Cupin kylkeen ikuisiksi ajoiksi. 

Yksi positiivisista merkeistä Panthersin kannalta tiistaina oli joukkueen emotionaalisen johtajan Matthew Tkachukin ilmestyminen pelipöytäkirjaan. Tkachuk on tärkeä pelaaja Floridalle. Hän teki joukkueensa ensimmäisen maalin, ja kavensi tilanteeksi 3-1 toisessa erässä, ja sitten järkkäsi paikan puolustaja Oliver Ekman-Larssonille kolmannessa, joka toi Panthersin jo yhden maalin päähän. Hänelle merkattiin kuusi taklausta. 

Hän otti yhden kahden minuutin rangaistuksen otettuaan muikkusukelluksen Dylan Hollowayn saatua samasta tilanteesta kakkosen koukkaamisesta kolmannessa erässä. Tkachuk on silti Tkachuk. Kaikki keinot. 

Aivan pelin lopussa Tkachuk pelasti tyhjän maalin uhrautuvalla heittäytymisellään viime tingassa. Matthew Tkachuk oli Panthersin näkyvin ja paras pelaaja, mikä on hyvä asia Floridan kannalta. 

Mitä Aleksander Barkoviin tulee, hän dominoi yhä aloitusympyrässä. Hänen panoksensa on elintärkeä, jos Panthers aikoo saada Oilersin kiinni erikoistilannepelissä, niin ylivoimalla kuin alivoimalla. 

Oilersin puolella on paljon hyviä merkkejä; Evan Bouchard ohitti kolmella syöttöpisteellään oman valmentajansa Paul Coffeyn ja vei Stanley Cupin yhden kevään puolustajien syöttöpiste-ennätyksen nimiinsä 26:lla. Ylivoimapeli teki taas kaksi maalia. Erikoistilannepeli alkaa kääntyä Edmontonin hyväksi, mikä on huomattavaa. 

Oilers on joillakin taktisilla muutoksilla ottanut keskialueen omakseen, mikä ei finaalin alussa ollut niin. Se on alkanut voittaa kaksinkamppailuja. Jopa maalivahtien kaksintaistelu on kääntynyt toisinpäin, ainakin parissa viimeisessä ottelussa. 

Edmontonin ongelmina voidaan pitää sitä, ettei Evander Kane taaskaan pelannut, ja sitä, ettei Leon Draisaitl selvästi ole normaalikunnossa. Draisaitlia on usein kutsuttu NHL:n toiseksi parhaaksi pelaajaksi. Hän ei selvästi pysty luistelemaan normaalisti.

Game 6 Edmontonissa perjantaina

Edmonton Oilers pilasi jo toisen kerran peräkkäin Florida Panthersin Stanley Cup-juhlat. Laatikot, joiden sisällä mestaruuslippikset ja paidat ovat, lähtevät takaisin Albertaan. Pelaajien perheet ilmeisesti myös. Floridan yleisö oli valmis aloittamaan juhlat, mutta saavat vielä jäädä odottamaan. 

Sirkus siirtyy nyt takaisin Edmontoniin. On pakko ajatella, että vaikka Panthers on pelannut ihan hyvin, paineet alkavat siirtyä heidän puolelleen. Todellista hätää ei kuitenkaan vielä ole, mutta pieni epäilys saattaa alkaa jo ottaa jalansijaa pelaajien mielissä.

Florida Panthersille hienon Albertan matkan pääjärjestäjänä toiminut Connor McDavid sanoi pressissään, että on ollut hauskaa pelata playoffeissa, “mutta siinä kaikki, minkä olemme ansainneet tänään: yhden päivän lisää, yhden lennon lisää. Me tulemme olemaan valmiina Edmontonissa perjantaina.”

Ennennäkemätön ja ennenkuulematon jääkiekkojuhla tulossa! Jos viime viikonloppuna Edmontonissa pelatut kolmas ja neljäs ottelu olivat uskomattomia jääkiekkojuhlia niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella, nyt perjantaina tullaan kokemaan jotain käsittämätöntä.

Oil Country tulee kannustamaan raivokkaasti omiaan ottelussa, jossa vieläkään ei tunneta huomista. Varaa virheisiin ei taaskaan ole. Silminnäkijöitten mukaan tunnelma, yleisön kannustus, Sunrisessa, ei ole mitään verrattuna siihen, mitä Edmontonissa on koettu ja tullaan vielä kerran kokemaan.

Allekirjoittaneelle, jolla ei ole hevosta tässä kisassa, tämä sopii hienosti. Joko tulee mahdollisuus saada kokea Panthersin voittaessa Stanley Cupin luovutustilaisuus, mikä on aina jotain todella spesiaalia saada todistaa. NHL-kauden huipentuma, uskomaton juhla. Neljä uutta suomalaista Stanley Cup-mestaria, ja lisää laidan toisella puolella. 

Tai, Oilersin voittaessa, tämä epätodellinen ja historiallisen epätodennäköinen comeback-tarina jatkuu vielä seitsemännellä pelillä, joka pelataan tarvittaessa maanantaina Floridan Sunrisessa. 

Game Seven, Stanley Cupin finaalissa, mikään ei ole parempaa jääkiekossa. 

Pitkät kaksi päivää edessä. Odotellessa. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja