Jalkapallo

Pieni olut ja ison skandaalin ainekset – Wolf-Dieter Ahlenfelderin legendaarinen vihellys

Jalkapallossa sattuu ja tapahtuu, mutta harva ottelu jää historiaan samalla tavalla kuin vuoden 1975 Bundesliiga-ottelu Werder Bremenin ja Hannover 96:n välillä. Pelissä oli tuomarina Wolf-Dieter Ahlenfelder, joka päätti yllättäen viheltää puoliajan loppuneeksi vain 32 minuutin pelin jälkeen. Pelaajien hämmennys oli ilmeinen, mutta erotuomarin apulainen, jolla oli ajantaju tässä masilmassa huomautti virheestä, ja peliä jatkettiin.

Mikä teki tästä tapauksesta erityisen legendaarisen, oli Ahlenfelderin tunnustus myöhemmin: hän oli ottanut lounaaksi pienen oluen ja snapsin. Saksalaisessa jalkapallokulttuurissa tämä jäi elämään yhtenä hauskimmista mokista, tuomarin lounasvalinnan aiheuttamalla hieman sekavalla tuomaroinnilla. Vaikka tilanne saatiin korjattua ja peli jatkui, tämä episodi nosti Ahlenfelderin legendaariseksi hahmoksi, joka ei ottanut itseään liian vakavasti.

Ahlenfelder sai lyhyen toimitsijakiellon tapahtuman jälkeen, mutta hänen persoonallisuutensa ja suorat sanansa tekivät hänestä suositun pelaajien ja fanien keskuudessa. Yksi kuuluisa keskustelu käytiin, kun Paul Breitner kritisoi hänen tuomarointiaan sanoen: ”Sinä vihellät kuin idiootti!” Ahlenfelder vastasi: ”Ja sinä pelaat kuin idiootti!” Tällaiset suorat kommentit vain lisäsivät hänen suosiotaan.

Ahlenfelderin vihellys, joka tuli liian aikaisin ja johtuen  erikoisesta lounasvalinnasta, on jäänyt historiaan muistutuksena siitä, kuinka jopa ammattilaiset voivat tehdä inhimillisiä – ja joskus hauskojakin virheitä.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja