Blogi

Onside with Jouni: NHL Draftin voittajat ja häviäjät

30.6.2024. Varaustilaisuus pidettiin Las Vegasissa. Vain täydellinen toope lähtee arvioimaan 18-vuotiaitten jääkiekkoilijoitten varaustilaisuuden voittajia ja häviäjiä heti sen päätyttyä. Tässä NHL-blogin raportti NHL Draftin 2024 voittajista ja häviäjistä sekalaisin kommentein. 

Huippujoukkueet rakennetaan Draftin kautta

Entry Draft eli varaustilaisuus on NHL-kalenterin suurimpia ja jännittävimpiä spektaakkeleja koko vuonna, ja kesäkuun huipentuma. Jännittävä tilaisuus fanien seurata, ja samalla myös kriittisen tärkeä seuroille, koska tulevaisuuden mestarijoukkueitten perustat luodaan varaustilaisuudessa. 

Pelaajille tilaisuus voi olla koko siihenastisen elämän unelman täyttymys, tai paikka, jossa unelma kuolee. Tosiasiassa varatuksi tuleminen on vasta alku tulevalle työlle. 

Vain aika näyttää, onko varaustilaisuus ollut menestys millekin organisaatiolle. Ajatellaan vaikka Dallas Starsin Draftiä vuonna 2017. Täysosuma. Värisuora. Miro Heiskanen (3.), Jake Oettinger (26.) ja Jason Robertson (39.). Dallasin 2021 oli myös epätavallisen hyvä: Wyatt Johnston (23.), ja Logan Stankoven (47.). 

Epäonnistumiset voivat viedä seuran kehitystä taaksepäin vuosilla. 

NHL Entry Draftissä kulminoituu scouttien ja sikariportaan jäsenten vuosien työ. Se, miten eri organisaatiot valmistautuvat varaaamaan pelaajia on yhä aikalailla hämärän peitossa. Scoutit kieltäytyvät kommentoimasta, ymmärrettävästi. 

Tiedämme sen, että periaatteessa seuroilla on oma lista pelaajista, josta pidetään tarkasti kiinni. Uusin juttu, jonka allekirjoittanut on antanut itselleen kerrottavan, on se, että seurat laittavat joskus liikkeelle väärää tietoa omista aikomuksistaan, vain tahallaan hämätäkseen muita. Tämä oli pieni yllätys kuulla, mutta selittää muutaman tapauksen vuosienkin takaa..

Tämän postauksen otsikko oli siis vitsi. Jos joku ei ole vielä tajunnut joka vuosi tulevaa vitsiä. 

The Sphere

Las Vegasin uskomaton The Sphere oli loistava paikka järjestää NHL:n varaustilaisuus. Raporttien mukaan NHL Draft 2024 oli ensimmäinen tässä uskomattomassa tilassa järjestetty urheiluaiheinen tapahtuma, ja ensimmäinen livenä muualle maailmaan lähetetty. 

Itse paikalla olleet saivat käsittämättömän elämyksen kaikenlaisen grafiiikan ilmestyessä silmien eteen. Jopa television välityksellä sai jonkinlaisen käsityksen. 

Uskomatonta tekniikkaa. Tapahtumat saattoi helposti nähdä myös ulkona. The Sphere on New York Rangersin omistajan James Dolanin sijoitus Nevadan erämaahan. NHL:ssä tunnettu paikkana, jonne Nashville Predatorsin pelaajat eivät menneetkään katsomaan U2:sta. 

Viimeinen “vanhanaikainen” Draft

National Hockey League ei ole vielä virallisesti ilmoittanut, että vuoden päästä varaustilaisuus järjestetään toisella tavalla. Managerit äänestivät lähes yksimielisesti (31-1) muutoksesta jo viime lokakuussa. 

NHL Entry Draft on vuodesta 1984 lähtien ollut yleisötapahtuma, jossa yhdelle paikkakunnalle on koottu samanaikaisesti kaikki liigan managerit ja kykyjenetsijät kirjaimellisesti samaan kaukaloon. Nyt tuon aika näyttää tulevan päätökseensä. 

Jos olen oikein ymmärtänyt, mistä tässä on kyse, NHL-managerit ja scoutit jäävät kotikaupunkeihinsa, ja lähettävät sieltä valintansa jonnekin. Jonkinlaiset NHL-Euroviisut siis.

Emme enää voi seurata, miten GMt sukkuloivat pöydästä toiseen, hakien kauppoja varausvuoroilleen. On raportoitu, ettei NHL Draftin järjestämisestä kiinnostuneita seuroja ole enää paljoa, vaikka tapahtuma tuo paikkakunnalle huomattavia tuloja muuten. Seurat eivåt hyödy järjestämisestä niinkuin haluaisivat. Raha ratkaisee aina ammattilaisurheilussa. 

On kai yhä tarkoitus, että Draft silti järjestetään livenä jossain, ja pelaajat tulevat siellä lavalle tapaamaan Gary Bettmania liveyleisön eteen. 

Saamme nähdä, mitä ensi vuonna tapahtuu. Ehkä uudella teknologialla tilaisuudesta saadaan kiinnostavampi faneille. 

Celebrini

Ykkösvaraus jää aina historiaan. Ykkösvarausta tullaan aina seuraamaan tarkemmin kuin muita. Vancouverissa syntynyt, Pohjois-Vancouverin sateisilla rinteillä kasvanut ja teininä Kaliforniaan isän työn takia muuttanut Macklin Celebrini on ykkösvaraus mallia 2024. 

Bostonin yliopiston joukkueesta varattu sentteri, jonka pelistä on vaikeaa löytää mitään heikkouksia. Ehkä noin 182 senttimetrin mittaisena vähän enemmän kokoa olisi tarvittu. Amerikkalaisen yliopistokiekon nuorin pelaaja viime kaudella, joka voitti Hobey Baker-palkinnon nuorimpana koskaan. 

Pelaaja, johon häntä on verrattu nykypelaajista, on John Tavares. 

Jäämme seuraamaan San Jose Sharksin välillä tosi erikoiselta näyttänyttä jälleenrakennusta. Celebrini joutuu heti ammattilaisuransa alussa joukkueeseen, joka ei ole kovin hyvä. Jos hän siis päättää allekirjoittaa sopimuksen. Viisaanoloisena miehenä hän saattaa päättää jatkaa kehitystä Bostonin yliopistojoukkueessa. 

Todella siisti veto Sharksilta tuoda 44-vuotias legenda Joe Thornton kuuluttamaan varauksen nimi ja toivottamaan tämän tervetulleeksi organisaatioon. Jumbo Joella ei liene virallista titteliä, mutta hänet kannattaa pitää joukkueen lähellä. 

Mielenkiintoista, että kanadalaispelaajia on varattu viime vuosina korkealta amerikkalaisesta yliopistokiekosta. Cale Makar ja Owen Power tulevat mieleen.

Beckett Sennecke yllättyi

Pelaajilla on yleensä jonkinlainen näkemys etukäteen siitä, mikä seura todennäköisimmin tulee huutamaan heidän nimensä. 

Ontarion junnuliigan Oshawa Generalsin hyökkääjä Beckett Sennecke ei kuulunut etikäteisarvioissa Top-10 varattaviin pelaajiin. Hän oli vilpittömästi yllättynyt kuullessaan tulleensa varatuksi kolmantena Anaheimiin. Anaheim Ducksin GM Pat Verbeek tekee asiat omalla tavallaan. Beckett pudotti F-pommin, niin ihmeissään hän oli. 

Scouttien raporttien perusteella Ducks saa pelaajan, joka loistaa peliälyllään ja mailataidoillaan. Kunhan hän selviää alkushokistaan. 

Myös vähän myöhemmin numerolla 17 varattu Terik Parascak oli silminnähden yllättynyt varausnumerostaan. Mukavaa nähdä tällaista. 

Let`s Get Ready to Rumbleee!

Jääkiekko tuo aina paikalle muitten alojen julkkiksia, jos mahdollista. 

Nyrkkeilykuuluttuja Michael Buffer teki hienoa työtä kuuluttaessaan Philadelphia Flyersin varauksen Jeff Luchankon tavaramerkkityylillään. Jopa mainiten pelaajan pituuden ja painon. 

Öljy otti suomalaisvahdin

Edmonton Oilersin Stanley Cup-finalistijoukkueessa ei pelannut yhtään suomalaista. Kaukana takana ovat ajat, jolloin Edmonton varasi lähes kaikki parhaat suomalaiset scouttinsa Matti Väisäsen johdolla. 

Maalivahtien varaaminen on aina salatiedettä, mutta HIFK-kasvatti Eemil Vinnin (64.) varauksen jälkeen Edmonton Oilersin organisaatiolla on neljä alle 25-vuotiasta maalivahtia kehitettävänään, sekä ykkösenä 25-vuotias Stuart Skinner. 

Kansallisuudet

Mistä maasta pelaajat varataan, on aina mielenkiintoinen tilasto. Tässä ensimmäisellä kierroksella varattujen kotimaat: 

1. Kanada, 18 pelaajaa

2. USA, 4 pelaajaa

3. Venäjä, 4 pelaajaa 

4. Norja, 2 pelaajaa

5. Suomi, 2 pelaajaa

6. Belarus, yksi pelaajaa 

7. Tshekki, yksi pelaaja

Huomattava kysymys onkin, missä ovat ruotsalaiset? 

Ensimmäinen valkoisen leivän maasta varattu pelaaja oli keskushyökkääjä Lucas Pettersson, jonka Anaheim nappasi numerolla 35. 

Kansallisuuksien lisäksi voimme tutkia erilaisia trendejä. Quebecin junnuliigasta ei varattu ketään ensimmäisellä kierroksella, vaikka 17-vuotias Justin Poirier teki 51 maalia kaudella. Edellinen pelaaja samasta liigasta, joka teki 50 varauskaudellaan oli Sidney Crosby. Carolina varasi Poirierin viidennellä kierroksella (156.). 

Toinen erikoinen tilasto: Columbus Blue Jackets ei varannut yhtään eurooppalaista pelaajaa. Ensimmäisen kerran seurahistoriassa. 

Ensimmäisellä kierroksella varattiin kymmenen puolustajaa, mikä on aika suuri määrä. 

Norjalaiset

Jääkiekkomaa Norjasta varattiin ensimmäisellä kierroksella yhtä monta pelaajaa kuin Suomesta. 

Michael Brandsegg-Nygård oli tyypillinen Steve Yzermanin ajan Detroit-varaus. Rohkeasti varattu korkeammalta kuin useimmat etukäteisarviot antoivat ymmärtää. Anaheim Ducks varasi vielä 15. vuorollaan Stian Solbergin

Kun puhutaan norjalaisista NHL:ssä, tämän kirjoittanut dinosaurus muistelee aina Detroit Red Wingsin Bjorn Skaarea. Skaare pelasi junnukiekkoa Ottawassa, ja sai kaudella 1978-79 pukea Red Wingsin paidan päälleen yhdessä ottelussa, marraskuussa, vuonna 1978. Hänen tarinansa oli jonkinlainen juttu tuohon aikaan. The Hockey News oli tarkkana. 

Skaare kuoli auto-onnettomuudessa vain 30-vuotiaana. 

Espen Knutsen, Mats Zuccarello. Edmontonissa muistetaan hyvin Patrick Thoresen

Suomalaiset

Kahdeksantoista pelaajaa maailman onnellisimpien ihmisten maasta sai NHL-varauksen tällä kertaa. Kolme enemmän kuin viime vuonna. 

Kaksi suomalaista ensimmäisellä kierroksella; Konsta Helenius Buffalo Sabresiin (14.), ja Emil Hemming Dallasiin (29.). 

Minnesota Wild varasi Aron Kiviharjun neljännen kierroksen lopulla (122.). Lähes koko viime kauden polvivamman vuoksi missannut puolustajalupaus näytti puhuvan jotain Wild GM Billy Guerinin korvaan tavallista kauemmin heti kuulutuksen jälkeen. 

Voimme miettiä, mitä Helsingin IFK:n pakki sanoi.

The Bobfather

Bob McKenzie elää pääasiassa hyvin ansaittuja eläkepäiviään nykyisin, mutta hän tekee yhä joka vuosi ennen varaustilaisuutta oman listansa, etenkin ensimmäisen kierroksen varauksista. 

On huomattavaa, miten nimettömäksi jäävien NHL-scouttien avulla tehtävä lista oli tänäkin vuonna todella tarkka. Bobin listaan ykköskierrokselle laittamista nimistä 28 varattiin ykköskierroksella. Järjestys oli välillä vähän erilainen kuin toteutunut, mutta kannattaa seurata Bob McKenzien listaa jatkossakin. 

Esimerkiksi mainitut norjalaiset olivat kumpikin myös Bobin listalla. 

Mihin katosivat myöhempien kierrosten helmet?

NHL Draft 2024  on ohi.  

Huomaan kaipaavani vanhoja, parempia aikoja siinä mielessä, ettei nykyisin juuri nähdä tapauksia, joissa kokenut NHL-scoutti laittaa työpaikkansa ja päänsä pölkylle, ja pyytää seuraa varaamaan pelaajan, 

johon hän on aina uskonut, mutta kukaan muu ei tunnu uskovan. 

Detroit Red Wingsin scoutti Håkan Andersson ja silloinen Detroitin apulaisGM Jim Nill saavat kunniaa Henrik Zetterbergin löytämisestä. Red Wings varasi vuonna 2008 Conn Smythe Trophyn voittaneen sentterin Allsvenskanista Timrå IK:n joukkueesta kesän 1999 NHL Draftin seitsemännellä kierroksella (210.). 

Joe Pavelski. Pat Funk oli San Jose Sharksin scoutti Minnesotassa, joka uskoi Pikku-Joeen. Kesän 2003 NHL Draftin seitsemännen kierroksen (205.) varaus, joka mahtavan uran viimeisiä vaihtoja allekirjoittanut katsoi muutama viikko sitten roska silmässä. 

Pekka Rinne varattiin kesän 2004 NHL Draftissä 8. kierroksella (258.). Moni tuntee tarinan. 

Dallas Starsin kapteeni Jamie Benn varattiin kesän 2007 NHL Draftissä viidennellä kierroksella (129.). Vegas Golden Knightsin kapteeni Mark Stone oli Ottawan kuudennen kierroksen varaus kesän 2010 Draftissä (178.)

Shea Weberin ilmoitettiin juuri tulevan marraskuussa aateloiduksi Hockey Hall of Fameen ns. First Ballot-valittuna. Kolmetoista puolustajaa varattiin kesän 2003 NHL Draftissä ennen Nashville Predatorsin WHL:n Kelowna Rocketsista varaamaa Shea Weberiä (2. kierros, 49.). Weber oli pelannut vain yhden kauden korkeimman tason A-junnukiekkoa siinä vaiheessa. 

Weber oli yksi oman aikakautensa parhaita puolustajia maailmassa, mutta vielä 17-vuotiaana kaikki eivät osanneet nähdä hänen taitojaan, laukaustaan, ja kaikkea muuta. 

Samassa tilaisuudessa Shea Weberin kanssa tullaan aateloimaan Pavel Datsyuk. Håkan Andersson saa kunniaa myös Datsyukin löytämisestä. Detroitin kuudennen kierroksen varaus (171.) vuonna 1998.

Pelaajia löydetään yhä harvemmin ja harvemmin myöhemmiltä kierroksilta. Vancouverissa ilmestyvän The Provincen mukaan vielä 1990-luvun alussa noin 40 prosenttia varattujen pelaajien tulevista NHL-peleistä pelattiin ensimmäisen kierroksen pelaajien toimesta. Nyt luku on lähellä 60 prosenttia. 

Aikaisemmin NHL-joukkueet saattoivat pelätä vähän pienikokoisemman pelaajan varaamista. Brendan Gallagher (2010, viides kierros, 147.) ja  Johnny Gaudreau (2011, neljäs kierros, 104.) tulevat mieleen. Tämä ei enää ole ongelma. Tai prospektit pelasivat jossain kaukana Euroopassa. Kim Johnsson (NYR, 1994, 11. kierros, 286.) pelasi 739 runkosarjaottelua NHL:ssä. Patric Hörnqvist, jonka nimi mainittiin useamman kerran viime viikkoina Bill Ziton kulttuurihankintana – oli Nashvillen 7. kierroksen varaus vuonna 2005 (230.). 

Sekä Johnsson että Hörnqvist olivat varaustilaisuuksiensa vihoviimeiset varaukset. 

Unelmat syntyvät ja tulevat toteen NHL Draftissä, ja joskus ne kuolevat. 

Ja joitakin ei varata ollenkaan.

Paraati

32 joukkuetta, joista 16 pääsee Stanley Cupin playoffeihin. 

Florida Panthersin juhlaa on ollut todella hauskaa seurata viime päivät sosiaalisen median välityksellä. 

Hauskoja filmejä ei voi mitenkään välttää. 

Panthersin paraati järjestetään tänään Floridassa. 

Ja maanantaina Free Agent Frenzy. Kanadassa kutsutaan myös Canada Day:ksi eli jääkiekon kotimaan itsenäisyyspäiväksi. Erilaisiin juhlatilaisuuksiin ja pippaloihin on hankalaa mennä, kun vähän väliä on käytävä muka jossain (lue: tarkistamassa puhelimesta UFA-päivän tilanne). 

Tässä postauksessa ei käsitelty NHL Draftin toisen päivän pelaajakauppoja – ne nostetaan esiin maanantain tapahtumien yhteydessä. 

Palataan

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja