Blogi

Onside with Jouni: Sidney Crosby jatkaa Pingviineissä

17.8.2024. Pittsburgh Penguinsin kapteeni, kolminkertainen Stanley Cup-mestari, 37-vuotias Sidney Crosby on allekirjoittanut vihdoinkin uuden jatkosopimuksen vanhan seuransa kanssa. Sopimus on kaksivuotinen, ja sen numerot näyttävät tutulta. Yksi NHL-jääkiekon todellisista helmistä jättää jälleen paljon rahaa pöydälle. Me katsojat saamme nauttia vielä ainakin kolme kautta lisää yhden kaikkien aikojen parhaimpiin lukeutuvan pelaajan esityksistä. 

Lucky #87!

Oli sellainenkin aika, jolloin Sidney Crosby oli maailman paras jääkiekkoilija. Numero 87 ei enää ole sitä, mutta hän on yhä, 37 vuotiaana, 19 NHL-kauden jälkeen, todella lähellä aivan terävintä huippua. 

Hän teki viime kaudella 42 maalia ja 94 pistettä joukkueessa, joka ei päässyt pudotuspeleihin.

Hänen paras ominaisuutensa lienee yhä pelisilmä, ja eliittitason kyky luoda tilanteita ja jakaa syöttöjä joukkuekavereille. Hän määrää yhä kentällä ollessaan pelin temmon. Hän luo syöttölinjoja toisesta maailmasta tulevalla pelinäkemyksellään. 

Hän on yhä tärkein mies Penguinsin ylivoimassa, jonka kautta peli kulkee. Hän saa aina vastaansa kovimmat vastakkainpeluutukset, kuten aina, mutta on onnistunut pelaamaan kaikki nuo yhdeksäntoista kautta yli piste-per-peli tahdilla. 

Crosby on lyhyt ja erittäin vanttera, leveälanteinen ja paksujalkainen huippu-urheilija. Hänen luistelutasapainonsa on alhaalla, mikä mahdollistaa tilanteissa loistamisen laidoilla ja maalin edessä. 

Täydelliset taidot, omaa luokkaansa oleva intohimo pelata, ja luovuus, jolla taito pääsee aina esiin. Loistava luistelija, joka yhä pääsee vauhtiin nopeasti. Terien hallinta huippuluokkaa, tasapaino ei koskaan petä. Ja kaiken päälle kuuluisa rystylaukaus, joka lähtee yllättävästi, mistä asennosta tahansa, Sidin aika suorasta mailan lavasta. 

Sidney Crosby on yksi jääkiekkomaailman helmistä, ja hän on ollut sitä pitkän aikaa. Välillä ura oli vaarassa erittäin pahojen aivotärähdysten takia, mutta aivan jääkiekon kotimaan Atlantin puoleiselta rannikolta kotoisin oleva, lapsesta saakka supertähden leiman saanut mies onnistui jatkamaan. 

Hänet tunnetaan huippupelaajana, joka aina, joka ikinen päivä, harjoittelee jotain ekstraa. Joko ennen, tai jälkeen joukkueen harjoitusvuoron. Hän saattaa napata yhden valmentajista, ja pari joukkuekaveria mukaan. Hyvin muistissa on hänen ensimmäinen kautensa: Penguinsin pelaajat kertoivat, etteivät he voineet jäädä koskaan pois vapaaehtoisilta aamujäiltä, koska nuori Sid ei koskaan jäänyt niiltä pois. 

Sidney Crosbystä sanottiin alusta asti, että hän on supertähti, jolla on nelosketjun pelaajan työmoraali. Hän ei koskaan ole epäröinyt mennä koviin paikkoihin, ja tilanteisiin. 

Puhtoinen maine

Sidney Crosbyn nimeä ei koskaan nähdä skandaaleissa, eikä negatiivisissa yhteyksissä. Näin pitkää ja loisteliasta uraa aivan maailman huipulla ei tehdä ilman superpuhdasta elämäntapaa.

Kun tämän kirjoittanut kysyi kerran Penguinsin ensimmäisen Stanley Cup-mestaruuden jälkihulinassa Detroitin Joe Louis Arenan jäällä Mario Lemieuxltä, millainen alivuokralainen Sid oli ollut, vastaus oli: “Hän syö, nukkuu ja pelaa jääkiekkoa. Erittäin hyvä vuokralainen. Toivottavasti hän tulee takaisin myös ensi kaudella”, sanoi Le Magnificent suunnilleen. 

Crosbyn elämästä kaukalon ulkopuolella tiedetään hyvin vähän. Hän esiintyy mainoksissa, ja harjoittelee paljon kesäisin kotikylällään Halifaxissa. Hänellä on kaiketi sama pitkäaikainen tyttöystävä, mutta emme ole aivan varmoja. Hän on päästänyt toimittajat käymään kotonaan Kanadassa. 

Häntä pidetään todella taikauskoisena kiekkoilijana, mikä ei ole kovin harvinaista. 

Sidin tiedetään olevan kiinnostunut historiasta. Hän on käynyt historian kursseja oppiakseen toisesta maailmansodasta. Suomalaistoimittajat tietävät Sidin pitävän Fazerin Sinisestä suklaasta, jota ainakin yksi toimittaja on hänelle tuonut useamman kerran. 

Sidney Crosby on kaikkiin saavutuksiinsa nähden erittäin vaatimaton ihminen. Erittäin tyylikkäästi ja kunnioittavasti kaikkia kohteleva herrasmies, jota kunnioitetaan ja arvostetaan kaikkialla. Hän kohtelee fanejaan, nuoria ja vanhoja, kuin ystäviään, mutkattomasti. 

Kun Sid tapaa pikkulapsia, sairaaloitten tai vanhainkotien asukkaita, hän on oma itsensä. Oikea ihminen.

Sid on useamman muun urheilulajin innokas fani; hänet on nähty jalkapallo-otteluissa ja tenniskatsomoissa. 

Tuttuja lukuja

Sidney Crosbyn uutta jatkosopimusta odotettiin lähes koko kesän ajan, ja maanantaina saimme kuulla, että diili on syntynyt. Pittsburgh Penguinsin pitkäaikainen kapteeni jatkaa joukkueessaan. Kahden vuoden jatkosopimus, AAV tuttu $8.7 miljoonaa. Astuu voimaan siis vuoden päästä, ja vie Sidin nelikymppiseksi asti.

Hän pelaa ensin vanhan 12 vuoden sopimuksensa loppuun. 

Odotimmekin, että luku 87 olisi jossain kohdassa paperia. Se viittaa hänen syntymäpäiväänsä, elokuun seitsemänteen, ja pelipaidan numeroon. Tuntuu siltä, että Crosby on ottanut keskimäärin 8.7 miljoonaa per kausi koko ikänsä. Sama cap hit ensin viiden vuoden ja sitten 12 vuoden sopimuksissa, ja nyt kaksi lisää. Hän on selkeästi antanut aina seuralle tilaa palkkakattoaikana rakentaa hyvä joukkue ympärilleen. 

Sopimuksessa on mielenkiintoisia yksityiskohtia. Ensimmäisellä kaudella maksuun tulee 9 miljoonaa allekirjoitusbonusta, 780 tuhatta varsinaista palkkaa. Toisella kaudella 1.090 miljoonaa palkkaa, allekirjoitusbonusta 6.530 miljoonaa (lähde: Puckpedia). 

Hän olisi voinut pyytää vaikka 9.87 tai 10.87 miljoonaa dollaria, mutta pysyi samassa AAV-summassa, jolla hän on pelannut jo vuodesta 2008 saakka joka vuosi. Hän on pelannut kaksi viimeistä kautta, ja tehnyt yli 90 pistettä molemmissa. 

Sopimuksessa on kaikki siirrot kieltävä No Movement-pykälä. Sidiä ei voida treidata ilman hänen omaa tahtoaan minnekään. 

Odotettu luku jotenkin, mutta silti tuntuu, että tässä yksi maailman kaikkien aikojen parhaista pelaa taas alipalkattuna. Capin uskotaan nousevan jopa sataan miljoonaan tämän sopimuksen aikana. Tämä on jotain erikoista. 

Kotiseutualennuksilla on helposti laskettavissa, että hän on jättänyt ehkä 50 miljoonaa dollaria pöydälle uransa aikana. Sidney Crosbyn jääkiekkouran ansiot Pittsburgh Penguinsiltä tulevat asettumaan jonnekin 150 miljoonan dollarin paremmalle puolelle (lähde: Puckpedia). Päälle voidaan laskea vielä kymmeniä miljoonia erilaisista mainossopimuksista. Mutta hänen lojaalisuutensa seuraa kohtaan on jotain ainutlaatuista ja harvinaista.

Tämä tyyli on johtanut kolmeen Stanley Cup-mestaruuteen. Crosby ei varmasti kadu päätöksiään. 

Voimme ajatella, että Sidin luovuttama tila Penguinsin katon alle on hyväteko, joka siirtää paineet nyt seuran johdolle. Heidän on parempi hankkia ympärille joukkue, joka pystyy ottamaan paikan playoffeissa. Penguins on missannut Suuren Tanssin jo kahtena keväänä peräkkäin. Sid sanoo katsoneensa Stanley Cupin playoffeja paljon TV:stä. Oppiakseen, mikä on parempaa playoffjoukkueissa. 

Jääkö tämä diili Sidney Crosbyn viimeiseksi? Tuleeko kaudesta 2026-27 viimeinen numerolle 87?

Yhden asian tiedämme varmasti. 

Niin kauan kuin numero 87 pelaa, hän tulee antamaan sataprosenttisen panoksensa jäällä. 

Meillä on onnea, saadessamme nähdä Sidney Crosbyn pelaavan vielä muutaman vuoden. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja