Blogi

Onside with Jouni: Poimintoja NHL-viikolta

21.9.2024. Training Campit ovat jo täydessä vauhdissa! John Tortorella toi köyden! Harjoituspelit alkavat juuri, eikä tänäkään vuonna ketään kiinnosta niitten lopputulokset. Uusia kapteeneja! Uusia sopimuksia! Tässä muutama sekalainen kommentti preerian laidalta, jossa ei mietitä vielä ensi kevättä. Fokus on tänään ja tässä. 

GM Don Sweeney Calls Bullshit

Yksi tärkeä NHL-sopimus odottaa vielä allekirjoittajaansa Bostonissa. Maalivahti Jeremy Swaymanin ja Bruinsin välinen sopimusneuvottelu sai taas julkista huomiota osakseen viikolla. 

Joskus tuntuu, että olisi kaikille parempi, jos NHL-neuvottelut hoidettaisiin kuten viime viikolla päättyneet Sidney Crosbyn jatkodiilineuvottelut Pittsburghissä: kukaan ei tiennyt mistään mitään, eikä mitään valunut julkisuuteen kertaakaan, ja sitten diili olikin valmis. 

Boston Bruinsin GM Don Sweeney ei ole mikään lapanen. Sellainen ei sopisi seuran identiteettiin tietenkään. Sweeney pelasi Harvardin yliopistojoukkueessa, suoritti taloustieteen tutkinnon, ja sitten otti lopulta NHL-paikan Boston Bruinsista kahdeksannen kierroksen varauksena. 

Sweeney pelasi legendaarisen Ray Bourquen parina 1990-luvun läpi, alimittaisena pakkina. Yli tuhat peliä Bruinsin paidassa, lopulta 1,223 kertaa NHL:ssä playoffit mukaanlaskien. Tuollaisiin lukuihin ei 178-senttinen pakki pääse ilman älyä ja lujaa luonnetta. 

Boston Bruinsin paidassa yli tuhat ottelua pelannut pakki lyö takaisin.

Don Sweeney otti kantaa keskiviikon pressissään joihinkin julkisuudessa olleisiin raportteihin koskien Jeremy Swaymanin yhä kesken olevia sopimusneuvotteluja. Hän ei ollut tyytyväinen. Hän kutsui tahallaan suosittua “Spittin` Chicklets” podcastiä “Spitting Up On Yourself” podcastiksi. Ja hän sanoi, että sieltäpäin tulleet raportit siitä, ettei hän vastaa Swaymanin leirin puheluihin olivat paskapuhetta. 

Boston Bruins aloitti leirin ilman Alaskan miestä, joka saattaa ehkä itse lyödä takaisin, koska vuosi takaperin Bruins veti hänen sopimusneuvottelunsa välimiesoikeuteen. NHL-seurat lähettävät ilkeimmät paksuja salkkuja kantavat juristinsa noihin tilaisuuksiin, ja pelaajia haukutaan armotta kaikenlaisia tilastoja esittäen. Eikä nimittelyiltäkään ole vältytty. Eräs ruotsinsuomalainen maalivahti heltyi kyyneliin kerran. Pelaajia suositellaan jäämään pois näistä tilaisuuksista, agentit saavat mennä sinne kuuntelemaan. Kyse on kylmästä busineksesta, ei saa ottaa henkilökohtaisesti. Kyse on rahasta. 

Välimiesoikeuden jälkeen Jeremy Swayman on pelannut todella hyvin, todistanut arvonsa etenkin playoffeissa, jossa hän oli yksi parhaista maalivahdeista. Kausi päättyi TD Gardenin huutaessa hänen nimeään. 

Hän on alkanut opiskella etänä Stanfordissa. Hän on sanonut edustavansa neuvotteluissa myös muita maalivahteja, ja näkevänsä oman sopimuksensa tärkeänä suuntaviittana koko maalimahtimarkkinoitten kannalta. 

Don Sweeney taas mainitsi päivämäärän joulukuun ensimmäinen pariinkin kertaan pressissään, koska sen jälkeen ei enää sopimuksia tälle kaudelle tehdä. Kukaan ei hyödy ainakaan taloudellisesti mitenkään enää, kun pelaaja ei pelaa. Joulukuun ensimmäistä on verrattu tyhjään paikkaan lentokoneessa, tai pilaantuneisiin, poisheitettäviin vihanneksiin kaupassa. Tappiota kaikille. 

Joonas Korpisalo on Boston Bruinsin ykkösmaalivahti, kunnes toisin todistetaan.

John “Torture” Tortorella toi köyden!

Philadelphia Flyersin harjoitusleiri alkoi John Tortorellan perinteisellä, pelätyllä ja vihatulla “Rope Skate”-luistelulla. Tortorella on tuonut keltaisen köyden koko päävalmentajauransa ajan jokaikiselle Training Campilleen. Jo 23 vuotta, tai jotain sellaista. 

Pelaajat sanovat luistelevansa, kunnes jalat putoavat muusta ruumiista tässä testissä. Tortorella itse taas sanoo, että kyseessä on enemmän henkinen testi. Hän haluaa, että pelaajat ajattelevat tuota pahuksen köyttä jo kesällä harjoitellessaan. Kukaan ei uskalla ilmestyä leirille muussa kuin elämänsä huippukunnossa, koska kaikki aloitetaan tällä heti ensimmäisenä päivänä. 

Köysi vedetään keskelle kaukaloa. Testi kestää noin 45 minuuttia. 

Pelaajat sanovat avoimesti vihaavansa testiä. Mutta mikään ei auta. Jotkut ovat sanoneet haluavansa polttaa koko köyden. 

Radko Gudas Ankkalinnan kapteeniksi

Muutama poikkeus viime aikojen trendiin NHL:ssä nimittää joukkueen paras nuori supertähtipelaaja kapteeniksi. 

Radko Gudas, 34, on Anaheim Ducksin seurahistorian yhdeksäs kapteeni. GM Pat Verbeekillä on selkeä suunnitelma, ja tässä vaiheessa mennään vanhan koulun systeemillä, eli nimitettiin kapteeniksi ei joukkueen paras pelaaja, mutta kokenut ja kunnioitettu vanhempi pelaaja. Johtajatyyppi. 

Gudas, kuten pelejä katsovat hyvin tietävät, on todella paljon taklaava, karhumainen puolustaja. Olen kutsunut leirintäalueella ulos jätettyjä eväitä hakemaan tulleeksi karhuksi. Kaikesta päätellen hyvin pidetty joukkuekaveri kaikkialla. Hän oli Ducksin ykkönen viime kaudella taklauksissa, laukausten blokkauksissa ja plus/miinus-tilastossa. 

Anaheimissa mentiin ilman kapteenia kaksi vuotta Ryan Getzlafin lopetettua vuonna 2022. 

Nuo Ducksin uudet paidat ovat todella hienot! 

Nick Foligno Chicago Blackhawksin kapteeniksi

Myös Chicagossa päätettiin ommella kapteenin C urheilun hienoimman paidan etumukseen vanhemmalle pelaajalle. Nick Foligno, 36, saa kunnian luistella Original Six-seuran kapteenina. Hän on aikaisemmin ollut kapteeni Columbuksessa. 

Foligno on kunnioitettu ja kokenut ammattilainen, sopiva mies ottamaan soihdun kantaakseen Kapteeni Totiselta. Jonathan Toews oli pitkään Hawksin kapteeni, viimeksi nähty surffaamassa Vancouverin saarella. 

Tämän kirjoittaja oli suuri Mike Folignon, Nickin isän, fani. Mike oli kuuluisa “Foligno Leap”-hypystään, ja Stan Mikita-kypärästään. Hän pelasi yli tuhat ottelua NHL:ssä. Miken paljon kärsinyt klyyvari oli hieno. Sen voidaan sanoa alkaneen läheltä Sveitsin rajaa, Como-järven rannalta, kaartaneen sitten itään Adrianmeren rannikon kautta, ja tulleen takaisin alas, kohti Sisiliaa lopulta.

Hienoimpia neniä NHL:ssä. 

Chicago Blackhawksin ei kannata nimetä 19-vuotiasta Connor Bedardia vielä kapteenikseen. Sen aika voi tulla myöhemmin. 

Viktor Hedman Tampan kapteeniksi

On vaikeaa kuvitella Tampa Bay Lightningia ilman sen kapteenia Steven Stamkosia. On yhä vaikea ymmärtää ultrakilpailunhaluisen GM Julien BriseBoisn päätöstä antaa Stamkosin mennä. Tampan menetys on Nashvillen onni. 

Mikään ei silti vähennä Victor Hedmanille annettua kunniaa toimia Lightningin kapteenina tästä eteenpäin. Hedman aloitti joukkueessa vain vuotta myöhemmin kuin Stamkos, vuonna 2009. Hän on nyt 33-vuotias, ja tuntee joukkueen. 

Dylan Guentherin tilipäivä Utahissa

Dylan Guenther-fanit käsi ylös! Hienoa nähdä, että meitä on muitakin. Hieno pelaaja, tietyn “vintagen” edmontonilaiset näkivät joskus jarikurrin haamun, kun tämä poika pelasi kaupungin alueen pikkujunnuissa Knights of Columbus-organisaatiossa, The Brick-turnauksessa, NAX-kiekkoakatemian joukkueessa, ja lopulta Edmonton Oil Kingsissä ja Kanadan U-20 maajoukkueessa. 

Guenther on “sniper”. Hänen rightin puolen mailansa heilahtaa ja kiekko lähtee suoraan syötöstä käsittämättömän nopeasti ja tarkasti. Hän laukoo paljon maaleja vasemmalta. Tarkka rannelaukauskin yllättää maalivahteja kaukaa. 

Toissa kaudella Arizona Coyotes teki, mitä tällä palstalla on toivottu NHL-seurojen tekevän jo vuosikymmenet: he päästivät nuoren pelaajan U20 MM-kisoihin kesken kauden. NHL:ssä kauden hyvin aloittanut lahjakkuus “jätettiin” sen jälkeen vielä junnuihin, hän pelasi Seattle Thunderbirdsissä kauden loppuun. Samassa kovassa junnujoukkueessa, kuin Brad Lambert, Kevin Korchinski, Tij Iginla ja muut. 

Pitkän tähtäimen suunnittelussa nämä siirrot olivat erittäin fiksuja Arizonalta. Hoputtamalla ei olla koskaan kehitetty pelaajia NHL-valmiiksi. Kukaan ei ole koskaan pelannut liian pitkään junnuissa tai AHL:ssä, eikä edes Euroopassa. Päinvastaisia tapauksia tunnemme liikaa. 

Viime viikolla Utah Hockey Club teki 21-vuotiaan Dylan Guentherin kanssa kahdeksan vuoden, $57.14M jatkosopimuksen. AAV $7.14M. Sopimus päättyy keväällä 2033, kun vielä nuori poika Edmontonista on jo kolmekymppinen mies. Eli Utah osti lupaavan ammattilaisjääkiekkoilijan parhaat vuodet kerralla. 

Hän pelaa vielä tämän kauden alokassopimuksellaan, jatkosopimus tulee voimaan kauden 2025-26 alusta eli vuoden päästä. 

Tässä on nähtävissä, tai olemme ainakin näkevinämme, uutta trendiä lukita nuoria pelaajia samantien pitkiin diileiihin perinteisen “show me”-sillan sijasta. Dylan Guenther on pelannut vasta 78 peliä Showssa, ja tehnyt niissä 60 pistettä. Onko mitään järkeä antaa tuolla kokemuksella yli 57 miljoonaa pelaajalle?

Emme näe tulevaisuuteen. On pakko luottaa ihmisiin, jääkiekon ammattilaisiin, jotka näkevät Guentherin joka ikinen päivä. He tuntevat miehen, tämän luonteen, tämän asenteen, tämän tavan harjoitella ja elää elämäänsä. Ilmeisesti he ovat vakuuttuneet. 

Vancouverin asukkailla on taas yksi syy murista katkerina viikkoja kestäneessa rankkasateessa keskellä järjetöntä liikenneruuhkaa (allekirjoittanut puhuu kokemuksesta). 

Varausoikeus (2021, 9.), jolla Arizona Coyotes varasi Edmonton Oil Kingsin oikean laiturin, oli alunperin Vancouver Canucksin, ja osa entisen GM Jim Benningin viimeisiä siirtoja, jolla Oliver Ekman-Larssonin haamu, ja sisukas pikkumies Conor Garland päätyivät Vancouveriin. 

OEL on sittemmin löytänyt jyvän, jonka tiesimme hänellä olleen, voittanut Stanley Cupin, ja jatkaa hienoja pelejä nyt Torontossa. Garland oli yksi näkyvimpiä pelaajia ainakin Edmontonia vastaan playoffeissa. 

Dylan Guenther voisi olla nyt osa Canucksin uutta tulemista Rick Tocchetin joukkueessa. Jäämme innolla seuraamaan pelaajaa #11, ja niitä hienoja laukauksia. 

Hyviä ja huonoja suomalaisuutisia

Winnipeg Jets tulee pelaamaan kauden ensimmäiseen harjoitusotteluun Edmontonin Rogers Placelle sunnuntaina iltapäivällä paikallista aikaa. Kokoonpanoja ei ole vielä julkistettu. Yleensä konkaripelaajat pelaavat ehkä 2-4 noin 6-8 harjoitusottelusta. 

Aivan viime päiviin saakka odotimme, että nyt on vihdoinkin puolustaja Ville Heinolan aika ottaa paikka Jetsin kokoonpanosta. Kuudes NHL-leiri jo tulossa. Uusi kahden vuoden diili allekirjoitettuna. Viime kaudella tilastoon ei tullut yhtään peliä Showssa, ja kausi oli katkonainen loukkaantumisen takia. Vain 41 ottelua AHL:ssä. 

Tässä raportti tasan vuoden takaisesta Winnipegin harjoitusottelusta: https://broidi.com/2023/09/25/onside-with-jouni-winnipegin-suomalaiset/

Perjantaina Winnipegistä tuli todella huonoja uutisia. Jetsin uusi päävalmentaja Scott Arniel ilmoitti, että Ville Heinola on saanut tulehduksen samaan nilkkaan, jota korjattiin leikkauksella viime kaudfella. Arnielin mukaan lisätietoja suomalaispakin tilanteesta saadaan noin viikon päästä. 

Jäämme pitämään peukkuja pikaiselle paranemiselle. “VilleVision”:ia tarvitaan Jetsin takalinjoilla. Ville on hyvä pelaaja, ja kaikesta päätellen hyvä mies, jolla on ollut huonoa onnea.

Parempia uutisia Dallasista: 

Esa Lindell allekirjoitti viiden vuoden jatkosopimuksen Dallas Starsin kanssa, AAV $5.25M. 

Lindell on vankka puolustava puolustaja, johon voidaan luottaa kovissa paikoissa. Vahvaa, kurinalaista puolustusta, ja oman joukkueen pelin viemistä simppelilla pelillä eteenpäin. Erittäin luotettava alivoimissa. Aliarvostettu pakki useimpien mielestä. Allekirjoittaneen mielestä luisteli viime kaudella nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. 

Parhaimmin käytetty kakkosparin puolustajana, sellaisena 20 minuutin pakkina. Tai vähän yli. Starsin vanha valmentaja Rick Bowness piti Lindelliä suuressa arvossa, mutta näytti siltä, että valmentajanvaihdos Pete DeBoeriin oli vain hyödyksi Lindellille. Roolia hieman säädettiin. 

Esa Lindell on väkivahva roikale, jonka kroppa on kestänyt kovan ja kiittämättömän peliroolin toistaiseksi. Onnittelut ansaitusta sopimuksesta. 

Johnnyn paikka 

Yksi viikolla julkistettu koskettava uutinen muistutti mieleen vanhan tarinan Pittsburghistä ja nuoren Michel Brieren. Ensimmäisen Penguins-pelaajan, jonka numero (#21) jäädytettiin. Vanhan Iglun sisäkatossa oli isokokoinen kuva Brierestä. 

Michel Briere pelasi Quebecin junnuliigassa kaudella 1968-69. Hän teki 75 maalia 50 ottelussa Shawinigan Bruinsin paidassa, Maaliennätys ei kestänyt kovin kauaa, koska jo seuraavalla kaudella Quebec Rempartsin Guy Lafleur teki 103 maalia. 

Briere oli siinä vaiheessa jo siirtynyt Penguinsiin, jossa hän pelasi lupaavan tulokaskauden ja todella hyvät playoffit. Hänen jatkoaikamaalinsa Oakland Sealsia vastaan lähetti kalifornialaiset kesälomille. Kolme hänen viidestä playoffmaaleistaan olivat voittomaaleja. 

Scoutit vertailivat Penguinsin tulokasta Phil Espositoon ja Bobby Clarkeen. Häntä pidettiin tulevaisuuden huippupelaajana. Kauden jälkeen hän palasi kotiseuduilleen Quebeciin, jossa hänellä oli jo poika Martin morsiamensa Michelen kanssa. Hääpäivä oli jo merkitty kalenteriin kesäkuun kuudenneksi. 

Samana keväänä, tarkalleen 15. päivänä toukokuuta 1970, tragedia kuitenkin iski. Michel oli ajamassa 1970-mallisella Mercury Cougarillaan kahden kaverinsa kanssa, eikä onnistunut hallitsemaan muskeliautoaan kaarteessa. 

Briere lensi kuskin paikaltaan autosta ulos, tuloksena erittäin vakavat aivovammat. Hän makasi koomassa koko seuraavan kauden. Hänelle tehtiin neljä eri leikkausta. 

Pittsburgh Penguins piti toiveita yllä, ja ylläpiti pelaajan numero 21 paikkaa joukkueen kopissa koko seuraavan pelikauden 1970-71 ajan. Huoltaja Ken Carson nosti montrealilaisessa sairaalassa nukkuvan nuorukaisen kamat paikalleen, paidan ja kaikki, myös vieraskiertueilla. 

Michel Briere ei herännyt. Hän kuoli 13. huhtikuuta, vuonna 1971. Hän oli 21-vuotias. Penguins oli päättänyt runkosarjan vain yhdeksän päivää aikaisemmin, pääsemättä playoffeihin. 

Quebecin junnuliigan MVP-palkinto on nimeltään Michel Briere Memorial Trophy. Pittsburgh Penguinsin oma vuoden tulokas-palkinto kantaa myös hänen nimeään. 

Columbus Blue Jackets ilmoitti, että joukkueen kypäriin laitetaan täksi kaudeksi sininen tarra, jossa on kaksi valkoista kyyhkystä, valkoisten numeroitten 13 ja 21 keskellä, Johnny ja Matthew Gaudreaun muistoksi. Lisäksi numero 13 tullaan ompelemaan pelipaitoihin. 

Lisäksi Johnnyn paikka Jacketsin pukuhuoneessa tullaan pitämään paikallaan, kamoineen kaikkineen. Uusi paita ripustetaan siihen jokaista ottelua ennen, kuten muillekin. Läheinen ystävä Sean Monahan, joka ilmoitti juuri ennen tragediaa tehneensä sopimuksen Ohioon päästäkseen taas Johnnyn seuraan, kuten Calgaryssä, tulee istumaan Johnnyn paikan vieressä. 

En ole varma, tuleeko CBJ ottamaan Johnnyn kamat mukaan myös vieraspeleihin ja vierashalleihin. Hieno, koskettava kunnianosoitus. 

Edmonton

Täällä Edmontonissa Oilersin leiri on täydessa vauhdissa. Pääteema pelaajien puheista päätellen tuntuu olevan se, ettei nyt mietitä edes sitä, mihin viime kesäkuussa jäätiin (Stanley Cup-mestaruus jäi finaalin seitsemännessä pelissä maalin päähän), eikä ensi huhtikuuta. 

Oilersin pelaajien ja henkilöstön fokus on tässä päivässä. Seuraavassa pelissä ja harjoituksessa. Kausi on saatava hyvin käyntiin. Viime kaudella joukkue otti liian vakavasti alun ja kaikki meni penkin alle. Koko kausi meni muitten etumatkan kuromiseen kiinni. 

Erittäin jännittävä kausi odotettavissa täällä. 

Heater

Ja vielä, palatkaamme Philadelphia Flyersin leirille lopuksi. Ehkä joku polttaa keltaisen köyden ennen ensi syksyä. 

Philadelphia Flyersin GM Daniel Briere palkkasi vuosi sitten entisen Sveitsin aikaisen joukkuekaverinsa Dany Heatleyn seuran palvelukseen Pro Scoutiksi, eli muitten ammattilaisten peleistä raportoivaksi scoutiksi.  Heatley pelasi viimeisen kautensa ammattilaisena 20915-16. 

Broad Streetin joukkuetta seuraavat tietävät, miten tehoton Flyersin ylivoima oli viime kaudella. Se sijoittui ylivoimatehokkuudessa koko NHL:ssä sijalle 32. Se teki 31 maalia yvllä 254:stä mahdollisuudesta. Ylivoiman tehoprosentti näin 12.20%. 

Tampa Bay Lightningin ylivoima teki 71 maalia 248:sta mahdollisuudesta. 

John Tortorella ilmoitti, että seuran palveluksessa toimivat Dany Heatley, Danny Briere, Keith Jones, Rocky Thompson, Patrick Sharp ja John LeClair olivat pitäneet “ylivoimapalaverin” (Power Play meeting). 

Torts ilmoitti vielä, että tämä voimakuusikko tulee kokoontumaan samoissa merkeissä tästä lähtien kuukausittain. 

Alustavasti voimme miettiä Philadelphia Flyersin ykkösylivoimaa seuraavalla kokoonpanolla: Travis Konecny, Morgan Frost, Matvei Michkov, Owen Tippett, Cam York. Kaksi viimeiseksi mainittua pointilla.

Dany Heatley oli yksi vuosituhannen alun parhaita maalitykkejä NHL:ssä. Kaksi 50-maalin kautta peräkkäin Ottawan paidassa. 

Hyvä nähdä, että hänen ammattitietotaitojaan käytetään nyt nykypelaajien hyväksi. Jäämme seuraamaan, miten Philadelphia Flyersin ylivoima parantaa. 

Täällä Jouni Nieminen, Rogers Place, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni

Facebook:  Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja