Jalkapallo

Batumista Napoli-legendaksi alle vuodessa

Khvicha Kvaratskhelian tarina on täysin poikkeuksellinen. Pakko myöntää, että piinkovana futismiehenä tunnettu Broidi eli allekirjoittanut kuuli georgialaisesta ensimmäisen kerran vasta kesällä 2022 Napoli-siirron varmistuttua.

Khvichan sukunimeä ei osaa kirjoittaa se kuuluisa Erkkikään, joten käytän loppuartikkelissa miehestä etunimeä tai varsin ansaittua lempinimeä ”Kvaradona”.

Tatarstanista mutkan kautta maailmalle

Kvaradonan elämä mullistui miljoonien muiden ihmisten tavoin talvella 2022, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tuolloin 21-vuotias Kvicha pelasi Rubin Kazanissa, mutta sopimus purettiin pian sodan alettua.

Lupaavassa nousussa ollut ura olisi voinut lähteä myös alamäkeen, sillä Kvaradona siirtyi maaliskuussa 2022 kotimaansa pääsarjaan Dinamo Batumin joukkueeseen. Kaikki kunnia Georgian liigalle, mutta täysin väärä sarja tälle kaverille.

Kvicha nakuttikin makoisat kahdeksan maalia kevätkauden 11 otteluun, jonka jälkeen edessä oli unelmasiirto Napoliin. Kauppahinnaksi on arvioitu 10-12 miljoonaa euroa.

Tuollainen summa on varmasti tehnyt Dinamo Batumille mannaa, mutta jälkikäteen ajateltuna kyseessä oli roima alihinta. Jossittelu on tosin täysin turhaa, ei tällaiseen menestystarinaan uskonut kukaan. Jos tädillä olisi munat, se olisi setä…

Napolin rakastetuin mies

Otsikko voi kuulostaa raflaavalta, mutta ainakin lähellä totuutta se on. Jos kaveri saa ensimmäisellä Napoli-kaudellaan lempinimen Kvaradona, voidaan jo puhua jonkin sortin legendasta.

Takaisin kauteen 2022-2023. Kvicha aloitti täydellisen dominoinnin heti kauden ensimetreillä ja johdatti Victor Osimhenin kanssa Napolin Italian mestariksi 33 vuoden tauon jälkeen. Viimeisimmän Scudetton toi kotiin vuonna 1990 kukas muu kuin Diego Armando Maradona.

Tänään sunnuntaina Kvicha pelaa Georgian paidassa Espanjaa vastaan EM-kisojen neljännesvälierissä. Uskomaton saavutus sekin. Päivän toinen matsi on muuten Englanti–Slovakia. Mukavaa pelipäivää, vaikka lädien peli vähän uneliasta onkin!

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja