Blogi

Connor McDavid löysi lääkkeen heikkouteensa – saa juuri nyt jokaisen asiantuntijan näyttämään typerältä!

26.5.2022. Eri aikakausien vertaaminen keskenään on melkoisen turhanpäiväistä puuhaa – oli sitten kyse elämästä tai jääkiekosta.

Toinen voi sanoa, että Wayne Gretzky hyötyi siitä, miten helppoa maalinteko oli hänen dominoidessa NHL-kaukaloita. Samaan aikaan joku toinen voi hakea perustelut vastaväitteeseensä siitä, miten avuttomalla tasolla kenttäpelaajien varusteet olivat nykypäivään verrattuna.

Itse sanon tähän vain sen, että myös puumailalla saa aikaiseksi melkoisen maukkaita lämäreitä.

Mutta se siitä ja loput kirjasta, joka koskee tässä kohtaa Edmonton Oilersin nykypäivän supertähteä, sen entisen sijaan, eli Connor McDavidia.

Edmonton Oilersin kipparina toimiva McDavid on saanut toistaiseksi nuoren NHL-uransa aikana osakseen paljon kritiikkiä puolustuspelaamisestaan. Myös allekirjoittanut kyseenalaisti tämän 1. pudotuspelikierroksen ottelusarjan aikana, missä Oilers joutui painimaan Los Angeles Kingsin kanssa.

Ylipäätään asiantuntija toisensa perään, oli sitten kyse siitä niin sanotusta kotisohvan asiantuntijasta tai työkseen NHL:ää seuraavasta ja analysoivasta henkilöstä, on heittänyt tämän saman edellä mainitun kysymysmerkin ilmoille eli McDavidin puolustuspelaamisen.

McDavid on saanut kuitenkin jokaisen meistä näyttämään typerältä.

Hän ei nimittäin löytänyt lääkettä heikkouteensa puolustuspelaamisesta, vaan sieltä missä hän on parhaimmillaan täysin pysäyttämätön: hyökkäyspään tekemisestä.


Lisäjännitystä peleihin?


McDavid ja Gretzky samalla viivalla

Kun katsotaan NHL:n aikakauteen suhteutettuja pistetilastoja, Wayne Gretzkyn NHL-uran kokonaissaldo on lähes 400 pistettä vähemmän kuin se todellisuudessa on.

Vastapainoisesti Connor McDavidin suhteutettu pistemäärä on lähestulkoon 100 pistettä enemmän kuin mitä hänen konkreettinen pistesaldo toistaiseksi NHL-uran osalta näyttää.

Nämä suhteutetut pistetilastot eivät ole missään nimessä aukottomia, mutta samalla uskallan väittää, että sen lähemmäksi totuutta meidän on mahdotonta päästä vertailussa eri aikakausien välillä.

Mutta miksi sitten palaan tässä vertailemaan näitä aikakausia keskenään? Ihan puhtaasti siksi, että ne kertovat kaikkein eniten siitä, millaista pudotuspelikevättä McDavid tällä hetkellä pelaa.

McDavid on toistaiseksi tehnyt NHL-kaudella 2021-22 pelaamiinsa 11 otteluun huikeat tehot 6+19=25; tuo pistesaldo tekee ottelukohtaiseksi pistekeskiarvoksi täysin poskettoman 2,27. Gretzky puolestaan teki parhaalla pudotuspelikaudellaan 1984-85 pelaamissaan 18 ottelussa tehot 17+30=47, pistekeskiarvon ollessa 2,61.

Jos tästä joku pitkällä matematiikalla varustettu henkilö lähtisi suhteuttamaan näitä aikakausia keskenään, herrat taitaisivat olla hyvin pitkälti samalla viivalla.

Ja nyt tullaankin sitten hyvinkin oleelliseen eroon kaksikon välillä: nykypäivän Oilers-pelaajista ainoastaan vain Leon Draisaitl voisi pärjätä vertailussa Mark Messierin, Jari Kurrin ja Paul Coffeyn kaltaisten nimien kanssa.

Yksinkertaisesti Oilersin nykymateriaali ei siis vastaa tuota Oilersin kevään 1985 rosteria, ja juuri tämä aspekti tekee McDavidin tämän pudotuspelikevään uroteoista entistä käsittämättömämpiä.

McDavid on saanut näyttämään jopa Sidney Crosbyn tavalliselta kuolevaiselta

Kun sitten tullaan tässä vertailussa konkreettisesti nykypäivään, oikeastaan Gretzkyn ja Mario Lemieux’n ohella ainoastaan Pittsburgh Penguinsin nykyinen kippari Sidney Crosby on hyväksytetty mukaan keskusteluun kaikkien aikojen parhaasta jääkiekkoilijasta.

Ja ovathan ne Crosbyn saavutukset täysin uskomattomat: hän on johdattanut Penguinsin kolme kertaa Stanley Cup -voittoon ja tämä on juuri se aspekti, jossa Connor McDavid jää auttamatta näiden muiden nimien jalkoihin.

Samaan aikaan on kuitenkin melkoisen käsittämätöntä, että McDavid on tehnyt keskiarvollisesti tänä keväänä lähestulkoon pisteen per peli enemmän kuin Crosby kaikkein tehokkaimpana pudotuspelikeväänään (2008-09).

Kun sukelletaan NHL:n edistyneiden tilastomenetelmien maailmaan, McDavid on viimeisten 15 vuoden ajalta suvereeni tilastoykkönen, kun katsotaan tehtyjä tehopistemääriä täyttä 60 minuuttia kohden:

 1. Connor McDavid (2022): 6,21 pistettä
 2. Sidney Crosby (2018): 5,17 pistettä
 3. Nathan MacKinnon (2020): 4,58 pistettä
 4. Nikita Kucherov (2021): 4,56 pistettä
 5. Brayden Point (2020): 4,32 pistettä
 6. Evgeni Malkin (2009): 4,32 pistettä
 7. Mikko Rantanen (2020): 4,19 pistettä
 8. Brad Marchand (2018): 4,14 pistettä
 9. Teddy Purcell (2011): 4,14 pistettä
 10. Ville Leino (2010): 4,08 pistettä
 11. Patrick Kane (2010): 4,04 pistettä
 12. Daniel Briere (2010): 3,99 pistettä
 13. Sidney Crosby (2008): 3,91 pistettä
 14. Evgeny Kuznetsov (2018): 3,89 pistettä
 15. Logan Couture (2016): 3,88 pistettä

Riittääkö Oilersin liito?

Juuri nyt Edmonton Oilers on pelannut itsensä vain voiton päähän Läntisen konferenssin finaalipaikasta. Ennakkoon selkeästi potentiaalisempana mestarisuosikkina pidettu paikallisvastustaja Calgary Flames on enää vain yhden tappion päässä kesäloman käynnistymisestä, ottelusarjan ollessa Oilersin eduksi 3-1.

Oilersin ja Flamesin välisestä ottelusarjasta on tullut tismalleen sitä, mitä jokainen NHL:n ystävä toivoo: tunteet ovat käyneet kuumina ja maaleja on mätetty käsittämättömällä tahdilla – pelkästään joukkueiden välinen avauskohtaaminen meni Flamesin nimiin lukemin 9-6.

Oilers on ollut ennen kaikkea hyökkäyspäässä tehokas: Flames-sarjassa sen maaliodottama 5vs5-pelissä, 60 minuuttia kohden, on lähes kahdeksan maalia ja se on täysin posketon keskiarvo.

Jääkiekossa, ja ylipäätään urheilussa, on esiintynyt vuosikymmenten ajan sanonta ”hyökkäys voittaa otteluita, puolustus mestaruuksia”. Tuo sanonta on osoittautunut sekä oikeaksi että vääräksi vuosien saatossa, mutta kieltämättä ne maalijuhlat ovat usein käyneet vähiin viimeistään siinä vaiheessa, kun Stanley Cup -pysti on odottanut viereisellä pöydällä ottajaansa.

Itse asiassa tähän nimenomaiseen ongelmaan törmäsi tämän kevään pudotuspeleissä Florida Panthers, joka runkosarjassa mätti hurjaan tahtiin maaleja, mutta hyytyi totaalisesti viimeistään ottelusarjassa Tampa Bay Lightningia vastaan.

Vaan tarvitseeko Oilersin kohdalla edes puhua mahdollisesta hyytymisestä? Ei välttämättä, sillä kaikki tässä tekstissä esitellyt Oilers-tilastot liittyvät nimenomaan tämän kauden pudotuspeleihin – eivät runkosarjaan, kuten esimerkiksi Panthersin kohdalla.

Kun siis Läntisen konferenssin finaalisarjassa vastaan luistelee mitä todennäköisimmin NHL:n suurin mestarisuosikki, Colorado Avalanche – olettaen, että Oilers hoitaa Flames-sarjan kunniakkaasti maaliin saakka – ne McDavidin lääkkeet saattavat olla tismalleen yhtä toimivat kuin tähän mennessä.

Sen meille kertoo kuitenkin vain aika, mutta joka tapauksessa tämä on jo selvää: juuri nyt NHL:n pudotuspeleissä esiintyy kaikkien aikojen dominoivin yksilö, eikä tälle kommentille riitä vastaväitteeksi puumaila tai mikään muukaan.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Lisäjännitystä peleihin?


Muita aiheeseen liittyviä juttuja