Blogi

Onside with Jouni: NHL-kalenterin hullu päivä

1.7.2024. Free Agent Frenzy oli taas nimensä mukainen. Ja kyseessä oli vasta ensimmäinen päivä. Paljon pelaajasopimuksia. Vanhoja nimiä uusissa paikoissa. Hullu, hullu päivä. Jälleen päivä, jollaista emme ole koskaan ennen nähneet! National Hockey Leaguen business on joskus juuri sitä. Business. Tässä muutama kommentti sieltä ja täältä. Kaikkia tänään rekisteröityjä sopimuksia ei ehditä käymään läpi täällä. Tervetuloa NHL-kaudelle 2024-25.

Ennätysmäärä sopimusrahaa

Oli odotettavissa, että joukkuekohtaisen palkkakaton noustessa sopivasti tänään heinäkuun ensimmäisenä neljällä ja puolella miljoonalla dollarilla, että NHL-managerit käyttäisivät vapautuneen budjetin välittömästi. Cap tulevalla kaudella tulee olemaan siis $88 miljoonaa. 

UFA-markkinat avattiin keskipäivällä New Yorkin aikaa maanantaina ja heti ensimmäisen tunnin aikana NHL:n pääkonttorilla rekisteröitiin uusia pelaajasopimuksia $745.8 miljoonan edestä. 64 eri sopimusta. Tämä on enemmän rahassa kuin ensimmäisen tunnin aikana viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä (lähde: Forbes). 

Pian jäämme kaipaamaan rakasta CapFriendly-sivustoa. Sivusto ilmoitti, että neljä tuntia markkinoitten avaamisen jäleen oltiin tehty jo 115 sopimusta, 276 sopimusvuodelle, kokonaisarvoltaan jo yli milljardin dollarin! 

Ja luvut kasvoivat ja kasvavat edelleen tästä. 

Tämän voimme nähdä täysin hulluna kapitalismina. Tai sitten voimme ajatella, että on hyvä, että raskaan työn raatajat, jääkiekkoilijat, jotka uhraavat terveytensä meitä viihdyttääkseen, saavat kunnon korvauksen. 

Vaikka täällä jääkiekon kotimaassa ehkä ajatellaankin toisin, kyseessä on puhtaasti viihteen ala, joka ei ole niin kamalan vakava asia suuressa kuvassa. 

Free Agent Frenzyn häviäjät ja voittajat?

Pelaajat voittivat tietenkin. Miljardi taalaa lisää pelaajille! 

Voimme kutsua tätä voitoksi. 

Mestarijoukkue ei koskaan pysy samana

On olemassa hyvä syy sille, miksi Stanley Cupin voittaneet joukkueet ryhmittyvät yhteiskuvaan jäällä heti mestaruuden ratkettua. Perinteen aloitti Wayne Gretzky vuonna 1988 Edmontonissa. Gretzky myönsi myöhemmin aavistaneensa, että hetki jäisi hänen viimeisekseen Oilersin paidassa. 

Samaa ryhmää ei koskaan nähdä uudelleen. Paitsi ehkä tulevissa jälleennäkemisissä, luokkakokouksissa. Floridassa on luotu perheenomaista kulttuuria, josta Bill Zito aina puhuu. Hyvä esimerkki tästä oli se, että pelaajat saivat tekstiviestejä Radko Gudakselta ollessaan vielä jäällä mestaruuden ratkettua. Pelaajat tulevat ja menevät, mutta perheen siteet eivät katkea. Jonkinlainen moderni walk together forever-juttu. 

Sam Reinhart ei osallistunut Panthersin hurjaan paraatiriehaan, koska hän oli aikaisemmin lupautunut tulemaan ystävänsä häihin. Todellinen ystävä. 28-vuotias hyökkääjä pelasi erinomaisen kauden. Hän teki 57 maalia ja pelasi päälle alivoimassa. Jotenkin erikoinen laukaisutekniikka, mutta se on tehokas. 

Reinhartin ansioluettelossa tulee aina olemaan maininta siitä, että hän teki Stanley Cup-mestaruuden ratkaisseen voittomaalin. 

“Reino” allekirjoitti juuri kahdeksan vuoden jatkon, kokonaisarvoltaan $69M, AAV $8.625M. Olisi voinut odottaa, että 57 maalin mies saisi noin miljoonan enemmän, ehkä. Panthers piti myös puolustaja Dimitri Kulikovin neljän vuoden jatkopaperilla. 

Muuten Florida Panthers menettää mestarimiehistöstään ainakin viisi pelaajaa jo nyt. Brandon Montour jatkaa Seattle Krakenissä (7 vuotta, AAV $7.142M). Oliver Ekman-Larsson menee Torontoon (4 vuotta, AAV $3.5M). Kevin Stenlund lähtee Utahiin (2 vuotta, AAV $2M). 

Seattle Kraken teki vähän isompia siirtoja ensimmäistä kertaa. Montour kehittyi huippupakiksi Floridassa. Krakenin hankkima sentteri Chandler Stevenson on monipuolinen pelaaja, todella kova playoffeissa vuosi sitten Vegasin joukkueessa, mutta hän on tehnyt 21 maalia parhaimmalla kaudellaan. 

Seitsemän vuotta, kokonaisarvoltaan $43,759,000 sopimus, AAV $6.25M. Aika iso hinta. 

Ryan Lomberg palaa Calgaryyn (2 vuotta, AAV $2M). Battle of Alberta muuttui juuri vanhanaikaiseen suuntaan. Allekirjoittanut näki Lombergin ensimmäisen kerran NHL:ssä, kun hän ilmestyi Flamesin paidassa Edmontonissa jäälle, ja välittömästi aloitti tappelun Zach Kassianin kanssa. Lomberg on kehittynyt huimasti niistä päivistä. 

Anthony Stolarz ei pelkää lähteä maalivahdiksi Torontoon (2 vuotta, AAV $2.5M). 

Bill Zito teki loistavaa työtä kootessaan mestarijoukkueen. Pelaajat saivat nauttia mestaruudestaan ja nyt hyvät suoritukset palkitaan sopimuksilla, vaikkakin osaksi muualla. 

Eli kun nämä sankarit – Reinoa lukuunottamatta – juhlivat hulluina Panthersin paraatissa ilman paitaa, shampanja virtasi, Lomberg jopa surffasi yleisön päällä, kulissien takana agentit toimivat jo aikaisemmin töitä tehden, hakien mestareille pelipaikkoja. 

Häikäilemätöntä managerointia

On turhaa odottaa pelaajilta lojaalisuutta NHL-seuraansa kohtaan enää nykyaikoina. Enää ei kukaan ole syntynyt pelaamaan jossain joukkueessa. Sellaiset kuuluvat 1950-luvun tarinoihin. 

Meininki nykyisin on se, että parhaitten joukkueitten johtajat toimivat häikäilemättömästi ja armottomasti. Ihan sama, miten hyvin olet pelannut, miten uskollisesti ja hyvin olet toiminut, miten olet antanut kaikkesi organisaatiolle. Jos jostain löytyy parempi tai halvempi pelaaja tilalle, se on näkemiin. 

Tällä tavalla toimivia managereita – ajatellaan vaikkapa Vegasia ja Tampaa – ihaillaan yleisesti, koska vaikka joku fanien rakastama pelaaja lähetetään kylmästi maantielle, he voittavat. Ja vain voittaminen merkitsee mitään. Siksi ei pelaajien velvollisuus enää ole olla lojaali seuraa kohtaan. On kyse kylmästä busineksesta. Kenenkään tunteilla ei ole mitään väliä. 

Paras esimerkki tästä saatiin tänään. 

Steven Stamkos pelasi kuusitoista kautta Tampassa, joista kymmenen joukkueen kapteenina. 1082 runkosarjaottelua. 555 maalia ja 1,137 pistettä. Kaksi Stanley Cup-mestaruutta joukkueen kapteenina. Varma tulevaisuuden HHOF-pelaaja. Puhtain laukaus, jonka olemme ehkä koskaan nähneet. Todellinen franchise-pelaaja, jonka voisi kuvitella pelaavan koko uransa joukkueessa. Kunnes paita #91 vedetään kattoon. Stamkos asuu Tampassa ympärivuotisesti. 

Steven Stamkos ei ole 34-vuotiaana mikään jäähdyttelijä. Hän teki viime kaudella 40 maalia ja 81 pistettä. 

“Tämä on ollut juuri niin hullua kuin voit kuvitella, mitä tulee tunteitten vuoristorataan”, sanoi Stamkos TSN:n haastattelussa. “Perheellä ja minulla on niin paljon historiaa Tampassa, ja todella yritin saada jotain aikaan siellä, mutta asiat eivät sujuneet. Ei jäänyt kiinni minun yrityksestäni, se on varmaa.”

Steve Stamkosin puheesta tuli selvästi läpi pettymys, koska seurajohto ei nähnyt asioita samalla tavalla. Hän antoi kanadalaiselle TSN:lle todella rehellisen haastattelun.

Lightningin GM Julien BriseBois teki kylmästi tilaa palkkakaton alle jo lauantaina, kun oli jo selvää, ettei Stamkosin kanssa päästäisi yhteisymmärrykseen. Hän lähetti puolustaja Mihail Sergachevin (AAV $8.5M) Utahiin ja hyökkääjä Tanner Jeannotin (AAV $2.665M) Los Angelesiin. 

Yksityiskohtia: Sergachevin oli juuri pelannut hyvässä uskossa allekirjoittaneensa kahdeksan vuoden sopimuksen ensimmäisen kauden loppuun. BriseBois lähetti hänet Salt Lake Cityyn kaksi päivää ennenkuin sopimuksen pelaajasiirrot kieltävän No Trade-pykälän oli määrä astua voimaan heinäkuun ensimmäisenä. 

Tämän jälkeen tilaa Capin alla oli noin $16.5 miljoonaa. 

Conn Smythe Trophy-voittajien kostokiertue tulossa

Steven Stamkos oli ollut jo jonkin aikaa Nashville Predatorsin tähtäimessä. 

Nashvilleä on pidettävä yhtenä hullun päivän voittajista. Stamkosin tavalla samanlaiseen tilanteeseen Las Vegasissa joutunut Jonathan Marchessault sai myös lähteä seurasta, jossa hän oli yksi alkuperäisistä Golden Misfiteistä, Stanley Cup-mestari ja Conn Smythe Trophyn voittaja. 

Myös Marchessaultilla oli katkeralta kuulostavaa sanottavaa entisestä seurastaan. Kun asiat olivat menneet tiettyyn pisteeseen, hän soitti vanhalle joukkuekaverilleen Stamkosille, ja miehet päättivät mihin seuraavaksi suunnataan. 

Nashville Predators yksi Free Agent Frenzyn voittajista

Nashville oli päivän kovin tuhlaaja/sijioittaja. Se lisäsi joukkueeseen Steven Stamkosin, Jonathan Marchessaultn, puolustaja Brady Skjein, ja vielä maalivahti Scott Wedgewoodin Dallasista. Sijoitusten kannattavuus nähdään sinä päivänä, jos ja kun Preds voittaa. 

Skjein lähtö markkinoille oli iso menetys Carolinalle. 

Lisäksi puolustaja Alexandre Carrier allekirjoitti kolmen vuoden, $11.25M jatkosopimuksen ja kuten useimmat lukijoista jo tietävät, Juuse Saros laittoi nimensä kahdeksan vuoden, $61.82M jatkoon. 

Kallis päivä Nashvillessä, kaikkien ylläolevien sopimusten yhteisarvo $184.67M. GM Barry Trotz vahvisti joukkuettaan päivässä tuntuvasti. 

Nyt Nashville Predatorsilla on siis riveissään kaksi uutta tähtipelaajaa, joilla molemmilla on todellinen halu näyttää. Kahdesti Stanley Cupin finaalissa pelannut ja kerran voittanut Marchessault, sekä neljä kertaa finaalissa pelannut, kahdesti mestaruuteen joukkueensa kapteenina johtanut Stamkos. 

Tuollaista kokemusta ei rahalla saa. Tai nyt saatiin, mutta tilanne tuli yllättäen kohdalle. Kunnollinen piristysruiske Nashvillen hyökkäykselle. Joukkueen parhaat pistemiehet Filip Forsberg, Roman Josi, Gustav Nyquist ja Ryan O`Reilly saavat huomattavaa apua. 

Jo ennestään hyvä valmentaja Andrew Brunette tuli päivässä vieläkin paremmaksi valmentajaksi, koska GM Trotz teki isoja kauppoja. Paras valmentaja on aina se, jolla on parhaat pelaajat. Ja ihan paras valmentaja on se, jolla on paras maalivahti.

Erittäin mielenkiintoista seurata, miten kaikki eri palaset laskeutuvat paikoilleen syksyllä Nashvillessä. 

Päivän isoin kala

Stamkosin jättämän tilan sai täyttää Jake Guentzel seitsemän vuoden, $63 milljoonan sopimuksella. AAV siis $9 miljoonaa, päivän suurin sopimus. Ennen tätä kautta nyt 29-vuotias Guentzel oli pelannut koko uransa Pittsburgh Penguinsissä. Hän pelasi jo tulokaskaudellaan Stanley Cup-mestarijoukkueessa. 

Siirto Carolinaan siirtotakarajalla. Hän pelasi hyvin Hurricanesissa, mutta sopimukseen uuden GM Eric Tulskyn kanssa ei päästy, ja niin Tulsky lähetti hänen oikeutensa Tampaan. 

Boston käytti rahaa

Boston Bruins teki seitsemän vuoden sopimuksen Elias Lindholmin kanssa, AAV $7.75M. Paljon rahaa pelaajalle, josta kaavaillaan joukkueen ykkössentteriä ensi kaudeksi. 29-vuotiaan Lindholmin viime kausi ei sujunut toivotulla tavalla, mutta hän on nyt Top-6 sentteri joukkueessa, joka tarvitsi Top-6 sentterin. David Pastrnakille mahdollisesti taitava kaveri. 

Siitä ei ole kovin kauaa, kun Lindholm pelasi NHL:n parhaassa ketjussa Calgaryssä, Matthew Tkachukin ja Johnny Gaudreaun kanssa. Jokaisella oli oma, selkeä roolinsa siinä ketjussa. Elias Lindholm sopii omassa roolissaan hienosti Boston Bruinsin pelitapaan. Hän puolustaa hyvin, aloittaa hyökkäyksiä ja järkkää tilanteita. 

Bostonin keskikenttä näyttää oikeastaan hyvältä. Elias Lindholm – Matthew PoitrasCharlie Coyle – Johnny Beecher/Mark Kastelic ehkä. 

Tämän lisäksi Nikita Zadorov tuli Vancouverista Bostoniin kuuden vuoden diilillä, AAV $5M. Zadorov sopii Bruinsin brändiin kuin Stan Jonathanin nyrkki Pierre Bouchardin silmään. Sopimus ei ole halpa, mutta Zadorov on isokokoinen ja hyvin liikkuva pakki, joka taklaa mielellään. Bruins tarvitsi vasemman puolustajan, ja tässä sellainen on. Matt Grzelcykin lähdettyä Pittsburghiin, lisää kokoa tarvittiin (Grzelcyk ei ole isokokoinen pakki, eikä edes pelannut aina lopussa). 

Päivälle tyypillisesti nämäkin kaksi diiliä tulivat todella pitkinä. Lindholm ja Zadorov tulevat kumpikin alkavalla kaudella kolmikymppisiksi. Ilmeisesti tarjoukseen piti laittaa vuosia, jotta nämä kaksi nimeä saatiin Bostoniin. Mitä jos Cap ei nousekaan sataan miljoonaan lähivuosina, kuten on ennusteltu?

Useihin tänään tehtyihin sopimuksiin liittyy olettamus, että Cap nousee kunnolla.

Mitä vielä Boston Bruinsiin tulee, Jeremy Swaymanin tilanne on yhä auki. Ei uutista uudesta sopimuksesta. Ehkä ei ollut paras idea lähettää Linus Ullmarkia pois viereltä Ottawaan, ennenkuin diili oli tehty loppuun! Swaymanin status on RFA. Ehkä ei sittenkään kannata menettää hermojaan koko kesäksi asian takia. 

Hiljaista Manhattanilla

New York Rangers ei tehnyt paljoa Free Agent Frenzyn ensimmäisenä päivänä, mutta Presidents` Trophy-joukkueen ei välttämättä tarvitsekaan tehdä suuria muutoksia. 

Edmontonissa osa-aikaisena vahvasti playoffeissa pelannut sentteri Samuel Garrick allekirjoitti kolmen vuoden (AAV $1M) sopimuksen Rangersin kanssa. Hän tulee periaatteessa paikkaamaan Barclay Goodrown nelosketjun keskellä. GM Chris Drury laittoi Goodrown häikäilemättömästi siirtolistalle, josta San Jose Sharks hankki tämän takaisin. 

Jacob Trouban erikoinen tilanne on yhä hämärän peitossa.

Toronto rakensi tornipuolustuksen päivässä

On annettava tunnustusta Toronto Maple Leafsin GM Brad Trelivingille. Hän muutti Leafsin puolustuksen päivässä. Nyt Toronton puolustuksessa pelaavat Christopher Tanev, Oliver Ekman-Larsson ja Jani Hakanpää. Hakanpää on 32-vuotias, 201cm/101kg. Ekman-Larsson on myös 32-vuotias, 188cm/87kg. Christopher Tanev on 34-vuotias, 188cm/88kg. 

Maple Leafsin puolustus on, sanokaamme vaikka, kokenutta sorttia. Hakanpää ja Tanev laukovat rightin puolelta. 

Tanevin tapauksessa ihmetellään, miksi 34-vuotias sai kuuden vuoden sopimuksen. Parempi hankkia uhrautuvainen pakki joukkueeseen kotikaupunkiinsa, kuin jättää hankkimatta. 

Tästälähin aina, kun puhumme Toronto Maple Leafsista, on muistettava joukkuetta valmentaa. The Chief. Craig Berube. Stanley Cup-mestarivalmentaja St. Louis Bluesista, joka on saamassa omansa näköisen joukkueen valmennettavakseen. 

Katumusta?

Tekivätkö Vancouver ja Toronto virheen, kun antoivat Elias Petterssonille ja William Nylanderille paljon rahaa liian aikaisin?

Olisivatko saaneet saman rahan tänään?

Tämä on asia, josta on tänään puhuttua parissakin paikassa. 

Paineita oli paljon, ja päätökset oli tehtävä sen päivän tilanteen mukaan, sen päivän tiedoilla. Molemmat ovat Kanadassa, ei edullisia veroja. 

Rehellisesti on näiden kahden pelaajan puolesta todettava, että molemmat tekivät diilinsä juuri oikeaan aikaan. 

Lyhyitä: 

Chicago Blackhawksia ei pidä enää ajatella nuorena, keskellä jälleenrakennusta olevana joukkueena. Pat Maroon on 36-vuotias, TJ Brodie 34, Craig Smith 34, Alec Martinez 36 ja Nick Foligno 36. Teuvo Teräväinen palaa ensimmäiseen joukkueeseensa, nyt kokeneena, 29-vuotiaana konkarina.

New Jersey Devils lisäsi kovuutta ja luonnetta. Tämä saattaa olla GM Tom Fitzgeraldin viimeisiä mahdollisuuksia saada tulosta aikaan Jerseyssä. 

Montreal Canadiens saattoi tehdä hyvänkin diilin pitkän päälle, kun 20-vuotias Juraj Slafkovsky sai kahdeksan vuoden jatkodiilin, AAV $7.6M. Les Habitants on tehnyt diilit nyt tärkeitten nuorten kanssa. Kaprteeni Nick Suzukin diili, AAV $7.875M on voimassa kevääseen 2030 saakka. 

Cole Caufieldin sopimus, AAV $7.850M on voimassa kevääseen 2031 saakka. Ja nyt Slafkovskyn jatko, päättyy keväällä 2033. 

Katselen varmasti vanhat sinivalkoiset lasit päässä, mutta Joonas Korpisalo saattaa yllättää vielä Bostonissa. Bob Essensa on maalivahtivalmentajien eliittiä. 

Edmonton Oilersilla ei ole manageria. GM Kenny Hollandin sopimus päättyi. Tuuraajana toiminut Jeff Jackson hoiti maanantain entisenä agenttina aika hyvin. Oilers samana päivänä sopimuksiin Viktor Arvidssonin, Jeff Skinnerin, Mattias Janmarkin, Corey Perryn, Connor Brownin, puolustaja Josh Brownin ja Adam Henriquen. 

Jeff Skinner – vuoden 2011 Calder Trophyn voittaja – on pelannut 1006 ottelua NHL:ssä, mutta hän ei ole koskaan saanut pelata Stanley Cupin playoffeissa. Edmontonissa siihen tulee varmasti tilaisuus. 

Jacksonilla on vielä taiteiltavaa palkkakaton alla, ja pari pelaajaa vielä ilman jatkoa, mutta hyvää työtä. Arvidssonin hankinta oli hyvä idea. Muistan katsoneeni, miten kovaa hän pelasi etenkin Mattias Ekholmia vastaan muutama viikko sitten playoffeissa. Kaukalossa ei olla kavereita. Ekholm oli hyvänä ystävänä se, joka suositteli Oilersiin tuloa. 

Ja vielä. Vancouver Canucks tulee saamaan 27-vuotiaan Jake DeBruskin uran parhaat vuodet. Seitsemän vuoden sopimus, AAV $5.5M. Ei kannata tuijotella DeBruskin viime kauden tilastoja, hän pelasi puolet vuodesta käsimurtuman kanssa. Hänelle kannattaa alkaa jo etsiä paikka Canucksin ylivoimassa. Hän voi hyvinkin tehdä 30 maalia Vancouverissa. 

Jaken isä Louie DeBrusk asuu Edmontonissa ja toimii erittäin hyvänä selostajana. Jaken tyttöystävä opiskelee lääketiedettä Calgaryssä. Hän pääsee lähelle läheisiään. 

NHL-kesä alkaa!

Free Agent Frenzyn ensimmäinen päivä on ohi. Rahaa heiteltiin ympäriinsä kuin (laita tähän oma sanasi). Meillä on nyt koko loppukesä aikaa miettiä mielessämme, miltä tutut, jonkin verran muuttuneet NHL-joukkueet tulevat näyttämään syksyllä. 

Tärkeää muistaa, ettei Free Agent Frenzy ole vain yhden päivän mittainen. Sopimuksia voi tulla pitkin kesää ja vielä syksylläkin. Jotkut onnistuneimmista pelaajahankinnoista on tehty elokuun helteillä, kun kukaan ei ole edes huomannut. 

NHL-blogi on pikkuhiljaa lähtemässä kohti kesälomaa, joka kestää noin elokuun alkuun saakka. Muutama rästiin jäänyt Evergeen-tarina tulossa. Ehkä jotain muuta pientä. 

Muuten hiljaista odotettavissa. 

Hyvää kesää kaikille

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:    @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja