Jalkapallo

Jos tiedät jalkapallosta kaiken, tiedät varmaan myös vastauksen tähänkin?

Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun Broidi on ollut ystävien kanssa katsomassa futista ja joku kysyy sen saman kysymyksen. Mikä virka on tuolla kaarella rangaistusalueen reunassa? Siis tuo ihmeen puoliympyrä! Jotkut ovat pelanneet ja katsoneet jalkapalloa vuosikymmeniä, mutta vastaus tähän kysymykseen on silti heille epäselvä.

Näkee sitä välillä ihan ammattilaistasollakin, kun jokin yksittäinen sääntö onkin vieras. Välillä pelejä katsoessa tuntuu esimerkiksi siltä, että puolustus unohtaisi paitsiosäännön puuttuvan rajaheitoissa, kulmapotkuissa ja maalipotkuissa. Ja näin hyökkääjä unohtuu helposti kärkkymään.

Mutta mennään takaisin siihen puoliympyrään…

Puoliympyrää tarvitaan rangaistuspotkuihin

Tarkalleen 11 metrin päähän maaliviivan keskikohdasta merkitään pallon kokoinen ympyrä, jota kutsutaan rangaistuspisteeksi. Tästä ammutaan yksitoistametriset eli rangaistuspotkut. Tuosta pisteestä piirretään 9,15 metrin säteinen ympyrä, joka tulee sitten rangaistusalueen ulkopuolelle.

Tämä on se meidän kuuluisa puoliympyrä.

Tätä puoliympyrää tarvitaan rangaistuspotkuissa, jotta tuomari voi vahtia pelaajien olevan puoliympyrän ja rangaistusalueen ulkopuolella. Näin puoliympyrää tarvitaan, jotta taataan työrauha maalivahdille ja etenkin rangaistuspotkun suorittajalle.

Äh, tietysti. Jos sinusta tuntuu tältä, voit lohduttautua sillä, että eihän tätä moni futaajakaan muista. Kunhan menevät vain vanhasta tottumuksesta sinne puoliympyrän taakse kärkkymään.

Toinen usein unohdettu sääntö

Sivurajaheitosta ei voi tehdä suoraan maalia. Jos pallo menee heitosta suoraan maaliin ilman, että kukaan toinen pelaaja koskee siihen, maalia ei hyväksytä. Sen sijaan tuomitaan joko maalipotku tai kulmapotku riippuen siitä, kumman joukkueen maaliin pallo meni.

Tämä sääntö nousi kuuluisasti esiin Valioliigassa vuonna 2002, kun Aston Villan maalivahti Peter Enckelmanin katsottiin hipaisseen joukkuetoverinsa heittämää palloa ennen sen menemistä maaliin, jolloin maali hyväksyttiin. Jos hän ei olisi koskenut palloon, maalia ei olisi pitänyt hyväksyä.

Lue koko artikkeli liittyen Enckelmanin katastrofaaliseen virheeseen tästä!

Broidin loppukaneetti:
Jalkapallo on täynnä näitä pieniä, mutta välillä ratkaisevia yksityiskohtia, jotka erottavat todellisen fanin sunnuntaikatsojasta. Nyt kun tiedät, miksi se mystinen puoliympyrä on olemassa ja miksi Enckelmanin maali oli niin legendaarinen moka, olet askeleen edellä kavereitasi.

Seuraavan kerran kun joku kysyy futismatsin aikana, ”miksei sitä maalia hyväksytty?”, voit vain nojata taaksepäin, ottaa rennosti ja valistaa muita. Tieto on valtaa ja futiksessa se on myös puhdasta viihdettä.

-Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja