Jääkiekko

Tiesitkö? NHL-historian tehokkain rankkariampuja on suomalainen

Tarunhohtoinen on perustettu samana vuonna kuin Suomi itsenäistyi. Kyllä vaan, kausi 1917–1918 oli ensimmäinen National Hockey Leaguessa. Rangaistuslaukaukset tulivat tosin kuvioihin vasta työsulun jälkeisellä kaudella 2005–2006 – kuitenkin reilusti alle sata vuotta ensimmäisten piirtojen jälkeen.

LUE MYÖS: Kun Semir Ben-Amor hakkasi Ville Peltosen – ”Tapa se kusipää!”

Eipä ole Joonas Donskoi taalaliigahistorian tehokkain suomalainen voittolaukauskisoissa, vaikka niin voisi nopeasti, mutta virheellisesti ajatella. Rankkarispesialistina tunnettu San Jose Sharksia, Colorado Avalanchea ja Seattle Krakenia NHL-urallaan edustanut Donskoi laukoi 16 kertaa ja upotti yhdeksän rankkaria.

Koko NHL:n rankkariykkönen prosenteilla mitattuna on entinen puolustaja Petteri Nummelin. Maailman kovimman kiekkoliigan tilastoon pääseminen vaatii kymmenen yritystä – turkulaiskiekkoilijalla niitä on tasan se määrä.

Vain kaksi epäonnistumista ja kahdeksan maalia tarkoittavat onnistumisprosenttia 80. TPS-ikoni kiekkoili Columbus Blue Jacketsissa kaudella 2000–2001 ja Minnesota Wildissa vuosina 2006–2008 yhteensä 139 ottelua. Kaikki rankkariyritykset tulivat kuitenkin miehen jälkimmäisellä visiitillä Pohjois-Amerikkaan eli Wildin paidassa.

Minnesota Wildin silloinen general manager Doug Risebrough hankki erikoismiehen rivistöönsä huomattuaan miehen taidot Leijonien paidassa olympialaisissa ja MM-kisoissa.

– Hän on erinomainen ylivoimapelaaja, koska hänellä on hyvä laukaus. Hän pystyy liikuttamaan kiekkoa ja lukee hyvin peliä, Wild-pomo sanoi hankinnan yhteydessä.

Aktiivipelaajista kukaan ei hätyyttele tällä hetkellä Nummelinin lukemia. Anaheim Ducksia edustava Trevor Zegras on tilastoissa toisena, mutta miehen onnistumisprosentti on vain 61,11. Kolmantena on urallaan Chicago Blackhawksissa, Columbus Blue Jacketsissa ja New York Rangersissa tähän mennessä kiekkoillut Artemi Panarin, joka on niin ikään onnistunut noin 60-prosenttisesti.

Näinköhän Nummelin on ikuisesti NHL:n ykkönen rankkareissa?

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja