Jääkiekko

Broidin Liiga-muistot: Pahimmat possuilut! Osa 3/5

Possulätkää! Olen käsitellyt taannoin SM-liigahistorian pahimpia sikailuja. Mieleenpainuvimpia päällekarkauksia, rumia taklauksia ja muita likaisia temppuja käydään läpi.

LUE TÄSTÄ OSA 1/5: Kun Semir Ben-Amor hakkasi Ville Peltosen – ”Tapa se kusipää!”

LUE TÄSTÄ OSA 2/5: Tiedättekö mitä yhteistä oli Oldřich Válekilla ja Nick Ritchiellä?

Kolmannessa osassa otetaan käsittelyyn joulukuussa 1986 tapahtunut tilanne, josta aiheutui Liiga-historian pisin pelikielto. HIFK:n Ari Lähteenmäki teutaroi, pahoinpiteli ja rusikoi Jokerien Petri Lampisen, joka oli hetkeä aiemmin taklannut hieman myöhässä HIFK-pelaajaa Simo Saarista.

Tuomittu rikollinen

Lähteenmäki tempoi ensimmäistä otteluaan pääsarjatasolla pelannutta Lampista poikittaisella mailalla suoraan kasvoihin niin lujaa, että keppi meni iskujen voimasta poikki. Tuolloin pelattiin tietysti vielä puumailoilla. Pelkkä poikittaisella jystäminen naamaan ei kuitenkaan HIFK-pelurille riittänyt.

Lampinen sai seuraavana nyrkistä ja jäästä, johon kostonhimoinen paikallisvastustaja hakkasi miehen päätä useita kertoja. Kysymys herää, että mitä ihmettä tuomarit oikein touhusivat? Näennäisesti raitapaidat olivat Lähteenmäen kimpussa, mutta eivät kyenneet estämään pahoinpitelyä.

Lähteenmäki itse väitti HIFK:n tiedotustilaisuudessa, että jokainen tietää, ettei kukaan pääsarjakaukaloissa pelaavista pelaajista halua vahingoittaa toista tahallaan.

– Tämä oli täysin taklaustilanne, missä sattui, että maila osui olkapäähän, veisteli Lähteenmäki. Hän jatkoi:

– Missään tapauksessa ei ollut tarkoitus vahingoittaa ketään.

Nordenskiöldinkadulla tapahtuneesta välikohtauksesta jaettiin HIFK:n hyökkääjälle pelikieltoa peräti 27 ottelua. Se on yhä suurin yksittäinen kakku, joka SM-liigassa on jaettu. Liigan pisin pelikielto. Lampisella katkesi rusikoinnin seurauksena kaksi hammasta ja murtui leuka.

– HIFK katsoo erittäin valitettavaksi, että Ari Lähteenmäki, jääkiekko-ottelussa tapahtuneen sääntörikkomuksen vuoksi, nyt radion, lehdistön ja tv:n taholta on leimattu rikolliseksi sekä yhteiskunnan viholliseksi. Tätä leimaa hän joutuu kantamaan koko ikänsä, seura totesi lehdistötiedotteessaan.

Tapauksesta nostettiin pahoinpitelysyyte, josta seurasi myöhemmin sakkoja. Lähteenmäen siis tuomittiin myös oikeusteitse syyllistyneen rikokseen.

Frank Moberg erosi protestina

HIFK:n puheenjohtaja Frank Moberg jakeli niin ikään kovia lausuntoja tapahtumien jälkeen. Johtajalegenda väitti, että sarjan kurinpito ei ole kohdellut helsinkiläisseuraa tasapuolisesti suhteessa aiempiin päätöksiin.

– Allekirjoittanut ilmoittaa täten eroavansa heti sekä jääkiekon SM-liigan varapuheenjohtajuudesta että liigan työvaliokunnan puheenjohtajuudesta, Moberg sanoi lehdistötilaisuudessa ja jatkoi.

– En ymmärrä enkä voi hyväksyä liigan kurinpitoryhmän häikäilemättömän ankaraa päätöstä Ari Lähteenmäkeä koskevassa pelikieltoasiasta. Päätös kielii olemattomasta vastuuntunnosta yksilöä kohtaan.

Eroilmoitusta HIFK-dirika ryyditti vielä korostamalla, että hän on tapauksen seurauksena estynyt hoitamaan omia tehtäviään.

– Kurinpitoryhmä on päätöksellään tehnyt Ari Lähteenmäestä lainsuojattoman rikollisen hänen elämänsä loppuajaksi.

Vaikka tapahtumasta on jo iät ja ajat, se on edelleen tietyllä tavalla ainutlaatuinen SM-liigan historiassa. Toki sitä on myös historian pisin pelikielto Liigassa, joka tapauksesta tuomittiin. On erittäin harvinaista, että kaukalossa tapahtuneet välikohtaukset etenevät pahoinpitelytuomioon saakka, mutta Lähteenmäen osalta näin kävi.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja