Jääkiekko

Broidin Liiga-muistot: Pahimmat possuilut! Osa 2/5

Tällä kertaa vertailen kahden eri aikakauden Liiga-porsaita. Tiedättekö mitä yhteistä oli Oldřich Válekilla ja Nick Ritchiellä? Yllättäviä yhtymäkohtia on olemassa. Minäpä kerron!

Vuonna 1991 Lahden Kiekko-Reippaassa pelannut Válek oli sanalla sanoen mielenkiintoinen tapaus. Jo edellisenä vuonna mies oli saanut yhdeksän ottelua kakkua tuomarin koskemattomuuden rikkomisesta. Perustavanlaatuinen oikosulku tšekkiläiselle kuumakallelle sattui kuitenkin TPS:ää vastaan nimenomaan keväällä 1991.

Nick Ritchie puolestaan kiekkoili Oulun Kärpissä keväällä 2024. Rankasti ylipainoisena ja keskenkuntoisena Suomeen saapuneen hyökkääjän piti olla vuosikymmenen kovin Liiga-vahvistus, mutta toisin kävi.

Takavuosien NHL-lupaus, jonka luistelu ei ikinä riittänyt taalaliigassa (ja miten olisi voinut, kun ei läheskään pärjännyt jalalla edes Liigassa) hyökkäsi niin ikään TPS:ää vastaan – ei tuomarin, vaan –turkulaisten tähtipelaajan Markus Nurmen kimppuun.

Anna sakkoa sa*tana

Válekille mätkäistiin vuoden 1991 välikohtauksesta pelikieltoa mojovat 17 ottelua. Mies olisi varmasti saanut jatkosopimuksen, joka meni sivusuun tuomarin kimppuun hyökkämisen takia. Toisaalta mies oli lahtelaisyleisön suuri suosikki – asema, johon Ritchie ei Oulussa ehtinyt nousta.

Etelä-Suomen Sanomat haastatteli ”Ollina” Lahdessa tunnettua Válekia vuonna 2007. Tuolloin kiekkoilija pelasi ”vanhoilla päivillään” Tšekin nelosdivarissa. Kun ESS-toimittaja soitti kiekkoilijalle, tämä oli sivussa peleistä:

– Olen yrittänyt vielä pelailla huvikseni alasarjoissa, mutta nyt olen pelikiellossa tuomareiden takia, Olli kertoo ja nauraa röhöttää makeasti päälle.

Ei kai taas…

– Kyllä se totta on. Pelikielto tuli viime joulukuussa ja jatkuu kauden loppuun asti. Mietin sitten kesällä, jatkanko vielä pelaamista.

Toimittaja kertoo kysyneensä, että löikö Válek taas tuomaria.

– Ei, huusin vain. Mustat ja valkoiset raidat ovat minulle kuin punainen vaate härälle, Olli naurahtaa, lehdessä kirjoitettiin.

Myös Ritchien Liiga-ura päättyi pelikieltoon

Markus Nurmen kimppuun niin ikään Turun Palloseuraa vastaan hyökännyt Ritchie sai tempustaan kahdeksan ottelua kakkua. Anaheim Ducksin varaus, joka oli pelannut esimerkiksi Auston Matthewsin ja Brad Marchandin rinnalla aivan hiljattain, ei millään pysynyt Liigassa kyydissä.

Nurmi lahosi jään pintaan, jonka jälkeen Ritchie mätki puolustuskyvytöntä miestä useita kertoja pään ja niskan alueelle. Linjatuomari pällisteli vierestä, koska pillipiiparien koodiston mukaan tällaisissa tilanteissa on päävislaajan tehtävä mennä väliin.

Toisin kuin Válekin tapauksessa, Ritchie sai seuraltaan ihan rehellisesti kenkää. Kärpät kuitenkin pohdiskeli asiaa pelaajan lusiessa pelikieltoaan Oulussa.

Olin kyseisillä leveysasteilla noihin aikoihin ottamassa vähän mukia – sattumalta näin miehen imemässä ohraa hieman eksyneen näköisenä nimeltä mainitsemattomassa paikallisessa kuppilassa. Eipä tiennyt entinen NHL-jyrä vielä tuossa vaiheessa, että monoa on tulossa.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja