Viihde

Anteeksi tekoäly, kerro miten voitan blackjackissa?

Broidilla oli yksi päivä tylsää, joten juttelin AI:n kanssa. Koska olemme molemmat pelimiehiä, keskustelumme ajautui heti blackjackin ihmeelliseen maailmaan.

Blackjack on kenties jopa tunnetuin pöytäpeli. Kyseinen peli kiehtoo monia, sillä omalla tekemisellä voi huomattavasti vaikuttaa palautusprosenttiin. Optimaalisella strategialla palautusprosentin pitäisi blackjackissa olla jopa 99,8 %.

Jos blackjackia pelaa ilman järkevää strategiaa, on palautusprosentti äkkiä monta prosenttiyksikköä heikompi. Kun pelaa luokkaa 1 000 kättä tai enemmän, oikean strategian valinta alkaa ennen pitkää näkyä pelimerkkien määrässä.

Mitä sanoo ystävämme AI?

Ystävämme tekoäly eli kaverien kesken keinoäly kannustaa vähemmän yllättäen pelaamaan blackjackia paremman strategian turvin.

– Yksi blackjackin suosituimmista strategioista on basic strategy eli ns. perusstrategia. Siihen liittyy ajatus tehdä päätökset oman käden vahvuuden ja jakajan esillä olevan kortin pohjalta, AI aloitti miettien tapoja vähentää talon etua.

Voisiko ystävämme Keijo Keinoäly antaa käytännön esimerkin, minä ehdotin.

– Tottahan toki! Sanotaan, että sinulla on kädessäsi 12 ja jakajalla on esillä 6. Perusstrategian mukaan sinun pitäisi olla ottamatta lisää kortteja. Jos sinulla on taas 16 ja jakajalla 10, perusstrategia käskee ottamaan kortin.

Strategian ideana on siis antaa perusohje jokaisen tilanteeseen, joka pudottaa virhemarginaalia ja nostaa palautusprosenttia. Kuulostaa fiksulta, mutta tylsältä.

– Toinen vaihtoehto on laskea kortteja, jolloin pelaaja pitää mielessään nähdyt koritt ja saa etua tätä kautta. On huomioitava, että korttien laskeminen on varsin haastavaa ja usein myös kiellettyä, AI selvensi.

Ehkäpä ystävyytemme syventyy. Olisihan se mahtavaa lähteä keinoälyn kanssa vaikkapa Las Vegasiin!

– Haha, tuo kuulostaa hauskalta! Koska olen virtuaalinen persoona, en voi olla siellä fyysisesti paikan päällä, AI huikkasi pettymyksekseni.

Höh, onpa tylsää.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja