Blogi

Connor sitä, tätä ja tuota – miksi kukaan ei puhu Leon Draisaitlista?

25.11.2021. Niin, miksi tosiaan on niin, että pistepörssiä johtavasta Leon Draisaitlista puhutaan paljon vähemmän kuin hänen joukkuekaveristaan, Connor McDavidista?

Jos tätä asiaa pohtii konkreettisesti otsikossa esitetyn kysymyksen kautta, vastaus lienee tiivistettävissä neljään eri seikkaan:

  • McDavid on näyttävämpi pelaaja
  • McDavid on joukkueensa kapteeni
  • McDavid on kanadalainen, Draisaitl saksalainen
  • McDavid on tituleerattu seuraavaksi suureksi Wayne Gretzkyn ja Sidney Crosbyn jälkeen

Mutta ansaitseeko McDavid sitten tämän kaiken hypetyksen? Jos kaksikkoa mietitään nimenomaan kokonaisvaltaisina pelaajina ja näkökohdaksi otetaan myös paineensietokyky otteluiden ratkaisuhetkillä ja tosipelien aikaan, kumpiko tästä kaksikosta on edellä?

Entä, jos tehopisteet unohdetaan hetkeksi ja suunnataan katseet edistyneisiin tilastoihin – mikä on asian laita silloin?

Seuraavassa tulen keskittymään Ylen Teksti-TV:llä olevien NHL-kauden 2021-22 tehopisteiden sijaan muihin asioihin tämän kaksikon osalta.


Lisäjännitystä NHL-vetoihin?


Edistyneet tilastot

Kun puhutaan maaleista, maaliin johtaneista syötöistä, tehopisteistä ja plus-/miinustilastoista, tällöin ollaan niiden kaikkein perinteisimpien tilastojen äärellä. Ja ne toki kertovat osan totuudesta, mutta eivät suinkaan koko totuutta.

Paljon tärkeämpää on silmä-testi eli pelien katsominen ja edistyneet tilastot; keskittykäämme jälkimmäiseen, nimenomaan NHL-kauden 2021-22 osalta.

Aloitetaanpa ensiksi hyökkäyspäästä käynnistyneistä vaihdoista ja paljastetaan jo tässä vaiheessa, että vaihtojen aloittaminen hyökkäyspäästä on pääsääntöisesti paljon helpompaa kuin omasta puolustuspäästä:

  • McDavid – hyökkäyspäästä aloitettujen vaihtojen osuus: 62,8 %
  • Draisaitl – hyökkäyspäästä aloitettujen vaihtojen osuus: 51,0 %

Seuraavana otetaan ”Corsi For Percentage” tasaviisikoin eli kohti menneiden laukausten, ohi ammuttujen laukausten ja blokattujen laukausten keskinäinen suhde vastustajan osalta samoihin tilastoihin:

  • McDavid: 56,9 %
  • Draisaitl: 51,4 %

Jatketaan Corsi-tilastojen parissa ja hypätään ”Relative Corsi For %” -tilaston pariin, niin ikään tasaviisikoin. Tämä tilasto merkitsee yksilön vaikutusta koko joukkueen Corsi For Percentage -tilastoon (mitä korkeampi prosenttiluku, sitä suurempi positiivinen vaikutus):

  • McDavid: 20,4 %
  • Draisaitl: 10,7 %

Nyt vuoroon astelee ”Fenwick For %”, joka kertoo kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä, miten paljon joukkue on ollut kiekossa kiinni pelaajan ollessa jäällä (mukaan lukien erikoistilanteet) – yli 50 prosenttia tarkoittaa, että joukkue on ollut enemmän kiinni kiekossa pelaajan ollessa kaukalossa kuin vastustaja:

  • McDavid: 60,6 %
  • Draisaitl: 56,1 %

Joukkueen laukaisuprosentti & torjuntaprosentti pelaajan ollessa jäällä (mukaan lukien erikoistilanteet):

  • McDavid: 13,8 % – 91,5 %
  • Draisaitl: 17,4 % – 92,0 %

No, mitä meillä nyt sitten jäi käsiin näistä tilastoista? Ennen kaikkea se, että etenkin kun otetaan huomioon miten paljon useammin McDavid pääsee avaamaan vaihtonsa hyökkäyspäästä ja siten positiivisen vaikutuksen synnyttäminen koko joukkueen tekemiseen on helpompaa, Draisaitlista tulisi puhua ihan yhtä paljon kuin joukkuetoveristaan.

Entäs sitten ne otteluiden ratkaisuhetket?

Näiltä osin tavoitteena on tarkastella sekä kuluvaa kautta että ylipäätään molempien pelaajien koko NHL-taivalta.

Mennään ensiksi otteluiden voittomaaleihin koko uran ja sitten kuluvan kauden osalta.

McDavid on pelannut toistaiseksi NHL-urallaan 424 runkosarjaottelua, kun taas Draisaitlilla runkosarjaotteluita on 495:

  • McDavid: 45 voittomaalia
  • Draisaitl: 37 voittomaalia

Vaan, miten on sitten kuluvan NHL-kauden osalta (molemmat pelanneet 17 ottelua), minkä aikana siis McDavid on varastanut kaikki otsikot, vaikka hän onkin saksalaista Draisaitlia perässä esimerkiksi pistepörssissä?

  • McDavid: 1 voittomaali
  • Draisaitl: 5 voittomaalia

No edetäänpäs sitten niihin vieläkin kovempiin hetkiin eli pudotuspeleihin ja mennään puhtaasti tehopistemäärät ja teholukemat (+/-) edellä, koska kevään tosipelien kohdalla se on runkosarja relevantimpaa – ainakin pisteiden osalta:

  • McDavid: 21 ottelua | 11+11=22 | +2
  • Draisaitl: 21 ottelua | 11+16=27 | +7

Tässä voisi siis joku sanoa, että ainakin toistaiseksi Draisaitl on osoittanut omaavansa joukkuekaveriaan vahvemman pääkopan näiden ratkaisuhetkien osalta.


Lisäjännitystä NHL-vetoihin?


Ja vielä…

Tämän tekstin päällimmäisenä tarkoituksena ei ollut suinkaan määrittää, kumpiko näistä kahdesta pelaajasta on parempi.

Kun nimittäin puhutaan kahdesta supertähdestä, tuolloin vertailu on tietyssä mielessä jopa turhaa ja keskinäisen paremmuuden määrittäminen todella haastavaa.

Sen sijaan tämän tekstin pointtina oli herättää jokainen ajattelemaan.

On nimittäin niin, että Connor McDavidia huudetaan viikosta toiseen kilpaa maailman parhaaksi pelaajaksi ja itsestäänselväksi NHL-kauden 2021-22 arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Mutta sen ei todellakaan tulisi olla automaattista; itse asiassa välttämättä kummankaan näistä kahdesta pelaajasta ei tulisi saada näitä titteliä, mutta jos kilpailu käytäisiin tämän kaksikon välillä, tässä mentäisiin ihan 50-50-asetelmassa.

Kun siis seuraatte Edmonton Oilersin otteluita joko suorina lähetyksinä tai jälkilähetyksinä tästä eteenpäin, pyrkikää keskittymään sen McDavidin ympärillä olevan tähtiloiston taustalla tapahtuviin asioihin ja siihen, mitä Leon Draisaitl siellä kentällä tekee.

Tokihan se on hienoa katsella, kun McDavid pujottelee neljän pelaajan läpi, mutta aika hienoja asioita myös se Draisaitl siellä kaukalossa tekee; ei vain välttämättä ihan yhtä näyttäviä.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.

Muita aiheeseen liittyviä juttuja