2.2.2025. Me odotimme, että NHL:n Trade Deadline eli siirtotakaraja tulee vasta noin vajaan viiden viikon päästä perjantaina, maaliskuun seitsemäntenä. Nyt vaikuttaa siltä, että All Star-paussin ajalle tuleva 4-Nations turnaus onkin käytännössä takaraja. Ainakin joillekin suurimmille kaupoille. Tässä muutama kommentti viime päivien pelaajakaupoista National Hockey Leaguessa. Vancouveriin keskittyen.
J.T. Miller ja Vancouverin saippuaoopperan loppu?
Draamalle ei tuntunut tulevan loppua millään. Kaksi todella tärkeää Vancouver Canucksin pelaajaa, J.T. Miller ja Elias Pettersson eivät tulleet keskenään mitenkään toimeen. Ei ole äärimmäisen harvinaista, etteivät kaikki saman työpaikan ihmiset pidä toisistaan. Sama pätee myös ammattilaisjääkiekkojoukkueeseen. Yleensä tällaiset tapaukset hoidetaan piilossa julkisuudelta, suljettujen ovien takana. Tässä oli kyse kahdesta tähtipelaajasta; molemmat allekirjoittaneet monivuotiset sopimukset jatkaakseen samassa joukkueessa.
Millerin ja Petterssonin draamasta tuli täysin julkinen. Niin pitkälle, että Canucksin presidentti, vanha Jim Rutherford tuli lopulta julkisuuteen asian kanssa The Globe and Mailin haastattelussa viikko sitten, ja myönsi, että tilanne oli lohduton. Oikeastaan Rutherford ei sanonut mitään, mitä ei ympäri NHL:n jo tiedetty, eikä siten heikentänyt seuransa mahdollisuuksia saada hyvää korvausta tulevassa pelaajakaupassa. Canucks oli jo selkä seinää vasten siinä mielessä.
Perjantaina – toinen perjantai jo peräkkäin – tuli tieto suuresta pelaajakaupasta. Tässä on aika paljon pureskelemista, tässä joitakin ajatuksia.
J.T. Millerillä oli sopimuksessaan täysi No Movement-pykälä, joten hänellä oli oikeus joko hyväksyä tai hylätä mahdolliset tarjoukset. Voimme todeta, että Canucks teki parhaansa, se ei voinut mitenkään vallitsevissa olosuhteissa voittaa tätä kauppaa. Tätä odotettiin. Emme vain tienneet, tuleeko se ennen 4-Nationsia, vai sen jälkeen. Se tuli nyt.
GM Patrik Allvin sanoi, ettei Miller koskaan pyytänyt treidiä. Seura teki sen, minkä näki parhaaksi pelaajalle, tämän terveydelle ja perheelle, ja myös Vancouver Canucksille itselleen. Toisinpäin, J.T. MIllerin sanotaan olleen New York Rangersin GM Chris Druryn toivelistalla jo pitempään.
Canucksin organisaatio teki oikeastaan hyvän eleen Millerille, päästäessään hänet pois ikuisen draaman kaupungista. Ja onnistui siinä, ettei se joutunut pitämään huolta J.T:n sopimuksesta. Rangers maksaa loput pian 32-vuotiaan keskushyökkääjän diilistä. AAV $8M, vielä viisi vuotta tämän jälkeen, loppuen kevääseen 2030.
Jos haluamme nähdä tässä jotain positiivista Canucksin kannalta, enää seuran ei tarvitse huolehtia pelaajan ja sopimuksen ikääntymisestä. Kovaa, pelottomasti power forwardin peliä pelaavan miehen kroppa ei tule kestämään ikuisesti.
J.T. Miller oli joukkueen ”Heart & Soul”. Parhaimmillaan sadan pisteen mies, todellinen playoffsoturi. Pelaaja, joka oli joukkueensa tärkein veturi kovimmissa paikoissa. Hahmo, jonka tunteet näkyivät meille katsomoon saakka. Aina täysillä, täydella intohimolla. Voitto kotiin, maksoi mitä maksoi-asenteella. Kun Canucks jäi tappiolle, J.T. Miller oli se pelaaja, johon katsottiin, koska hän pystyi muuttamaan tilanteen isolla maalilla.
Tällä kaudella ei niin paljoa. Vain yhdeksän maalia 40 ottelussa Canucksin paidassa. Välillä kymmenen pelin henkilökohtainen vapaa (jota emme katso negana). Ja sitten tämä draama Eliaksen kanssa. Emme ole Canucksin kopissa, mutta ulosnäkyvän käytöksen perusteella, J.T. ei ehkä ole helpoin kaveri.
Filip Chytil on 25-vuotias, leftiltä laukova sentteri. Tämän kaupan keskipiste Vancouverille. Allekirjoittaneella on kysymyksiä hänen potentiaalistaan ja kovuudestaan ja kolhukestävyydestään. Ehkä parempi kolmosketjun keskellä kuin kakkosen. Pelasi vain vähän viime kaudella loukkaantumisten takia.
Pian 400 ottelua NHL:ssä, vain kerran 45 pistettä. Onko kokoa ja taitoa käytetty niinkuin pitäisi? Ei kuulosta Rick Tocchetin suosikkipelaajalta. Huhujen mukaan Vancouver Canucksin organisaatio on ollut kiinnostunut Chytilistä jo vuosien ajan.
Victor Mancini on 22-vuotias, iso (191cm/104kg) rightin puolen pakki, joka kävi Showssa 15 ottelun ajan. Teki hyvin pisteitä niissä, vaikka ei ole profiililtaan oikeastaan hyökkäävä puolustaja. Potentiaalia hyväksi NHL-puolustajaksi. En osaa sanoa, voimmeko kutsua häntä prospektipelaajaksi. Ilmeisesti kehittymässä vähän myöhemmin kuin jotkut toiset prospektit. Menee AHL:n Abbotsfordiin, saatetaan nähdä NHL:ssä vielä keväällä.
Varauksellinen varausoikeus tarkoittaa suunnilleen sitä, että jos New York Rangers pääsee varaamaan 13 parhaan joukossa sillä, varaus siirtyy kesälle 2026. Parhaassa tapauksessa Canucks pääsee varaamaan kovemmaksi odotetussa vuoden 2026 NHL Draftissä.
Erik Brännström ja Jackson Dorrington olivat New York Rangersin pyytämiä kaupan ”makeuttajia”. Ehkä siksi, koska Canucksin ei tarvitse maksaa Millerin palkkaa enää.
Penguins kaupoilla, heti perään toinen iso pelaajakauppa
Jim Rutherford (kaikella kunnioituksella `Nucksin virallinen GM on Patrik Allvin, mutta Rutherfordin käsien jäljet näkyvät) teki vielä lisää kauppaa heti edellisen jälkeen. Sekä Allvin, että Rutherford tuntevat aikaisempien työpaikkojensa perusteella Pittsburgh Penguinsin organisaation pelaajia hyvin.
Ylianalysoimatta tätä perjantain toista kauppaa, Pittsburgh Penguinsin GM Kyle Dubas onnistui hyvin. Ehkä ensimmäinen onnistunut pelaajakauppa hänen aikanaan The Burghissä. Ykköskierroksen varausoikeuden saaminen puolustaja Marcus Petterssonista on hyvä diili.
Pettersson on 28-vuotias, sopimuksesta (AAV $4.025M) jäljellä vain tämä kevät. Hyvä, luotettava peruspakki, joka pelaa puolustus edellä. Saatuaan kiekon pelaa varmasti.
Vancouver saa myös Drew O`Connorin, jota pidetään diilin jonkinlaisena mustana hevosena. Myös hän pelaa sopimuksensa viimeistä kautta. Isokokoinen, jotenkin Penguinsin pelaajakehityksen tyyppiesimerkki. Nopea amerikkalaishyökkääjä, iso laituri, ei huipputaitava maalintekijä NHL-tasolla. Hyvä vastakarvassa. Vahvistaa Canucksia. Tocchetin mieleen.
On odotettavissa, että Vancouver yrittää tehdä jatkoa sekä Petterssonin että O`Connorin kanssa.
Melvin Fernström on vasta 18-vuotias prospekti. Vincent Desharnaisn tarina on tämän kirjoittaneelle läheisin. Kaksimetrinen ranskankielinen korsto, jonka Edmonton Oilers varasi kesän 2016 NHL Draftin seitsemännellä kierroksella (183.). Eli Öljyn pöydässä oli scoutti, joka oli nähnyt jotain Providence Collegen puolustajassa.
Desharnais otti projektikseen nousta yliopistokiekosta ja ammattilaisliigojen alapäästä ECHL:stä ylöspäin. Hän käänsi kaikki kivet päämääränsä tavoittaakseen. Henkinen valmennus, fyysinen valmennus, taidot, ruokavalio, kaikki. Lopulta hän nousi Edmonton Oilersin kokoonpanoon keväällä 2023. Todella hyvä kausi seurasi. Sen jälkeen palkan tuplannut tarjous Vancouverista, jonka hän tietenkin otti vastaan. Kukapa ei olisi.
Tällä kaudella pelit eivät ole sujuneet hyvin. Iso Vinny näyttää kadottaneen itseluottamuksensa. Oli rankkaa katsoa hänen peliään Edmontonissa jokin päivä sitten, hänellä ei ollut hyvä ilta puolustuksessa. Parhaimmillaan hän pystyy pelaamaan tehokasta, fyysistä peliä kolmosparissa. Toivotaan tässä, että yksi jääkiekon symppiksistä löytää pelinsä taas Penguinsissä.
Danton Heinen pelasi viime kaudella todella hyvän kauden Boston Bruinsissa. Tämä kausi kotiseudulla Vancouverissa ei ole onnistunut. Vähän samankaltainen tarina kuin Desharnaisen. Ei huono pelaaja, mutta jostain syystä oikeaa roolia ei löytynyt Canucksissa. Matka jatkuu.
Tämän jälkeen Canucksilla on kolme Petterssonia. Jäämme odottamaan päivää, jolloin kaikki kolme ovat mukana yhden maalin teossa.
Manhattanin näkökulma?
Jos mietimme New York Rangersin kannalta. Broadwayn Sinipaidat varasivat J.T. Millerin nuorena, päästivät hänet sitten pelaamaan uransa parhaimmat vuodet Tampassa ja Vancouverissa, ja nyt saavat hänet takaisin, kun parhaat päivät ovat jo jääneet taakse?
Rangersin keskikenttä on nyt Mika Zibanejad, Vincent Trochek, ja J.T. Miller. Kaikki yli kolmekymppisiä, yhteishinta jossain yli 22 miljoonan taalan luokassa per kausi. Mika voi pelata myös laidalla.
Lisäksi Artemi Panarin (AAV $11.643M) ja Chris Kreider ($6.5M) ovat 33-vuotiaita.
Miten eteenpäin Vancouverissa?
Miksi ikuinen kirous seuraa Vancouver Canucksia? (NHL-blogilla on tästä kirjoitettu vuosia: https://broidi.com/2024/09/28/onside-with-jouni-kirottu-vancouver-canucks/ )
Aikaisemmin kirous iski kapteeni Bo Horvatiin, joka treidattiin Islandersiin. Vieläkin Vancouverissa kinastellaan siitä, vaihdettiinko pois oikea pelaaja. Sitten oli maalivahti Thatcher Demkon mystinen polvivamma. Ennen kaikkea tätä erikoinen tapa, jolla suosittu valmentaja Bruce Boudreau potkaistiin pois. Aina jotain outoa.
Ja juuri, kun Rick Tocchet tuli valmentamaan, Canucks voitti 50 ottelua runkosarjassa, ja pääsi todella lähelle Presidents` Trophya, ja oli yhden voiton päässä lännen finaalista Oilers-sarjassa, kaikki meni tällä kaudella taas pieleen.
Vielä kaapissa olevana Vancouver Canucks-fanina uskon silti playoffpaikkaan. Mutta silti, vaikka ilma Canucksin kopissa onkin nyt puhdistettu, onko tämä joukkue rakennettu playoffjoukkueeksi? Herättääkö keskikentän nyrkki Pettersson – Chytil pelonsekaista kunnioitusta vastustajassa? Tuo ei ole ihan sama kuin Oilersin vanha Gretzky – Messier, tai nykyinen McDavid – Draisaitl. Tai Lemieux – Francis. Tai MacKinnon – Kadri.
Tai puolustuksen ykkönen Quinn Hughes? Hän on Cale Makarin tavoin kuin ihmepuolustaja jostain tulevaisuudesta. Emme uskoneet ikinä tuollaisia edes näkevämme.
Mitä ihmettä tapahtui Elias Petterssonille ison sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen? Neljäsosasuomalainen, sotalapsen pojanpoika ei missään tapauksessa ole aikaisemmin vaikuttanut tyypiltä, joka ison diilin saatuaan alkaa ottamaan iisisti, koska loppuelämä valkoisen leivän maassa on turvattu.
Kun J.T. Miller pelasi parhaita pelejään viime kevään Stanley Cupin playoffeissa, Elias ei ollut lähelläkään parhaimmillaan. Niin Nashvilleä, kuin Edmontoniakin vastaan. Välissä oli kesä, ja kun kausi taas alkoi, Petterssonin peli ei vieläkään lähtenyt kulkemaan.
Kun Miller oli poissa henkilökohtaisen syyn takia aikaisemmin kaudella kymmenen ottelun verran, Pettersson teki 15 pistettä. Pystyykö hän nyt tekemään saman, kun J.T. on poissa?
Elias Petterssonilla on iso paperi, mutta pelaajakaupat kieltävä pykälä astuu voimaan vasta heinäkuussa. Ainakin hän näyttää pelaavan nyt ketjussa Jake DeBruskin ja Brock Boeserin keskellä, eli parhaitten kanssa.
Paljon kysymyksiä.
Se on ”vinna eller försvinna” nyt Elias Petterssonille. Viimeiselle miehelle, joka jäi seisaalleen tämän kahden miehen draaman päätyttyä. Vancouver Canucks on nyt hänen joukkueensa. Ainakin hyökkääjistön puolesta. Hänen on palattava siksi pelaajaksi, joka hän parhaimmillaan on ollut. Yli piste per peli. Joukkueen pelin veturi keskeltä. Siksi pelaajaksi, josta hänelle ruhtinaallisesti maksetaan (AAV $11.6M kevääseen 2032 saakka).
Elias on vasta 26-vuotias, mikä on positiivinen asia Canucksille. Ehkä.
Pakko ajatella myös, ettei Vancouver Canucksin johto ole vielä kaikkeaan tehnyt. Lisää kauppoja voi olla tulossa seuraavien viiden viikon aikana. Koskeeko se Brock Boeseria vai ei, tuskin. Jää nähtäväksi.
Palataan San Jose Sharksin ja Dallas Starsin, sekä Calgary Flamesin ja Philadelphia Flyersin kauppoihin, seuraavassa postauksessa. Edellämainitussa huomattava suomalainen osa.
Täällä Jouni Nieminen, Edmonton
X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL