Jääkiekko

Stanley Cupin kohtalo ratkeaa – hyödynnä ilmaisveto!

Edmonton Oilers ja Florida Panthers kohtaavat kaiken ratkaisevassa seiskapelissä tulevana yönä. Sulaako Florida vielä viimeisen kerran vai nostaako Barkov kannun ilmaan? Lyö vetoa matsista ja nappaa 25 euron ilmaisveto!

25 € ilmaisveto – ei kierrätystä

  1. Avaa pelitili Nitrolle
  2. Talleta ja lyö 25 euron veto (minimikerroin 1.5O)
  3. Saat 25 euron ilmaisvedon ilman kierrätystä
  4. Voit toistaa saman 6 kertaa ja napata 15O eurolla ilmaisvetoja!

🚨 Nitro jo testattu? Löydät muut Broidin huipputarjoukset täältä!


Aikamoinen ennätys: neljällä ensimmäisellä laukauksella neljä maalia!

Yksi Liigan kaikkien aikojen legendaarisimmista ulkomaalaisvahvistuksista on Jan Caloun. Tshekkitähti muistetaan sekä HIFK-paidasta että rapakon takana syntyneestä tulokasennätyksestä, jota tuskin koskaan tullaan rikkomaan.

Calounin alku NHL:ssä San Jose Sharksin paidassa oli suorastaan maaginen. Oikea laitahyökkääjä teki nimittäin NHL-kaudella 1995-1996 neljällä ensimmäisellä laukauksellaan neljä maalia. Tämä on ennätys, jota ei ole tähän päivään mennessä rikottu.

Calounin kausi ylhäällä kirkkaissa valoissa oli muutenkin onnistunut, sillä 11 NHL-ottelua toivat tehot 8+3. Caloun pelasi kaiken lisäksi AHL:ssä yli piste per peli -tahdissa Ville Peltosen tutkaparina, mutta jostain syystä NHL-portit pysyivät kiinni.

Samaan aikaan Helsingissä nuori ja kunnianhimoinen urheilutoimenjohtaja Jarmo Kekäläinen kasasi kovaa joukkuetta HIFK:lle ja iski silmänsä nuoreen tshekkiin. Nokka ei kauan tuhissut, kun nimet olivat paperissa ja tarina sai seuraavat menestysluvut.

Osa mieletöntä tähtisikermää

Kaudella 1997-1998 HIFK:n joukkue oli niin käsittämättömän kova, että Caloun oli vain yksi muista tähdistä. Toki 48 pisteellään Caloun voitti joukkueen sisäisen pistepörssin ennen Johan Davidssonia ja Olli Jokista, mutta isoja nimiä riitti joka ketjuun ja puolustuspariin.

Jere Karalahti, Kimmo Timonen, Christian Ruuttu, Brian Rafalski, Jarkko Ruutu sekä vaikkapa Marko Tuomainen kantoivat myös kortensa kekoon ryhmän menestystarinassa. Pudotuspeleissä HIFK voitti kaikki yhdeksän otteluaan ja marssi ylivoimaiseen mestaruuteen.

Ei liene vääryys sanoa, että HIFK:n tuon kauden joukkue on jopa Liigan historian kaikkien aikojen kovin porukka. Moni tähti vaihtoi jo tuon kauden jälkeen maisemaa, mutta Calounin ura jatkui Helsingissä ja tehoja osattiin odottaa jatkossakin.

81 pistettä ja pistepörssin voitto

Kaudella 1998-1999 Caloun voitti runkosarjan pistepörssin, kun 51 ottelussa syntyi uskomattomat 81 pistettä. Vertailun vuoksi HIFK:n sisäisen pistepörssin toinen oli Brian Rafalski, joka teki puolustajana niin ikään mielettömät 53 tehopistettä.

Calounin ja HIFK:n kausi päättyi kuitenkin pettymykseen, sillä TPS voitti finaalisarjan helsinkiläisiä vastaan. Calounin tuittupäisyys näkyi siinä, ettei juonikas hyökkääjä ollut mukana ratkaisevassa neljännessä finaalissa. Caloun oli saanut pelikieltoa lyötyään vahingossa kaukalon pleksin rikki aiemmassa finaalipelissä.

Caloun nakutteli 44 otteluun 72 pistettä vielä kaudella 1999-2000 ja lähti sitten uudelleen kokeilemaan onneaan rapakon taakse.

Uusi yritys ja melkoista penailua

Ura ei taaskaan auennut NHL:ssä, joten HIFK sai Calounin takaisin. Tässä vaiheessa Kekäläinen oli jättänyt HIFK:n. Seurajohdon lisäksi myös valmennus oli uusi. Pentti Matikaisen alaisuudessa Caloun ei viihtynyt. Kiista meni niin pitkälle, että Caloun siirtyi Espooseen Bluesin riveihin.

HIFK-kannattajille olisi ollut mahdollisuus 2000-luvun alussa nauttia samaan aikaan sekä Ville Peltosen että Jan Calounin palveluksista. Voi vaan kuvitella, minkälaista jälkeä tämä vanha tutkapari olisi saanut aikaiseksi. Sen sijaan Peltonen pelasi Jokereissa ja Caloun Bluesissa.

Calounia huhuttiin vielä monta kertaa takaisin pääkaupunkiseudulle, mutta paluuta ei koskaan nähty. Laitahyökkääjä jätti jälkeensä ennätyksiä, joita ei niin vain rikota.

-Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja