Jääkiekko

NHL:n kausiennakko: Sijat 25-32

20.9.2022 Uuden NHL-kauden alku lähestyy kovaa vauhtia. Kausiennakon ensimmäisessä osassa otetaan katsaus joukkueisiin, joita Broidin kristallipallo povaa sijoille 25-32.

32. Chicago Blackhawks

Chicagossa takana on erittäin sekasortoinen kesä. Joukkue otti kesällä seuraavaksi suunnakseen tankkaamisen, kun lähestulkoon jokainen nuori lahjakkuus kaupattiin pois toiseen seuraan. Chicago on tällä hetkellä NHL:n heikoin organisaatio ja tulevan kauden sijoitus on hyvin lähellä sarjan pohjaa.

Chicagosta kesällä lähtivät muun muassa Alex DeBrincat, Kirby Dach, Dylan Strome ja Dominik Kubalik. Nämä nuoret pelaajat joukkueen johto päätti paikata hyvin ailahtelevilla Max Domilla ja Andreas Athanasioulla. Menestysvuosien Chicagosta ovat jäljellä enää Jonathan Toews ja Patrick Kane. Tämä kaksikko tulee kahdestaan kannattelemaan tätä seuraa niin kauan, kunnes vaativat siirtoa muualle. Tuleva kausi on tämän joukkueen kohdalla kaukana kiinnostavasta ja loistokkaasta.

31. Arizona Coyotes

Arizonassa taaperrus jatkuu myös tulevalla kaudella. Viime kaudella joukkue keräsi kaikista joukkueista toiseksi vähiten pisteitä, teki vähiten maaleja ja päästi omiin toiseksi eniten. Arizona on ollut paljon otsikoissa myös jään ulkopuolisten asioiden takia. Joukkue pelaa ensi kaudella uudessa pienikokoisessa jäähallissa, joka valmistuu vasta joulukuussa. Täten seura pelaa uuden kauden ensimmäisestä 24 ottelustaan 20 vieraissa.

Arizonan joukkueessa ikähaitari on erittäin suuri. Joukkueeseen on tankkaus mielessä hankittu useita hohtonsa menettäneitä konkareita ja heidän vierelleen isketään nuoria nousukkaita AHL:stä. Onkin mielenkiintoista nähdä, että tankataanko joukkueessa tosissaan vai annetaanko vastuuta reilusti myös nuorille? Suomalaisittain joukkueesta on mielenkiintoista seurata hyökkääjä Matias Maccellin matkaa. Olisiko Maccellilla mahdollisuus läpimurtokauteen isossa roolissa? Arizonassa katseet ovat menestyksen sijaan ensi kesän varaustilaisuudessa.

30. Montreal Canadiens

Montreal putosi viime kaudella rajusti sarjan pohjalle syksyn 2021 finaalien jälkeen. Joukkue lähtee uuteen kauteen NHL-legenda Martin St. Louisin johdolla, joka otti Montrealin valmennettavakseen viime helmikuussa. St. Louisille sorvattiin kesällä kolme vuoden mittainen jatkosopimus vain 37 NHL-ottelun valmennuskokemuksella. Viime kauden jumbo nousee sarjan pohjalta pois muiden organisaatioiden sekoilujen ansiosta.

Kesällä Montrealin tunneliin on saatu vähän valoa. Joukkueen hyökkäyksestä löytyy paljon potentiaalia Jevgeni Dadonovin, Kirby Dachin ja Juraj Slafkovskyn saapumisen myötä. Joukkueen uusi kapteeni Nick Suzuki ja Cole Caufield ovat vuoden vanhempia ja valmiimpia. Montreal jää muista joukkueista selvästi jälkeen heikon puolustus- ja maalivahtiosaston myötä. Shea Weber, Alexander Romanov ja Jeff Petry poistuivat joukkueesta ja Carey Price on jälleen sivussa joukkueen toiminnasta. Joukkue väläyttelee, mutta tasaisuus puuttuu.


5O ILMAISKIERROSTA 1x KIERRÄTYKSELLÄ29. San Jose Sharks

San Jose on jo monta vuotta ollut seura ilman suuntaa. Joukkueeseen on kesällä tuotu paljon nuoria pelaajia, mutta vahvistuneesta joukkueesta ei voida kuitenkaan puhua. Joe Thorntonin ja Patrick Marleaun jälkeen seuran johto ei uskaltanut tehdä uudelleenrakennusta ja siitä organisaatio maksaa isoa hintaa myös tulevalla kaudella.

San Josen puolustus ei edelleenkään vakuuta. Brent Burns lähti kesän aikana Carolinaan ja joukkuetta rasittavat Marc-Edouard Vlasicin sekä Erik Karlssonin pitkät sopimukset. Suomalaisista pelaajista San Josessa uuden mahdollisuudet saavat Markus Nutivaara ja Kaapo Kähkönen. Kähkönen lähtee tulevaan kauteen hailauman ykkösmaalivahtina. Joukkueen suurin vahvuus on hyökkäyspelaaminen. San Josen hyökkäys on kapea, mutta Tomas Hertl, Timo Meier ja Logan Couture tulevat tekemään jälleen ison kasan pisteitä. San Jose päästää omiin liikaa maaleja ja kilpailee Tyynenmeren divisioonassa jumbosijasta Seattlen ja Anaheimin kanssa.

28. Philadelphia Flyers

Philadelphialta odotettiin viime kaudella paljon, mutta kausi oli jäi jälleen kerran suureksi pettymykseksi. Joukkue oli viime kaudella idässä toiseksi viimeinen ja erikoistilanteissa kaikista joukkueista heikoin. Philadelphia lähtee tulevaan kauteen kiistellyn John Tortorellan johdolla. Sapattivudoen pitänyt Tortorella valmensi viimeksi Columbusta kaudella 2020-21 ja kaikki muistavat miten se kyseinen kausi meni. Tortorella joko sopii seuraan täydellisesti tai räjäyttää sen viimeisetkin perusteet maan tasalle.

Philadelphian seurajohto pitää joukkuetta edelleen pudotuspelien tasoisena, sillä siirtoja ei kesän aikana juurikaan tehty. Merkittävin joukkueeseen saapunut pelaaja on viime kaudella Carolinassa 51 tehopistettä iskenyt Anthony DeAngelo. Tunteita herättävä puolustaja tulee saamaan joukkueesta heti suuren roolin. Paljon vaaditaan myös Sean Couturierilta ja Kevin Hayesilta, jotka pääsevät aloittamaan kautensa terveinä. Iso kysymys on myös se, millä tasolla nuori Carter Hart torjuu kiekkoja. Seurajohdon odotukset eivät yksinkertaisesti vastaa todellisuutta. Philadelphia on tulevalla kaudella vaikea palapeli, jota ei saada kevääseen mennessä valmiiksi.

27. Seattle Kraken

Seattlen tulokaskausi oli odotetun haastava. Viime kausi meni vielä totutellessa ja tutustuessa, eikä seura saanut joukkueen mitään pelin osa-aluetta kunnolla toimimaan. Lännessä toiseksi viimeiseksi jäänyt Seattle on vahvistunut ja se tulee parantamaan pelaamistaan kokonaisvaltaisesti. Suunta on oikea, mutta matka on vielä pitkä.

Seattle on vahvistunut kesällä muun muassa kaksinkertaisella Stanley Cup -voittajalla Andre Burakovskylla, Oliver Björkstrandilla ja Justin Schultzilla. Burakovsky teki viime kaudella Coloradossa 61 tehopistettä ja hänellä on täydet mahdollisuudet nousta sarjan tähtikaliiperiin. Seattlella on tulevalla kaudella vahva ja laaja hyökkäys. Kääntöpuolena on edelleen ohut ja haavoittuva puolustus yhdistettynä epävarmaan maalivahtipelaamiseen. Pystyykö maalivahti Philipp Grubauer nousemaan takaisin Colorado-vuosien tasolleen? Seattle opettelee vielä tulevan kauden NHL:n vaatimustasoa. Todellinen kilpailija tästä seurasta tulee tulevaisuudessa Matthew Beniersin ja Shane Wrightin myötä.

26. Buffalo Sabres

Buffalossa pelataan positiivisin kausi vuosikausiin. Joukkue on jäänyt ulos pudotuspeleistä 11 kautena peräkkäin, mutta vihdoin vaikeimmat ajat tuntuvat olevan Buffalossakin takanapäin. Buffalo menee hitain askelin eteenpäin, mutta voittavaksi joukkueeksi sillä on vielä pitkä matka.

Buffalon joukkue on muuttunut maltillisesti viime kauteen verrattuna. Tulevalla kaudella seurasta esiin nousee useampi lupaava nuori pelaaja. Hyökkäyksessä Tage Thompson nousee joukkueen arvokkaimmaksi pelaajaksi ja Peyton Krebs tekee läpimurtonsa korkeimmalla tasolla. Joukkueen heikkous on puolustus- ja maalivahtipelaaminen. Puolustuksessa Owen Power, Rasmus Dahlin ja Henri Jokiharju pystyvät tukemaan hyvin hyökkäyksiä, mutta puolustuspään kovuus ei millään vielä riitä. Buffalon maalivahtitandemi Eric ComrieCraig Anderson on yksi sarjan heikoimmista. Joukkueen palaset alkaa pikkuhiljaa löytymään paikoilleen, mutta oma pää vuotaa edelleen liikaa.

25. Anaheim Ducks

Anaheimissa alkaa virallisesti uusi aikakausi, kun Ryan Getzlaf ripusti luistimet naulaan viime keväänä. Nuori joukkue aloitti viime kauden loistavasti, mutta kevättä kohden meno hyytyi pahasti. Lopullinen sijoitus joukkueella oli lännessä 13:s. Anaheim teki kesällä hyviä hankintoja, joka nostavat joukkueen profiilia entisestään. Tulevalla kaudella Tyynenmeren divisioona on todella laadukas ja Anaheim ei täten ole vielä pudotuspelijoukkue.

Anaheim hankki joukkueeseensa kesällä kolme laadukasta pelaajaa John Klingbergin, Ryan Stromen ja Frank Vatranon. Kokeneista Klingbergista ja Stromesta käytiin kesällä kova kilpailu ja Vatrano voi isossa roolissa olla yksi tulevan kauden yllätyspelaajista. Anaheimin joukkueessa on erittäin paljon potentiaalia Trevor Zegrasin, Troy Terryn ja Mason McTavishin kaltaisten talenttien myötä. Anaheim on paperilla hyvä joukkue, mutta sillä on vielä pitkä matka voittavaksi joukkueeksi. Syksyllä joukkue pysyy muiden kyydissä, mutta pitkän kauden aikana joukkue maksaa vielä oppirahojaan. Nuorukaisten takia joukkue on yksi sarjan mielenkiintoisimmista seurattavista.

Broidi

NHL:n kausiennakon muut osat:


5O ILMAISKIERROSTA 1x KIERRÄTYKSELLÄMuita aiheeseen liittyviä juttuja