Blogi

Milloin NHL laittaa pisteen karmaisevalle fiaskolle?

17.2.2022. Jos jo vuosikymmeniä NHL:n komissaarin virkaa toimittanut Gary Bettman on onnistunut jossain, on tuo jokin ollut maailman kovimman kiekkoliigan kasvattaminen bisneksenä. On nimittäin niin, että koronaviruspandemiasta huolimatta NHL on yltämässä ennätykselliseen yli 5 miljardin dollarin liikevaihtoon, joka euroissa mitattuna on noin 4,4 miljardia; kuvaavaa on, että vielä kaudella 2009-2010 liikevaihto oli ainoastaan 2,93 miljardia dollaria eli lähes 2 miljardia euroa vähemmän kuin se nykyisin on.

No, mistä ihmeen farssista tässä sitten oikein on kyse?

Farssista, joka tunnetaan nimellä Arizona Coyotes.

Kuten kaikki NHL:n ystävät varmasti hyvin tietävät, aavikolla ei ole juuri menestyksestä nautittu – missään muodossa. Kun kuluva kausi 2021-22 lasketaan mukaan, Coyotesin jäädessä satavarmasti ulos NHL:n pudotuspeleistä, on seura selviytynyt kevään tosipeleihin viimeisten kymmenen kauden aikana ainoastaan kertaalleen. Ensimmäistä kierrosta pidemmällä aavikon ”ylpeys” on nähty yhden ainoan kerran 24 kauden aikana.

Mitä sitten tulee bisnespuoleen, Arizonan suunnalle ei ole kyetty luomaan minkäänlaista jääkiekkohypeä. Katsomot ovat pääasiallisesti puolillaan, tunnelma on kuin kirkossa, ja, kun katsotaan Coyotesin liiketoiminnan tulosta, on se viimeisten 16 NHL-kauden osalta pakkasen puolella 231,2 miljoonaa dollaria.

Ja myös muunlainen perseily on kuulunut kuvaan: Coyotes päätti testata pari vuotta takaperin tulevia NHL-varauksia kauden aikana, mikä on ehdottomasti liigan sääntöjen vastaista. Seurauksena olivat sekä 250 000 dollarin sakot että kahden varausvuoron menettäminen.


Uusi kotiareena pienempi kuin yhdelläkään Liiga-joukkueella

Arizona Coyotes on pelannut historiansa saatossa kotipelinsä 17 125 katsojaa vetävällä Gila River Arenalla, joka on seuran tämänhetkinen koti, sekä 16 210 katsojalle paikan tarjonneessa US Airways Centerissä, joka tunnetaan nykyisin nimellä Footprint Center.

Vaikka edellä mainitut areenat eivät ole välttämättä olleet kaikkein optimaalisimpia NHL:lle, ja jääkiekolle ylipäätään, ovat ne sentään vetäneet varsin kohtalaisen määrän katsojia sisäänsä.

Vaan toisin on ensi kaudesta alkaen.

Coyotes nimittäin tulee muuttamaan ainakin kolmen seuraavan kauden ajaksi lähinnä yliopistourheiluun suunnattuun ja ainoastaan 5 000 katsojaa vetävään areenaan, jolla ei ole edes virallista nimeä. Eikä siinä vielä kaikki: kyseiseltä areenalta joudutaan repimään irti noin 1 500 katsomopaikkaa muiden fasiliteettimuutosten edessä eli maailman parasta kiekkoa pelataan ensi kaudesta alkaen 3 500 katsojaa vetävällä areenalla.

Melkoinen pyhäinhäväistys, vai mitä?

Mikäli tälle asialle haluaa hakea oikeanlaisia mittasuhteita, Coyotes tulee pelaamaan vähintään kolme kautta pelinsä areenalla, joka oli kotoisessa SM-liigassakin heittämällä pienin katsojakapasiteetiltaan.

Kummelista Kanadaan

Monelle suomalaiselle Kummeli on enemmän kuin tuttu poppoo, ja moni meistä onkin seurannut kyseistä TV-ohjelmaa jo vuodesta 1991 lähtien. Kuten varmasti moni muistaa, Kummelin legendaarisessa Musavisassa Suomen joukkueella on tapana heittää ilmoille vastaus ”Kanada”.

No, mitäs ihmettä suomalaisella sketsiohjelmalla ja Kanadalla on tekemistä Yhdysvaltain aavikolla sijaitsevan Arizona Coyotesin kanssa?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Coyotesin toiminta lähentelee lähinnä kummelimaisia piirteitä, ja toisekseen Kanadasta löytyisi enemmän kuin helposti se vastaus seuran uudelleensijoittamiselle – aivan, kuten Kummelista löytyy.

Kyllä, moni kaupunki jääkiekkohullussa Kanadassa ansaitsisi eittämättä NHL-seuran ennen Arizonaa.

Onkin melkoisen karmaisevaa miettiä, että esimerkiksi Quebecin kaltaisessa kaupungissa itketään edelleen vuonna 1995 Coloradoon muuttaneen Nordiquesin perään, ja samaan aikaan Arizona on NHL-kartalla.

Ja vielä: Coyotesin on määrä muuttaa reippaan kolmen vuoden päästä Tempen kaupunkiin avautuvalle hulppealle uudelle areenalle. Tälle ei ole tokikaan näytetty vielä vihreää valoa ja tietäen seuran kivikkoisen historian näiden areenoiden suhteen, matka tuohon pisteeseen on kovin pitkä.

Ja, vaikka tuo areenahanke sitten toteutuisikin, yksi asia ei muutu mihinkään: jääkiekko ei kiinnosta edelleenkään riittävästi ”arizonalaisia”, ja tuota ongelmaa ei yksi areena ratkaise – oli se sitten miten hulppea tahansa.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Muita aiheeseen liittyviä juttuja