Blogi

Onside with Jouni: Kuumia Ankkoja

6.11.2023. NHL:n kuumin joukkue tällä hetkellä? Kuusi voittoa peräkkäin ottanut Anaheim Ducks! Mikä kirja löytyy juuri nyt Kevin Lankisen yöpöydältä? Tässä muutama kommentti NHL-kauden ehdittyä noin kymmenen ottelun kohdalle.

Kuumat Ankat

On ihan liian aikaista alkaa leikkimään runkosarjan loppuaikojen suosikkileikkiä “Jos kausi päättyisi tänään”. Mutta, jos runkosarjakausi päättyisi tänään, viisi viime kaudella playoffviivan alapuolelle jäänyttä NHL-joukkuetta olisi nyt mukana suuressa Tanssissa.

Yksi näistä joukkueista on Pacificissa hyvää nousua tekevä Anaheim Ducks!

Tiukasti kiinni lännen ensimmäisessä villi kortti-paikassa. On totta, että etukäteen vahvaksi ennustetut joukkueet, kuten etenkin Edmonton ja Seattle ovat kompuroineet. Silti, tämä Ducksin meno on huomattavan hienoa.

Ankat aloittivat kauden kolmella tappiolla (Dallas, Arizona ja Boston). Sen jälkeen jo kuusi voittoa peräkkäin (Columbus, Boston, Philadelphia, Pittsburgh, Arizona ja Vegas).

Huomattavia ovat voitot Bostonista, joka oli aloittanut kauden kuudella voitolla, ja sunnuntaina Vegasista, jonka huima 12 ottelun pisteputki (11 voittoa, yksi jatkoaikatappio Chicagolle) heti kauden alusta on nyt siis päättynyt.

Loistava kauden alku Stanley Cup-mestareilta! Krapulasta ei tietoakaan, vaikka juhlat The Stripillä olivat historialliset. VGK on ollut jokseenkin täydellinen joukkue. Peräti 18 eri pelaajaa on tehnyt maalin. Jotenkin näytti sunnuntain myöhäisottelussa siltä, kuin mestareitten tankki olisi tyhjentynyt. Kolme peliä neljässä illassa vei veronsa.

Ankat surffaavat juuri nyt aallolla, josta joka aamu kuuden maissa lautansa kanssa merelle suuntaava Paul Kariyakin olisi iloinen. Jotenkin tuntuu siltä, että myös tutkapari #8 katsoo kaikkea tätä hymy huulillaan.

Ducks keräsi vain 58 pistettä viime kaudella, NHL:n vähiten. Alkuperäinen “Little Ball of Hate”, GM Pat Verbeek tietää, mitä tekee. Suunnitelmallisuus alkaa näkyä tuloksina. Alkukauden vauhti ei ehkä pidä, mutta tulevaisuus näyttää hyvältä.

Joukkue on hyvä sekoitus nuoria lunastajia ja hyviä konkareita (Tällä kaudella pelanneista Mason McTavish on 20v, Pavel Mintyukov 19v, Leo Carlsson 18v, Trevor Zegras 22v. Puolustajista Jackson LaCombe 22v, Jamie Drysdale 21v, ja Tristan Luneau 19v).

Kannattaa huomata NHL:n tuntemattomin yhdeksän maalin tekijä Frank Vatrano. Maalipörssin jaetulla kakkossijalla, eikä kukaan puhu miehestä. Kova ja usein lähtevä laukaus on aina ollut yksi tämän amerikkalaispelaajan huomattavista ominaisuuksista.

Ehkä on kyse siitä, että Vatrano nyt pääsee paikkoihin paremmin, mistä laukoa kiekkoja. Pari läpiajomaaliakin mahtuu yhdeksään.

Joukkueessa on kaksi hyvää maalivahtia, John Gibson ja tämän taakkaa nyt useammilla aloituksilla helpottava Lukas Dostal, 23v. “Dosty” otti juuri neljä voittoa viidestä aloituksesta, ja sai kunnian tulle nimetyksi NHL:n kuukauden tulokkaaksi lokakuulle.

Connor Bedardin, Adam Fantillin, Luke Hughesin ja Logan Cooleyn rinnalle Calder-keskusteluun on siis liittynyt maalivahti. Erittäin vahvoja esityksiä. Uusi valmentaja alkaa uskoa kakkovahtiinsa, josta voi jonain päivän tulla ykkönen.

Yksi asia on tärkeää huomata. Pat Verbeekin joukkue ei ikinä koskaan missään tule olemaan pehmeä. Parhaat Ducksin pelaajat ovat vielä nuoria, ja kovassa NHL:ssä sellaisten naamaan voidaan helposti alkaa heittää hiekkaa, ja heitä aletaan töniä. Ei Verbeekin aikana.

Anaheim Ducksin maine pehmeänä joukkueena voidaan unohtaa. Sellaiset nimet kuten Ross Johnston ja Radko Gudas on tuotu länsirannikolle syystä. Kulttuuri on selvästi muuttumassa.

Arizonan ja Anaheimin peleistä on tullut vähän samanlaisia kuin aikaisemmat Freeway Series -pelit olivat LA Kingsin ja Ducksin välillä.

Tärkeitä pelejä seurata meille kovaotteisen NHL-jääkiekon ystäville.

Kesäkuussa palkattu uusi päävalmentaja Greg Cronin teki jonnevirtaset Pittsburghissä (ilman tavaroitten heittoa jäälle), ja otti sakot NHL:ltä. Mutta hän sanoi pari valikoitua sanaa, joita ei saa sanoa esimerkiksi radiossa.

Ehkä joukkue sai potkua nähtyään kokeneen valmentajansa elävän täysillä mukana. Valmentaja, joka on valmis puolustamaan omiaan, vaikka ulosheiton ja sakkojen uhalla saa pelaajiensa arvostuksen. Ja Ducksin momentum sai vain uutta vauhtia tapauksesta. Toisinkin olisi tottakai voinut käydä.

Sain twiittini johdosta tarkasti Ducksia seuraavalta kaveriltani viestin, jossa hän sanoi tuomareitten tuomion olleen täysin käsittämättömän. Heidätkin on joskus saatava vastuuseen virheistään.

Sen vuoksi Greg Croninin tunteenpurkaus tulee ymmärtää. Tunteet tekevät jääkiekosta sellaisen lajin kuin sen kuuluukin olla. Tuomareidenkin on se ymmärrettävä joskus. Kunnioitusta heitä kohtaan kyllä löytyy, vaikka tunteet joskus menevät yli.

Anaheim Ducks on tulossa Edmontoniin sunnuntaina, 26. marraskuuta. Silloin pitää tutkia ilmiötä tarkemmin ja jututtaa syyllisiä. Saamme nähdä, mikä on yllättävien Ankkojen tilanne silloin, yhdeksän ottelun päästä.

Ducksilla ei ole vielä kapteenia. Mason McTavish näyttää pelaajalta, joka jossain vaiheessa ansaitsee saada C:n paitaansa.

Lankisen lukupiiri

Nashville Predators ilmoitti lauantain Edmonton-otteluun aloittavaksi maalivahdiksi aluksi Juuse Saroksen, mutta myöhemmin aloittaja muuttuikin Kevin Lankiseksi.

Lankinen pelasi erinomaisen pelin Rogers Placella, epävirallisen tilastoni mukaan ensimmäinen voitto Oilersista NHL-uralla. Hän teki 33 torjuntaa, ja Preds voitti maalein 5-2 iltapäiväottelussa, jota katsottiin Suomessakin.

Lankinen oli suuressa roolissa tekemässä, mitä Connor McDavid kutsui pelin jälkeen “tuhannen viillon kuolemaksi” joukkueelleen.

Edmonton onnistui tekemään kaksi maalia ylivoimalla, mutta tasakentällisin ei yhtään. Kevin Lankinen, joka pelasi Vancouverissa keskiviikkona, otti kauden ensimmäisen voittonsa.

Predatorsin kopissa vaikuttaa olevan sama ilmapiiri kuin silloin, kun Pekka Rinne torjui ykkösaloittajana, ja samanaikaisesti mentoroi seuraajakseen palkattua Sarosta.

“Oilers on hyvä porukka, oli kivaa saada voitto. Se tekee hyvää joukkueelle”, sanoi Lankinen NHL-blogille tyytyväisenä. Samalla hänen sanoistaan kuului terve kunnioitus vastustajaa kohtaan.

“Kyllä varmaan jokainen jengi, joka tänne tulee tietää, että vastassa on ihan maailmanluokan jengi ja maailmanluokan yksilöitä vastassa. Ei varmasti tule pisteitä helpolla. Mun mielestä me pelattiin tänään tosi ehjä peli. Haluttiin voittaa ennen kaikkea. Ylivoimalla tehtiin pari maalia, ja viis vastaan viis me oltiin mun mielestä parempi joukkue, ja ansaittiin voittaa.”

“Tästä on hyvä lähteä jatkoon.”

Lankinen sanoo tutkivansa vastustajien laukojia tarkasti etukäteen, kuten kaikki maalivahdit tekevät. Mutta asialla on puolensa.

“Me pelataan näitä vastaan niin paljon, ja tulee seurattua paljon klippejä ja muita uutisia ympäri liigan. Tietää suunnilleen, ketä sieltä tulee ja mitä ne hakee. Mutta ei se aina ole niin yksinkertaista. Ne on kuitenkin maailman parhaita pelaajia täällä joka ilta vastassa, ja ne varmasti tekee samaa työtä meitä vastaan, ja lukee maalivahtejakin.”

“Se on sellaista shakkia, puolin ja toisin.”

Maalivahtipeliä paremmin ymmärtävät ovat kertoneet Kevin Lankisen olevan nykyisin teknisesti erilaisen maalivahdin kuin silloin kultaisten MM-kisapäivien aikaan.

“Tottakai, 2019 MM-kisoista taitaa olla kohta viisi vuotta aikaa. Siinä ajassa on painettu aika paljon hommia. Pelityyli on sopeutunut tähän NHL:n pelitapaan ja on nähty, että se toimii. Olen saanut hyviä tuloksia, varsinkin viime kaudella, ja parina edellisenä kautensa myös.”

“Tavallaan koko ajan suunta on ylöspäin ja meillä on täällä hyvä veskarivalmentaja ja hyvä kirittäjä tuossa vieressä. Tässä on hyvä kehittää omaa peliä, ja uskon, että omat parhaat pelit on vasta pitkällä tulevaisuudessa.”

“Meillä on ihan huikea kemia Juusen kanssa. Tunnetaan sieltä viidentoista ikäisestä saakka, ollaan pelattu maajoukkueet yhdessä ja oltu joskus huonekavereita. Kuljettu tavallaan pitkä matka yhdessä ja vuosi sitten tultiin yhteen.”

“Minä olin kesällä Juusen häissä ja hän oli mun häissä; vietetään paljon aikaa kaukalon ulkopuolellakin. On kyllä tavallaan todella kiitollinen ja poikkeuksellinen mahdollisuus, kun tuossa on hyvä kaveri vieressä. Se jotenkin rauhoittaa aika paljon päivittäistä tekemistä.”

Mitä Kevin tekee mieluiten lennoilla?

“Kyllä tykkään edelleen lukea. Päivälennot menee aika pitkälti syödessä. Sitten on hyvä ottaa joku kirja tai laittaa joku hyvä sarja pyörimään. Mutta lennot on hyvä aika lukea. Kyllä mä edelleen pidän siitä kiinni, että mulla on kirja aina pelireissuilla mukana. Se on tavallaan hyvää vastapainoa tälle NHL-kiekkoilulle.”

Mitä löytyy juuri nyt yöpöydältä, tai mitä olet ihan viimeksi lukenut?

“Mulla on yöpöydällä yksi sellainen aika paksu kirja, “Tähtilipun maa”. Se om suomalaisen historioitsijan, tutkijan tekemä teos Pohjois-Amerikan historiasta. Sellainen tiiliskivikirja. Siinä on aika paljon luettavaa. Siinä mennään tavallaan ihan alkuperäiskansoista saakka nykypäivään asti. Käydään kaikki läpi.”

“Se on ollut ihan hauskaa tutustua vähän jenkkien ja Kanadan historiaan. Saa tietää vähän itsekin, kun reissaa täällä, että miksi kaikki näyttää siltä kuin se näyttää.”

“Tähtilipun maa” on historian professori emeritus Markku Henrikssonin runsaasti kuvitettu kirja. Lähes tuhat sivua. Todellakin tiiliskivi!

Kiitos seuraajille hyvistä kysymyksistä (kaikkia ei ehtinyt tai huomannut kysyä), ja kiitos Kevinille mukavasta juttuhetkestä, ja vähän erilaisesta aiheesta kiireisen NHL-kauden keskellä.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja