Jalkapallo

Muistatko, kun pallot olivat vielä nahkaa ja miehet rautaa?

Onko liioiteltua sanoa, että käynnissä ovat tylsimmät jalkapallon EM-kisat koskaan? Yhtäkkiä kaikki vanhan mantereen suurmaat – Espanjaa lukuun ottamatta – pelaavat kuin Kreikka 2004 konsanaan.

Välierävaiheeseen mentäessä jäljellä ovat enää Englanti, Ranska, Espanja ja Hollanti. Englanti on Gareth Southgaten johdolla kuin krapulainen ilman kaivattua korjaussarjaa. Tällä krapulaisella on periaatteessa kova potentiaali, mutta niinhän niillä kaikilla kulmabaarin juopoilla aina on.

Englanti on tähän mennessä ollut lähinnä äärimmäisen onnekas. Niin se taitaa olla, että pari viime hetken tasoitusta yhdistettynä suotuisaan kaavioon tekee ihmeitä. Southgate saattaa olla samaan aikaan sekä EM-kisojen surkein että onnekkain koutsi.

Ranska sen sijaan ei ole tehnyt vielä yhtäkään pelitilannemaalia. Didier Deschamps onkin kuin Gareth Southgaten ei ihan niin hölmö pikkuserkku. Deschampsin ultranihilistisellä pelitavalla voitetaan mestaruuksia, mutta kauneus on karannut Les Bluesista jo aikoja sitten..

Muistelkaa hetki niitä aikoja, kun Zinedine Zidane ja kumppanit johtivat peliä. Ehkä se on osaksi nostalgiaa, mutta ei tässä nykyisessä Ranskassa tunnu olevan muita kuin nopeita juoksijoita. Ihan kuin nykyfutis olisi muutenkin enemmän juoksupeli kuin mitään muuta.

Ousmane Dembele on loistava esimerkki pelaajasta, jota haluaisi katsoa, mutta ei silti huvita. Periaatteessa siis loistava futaaja, mutta eihän mies itse edes tiedä, onko hän oikea- vai vasenjalkainen. Ei viitsisi arvostella kenenkään älyllisiä lahjoja, mutta tuskinpa tuossakaan ranskalaisessa huvilassa on Mensan kotitestejä viritelty.

Entäpä Hollanti ja Espanja?

Hollantia ei oikein jaksa arvostella, koska tulppaanimaa on jotenkin sympaattinen. Hollannilla on periaatteessa ihan ok jengi ja hyvä koutsikin. Vaikka Ronald Koeman on tullut tunnetuksi lähinnä suomalaisten penkittäjänä, on hän silti aivan eri tason koutsi kuin vaikkapa Southgate.

Kun nämä jengit eli Hollanti ja Englanti iskevät yhteen, on periaatteessa Englanti suuri suosikki. Eihän Hollannin keskikentältä ja hyökkäyspäästä juuri kukaan mahtuisi edes Englannin penkille. Eiköhän Hollanti voita ottelussa maaliodottaman, ja silti tyyliin Jude Bellingham ratkaisee homman Englannille jollain törkeällä yksilösuorituksella.

Sitten media voi ylistää nollanolla-Southgatea nerokkaasta vaihdosta, jonka hän teki nostamalla topparin hyökkääjäksi tai jotain vastaavaa.

Kaikki on ollut kisoissa schaibaa paitsi Espanja ja Turkki. Matadoreissa on se hyvä puoli, että he ovat uskollisia omalla jutulleen. Lamine Yamal on 16-vuotiaana enemmän mies kuin kentällä tähän mennessä nähdyt aikuisvauvat yhteensä.

Kuka on tähän mennessä ollut kisojen isoin yli 18-vuotias tähti? Niinpä.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja