Viihde

Kuka on kovin panomies maailmanhistoriassa?

Maailmanhistorian kovimman panomiehen tittelin on kuuluttava jollekin, joka on ollut oleva jo kauan ennen Kummelia. Tämä panomies oli niin paljon tien päällä, että halut ehtivät aina yltyä. Yleensä ei toki tarvittu edes niitä. Johonkin reikään on välillä pakko panna, kuten tiedätte. Tällä kaverilla haluihin vaikutti myös kysyntä, joka räjähti kuin Kylie Jennerin sosiaalinen media Kardashianien avulla.

Ikäväksenne voin kertoa, että ei – Kylie Jenner ei ole maailmanhistorian kovin panomies. Moderneista panomiehistä jopa se Kummelissa suunnattomasti ihailtu kaveri on korkeammalla listalla. Vastausta täytyy hakea yhä syvemmältä metsästä. Sieltä, mihin ei aurinko paista.

Vankilapako ja vapaille markkinoille

Maailman kovin panomies oli todellisuudessa paljon muutakin kuin pelkkä vaakamamboilija. Seikkailijana ja kirjailijana tunnetuksi tullut aikalainen istui jopa vankilassa – naisia siellä toisaalta ei liiaksi asti ollut. 

Liekö se on osasyynä vaikuttanut siihen, että taitavan viulistin veri veti avoimille markkinoille. Yksi kappale vankilapakoja oli kerettiläisyydestä tuomitulle lasten leikkiä vain. Venetsian vankilan piti olla aikansa tarkimmin turvattuja ja mahdottomimpia karata, mutta jollain ilveellä vakoojanakin toiminut entinen upseeri sekä diplomaatti siinä onnistui.

Ei ihme, että tällaisen kaverin perässä on juossut naisia jopa nunnaluostarien suunnalta!

”Jätkähän on ihan casanova!”

Tässä kohtaa lienee syytä todeta, että Giacomo Casanova oli oikeasti olemassa. Kurtisaanien ja aatelisvaimojen heikolla kohdalla oli kyllästymiseen asti ammatteja, mikä tietysti lisäsi panomiehen kiinnostavuutta. Hän oli myös poikkeuksellisen älykäs ja esiintymistaitoinen ansaiten näiden ominaisuuksien avulla läjäpäin omaisuutta – toki naisten lisäksi. 

Joidenkin arvioiden mukaan Casanovalla oli ”uransa” aikana pitkälle yli 200 rakastajatarta. Miettikääpä sitä sukupuolitautitartuntojen määrää! Casanova eli 73-vuotiaaksi ja syntyi lääketieteen ollessa kuuminta hottia: herran vuonna 1725. Elohopeaa nassuun ja homma hoituu, mutta ei kannata kokeilla siellä kotona.

Kaikesta huolimatta Casanova oli vastuullinen panomies. Eli kun tämä tiesi olevansa tartunnan alla, hän pyrki parhaansa mukaan hillitsemään halunsa. Kummelin panomies oli niin ikään ”mielettömän mukava jätkä”, joka ei varmasti koskaan levittänyt sukupuolitauteja keskellä päivää, kakkosen panoluukussa, siistissä Civicissä, kaupungin bussissa ja junassa sekä tuolla ylhäällä jyystäessään.

Matkamies Casanovan suhtautuminen vastakkaiseen sukupuoleen ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon oli hämmästyttävällä tasolla – jopa vuosisatoja aikaansa edellä. Näinköhän esimerkiksi Amsterdamissa, Pariisissa, Dresdenissä, Prahassa, Wienissä, Varsovassa ja tietysti Venetsiassa puolestaan jyystänyt maailmanhistorian kovin panomies Casanova oli jopa Kummeli-panomiehen esi-isä?

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja