Jääkiekko

NHL:n kausiennakko: Sijat 17-24

25.9.2022. Uuden NHL-kauden alku lähestyy kovaa vauhtia. Broidin kausiennakon toisessa osassa otetaan katsaus joukkueisiin sijoilta 17-24.

24. Winnipeg Jets

Winnipegin neljän kauden mittainen pudotuspeliputki katkesi viime kaudella Keskisen divisioonan sijaan kuusi. Winnipegin johto luottaa tulevalla kaudella samaan pelaajistoon, mutta joukkueen uhkakuvana on jäädä jälleen omassa divisioonassa väliinputoajajoukkueeksi. Joukkueessa kuohuu aivan kauden alla, sillä seuran johtoporras otti kapteenin C-kirjaimen pois Blake Wheelerilta

Winnipegissä ydinryhmä pysyy koossa. Kyle Connor, Nikolaj Ehlers, Mark Scheifele ja Wheeler ovat edelleen hyökkäyspäässä suurimmassa tulosvastuussa. Neal Pionk ja Josh Morrissey liidaava puolustusta ja maalia tilkitsee Connor Hellebuyck. Hellebuyck antaa joukkueelle joka ilta mahdollisuuden voittoon, mutta viime kaudella joukkue oli todella tehoton hyökkäyspäässä. Winnipegin hyökkäys näyttää jälleen paperilla kapealta, joten menestyminen vaatii nuorilta pelaajilta suurta esiinmarssia. Winnipeg on tasapaksu puurtaja, joka ei jää viimeiseksi, mutta ei myöskään selvitä tietään pudotuspeleihin.

23. New Jersey Devils

Nuori ja lupaava Devils lähtee uuteen kauteen jälleen haastajan asemasta. Joukkue on jäänyt neljänä keväänä peräkkäin ulos pudotuspeleistä ja pikkuhiljaa potentiaalisen joukkueen tulisi saada itsestään enemmän irti. Devils on vahvistunut kesällä, mutta Metropolitan divisioona on joukkueelle edelleen liian suuri haaste.

Paholaiset ovat vahvistuneet jokaisella osa-alueella. Joukkueen hyökkäystä vahvistaa erityisesti Tampa Bay Lightningin kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja Ondrej Palat. Tampassa tähteyteen noussut tshekki iski viime kaudella runkosarjaan 49 pistettä. Puolustukseen leveyttä tuovat John Marino ja Brendan Smith. Mackenzie Blackwoodin kanssa torjuntavastun jakaa Washingtonista saapuva Vitek Vanecek. Viime kaudella tutuksi tullut joukkueen heikko puolustuspelaaminen tulee parantumaan näiden hankintojen myötä. Devils jälleen väläyttää, mutta voittajaksi siitä ei vielä ole.


5O ILMAISKIERROSTA 1x KIERRÄTYKSELLÄ22. Vancouver Canucks

Vancouverissa haaveillaan jälleen pudotuspeleistä kahden ohikauden jälkeen. Joukkueen viime kausi oli täyttä vuoristorataa. Päävalmentaja Travis Green sai lähteä huonon alun jälkeen ja penkin taakse hyppäsi kokenut Bruce Boudreau. Boudreau sai joukkueen kelkan käännettyä ja lopulta joukkue nousi keväällä sensaatiomaisesti vain viiden pisteen päähän pudotuspeleistä. Vancouver pyrkii syksyllä jatkamaan siitä, mihin se keväällä jäi.

Boudreaun alaisuudessa joukkueen tähtipelaajat nousivat omalle tasolleen. Seurajohto luottaa siihen, mitä se keväällä näki, sillä kesä on joukkueen kohdalla ollut hyvin hiljainen. Merkittävin siirto oli Ilya Mikheyevin saapuminen Toronton riveistä. Thatcher Demko on noussut joukkueessa luotettavaksi ykkösmaalivahdiksi, johon se pystyy nojaamaan koko pitkän kauden. Hyökkäyksessä on suuri määrä potentiaalia Elias Petterssonin, J.T. Millerin, Brock Boeserin, Bo Horvatin ja Conor Garlandin myötä. Paperilla Vancouver on laadukas joukkue, joka kaiken osuessa nappiin voi olla yksi tulevan kauden yllätysjoukkueista. 

21. Ottawa Senators

Ottawassa kävi kesällä suuri myllerrys, jonka johdosta sitä pidetään tulevan kauden yhtenä mielenkiintoisimmista joukkueista. Seurajohdon satsaukset ovat luoneet joukkueen ympärille todellisen hypen, joka on loistanut monen monta vuotta poissaolollaan. Välitöntä menestystä on turha odottaa, mutta aidosti kilpaileva joukkue Ottawasta on saatu luotua.

Ottawa on yksi kesän aikana eniten vahvistuneista seuroista. Joukkueen ympärille hypen loivat uudet hyökkääjät Claude Giroux ja Alex DeBrincat. He tekevät kahdestaan joukkueen hyökkäyksestä vaarallisen entuudestaan tuttujen Brady Tkachukin, Josh Norrisin, Drake Bathersonin ja Tim Stutzlen kanssa. Joukkueella on jälleen varteenotettava maalivahti, kun Cam Talbot vaihtoi Minnesotan nutun Ottawan vastaavaan. Ottawa häviää kilpailijoilleen puolustuspäässä. Talbot on hyvä maalivahti, mutta Thomas Chabotin lisäksi joukkueen puolustus ei liiaksi vakuuta. Ottawa tulee yllättämään monet, mutta pudotuspelit ovat vielä utopiaa.

20. New York Islanders

Islandersin viime kausi oli katastrofaalinen kolmen hienon pudotuspelikevään jälkeen. Kausi lähti heti ensimmäisistä otteluista lähtien väärään suuntaan ja uuden areenan remontin takia joukkue joutui pelaamaan kaikki 13 ensimmäistä otteluaan vieraissa. Saarelaiset hakevat uutta nousua huipulle uuden päävalmentajan Lane Lambertin johdolla. Lambert toimi usean vuoden Barry Trotzin apuvalmentajana. 

Islandersin seurajohto ei lyönyt kesällä paniikkinappulaa pohjaan huonosta kaudesta huolimatta. Islanders oli kesällä hyvin maltillinen ja teki vain muutamia täsmävahvistuksia. Uusista pelaajista ison vastuun tulee heti ottamaan Montrealista hankittu puolustaja Alexander Romanov. Islanders on tullut tunnetuksi yhtenä sarjan parhaista puolustuspään joukkueista. Tällä osa-alueella joukkue menestyy edelleen, mutta kysymyksiä herättää puolestaan hyökkäyspään tehokkuus. Viime kaudella joukkueen paras pistemies oli Brock Nelson 59 tehopisteellä. Islanders on yksi tulevan kauden vaikeimmista joukkueista arvioida. Seurassa tiedetään, mitä menestyminen vaatii, mutta uuden päävalmentajan alla kaikki on mahdollista.

19. Detroit Red Wings

Detroitin GM Steve Yzerman on tehnyt siirroilla joukkueestaan melkoisen taideteoksen. Monta vuotta pohjalla rypenyt joukkue alkaa vuosi vuodelta näyttää enemmän kilpailukykyiseltä. Kuluneen kesän satsauksilla joukkue yllättää monet ja nuori talentti lähestyy suurin kehitysaskelin pudostuspelejä.

Detroit oli yksi kesän aikana eniten vahvistuneista joukkueista. Yzerman laittoi kunnolla haisemaan ja pelin jokainen osa-alue näyttää jälleen entistä paremmalta. Suomalaisittain erittäin mielenkiintoinen siirto oli Ville Husson saapuminen joukkueen ykkösmaalivahdiksi. Saako Husson tuhkimotarina viime kaudelta jatkoa uudessa joukkueessa? Joukkue saa talentteja täynnä olevaan hyökkäykseensä David Perronin, Andrew Coppin ja Dominik Kubalikin. Hyökkäyspäässä Detroit näyttääkin erittäin vaaralliselta joukkueelta. Puolustusta vahvistettiin laajuutta tuovilla Ben Chiarotilla ja Olli Määtällä. Atlantin divisioonassa neljän parhaan joukkoon on erittäin vaikea murtautua, mutta viitossija ja villikorttipaikka ovat onnistuessa mahdolliset.

18. Columbus Blue Jackets

Columbuksen osakkeet nousivat pilviin heinäkuun puolessa välissä GM Jarmo Kekäläisen “ryöstön” myötä. Kekäläinen sai haaviinsa ison kalan, kun viime kauden pistepörssin toinen ja vapaa agentti Johnny Gaudreau valitsi kaikista joukkueista itselleen Columbuksen. Gaudreau allekirjoitti seuran kanssa seitsemänvuotisen ja yli 68 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen.

Gaudreaun ja Patrik Laineen välistä yhteistyötä odotetaan Columbuksessa ja Suomessa kovasti. Yhdysvaltalainen pelasi viime kaudella Calgaryssa elämänsä jääkiekkoa iskien 82 otteluun huimat 115 tehopistettä. Laine teki viime kaudella ilman kunnollista syöttölautaa 56 otteluun 26 maalia ja 56 tehopistettä. Tämä kaksikko tekee omalla tekemisellään Columbuksesta aidon kilpailijan. Kovassa Metropolitan divisioonassa neljän parhaan joukkoon ei ole asiaa, mutta viitossija ja mahdollinen villikorttipaikka ovat onnistuessa haarukassa. Puolustus- ja maalivahtipelaaminen herättää liikaa kysymyksiä ja hyökkäys vaikuttaa vielä liian kapealta.

17. Nashville Predators

Nashvillen viime kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kunnon koulutukseen Coloradoa vastaan. Nashville on lännessä vakiinnuttanut paikkansa pudotuspelijoukkueena. Sitä se on ennakkoon myös tulevalla kaudella, mutta helpolla ei paikka kevään tosipeleistä irtoa. 

Nashville on vahvistunut viime kaudesta. Viime kaudella uudelle tasolle noussut hyökkäys vahvistui kesällä muun muassa Nino Niederreiterilla. Nashvillen hyökkäyksestä Filip Forsbergilla, Matt Duchenella ja Mikael Granlundilla on alla loistavat tykkikaudet. Joukkueen puolustukseen kokemusta tuo Tampa Baysta Ryan McDonagh. Nashville lähtee tulevaan kauteen suomalaisella maalivahtitandemilla Juuse SarosKevin Lankinen. Saros taistelee tulevalla kaudella parhaalle maalivahdille annettavasta Vezina Trophysta. Saroksen johdolla joukkueella on mahdollisuudet mihin tahansa. Pudotuspelit ovat joukkueen kohdalla vähimmäistavoite.

Broidi

NHL:n kausiennakon muut osat:


5O ILMAISKIERROSTA 1x KIERRÄTYKSELLÄMuita aiheeseen liittyviä juttuja