Jääkiekko

Oletko kuullut Wayne Gretzkyn säälittävästä penkkiennätyksestä?

Wayne Gretzky oli kova pelaamaan lätkää, mutta mikään salihirmu mies ei ollut. Ainakin jos on kuulopuheita uskominen ja miksei olisi.

Gretzky pelasi kaikkiaan 20 kautta NHL:ssä neljän eri seuran riveissä. Stanley Cup -mestaruuksia kertyi kaikkiaan neljä. Mestaruuksia taiturille kertyi 1980-luvulla, jolloin juonikas pistenikkari ratkoi pelejä yhdessä esimerkiksi Jari Kurrin ja Esa Tikkasen kanssa Edmonton Oilersin riveissä.

Numero 99 oli todellinen pelimies, sillä 1,92 tehopistettä matsia kohden tekee hyökkääjästä kaikkien aikojen kovimman pistemiehen NHL:n historiassa. 1487 peliä maailman kovimmassa kiekkoliigassa ja niissä 2857 pistettä ovat niin hurjia lukemia, että tuskinpa niitä koskaan enää ylitetään.

Ei niin hurja penkkitulos

Gretzkyn heikkoudet – jos niitä nyt sellaiseksi edes voi sanoa – olivat jään ulkopuolella. Luonnonlahjakkuus treenasi kyllä kiekon kanssa enemmän kuin tarpeeksi, mutta rautojen nostelu ei sopinut Ontariosta kotoisin olevalle legendalle.

Vaikka Gretzky oli yksi kaukalon kovimmista viilettäjistä, eivät nämä fyysiset ominaisuudet heijastuneet salituloksiin. Gretzkyn penkkiennätyksen kerrotaan olleen niinkin säälittävä kuin 63,5 kiloa. Rapakon takaisella mittauksella puhutaan 140 paunasta tai mistä lie nauloista.

Ihan sama mitä massan ja painon (normaalivoiman) mittayksikköä käytetäänkään, niin tulos on oikeasti säälittävä. Pohjanmaalla jokainen ammattikoululainen pukkaa samanlaisia painoja kylmiltään, ainakin jos kaverit katsovat vieressä.

Gretzkyn fyysinen lahjakkuus oli enemmänkin hurjaa kestävyyttä kuin raakaa räjähtävää voimaa. Mies oli kuin pitkän uran tehnyt taidemaalari asfalttityöntekijöiden joukossa.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja