Jalkapallo

Maailman kovin jalkapallo-omistaja on tekijä eikä paskanpuhuja

The Lizard (suom. Lisko).

Yksi urheilu- ja vedonlyöntimaailman kiinnostavimmista menestyjähahmoista on ehdottomasti Brighton & Hove Albionin omistaja Tony Bloom eli The Lizard. Hän on tekijä, joka ei puhu paskaa.

Numeronero ja vedonlyöntisyndikaatti

Bloom kiinnostui jo nuorena vedonlyönnistä, mutta ensin hän oli kiinnostunut numeroista ja todennäköisyyksistä. Nykyinen jalkapallo-omistaja valmistui huippuarvosanoilla Manchesterin yliopistosta, jossa suoritti matematiikan tutkinnon. Vaikka Bloom aloitti uransa rahoitusalan ammattilaisena, oli hänen todellinen kiinnostuksensa aina rahapeleissä ja erityisesti vedonlyönnissä.

Nykyisin Bloom johtaa yhtä maailman suurimmista ja menestyneimmistä vedonlyöntisyndikaateista. Starlizard-niminen yhtiö hyödyntää edistyneimpiä data-analyysin ja tilastollisen mallintamisen muotoja, joiden avulla se pyrkii ennustamaan esimerkiksi urheilutapahtumien lopputuloksia.

Bloom tuottaa tiimeineen hurjia tietomääriä hyödyntävää kattavaa analyysia. Toimintatavallaan Starlizard pyrkii löytämään vedonlyöntimarkkinoilta epätarkkuuksia ja hyödyntämään niitä. Luonnollisesti syndikaatin asiakkaista, toimintatavoista ja -periaatteista sekä menestyksestä on tarjolla todella niukasti tietoa. Esimerkiksi Bloom ei ikinä anna tähän liittyviä haastatteluja tai muitakaan tietoja medialle.

Vedonlyönti ja pokeri

Jo 1990-luvulla Bloom tuli tunnetuksi menestyksekkäänä urheiluvedonlyöjänä. Asiantuntemusta ja analyysitaitoa riitti – lempinimi The Lizard juontaakin juurensa jo näille ajoille.

Vedonlyönnin lisäksi brightonilainen onnistui myös pokeripöydissä. Korkeiden panosten pokeriturnauksissa ympäri maailmaa marinoitunut Bloom on voittanut merkittäviä rahasummia hakkaamalla korttia pöytään. Vuonna 2005 multitalentti sijoittui sijalle 12 World Series of Pokerin päätapahtumassa ja voitti lopulta 1,2 miljoonaa dollaria riihikuivaa käteistä.

Brighton-fanipojasta seuran omistajaksi

Syvästi jalkapalloa rakastava vedonlyönnin ja pokerin ammattilainen osti kotikaupunkinsa seuran Brighton & Hove Albionin vuonna 2009. Bloom sijoitti merkittävän summan seuraan, ja sai sen 75-prosenttisesti omistukseensa. Mikään ei ole sattumaa, kun Bloom on asialla – eikä ollut tämäkään kauppa.

Englantilainen jalkapallo-omistaja syntyi vuonna 1970 nimenomaan Brightonissa. Tietysti Brighton & Hoven seura on ollut Bloomille aina rakkain futisseura maailmassa, mutta pelkästään tältä pohjalta numeronero ei kauppaa tehnyt. Hän näki vahvan kehityspotentiaalin nimenomaan ydinosaamisalueensa kautta. Nyt voi sanoa, että ei mies väärässä ollut – täysin päinvastoin.

Nimenomaan Bloomin analyyttinen lähetysmistapa ja strategisten visioiden hyödyntäminen ovat nostaneet seuran sinne, missä se tänä päivänä on. Pokeriammattilaisen johdolla Brighton on noussut Valioliigan kovimmatkin mestarikandidaatit tasapäisesti haastavaksi ryhmäksi – lähtötilanne 15 vuotta sitten oli hieman eri. Kaudella 2009–10 – eli juuri Bloomin hypätessä puikkoihin – lokkilauma päätti sesonkinsa Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla eli League Onessa sijalle 13.

Uusi stadion ja nousu Valioliigaan

Bloom visioi ja rakennutti vuonna 2011 avatun American Express Community Stadiumin, jolla Brighton & Hoven joukkue nykyisin Valioliiga-ottelunsa pelaa. Seura tarvitsi modernin stadionin, joka tarjoaisi mahdollisuudet kasvaa tukevalle perustalle. Samalla Bloom investoi merkittävästi myös muihin fasiliteetteihin, kuten seuran yleiseen infrastruktuuriin, harjoitustiloihin ja seuran omien juniorien mahdollisuuksiin esimerkiksi lanseeraamalla erilaisia nuorisokehitysohjelmia.

Brighton nousi Valioliigaan kauden 2016–17 päätteeksi. Historiallisen noususta ja kaudesta 2017–18 teki se, että joukkue oli ollut poissa Englannin pääsarjasta peräti 34 vuotta. Saavutus on konkreettinen todiste, että Bloomin aikakaudella asioita on tehty paitsi tehokkaasti ja modernilla tavalla myös erittäin laadukkaasti.

Hauska lisäprojekti Belgiassa

Tony Bloom kävi toista kertaa jalkapallo-omistajaurallaan merkittävillä seuraostoksilla, kun hän hankki belgialaisen Royale Union Saint-Gilloisen pääomistajuuden vuonna 2018. Vaikka kyseessä on erittäin perinteikäs seura, oli se rämpinyt iät ja ajat Belgian alemmilla sarjatasoilla.

Bloom käytti tietysti Brightonissa hyväksi havaitsemiaan toimitamalleja myös uudessa organisaatiossaan. Kaudella 2021–22 Union Saint-Gilloise nousi Belgian pääsarjaan ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – seuraavalla kaudella tuli mestaruus. On kiinnostavaa nähdä, mihin projekti etenee.

On odotettavissa, että myös Brysselissä nähdään pian uusi stadion, joka on Bloomin käsialaa. Jo tähän mennessä RUSG on menestynyt erinomaisesti esimerkiksi eurokentillä, mutta nykyinen Joseph Marienin nimeä kantava stadion ei täytä Uefan vaatimuksia. Tämän vuoksi seura on pelannut esimerkiksi Anderlechtin Lotto Parkilla useita otteluitaan Eurooppa-liigassa.

Jos ennusmerkit pitävät kutinsa, on belgialaisseuran kannattajilla kuitenkin aihetta juhlaan. Bloomin kaltaisen hahmon ja osaajan saamista oman joukkueen taustajoukkoihin on syytä pitää pienenä lottovoittona.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja