Jalkapallo

Maailman fanaattisimmat fanit! Tsekkaa top 6–10

Listaan tällä kertaa kymmenen mielestäni jalkapallomaailman kovinta faniryhmää perusteluineen.  Tässä osassa esittelen listasijat 6–10. Varmasti useampi muukin kokoonpano voisi olla listalla, mutta näillä mennään sanoi Broidi Bolliksella. 

Listalla on huomioitu erityisesti meriitit katsomokulttuurissa ja tunnelman luomisessa – kaikissa listan kannattajaryhmissä tai niiden syvissä riveissä esiintyy armotonta sekoilua, josta riittäisi tarinaa itsessään. Fanaattisimmat kannattajakokoonpanot luovat intohimoisesti kulttuurisia ilmiöitä – ne tekevät jalkapallosta paljon muutakin kuin jalkapalloa.

10. Fenerbahçe – Genç Fenerbahçeliler (Turkki)

Koska listalle nousee eräs toinenkin turkkilaiskannattajien yksikkö, ei Fenerbahçen kannattajaosastoa voi mitenkään jättää ulos listalta. Kiihkeä kannattajaryhmä, joka varaa mukaansa stadionille usein panssarivaunullisen ruutipohjaisia tuotteita. 

Paikalliskamppailutunnelmaa Galatasarayn kanssa on suomalaisen Veikkausliiga-diggarin hyvin vaikeaa ymmärtää, mutta jospa liitän tähän alemmas pienen näytteen… vierasottelusta ja siihen liittyen.

9. Marseille – Ultras Marseille (Ranska)

Ranskan äänekkäimpiin ja perinteikkäimpiin kannattajaryhmiin kuuluu Marseillen Ultras-osasto, jota pidetään yleisesti koko Ranskan jalkapallokulttuurin kiihkeimpänä kannattajayksikkönä. Stade Vélodromella kaikki fanit yhdessä luovat tietysti tunnelmaa, mutta kaiken keskiössä on ”ultrien” muodostama mölyryhmittymä.

8. Napoli – Curva B, Ultras (Italia)

Napolissa on seurajoukkuetasolla ehkä Italian kovimmat fanit. Toki myös Milanossa on meininkiä varsinkin paikallisotteluissa, mutta isossa kuvassa napolilaisten raskas kalusto vie voiton.

Suomessa ei täysin ymmärretä, mitä omistautuminen tässä kontekstissa tarkoittaa. Käytännössä se tarkoittaa, että töissä käydään kun on pakko, syödään kun on pakko ja nukutaan joskus – kunhan Napolin otteluissa käydään. Eikä tämä suinkaan koske pelkkiä kotimatseja kovimmille Napoli-sydämisille.

7. Belgradin Punainen tähti – Delije (Serbia)

Osa näistä kavereista on katsomon ulkopuolella – ja toisinaan stadionillakin – ihan sekopäitä, mutta tunnelmaa he osaavat luoda. Erityisesti homma lähtee käsissä Belgradin paikalliskamppailuissa, mutta Helsingissäkin saatiin vuonna 2019 maistiaista osaston toimintatavoista – HJK pelasi tuolloin eurokarsintoja nimenomaan Punaista tähteä vastaan.

Delijeen kuuluvista faneista merkittävä osa matkustaa joukkueen perässä mihin tahansa. Heille Punainen tähti on koko elämä, Partizan punainen vaate ja pyroilta ei yleensä ottelutapahtumissa säästytä. Helsingissä fanit kiukuttelivat pahemman kerran, kun kovalla rahalla hankittu ”rekallinen” räjähteitä haluttiin takavarikoida.

6.  River Plate – Los Borrachos del Tablón (Argentiina)

Milloin Monumental-stadionilla on ollut hiljainen hetki matsin aikana? Eipä ihan heti tule mieleen. Siitä on pitkälti kiittäminen River Platen faniryhmä Los Borrachos del Tablónia, joka painaa ottelusta toiseen huutaen, pyrottaen ja pommittaen menemään. Jos Euroopassa – tai Suomessa – alkaa meno katsomossa kyllästyttämään, suosittelen suuntaamaan Etelä-Amerikkaan.

Los Borrachos del Tablón on paikalla kotiotteluiden lisäksi myös useimmissa vierasotteluissa, mistä ei aina pelkkää hyvää seuraa. Toki ottelun aikana – varsinkin paikallismatseissa – tunnelma on myös reissupeleissä omalla tasollaan.

Tsekkaa tästä loput viisi futismaailman kovinta kannattajaosastoa!

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja